Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne W maju zatestowane ⏸️ zimą będą rozpakowane 👶👣
Odpowiedz

W maju zatestowane ⏸️ zimą będą rozpakowane 👶👣

Oceń ten wątek:
  • Papierowka Ekspertka

Wysłany: 24 września 2021, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiekkk, to zrozumiałe, że jesteś zadowolona z tej wizyty i to jest najważniejsze ;) Duże masz braki jeśli chodzi o wcześniejsze badania? Na początku ciąży myślałam, że każda ciężarna ma takie same badania zlecane + ewentualnie dodatkowe, jeśli jest taka potrzeba. Dziwi mnie to, że co rozmowa/ wizyta w przychodni na NFZ to inna historia o.o

• Eve Autorytet

Wysłany: 24 września 2021, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiekkk to dobrze świadczy o lekarzu taka wizyta. Bdb podejście.
    Ja wiem z czym się poród je, że tak napiszę (znam tylko naturalne co prawda),ale też podchodzę do tego zadaniowo,zacznie się to trzeba wykonać zadanie a nagroda na końcu i to pierwsze spotkanie będzie bezcenne.
    Bardzo ważne moim zdaniem podczas samego porodu jest po pierwsze słuchanie własnego ciała, dobranie sobie pozycji a już jak jest cała akcja słuchanie położnej czy lekarza, ktorzy odbierają poród. Wykonywanie poleceń pozwoli,że wszystko powinno iść sprawnie, przynajmniej ja mam takie doświadczenia.

nick nieaktualny lubi tę wiadomość

👨25/08/2010 Szymon💙
    👦07/11/2014 Aleksander💙
    👧08/01/2022 Klara ❤️
  • Kasienka22 Autorytet

Wysłany: 24 września 2021, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martyna mojej malutkiej tez nie spodobał się lot samolotem, ogólnie jakoś ciężko zniosłam ta podróż 😒 ale to przez to ze nie znoszę tego czasu na lotnisku, na odprawy, czekanie itp, a w ciąży to jeszcze gorzej.
    Miłego wypoczynku 🥰

Kasiek ciekawi mnie jakie masz zaległe badania? Bo zaraz się okaże że może ja też mam zaległe a o tym nie wiem 😂

🙋🏽‍♀️ 25l.
    🙋🏽 27l.
    + 🐈🐈‍⬛

f2w3ikgn2nxq0ylr.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 września 2021, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eve, tak bym właśnie chciała do tego podejść, żeby najpierw dostać trochę czasu, żeby wsłuchać się w potrzeby swojego organizmu i dobrać sobie najlepsze dla siebie pozycje, a później już tylko słuchać poleceń i wyczekiwać tej najcudowniejszej nagrody ❤️

Papierówka, Kasienka, brakuje mi przeciwciał na hcv, nie miałam usg piersi i jako że mam problemy z TSH teraz w ciąży, to lekarz kazał zbadać przeciwciała tarczycowe i zrobić USG tarczycy, żeby sprawdzić, czy TSH wzrasta po prostu przez ciążę, czy może rozwinęła się niedoczynność tarczycy akurat teraz i trzeba będzie ją leczyć cały czas.

Eve lubi tę wiadomość

• Martyna33 Autorytet

Wysłany: 24 września 2021, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuje wszystkim! Potem podeśle jakieś fotki, odsypiam podróż na leżaczku :)

Kasienka, czyli nie tylko u mnie tak było… mimo to życzę miłego urlopu 😍

25.12.2020 (8cs)- 8tc [*]
    10.05.2021-⏸🥰 ➡️14dpo bhcg 467➡️ 18dpo bhcg 2523
    19.01.2022- synek na Świecie 💙 55 cm i 3600g szczęścia
  • Martyna33 Autorytet

Wysłany: 24 września 2021, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może kogoś zainteresuje, nowe badania na temat tego, że paracetamol w ciąży może zwiększać ryzyko autyzmu, ADHD i innych chorób u płodu… wszystko jest pod linkiem.
    A mówiono ze paracetamol w ciąży taki bezpieczny 😵

https://www.nature.com/articles/s41574-021-00553-7

• wariancja Autorytet

Wysłany: 24 września 2021, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiekk, ja tez bede miec taka ankiete. Ponoc takie sa aktualne wytyczne w PL.
    Dobrze ze lekarz zlecil Ci te badania. Lepiej pozno niz wcale. Ja o zaniedbaniach mojej poprzedniej lekarki dowiedzialam sie w szpitalu jak mnie przyjmowali do cc😑

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 września 2021, 14:48

klz99vvj9pe2bh19.png

qb3c6iye83h3n4tx.png
  • nulka_23 Autorytet

Wysłany: 24 września 2021, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm to u mnie na karcie ciąży jest tabelka jakie badania powinnam mieć i ide zgodnie z tym.

Oo a tak mówią żeby paracetamol brać... Chociaż pewnie wszystko w nadmiarze szkodzi. Ale to jest właśnie to co powtarzam mężowi jak mówi że jedna tabletka nie zaszkodzi. Wole się męczyć niż ryzykować

• Alis96 Autorytet

Wysłany: 24 września 2021, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja uważam, że w ciąży lepiej wlasnie unikać nawet apapu czt paracetamolu.. nigdy nic nie wiadomo jakie to przyniesie skutki. Wiadomo jak jest wysoka goraczka i nie spada albo ból nie do zniesienia to juz trzeba, ale to w krytycznych sytuacjach uważam. W sumie ja zawsze mialam takie podjescie do leków

Kasienka22 lubi tę wiadomość

preg.png
  • Martyna33 Autorytet

Wysłany: 24 września 2021, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alis96 wrote:
    A ja uważam, że w ciąży lepiej wlasnie unikać nawet apapu czt paracetamolu.. nigdy nic nie wiadomo jakie to przyniesie skutki. Wiadomo jak jest wysoka goraczka i nie spada albo ból nie do zniesienia to juz trzeba, ale to w krytycznych sytuacjach uważam. W sumie ja zawsze mialam takie podjescie do leków

Taki jest w sumie wniosek badania, Że paracetamol można brać jeśli korzyść z brania dla matki przewyzsza to ryzyko..
    ale powiem szczerze ze myślałam ze paracetamol jest dość bezpieczny w ciąży, a tu się takie rzeczy okazują

• Eve Autorytet

Wysłany: 24 września 2021, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sprawdziłam wyniki wszystko wyszło książkowo łącznie z moczem aż mam wielkie wow.

Ja też uważam,że jakieś tam leki trzeba zawsze rozważyć, bo może być przypadek jeden na milion że akurat zaszkodzi.

Alis96, nick nieaktualny, Ves lubią tę wiadomość

👨25/08/2010 Szymon💙
    👦07/11/2014 Aleksander💙
    👧08/01/2022 Klara ❤️
  • Nunakala Autorytet

Wysłany: 24 września 2021, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja prowadzę ciąże w poradni przyszpitalnej na NFZ i test o depresji miałam do wypełnienia, zresZta w poprzedniej ciąży miałam u położnej do której chodziłam niby na szkole rodzenia (w moim poprzednim miejscu zamieszkania nie było szkoły rodzenia) i po porodzie w szpitalu. Miałam badania tsh, poszerzona diagnostyka tarczycy bo miewałam w przeszłości problemy, hbs, HCv, różyczke, HIV, morofo, glukoza, usg piersi, cytologię, wr, grupę krwi, toxo, mocz i wszystko co do tej pory miało być zrobione, lekarz kazał tez iść do dentysty i wpisać stan uzębienia w kartę ciazy. Skierował mnie bezpłatnie na prenatalne. Także na NFZ wcale nie jest złe tylko chyba zależy od lekarza. W poprzedzonej ciąży prowadzonej u lekarza z umowa z luxmed nie miałam usg piersi a jak zapytałam to powiedział, ze się w ciąży nie robi 😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 września 2021, 19:55

Papierowka lubi tę wiadomość

8.2019 👦
    10 cs o rodzeństwo🛑 i 3 mc-ch
    Niespodziewanie ⏸ 17.06
    ❤️7.07

11.08 będzie 👧 test panorama 👌

34bw43r8hka2lxc7.png
  • Papierowka Ekspertka

Wysłany: 24 września 2021, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie, wszystko zależy od lekarza- prywatnie czy na NFZ. Teoretycznie podstawy powinny być takie same dla każdej z nas + dodatkowe, w zależności od potrzeb ciężarnej, a tutaj każdy prowadzi ciąże jak chce 😆😏 Jak dziewczyny nie mają innych informacji, tylko od samego lekarza to jest tragedia 🤯. No nic, świata nie zbawimy, ważne żeby pilnować swojego zdrowia i maleństwa :)

Nunakala lubi tę wiadomość

• Nunakala Autorytet

Wysłany: 25 września 2021, 08:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Omg dziewczyny dopadło i mnie przeziębienie i coś JesCze ZGAGA , moja zmora z poprzedniej ciąży. Całą noc się męczyłam, dopiero po wypiciu 2 szklanek mleka lekko przeszło :(

Miłego dnia wszystkim mamuśkom 😉

8.2019 👦
    10 cs o rodzeństwo🛑 i 3 mc-ch
    Niespodziewanie ⏸ 17.06
    ❤️7.07

11.08 będzie 👧 test panorama 👌

34bw43r8hka2lxc7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 września 2021, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Również Tobie miłego dnia i w miarę możliwości odeśpij tę nieprzespaną noc 😊

• nulka_23 Autorytet

Wysłany: 25 września 2021, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakiś gorszy dzień i mnie chyba dopadł... Mam mdłości 🤦‍♀️ a jeszcze dziś przede mną kolejne wesele. Tak bardzo mi się nie chce :( może ktoś dać mi tabletkę z jakimś optymizmem, bo nie mogę go z siebie wykrzesać :(

Miłego dnia dziewczyny!

• Alis96 Autorytet

Wysłany: 25 września 2021, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nulka ostatnio też mi sie nie chciało na wesele iść ,a było super👌😊

Dzisiaj mialam cudowny sen , że jeździłam na rowerze, ale to wiecie tak szybko po górkach i dolkach i biegalam tak mega szybko. Już mam chyba jakieś marzenia senne 😂😂

preg.png
  • Martyna33 Autorytet

Wysłany: 25 września 2021, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A orientujecie się czy prowadzić ciąże można u każdej ginekolog- położnej czy to nie zawsze?

Współczuje ciężkiej nocy i choróbska 😔 U mnie jeszcze kaszel pozostał

• nulka_23 Autorytet

Wysłany: 25 września 2021, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alis, za mna juz dwa wesela a przede mna trzy, to juz chyba znudzenie 😂

• Rosalie Autorytet

Wysłany: 25 września 2021, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie noc fatalna, kaszel tak mnie meczy, ze juz nie wiem jak sie nazywam... nic nie pomaga, a mam juz tak bardzo dosyc... 🥺 mam tylko nadzieje,ze koniec jest juz blizek niz dalej
    Powiem Wam, ze odwidzialo nam sie imie Liwia 😂 jak juz sie dowiedzialam, ze faktycznie dziewczynka, to jakos nagle po dluzszym namysle przestalo mi pasowac 😅 aktualnie stanelo na Kornelii, ale to jeszcze nie jest pewne

Nunakala lubi tę wiadomość

0d1yskjo8vrc1yk9.png
‹‹ 240 241 242 243 244 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ