W maju zatestowane ⏸️ zimą będą rozpakowane 👶👣
-
WIADOMOŚĆ
-
Kasiekkk, to zrozumiałe, że jesteś zadowolona z tej wizyty i to jest najważniejsze
Duże masz braki jeśli chodzi o wcześniejsze badania? Na początku ciąży myślałam, że każda ciężarna ma takie same badania zlecane + ewentualnie dodatkowe, jeśli jest taka potrzeba. Dziwi mnie to, że co rozmowa/ wizyta w przychodni na NFZ to inna historia o.o
-
Kasiekkk to dobrze świadczy o lekarzu taka wizyta. Bdb podejście.
Ja wiem z czym się poród je, że tak napiszę (znam tylko naturalne co prawda),ale też podchodzę do tego zadaniowo,zacznie się to trzeba wykonać zadanie a nagroda na końcu i to pierwsze spotkanie będzie bezcenne.
Bardzo ważne moim zdaniem podczas samego porodu jest po pierwsze słuchanie własnego ciała, dobranie sobie pozycji a już jak jest cała akcja słuchanie położnej czy lekarza, ktorzy odbierają poród. Wykonywanie poleceń pozwoli,że wszystko powinno iść sprawnie, przynajmniej ja mam takie doświadczenia.
nick nieaktualny lubi tę wiadomość
👨25/08/2010 Szymon💙
👦07/11/2014 Aleksander💙
👧08/01/2022 Klara ❤️
-
Martyna mojej malutkiej tez nie spodobał się lot samolotem, ogólnie jakoś ciężko zniosłam ta podróż 😒 ale to przez to ze nie znoszę tego czasu na lotnisku, na odprawy, czekanie itp, a w ciąży to jeszcze gorzej.
Miłego wypoczynku 🥰
Kasiek ciekawi mnie jakie masz zaległe badania? Bo zaraz się okaże że może ja też mam zaległe a o tym nie wiem 😂
🙋🏽♀️ 25l.
🙋🏽 27l.
+ 🐈🐈⬛

-
nick nieaktualnyEve, tak bym właśnie chciała do tego podejść, żeby najpierw dostać trochę czasu, żeby wsłuchać się w potrzeby swojego organizmu i dobrać sobie najlepsze dla siebie pozycje, a później już tylko słuchać poleceń i wyczekiwać tej najcudowniejszej nagrody ❤️
Papierówka, Kasienka, brakuje mi przeciwciał na hcv, nie miałam usg piersi i jako że mam problemy z TSH teraz w ciąży, to lekarz kazał zbadać przeciwciała tarczycowe i zrobić USG tarczycy, żeby sprawdzić, czy TSH wzrasta po prostu przez ciążę, czy może rozwinęła się niedoczynność tarczycy akurat teraz i trzeba będzie ją leczyć cały czas.
Eve lubi tę wiadomość
-
Dziękuje wszystkim! Potem podeśle jakieś fotki, odsypiam podróż na leżaczku

Kasienka, czyli nie tylko u mnie tak było… mimo to życzę miłego urlopu 😍25.12.2020 (8cs)- 8tc [*]
10.05.2021-⏸🥰 ➡️14dpo bhcg 467➡️ 18dpo bhcg 2523
19.01.2022- synek na Świecie 💙 55 cm i 3600g szczęścia -
Może kogoś zainteresuje, nowe badania na temat tego, że paracetamol w ciąży może zwiększać ryzyko autyzmu, ADHD i innych chorób u płodu… wszystko jest pod linkiem.
A mówiono ze paracetamol w ciąży taki bezpieczny 😵
https://www.nature.com/articles/s41574-021-00553-725.12.2020 (8cs)- 8tc [*]
Kasiekk, ja tez bede miec taka ankiete. Ponoc takie sa aktualne wytyczne w PL.
Dobrze ze lekarz zlecil Ci te badania. Lepiej pozno niz wcale. Ja o zaniedbaniach mojej poprzedniej lekarki dowiedzialam sie w szpitalu jak mnie przyjmowali do cc😑Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 września 2021, 14:48
-
Hmm to u mnie na karcie ciąży jest tabelka jakie badania powinnam mieć i ide zgodnie z tym.
Oo a tak mówią żeby paracetamol brać... Chociaż pewnie wszystko w nadmiarze szkodzi. Ale to jest właśnie to co powtarzam mężowi jak mówi że jedna tabletka nie zaszkodzi. Wole się męczyć niż ryzykować -
A ja uważam, że w ciąży lepiej wlasnie unikać nawet apapu czt paracetamolu.. nigdy nic nie wiadomo jakie to przyniesie skutki. Wiadomo jak jest wysoka goraczka i nie spada albo ból nie do zniesienia to juz trzeba, ale to w krytycznych sytuacjach uważam. W sumie ja zawsze mialam takie podjescie do leków
Kasienka22 lubi tę wiadomość
-
Alis96 wrote:A ja uważam, że w ciąży lepiej wlasnie unikać nawet apapu czt paracetamolu.. nigdy nic nie wiadomo jakie to przyniesie skutki. Wiadomo jak jest wysoka goraczka i nie spada albo ból nie do zniesienia to juz trzeba, ale to w krytycznych sytuacjach uważam. W sumie ja zawsze mialam takie podjescie do leków
Taki jest w sumie wniosek badania, Że paracetamol można brać jeśli korzyść z brania dla matki przewyzsza to ryzyko..
ale powiem szczerze ze myślałam ze paracetamol jest dość bezpieczny w ciąży, a tu się takie rzeczy okazują25.12.2020 (8cs)- 8tc [*]
Sprawdziłam wyniki wszystko wyszło książkowo łącznie z moczem aż mam wielkie wow.
Ja też uważam,że jakieś tam leki trzeba zawsze rozważyć, bo może być przypadek jeden na milion że akurat zaszkodzi.
Alis96, nick nieaktualny, Ves lubią tę wiadomość
👨25/08/2010 Szymon💙
👦07/11/2014 Aleksander💙
👧08/01/2022 Klara ❤️
-
Ja prowadzę ciąże w poradni przyszpitalnej na NFZ i test o depresji miałam do wypełnienia, zresZta w poprzedniej ciąży miałam u położnej do której chodziłam niby na szkole rodzenia (w moim poprzednim miejscu zamieszkania nie było szkoły rodzenia) i po porodzie w szpitalu. Miałam badania tsh, poszerzona diagnostyka tarczycy bo miewałam w przeszłości problemy, hbs, HCv, różyczke, HIV, morofo, glukoza, usg piersi, cytologię, wr, grupę krwi, toxo, mocz i wszystko co do tej pory miało być zrobione, lekarz kazał tez iść do dentysty i wpisać stan uzębienia w kartę ciazy. Skierował mnie bezpłatnie na prenatalne. Także na NFZ wcale nie jest złe tylko chyba zależy od lekarza. W poprzedzonej ciąży prowadzonej u lekarza z umowa z luxmed nie miałam usg piersi a jak zapytałam to powiedział, ze się w ciąży nie robi 😂
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 września 2021, 19:55
Papierowka lubi tę wiadomość
8.2019 👦
10 cs o rodzeństwo🛑 i 3 mc-ch
Niespodziewanie ⏸ 17.06
❤️7.07
11.08 będzie 👧 test panorama 👌

-
Właśnie, wszystko zależy od lekarza- prywatnie czy na NFZ. Teoretycznie podstawy powinny być takie same dla każdej z nas + dodatkowe, w zależności od potrzeb ciężarnej, a tutaj każdy prowadzi ciąże jak chce 😆😏 Jak dziewczyny nie mają innych informacji, tylko od samego lekarza to jest tragedia 🤯. No nic, świata nie zbawimy, ważne żeby pilnować swojego zdrowia i maleństwa
Nunakala lubi tę wiadomość
-
Omg dziewczyny dopadło i mnie przeziębienie i coś JesCze ZGAGA , moja zmora z poprzedniej ciąży. Całą noc się męczyłam, dopiero po wypiciu 2 szklanek mleka lekko przeszło

Miłego dnia wszystkim mamuśkom 😉8.2019 👦
10 cs o rodzeństwo🛑 i 3 mc-ch
Niespodziewanie ⏸ 17.06
❤️7.07
11.08 będzie 👧 test panorama 👌

-
nick nieaktualny
-
A orientujecie się czy prowadzić ciąże można u każdej ginekolog- położnej czy to nie zawsze?
Współczuje ciężkiej nocy i choróbska 😔 U mnie jeszcze kaszel pozostał25.12.2020 (8cs)- 8tc [*]
U mnie noc fatalna, kaszel tak mnie meczy, ze juz nie wiem jak sie nazywam... nic nie pomaga, a mam juz tak bardzo dosyc... 🥺 mam tylko nadzieje,ze koniec jest juz blizek niz dalej
Powiem Wam, ze odwidzialo nam sie imie Liwia 😂 jak juz sie dowiedzialam, ze faktycznie dziewczynka, to jakos nagle po dluzszym namysle przestalo mi pasowac 😅 aktualnie stanelo na Kornelii, ale to jeszcze nie jest pewne
Nunakala lubi tę wiadomość