Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne W marcu wiosna idzie 🥀💐☀szybko nam przyniesie dzidzie 🤰🌻💕
Odpowiedz

W marcu wiosna idzie 🥀💐☀szybko nam przyniesie dzidzie 🤰🌻💕

Oceń ten wątek:
  • Poziomka9204 Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2022, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chrupka, odpoczywaj, leki pomogą, moja bratowa też miała taki problem, oszczędzała się jak mogła i donosiła ciążę beż problemu 😊 trzymam kciuki żeby i u Ciebie tak to wyglądało ❤️

Grażyna super, że już w domku, po takim czasie mąż pewnie nie może się Wami nacieszyć 😊🥰

Angelaaaa na pewno te dzieci zrekompensują nam każdą ciążową dolegliwość 😊 ten żołądek mnie nie dziwi, gdzieś te prawie 2kg musi się rozciągać, młody ma też być długi po tatusiu, bo ja to liliput 😄

Chrupka lubi tę wiadomość

👫 31lat

09.01.2023: Aleksander ❤️ 4100g i 61cm do kochania 💙🥰
  • Grażyna1820 Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2022, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chrupka, trzymaj się i odpoczywaj. Ważne ze możesz być w domu . Uwierz mi. Będzie wszystko dobrze, musicie tylko o siebie bardziej dbać ..

Hm jaki jest Staś . Jest cudowny i kochany. Gdyby nie to ze w dwa pierwsze dni zmasakrował mi sutki .. na tyle ze nie byłam w stanie go przystawiać, a ściąganie pokarmu laktorem jeszcze do wczorajszego wieczora kojarzył mi się z wielkim bólem i różowym od krwi mlekiem.. wczoraj wracałam modląc się żeby ktoś dziś mi przepisał leki na wstrzymanie laktacji. Ale walczyłam ta noc i okazało się ze pokarm jest i ból tez jest już do zniesienia . W tym momencie ściągam jednorazowo już 70 ml łącznie z obu piersi i podaje małemu, nadmiar z całego dnia mrożę . Okłady tez dużo dały, a najwiecej chyba dał powrót do domu. Głowa w końcu jest u siebie .. Jutro jak przyjedzie położna obiecała ze spróbujemy popracować z małym żeby był delikatniejszy dla mamy 😂😁.

Olo323, Chrupka , Poziomka9204, Domi_naturelover lubią tę wiadomość

Pcos, cukrzyca, hashimoto.
    10.03.2022 ⏸
    03.11.2022 w 37tc+3
    Staś ❤️
    2950g❤️
    53 cm ❤️
    7e1fd75fb2.png
  • Olo323 Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2022, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chrupka wrote:
    Hej, hej. Miałam dzisiaj wizytę. Cały weekend napinał mi się brzuch, więc dobrze się złożyło, że akurat planowa wizyta, bo skróciła mi się szyjka z 3cm na 2.45cm..
    Nakaz leżenia, luteina, duphaston, zakaz masowania brzuszka 😥
    W dodatku kolka nerkowa poszerzyła się o 0.6cm.
    Z dzidzią wszystko w porządku, waży 1053 gram. Okazuje się, że główka jest jak na 29+3 i lekarz wypytywał czy mąż jest większych rozmiarów, bo możliwe, że dziecko będzie większe.
    W czwartek kontrolna wizyta czy szyjka dalej się skraca, jeśli tak, to na długi weekend szpital 😥

Jakieś rady, uwagi? Nie spodziewałam się nagle takiego obrotu sprawy. Miałam niektóre dni intensywne, ale starałam się wypoczywać jak najwięcej. W dodatku przed momentem strasznie bolał mnie brzuch wysoko, prawie pod biustem. Zażyłam nospe, ale przeszło samo jak poleżałam na lewym boku. Mam nadzieję, że się to nie powtórzy 😔

Ja tez jakoś koło 25 tygodnia (to było jakoś w lipcu/sierpniu na pewno przed 30 tygodniem) miałam taki problem, ze szyjka skróciła mi się na mniej niż 3cm (chyba 2,80 jakoś tak, już nie pamietam) tez wróciłam wtedy do luteiny (duphastan brałam cały czas tylko wtedy zwiększył mi dawkę do 3x dziennie) bardzo się wtedy przestraszyłam i wtedy przez te trzy tygodnie załączylam „tryb księżniczka” naprawdę oprócz jakiś domowych obowiązków obiad, małe sprzątanie nie robiłam nic, przestałam prawie wychodzić na spacery z psem (byłam może kilka razy i na ultra krótkie) i na następnej wizycie wydłużyła się do 3cm wiec już nie było takiego strachu 😊

Dzisiaj się z mama śmiałam, ze praktycznie cała ciąże brałam leki właśnie na skręcająca szyjke a jak przyszło co do czego, to teraz stoi w miejscu 😂

Poziomka9204 lubi tę wiadomość

👩‍❤️‍👨 29 lat
    👩- hashimoto, PCOS
    👨‍🦰- okaz zdrowia
    2019r - 💔
    11.2022 - 💙👶 (12cs)

11.2024- ZACZYNAMY PROJEKT- RODZEŃSTWO ❤️
  • Olo323 Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2022, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela daj znać jak tam po ktg i co powiedzieli na bliznę, ale na pewno wszystko będzie dobrze 🥰

Ja mam w środę wizytę, ale dopiero o 18 🙄
    Liczyłam na poranna wizytę a jedyne co mogły mi zaproponować to 18 albo jeszcze późniejsza godzina, tyyyle czekania, to prawie dwa dni 🙈

Wczoraj na urodzinach było takie znajome małżeństwo (niby znajomi a jak rodzina dla męża) takie starsze małżeństwo ok 65-70 lat, niesamowicie życzliwi i pogodni i ta Pani (znam ja tyle lat a wciąż nie wiem jak ma na imie, nie mogę zakodować🙈😂) zaśmiała się, ze w jej czasach to się mówiło, ze na pełnie się dzieci rodzą- a jutro jest pełnia i śmiała się, ze trzyma kciuki i ma nadzieje, ze jej czarownicka przepowiednia zadziała 😂

Grażyna1820, Chrupka , Poziomka9204 lubią tę wiadomość

👩‍❤️‍👨 29 lat
    👩- hashimoto, PCOS
    👨‍🦰- okaz zdrowia
    2019r - 💔
    11.2022 - 💙👶 (12cs)

11.2024- ZACZYNAMY PROJEKT- RODZEŃSTWO ❤️
  • cslza Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2022, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Grażyna1820 wrote:
    Chrupka, trzymaj się i odpoczywaj. Ważne ze możesz być w domu . Uwierz mi. Będzie wszystko dobrze, musicie tylko o siebie bardziej dbać ..

Hm jaki jest Staś . Jest cudowny i kochany. Gdyby nie to ze w dwa pierwsze dni zmasakrował mi sutki .. na tyle ze nie byłam w stanie go przystawiać, a ściąganie pokarmu laktorem jeszcze do wczorajszego wieczora kojarzył mi się z wielkim bólem i różowym od krwi mlekiem.. wczoraj wracałam modląc się żeby ktoś dziś mi przepisał leki na wstrzymanie laktacji. Ale walczyłam ta noc i okazało się ze pokarm jest i ból tez jest już do zniesienia . W tym momencie ściągam jednorazowo już 70 ml łącznie z obu piersi i podaje małemu, nadmiar z całego dnia mrożę . Okłady tez dużo dały, a najwiecej chyba dał powrót do domu. Głowa w końcu jest u siebie .. Jutro jak przyjedzie położna obiecała ze spróbujemy popracować z małym żeby był delikatniejszy dla mamy 😂😁.

Ja orzy okazji tego wpisu przypominam wszystkim w dwupaku o konieczności zakupu tego cudu :) I polecam, bo kiedyś tym życie sobie ratowałam i 6 innych dziewczyn dzięki temu nie poddało się z KP!

https://sklep.lansinoh.pl/pl/p/Lanolina-Lansinoh-HPA-10-ml/53?gclid=CjwKCAiA9qKbBhAzEiwAS4yeDXT6n6WOyj-5Wf8K68nhxi6M-jP96eJQzfTs61RJ7xbGvocs9qdr_xoCYtoQAvD_BwE

Poziomka9204, Olo323 lubią tę wiadomość

31.01.2018 Synek 👦 40+3
    7tc [*] 04.2022
    25.02.2023 Bliźnięta 🧑👩 30+6
  • cslza Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2022, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A z tą pełnią to prawda! Nawet jak byłam w szpitalu na patologii ciąży to położne rozmawiały, że ma być pełnia i będzie ciężka noc ;)

31.01.2018 Synek 👦 40+3
    7tc [*] 04.2022
  • Mgdra Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2022, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja tam bym się wróciła do ciąży... nawet do tej cholernej zgagi ciazowej, byle pospać...
    Zaczęły się kolki. Tej nocy spałam 30 min. W dzień nie ma szans na drzemkę. Mała spi tylko na rękach...
    Jestem skrajnie przemęczona. Pierwszy raz w życiu zasnęłam na stojąco. Obudziłam się lecąc do tyłu 🥺🥺

💍 05.08.2018
    👰🤵 01.06.2019

08.2019 - odstawienie tabletek anty i rozpoczęcie starań o pierwsze dziecko

10.11.2019 - ⏸
    07.07.2020 - 👶 córeczka

05.2021 - rozpoczęcie starań o drugie dziecko
    14.02.2022 - ⏸
    29.10.2022 - 👶 córeczka
  • cslza Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2022, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mgdra wrote:
    A ja tam bym się wróciła do ciąży... nawet do tej cholernej zgagi ciazowej, byle pospać...
    Zaczęły się kolki. Tej nocy spałam 30 min. W dzień nie ma szans na drzemkę. Mała spi tylko na rękach...
    Jestem skrajnie przemęczona. Pierwszy raz w życiu zasnęłam na stojąco. Obudziłam się lecąc do tyłu 🥺🥺

A jaką wit D3 podajesz? Mój tylko po Juvit nie miał kolek, poczytaj o bólu brzuszka i wit D3. U mnie tez niby były kolki, a jednak zmiana wit D3 i z dnia na dzień przeszło. Te kolki trwały 3dni, więc to już były kolki ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada 2022, 21:36

31.01.2018 Synek 👦 40+3
    7tc [*] 04.2022
  • Grażyna1820 Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2022, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cslza wrote:
    Ja orzy okazji tego wpisu przypominam wszystkim w dwupaku o konieczności zakupu tego cudu :) I polecam, bo kiedyś tym życie sobie ratowałam i 6 innych dziewczyn dzięki temu nie poddało się z KP!

https://sklep.lansinoh.pl/pl/p/Lanolina-Lansinoh-HPA-10-ml/53?gclid=CjwKCAiA9qKbBhAzEiwAS4yeDXT6n6WOyj-5Wf8K68nhxi6M-jP96eJQzfTs61RJ7xbGvocs9qdr_xoCYtoQAvD_BwE
    O to to ! Dokładnie ! Robię okłady z tego pomiędzy ściąganiem pokarmu. Działa ! Ale tez trzeba czasu .
    I potwierdzam z pełnia to racja. Trochę byłam na tej porodówce ..

Pcos, cukrzyca, hashimoto.
    10.03.2022 ⏸
    03.11.2022 w 37tc+3
    Staś ❤️
    2950g❤️
    53 cm ❤️
    7e1fd75fb2.png
  • Chrupka Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2022, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za pocieszenie ❤️
    Muszę i tak się spakować awaryjnie na czwartkową wizytę. Mam nadzieję, że szyjka się ogarnie i da mi poleżeć sobie chociaż w domu przed telewizorem 😅

Poziomka9204, Olo323, KlaraJa lubią tę wiadomość

Starania od 08.2021
    ♀️26 ✅ Posiewy, hormony, biopsja endometrium ❌Hiperprolaktynemia czynnościowa
    ♂️29✅ Badanie nasienia, przewlekły stan zapalny prostaty wyleczony

🍀10cs
    25.05.2022 ⏸ 10dpo

04.02.2023 Laura 💖 3370g 51cm

🍀brak owulacji, rozregulowane cykle, niespodzianka! 😍
    21.05.2024 ⏸️

Rośniemy 🥰 25.01.2025
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 listopada 2022, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas kolek na szczęście nie ma ale Misiek ma problwm z wypróżnianiem. Od szczepienia na koniec października dodajemy mu do mleka zagęszczacz i na początku robił 3/4 razy dziennie luźna kupę, bałam się, że to biegunka ale po 4 dniach ustąpiło, teraz męczy się i robi sucha, twarda kupkę. Często muszę mu pomagać. Czytałam, że to właśnie też może być od Wit D3 bo faktycznie ostatnio zmieniliśmy z takiej wyciskanej z rybek na psiukaną. Nie wiem czy iść z nim do pediatry czy jeszcze zaczekać. Poza Wit d3 dajemy delicol do każdego karmienia i też nie wiem czy źle nie robie bo jak szykuje sobie butelki z wodą to daje od razu delicol i zastanawia mnie czy jak stoi w podgrzewaczu to nie ulega rozkładowi podczas podgrzewania.
    Niby Mały jest pogodny i nie wygląda jakby mu coś doskwierało ale robienie kupy go mega męczy, szczególnie w nocy. Jak odkładam go ponkarmieniu to długo nie zasypia, pręży się, ma nóżki w górze a mnie co raz to gorzej się wstaję do niego w nocy.

• cslza Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2022, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    conte wrote:
    U nas kolek na szczęście nie ma ale Misiek ma problwm z wypróżnianiem. Od szczepienia na koniec października dodajemy mu do mleka zagęszczacz i na początku robił 3/4 razy dziennie luźna kupę, bałam się, że to biegunka ale po 4 dniach ustąpiło, teraz męczy się i robi sucha, twarda kupkę. Często muszę mu pomagać. Czytałam, że to właśnie też może być od Wit D3 bo faktycznie ostatnio zmieniliśmy z takiej wyciskanej z rybek na psiukaną. Nie wiem czy iść z nim do pediatry czy jeszcze zaczekać. Poza Wit d3 dajemy delicol do każdego karmienia i też nie wiem czy źle nie robie bo jak szykuje sobie butelki z wodą to daje od razu delicol i zastanawia mnie czy jak stoi w podgrzewaczu to nie ulega rozkładowi podczas podgrzewania.
    Niby Mały jest pogodny i nie wygląda jakby mu coś doskwierało ale robienie kupy go mega męczy, szczególnie w nocy. Jak odkładam go ponkarmieniu to długo nie zasypia, pręży się, ma nóżki w górze a mnie co raz to gorzej się wstaję do niego w nocy.

Twarda kupa w tym wieku to nie jest dobra kupa... Koniecznie do pediatry i zrobić zdjęcie kupki, raczej czeka Was zmiana mleka.

31.01.2018 Synek 👦 40+3
    7tc [*] 04.2022
  • Poziomka9204 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2022, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    conte wrote:
    U brata męża synek miał podobne problemy z wypróżnianiem, dodawali Delicol, ale zawsze przed podaniem mleka, u nich dodatkowo wyszła nietolerancja laktozy i musili dodawać jeszcze jakiś enzym pomagający w trawieniu. Oczywiście mleko też było do zmiany. Trzymam kciuki żeby u Was wystarczyła sama zmiana mleka 😊❤️

👫 31lat

09.01.2023: Aleksander ❤️ 4100g i 61cm do kochania 💙🥰
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 listopada 2022, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie kurcze u nas dopóki nie daliśmy tego zageszczacza to było ok więc wydaje mi się, że mleko jest spoko, na początku byliśmy na nan opti pro plus bo takie mieliśmy w szpitalu ale zmieniliśmy na bebilon advance ze względu na zaparcia. Później próbowaliśmy pepti bo Misiek mial tradzik i sprawdzalismy czy to tez nie alergia na bmk ale wróciliśmy do advance za radą pediatry bo nie było różnicy w zmianach skórnych na buźce. Od tego nutritionu jest zmiana dopiero z kupkami. Mnie martwi to, że są takie suche, że nawet nie brudzą pieluszki i pojedyncze pasma śluzu a czytałam, że śluz może być przez rota 😐

• cslza Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2022, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    conte wrote:
    Właśnie kurcze u nas dopóki nie daliśmy tego zageszczacza to było ok więc wydaje mi się, że mleko jest spoko, na początku byliśmy na nan opti pro plus bo takie mieliśmy w szpitalu ale zmieniliśmy na bebilon advance ze względu na zaparcia. Później próbowaliśmy pepti bo Misiek mial tradzik i sprawdzalismy czy to tez nie alergia na bmk ale wróciliśmy do advance za radą pediatry bo nie było różnicy w zmianach skórnych na buźce. Od tego nutritionu jest zmiana dopiero z kupkami. Mnie martwi to, że są takie suche, że nawet nie brudzą pieluszki i pojedyncze pasma śluzu a czytałam, że śluz może być przez rota 😐

U nas jedyne mleko, które się sprawdzili to Hipp, ale ja karmiłam piersią 6mcy, a później 2mcy na zmianę (żeby zakończyć laktację). I próbowaliśmy wieli mlek i tylko hipp dawal radę. A czemu dajecie ten zagęszczacz?

31.01.2018 Synek 👦 40+3
    7tc [*] 04.2022
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 listopada 2022, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cslza wrote:
    U nas jedyne mleko, które się sprawdzili to Hipp, ale ja karmiłam piersią 6mcy, a później 2mcy na zmianę (żeby zakończyć laktację). I próbowaliśmy wieli mlek i tylko hipp dawal radę. A czemu dajecie ten zagęszczacz?
    Ulewanie a przez to przewlekły katar. Zalecenie pediatry

• Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2022, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po ktg.. dużo było stresu bo pierwsze pół badania czułam ruchy a tętno nie wzrastało i położna mnie nastraszyła że jak się nie poprawi to raczej czeka mnie szpital 🫣 zestresowałam się na maxa i wtedy Ala zaczęła tak wariować że i tętno jej wzrosło i wtedy ktg idealne nawet moja macica zaczęła się odzywać także jakieś skurcze były 😁
    Moja lekarka nie widzi sensu ktg co 2 dni mam dopiero za tydzień ewentualnie jakby coś mnie niepokoiło to mam przyjechać

Olo323, Grażyna1820, conte, Blondyna.B lubią tę wiadomość

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Mgdra Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2022, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cslza wrote:
    A jaką wit D3 podajesz? Mój tylko po Juvit nie miał kolek, poczytaj o bólu brzuszka i wit D3. U mnie tez niby były kolki, a jednak zmiana wit D3 i z dnia na dzień przeszło. Te kolki trwały 3dni, więc to już były kolki ;)
    No właśnie też o tym czytałam jakiś czas temu. Pierwszej córce podawałam D vitum, drugiej też. Wczoraj na wieczór nie podałam i jakby faktycznie lepiej 🤷‍♀️ ciężko mi powiedzieć. Bo w szpitalu i kilka dni w domu dostawała ta witaminę i nic jej nie było. Czyżby po kilku dniach się tak stało dopiero? 🤔

💍 05.08.2018
    👰🤵 01.06.2019

08.2019 - odstawienie tabletek anty i rozpoczęcie starań o pierwsze dziecko

10.11.2019 - ⏸
    07.07.2020 - 👶 córeczka

05.2021 - rozpoczęcie starań o drugie dziecko
    14.02.2022 - ⏸
    29.10.2022 - 👶 córeczka
  • Domi_naturelover Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2022, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chrupka wrote:
    Hej, hej. Miałam dzisiaj wizytę. Cały weekend napinał mi się brzuch, więc dobrze się złożyło, że akurat planowa wizyta, bo skróciła mi się szyjka z 3cm na 2.45cm..
    Nakaz leżenia, luteina, duphaston, zakaz masowania brzuszka 😥
    W dodatku kolka nerkowa poszerzyła się o 0.6cm.
    Z dzidzią wszystko w porządku, waży 1053 gram. Okazuje się, że główka jest jak na 29+3 i lekarz wypytywał czy mąż jest większych rozmiarów, bo możliwe, że dziecko będzie większe.
    W czwartek kontrolna wizyta czy szyjka dalej się skraca, jeśli tak, to na długi weekend szpital 😥

Jakieś rady, uwagi? Nie spodziewałam się nagle takiego obrotu sprawy. Miałam niektóre dni intensywne, ale starałam się wypoczywać jak najwięcej. W dodatku przed momentem strasznie bolał mnie brzuch wysoko, prawie pod biustem. Zażyłam nospe, ale przeszło samo jak poleżałam na lewym boku. Mam nadzieję, że się to nie powtórzy 😔
    Może to tylko jednorazowe skrócenie i nie ma się czym martwić ;) N pewno trochę bardziej się oszczędzaj, ale warto też mieć na uwadze, że odchodzi się od 100% reżimu łóżkowego - przynosi więcej szkody niż pożytku. U mnie też jednorazowo przed 30tc (chyba 25?) bardzo poleciała szyjka, a potem na luteinie już było oki

💁‍♀️24,💁🏼‍♂️28
    ❌Długie cykle, problemy z owu, AMH 1,55, słabe endo, obustronna niedrożność jajowodów
    ❌Słabe parametry nasienia-> suple od 12.21
    24.03.22 -histerolaparoskopia, udrożnienie jajowodów pod wysokim ciśnieniem, diagnoza: adenomioza😩

28.03.2022 Ciąża po 8 miesiącach starań. Nasz CUD pokonał wszystkie przeciwności i przetrwał zabieg histerolaparoskopii <3 Historia wyjątkowa również dla lekarzy

age.png
  • Domi_naturelover Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2022, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Grażyna1820 wrote:

Nie ma to jak w domu <3 Też się zastanawiam jak to będzie z laktacją - mam laktatory, muszle kompresy, lanolinę, mam nadzieję, że jakoś się uda

Grażyna1820 lubi tę wiadomość

💁‍♀️24,💁🏼‍♂️28
    ❌Długie cykle, problemy z owu, AMH 1,55, słabe endo, obustronna niedrożność jajowodów
    ❌Słabe parametry nasienia-> suple od 12.21
    24.03.22 -histerolaparoskopia, udrożnienie jajowodów pod wysokim ciśnieniem, diagnoza: adenomioza😩

28.03.2022 Ciąża po 8 miesiącach starań. Nasz CUD pokonał wszystkie przeciwności i przetrwał zabieg histerolaparoskopii <3 Historia wyjątkowa również dla lekarzy

age.png
‹‹ 621 622 623 624 625 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ