W maju zatestowane ⏸️ zimą będą rozpakowane 👶👣
-
WIADOMOŚĆ
-
Kasiekkk, to zrozumiałe, że jesteś zadowolona z tej wizyty i to jest najważniejsze Duże masz braki jeśli chodzi o wcześniejsze badania? Na początku ciąży myślałam, że każda ciężarna ma takie same badania zlecane + ewentualnie dodatkowe, jeśli jest taka potrzeba. Dziwi mnie to, że co rozmowa/ wizyta w przychodni na NFZ to inna historia o.o
-
Kasiekkk to dobrze świadczy o lekarzu taka wizyta. Bdb podejście.
Ja wiem z czym się poród je, że tak napiszę (znam tylko naturalne co prawda),ale też podchodzę do tego zadaniowo,zacznie się to trzeba wykonać zadanie a nagroda na końcu i to pierwsze spotkanie będzie bezcenne.
Bardzo ważne moim zdaniem podczas samego porodu jest po pierwsze słuchanie własnego ciała, dobranie sobie pozycji a już jak jest cała akcja słuchanie położnej czy lekarza, ktorzy odbierają poród. Wykonywanie poleceń pozwoli,że wszystko powinno iść sprawnie, przynajmniej ja mam takie doświadczenia.Kasiekkk lubi tę wiadomość
👨25/08/2010 Szymon💙
👦07/11/2014 Aleksander💙
👧08/01/2022 Klara ❤️
-
Martyna mojej malutkiej tez nie spodobał się lot samolotem, ogólnie jakoś ciężko zniosłam ta podróż 😒 ale to przez to ze nie znoszę tego czasu na lotnisku, na odprawy, czekanie itp, a w ciąży to jeszcze gorzej.
Miłego wypoczynku 🥰
Kasiek ciekawi mnie jakie masz zaległe badania? Bo zaraz się okaże że może ja też mam zaległe a o tym nie wiem 😂
🙋🏽♀️ 25l.
🙋🏽 27l.
+ 🐈🐈⬛
-
nick nieaktualnyEve, tak bym właśnie chciała do tego podejść, żeby najpierw dostać trochę czasu, żeby wsłuchać się w potrzeby swojego organizmu i dobrać sobie najlepsze dla siebie pozycje, a później już tylko słuchać poleceń i wyczekiwać tej najcudowniejszej nagrody ❤️
Papierówka, Kasienka, brakuje mi przeciwciał na hcv, nie miałam usg piersi i jako że mam problemy z TSH teraz w ciąży, to lekarz kazał zbadać przeciwciała tarczycowe i zrobić USG tarczycy, żeby sprawdzić, czy TSH wzrasta po prostu przez ciążę, czy może rozwinęła się niedoczynność tarczycy akurat teraz i trzeba będzie ją leczyć cały czas.Eve lubi tę wiadomość
-
Dziękuje wszystkim! Potem podeśle jakieś fotki, odsypiam podróż na leżaczku
Kasienka, czyli nie tylko u mnie tak było… mimo to życzę miłego urlopu 😍25.12.2020 (8cs)- 8tc [*]
10.05.2021-⏸🥰 ➡️14dpo bhcg 467➡️ 18dpo bhcg 2523
19.01.2022- synek na Świecie 💙 55 cm i 3600g szczęścia -
Może kogoś zainteresuje, nowe badania na temat tego, że paracetamol w ciąży może zwiększać ryzyko autyzmu, ADHD i innych chorób u płodu… wszystko jest pod linkiem.
A mówiono ze paracetamol w ciąży taki bezpieczny 😵
https://www.nature.com/articles/s41574-021-00553-725.12.2020 (8cs)- 8tc [*]
Kasiekk, ja tez bede miec taka ankiete. Ponoc takie sa aktualne wytyczne w PL.
Dobrze ze lekarz zlecil Ci te badania. Lepiej pozno niz wcale. Ja o zaniedbaniach mojej poprzedniej lekarki dowiedzialam sie w szpitalu jak mnie przyjmowali do cc😑Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 września 2021, 14:48
-
Hmm to u mnie na karcie ciąży jest tabelka jakie badania powinnam mieć i ide zgodnie z tym.
Oo a tak mówią żeby paracetamol brać... Chociaż pewnie wszystko w nadmiarze szkodzi. Ale to jest właśnie to co powtarzam mężowi jak mówi że jedna tabletka nie zaszkodzi. Wole się męczyć niż ryzykować -
A ja uważam, że w ciąży lepiej wlasnie unikać nawet apapu czt paracetamolu.. nigdy nic nie wiadomo jakie to przyniesie skutki. Wiadomo jak jest wysoka goraczka i nie spada albo ból nie do zniesienia to juz trzeba, ale to w krytycznych sytuacjach uważam. W sumie ja zawsze mialam takie podjescie do leków
Kasienka22 lubi tę wiadomość
-
Alis96 wrote:A ja uważam, że w ciąży lepiej wlasnie unikać nawet apapu czt paracetamolu.. nigdy nic nie wiadomo jakie to przyniesie skutki. Wiadomo jak jest wysoka goraczka i nie spada albo ból nie do zniesienia to juz trzeba, ale to w krytycznych sytuacjach uważam. W sumie ja zawsze mialam takie podjescie do leków
Taki jest w sumie wniosek badania, Że paracetamol można brać jeśli korzyść z brania dla matki przewyzsza to ryzyko..
ale powiem szczerze ze myślałam ze paracetamol jest dość bezpieczny w ciąży, a tu się takie rzeczy okazują25.12.2020 (8cs)- 8tc [*]
Sprawdziłam wyniki wszystko wyszło książkowo łącznie z moczem aż mam wielkie wow.
Ja też uważam,że jakieś tam leki trzeba zawsze rozważyć, bo może być przypadek jeden na milion że akurat zaszkodzi.Alis96, Kasiekkk, Ves lubią tę wiadomość
👨25/08/2010 Szymon💙
👦07/11/2014 Aleksander💙
👧08/01/2022 Klara ❤️
-
Ja prowadzę ciąże w poradni przyszpitalnej na NFZ i test o depresji miałam do wypełnienia, zresZta w poprzedniej ciąży miałam u położnej do której chodziłam niby na szkole rodzenia (w moim poprzednim miejscu zamieszkania nie było szkoły rodzenia) i po porodzie w szpitalu. Miałam badania tsh, poszerzona diagnostyka tarczycy bo miewałam w przeszłości problemy, hbs, HCv, różyczke, HIV, morofo, glukoza, usg piersi, cytologię, wr, grupę krwi, toxo, mocz i wszystko co do tej pory miało być zrobione, lekarz kazał tez iść do dentysty i wpisać stan uzębienia w kartę ciazy. Skierował mnie bezpłatnie na prenatalne. Także na NFZ wcale nie jest złe tylko chyba zależy od lekarza. W poprzedzonej ciąży prowadzonej u lekarza z umowa z luxmed nie miałam usg piersi a jak zapytałam to powiedział, ze się w ciąży nie robi 😂
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 września 2021, 19:55
Papierowka lubi tę wiadomość
8.2019 👦
10 cs o rodzeństwo🛑 i 3 mc-ch
Niespodziewanie ⏸ 17.06
❤️7.07
11.08 będzie 👧 test panorama 👌
-
Właśnie, wszystko zależy od lekarza- prywatnie czy na NFZ. Teoretycznie podstawy powinny być takie same dla każdej z nas + dodatkowe, w zależności od potrzeb ciężarnej, a tutaj każdy prowadzi ciąże jak chce 😆😏 Jak dziewczyny nie mają innych informacji, tylko od samego lekarza to jest tragedia 🤯. No nic, świata nie zbawimy, ważne żeby pilnować swojego zdrowia i maleństwa
Nunakala lubi tę wiadomość
-
Omg dziewczyny dopadło i mnie przeziębienie i coś JesCze ZGAGA , moja zmora z poprzedniej ciąży. Całą noc się męczyłam, dopiero po wypiciu 2 szklanek mleka lekko przeszło
Miłego dnia wszystkim mamuśkom 😉8.2019 👦
10 cs o rodzeństwo🛑 i 3 mc-ch
Niespodziewanie ⏸ 17.06
❤️7.07
11.08 będzie 👧 test panorama 👌
-
nick nieaktualny
-
A orientujecie się czy prowadzić ciąże można u każdej ginekolog- położnej czy to nie zawsze?
Współczuje ciężkiej nocy i choróbska 😔 U mnie jeszcze kaszel pozostał25.12.2020 (8cs)- 8tc [*]
U mnie noc fatalna, kaszel tak mnie meczy, ze juz nie wiem jak sie nazywam... nic nie pomaga, a mam juz tak bardzo dosyc... 🥺 mam tylko nadzieje,ze koniec jest juz blizek niz dalej
Powiem Wam, ze odwidzialo nam sie imie Liwia 😂 jak juz sie dowiedzialam, ze faktycznie dziewczynka, to jakos nagle po dluzszym namysle przestalo mi pasowac 😅 aktualnie stanelo na Kornelii, ale to jeszcze nie jest pewneNunakala lubi tę wiadomość