W marcu wiosna idzie 🥀💐☀szybko nam przyniesie dzidzie 🤰🌻💕
-
WIADOMOŚĆ
-
Angelaaaa wrote:W testach nic nie wyszło, ale mówią że wychodzą fałszywe u tak małych dzieci. Dodaje delicol i teraz kupki się poprawiły ☺️ w przyszłym tygodniu mam robić prowokacje zwykłym bebilonem i zobaczyć czy coś się będzie działo. Potem 6 kwietnia mamy wizytę kontrolną przy szpitalu w poradni i też będą pytać jakie są efekty po zwykłym mleku bo tak to będą mogli wystawić papiery że ma alergię i żeby nie było problemu ze zniżkami na mleko bo teraz lekarze się trochę boją dawać bo były jakieś mega głośne sprawy w mediach że lekarze musieli płacić karę 🤨
U nas delicol i mleko bez laktozy pomogły z kupką i bólami brzuszka. Obecnie odchodzimy powoli od delicolu, bo zgodnie z ulotką powinno się do 4 miesiąca powoli go odstawiać. U Olka stwierdzono nietolerancję laktozy, miał biegunki i tak kwaśne kupki że powodowały odparzenia. Po delicolu i zmianie mleka bardzo się poprawiło. U nas pediatra kazała zbadać kupkę i wyszło że ma ciała redukujące 1,5% gdzie norma jest do 0,25%, jakie u Was były wyniki?
Teraz Olek robi 1/2 kupki tygodniowo (są ogromne) ale z tego co lekarz mówił to przy kp może tak być, bo nie podaje mu już mm, jesteśmy głównie kp, mm tylko w wyjątkowych sytuacjach.
Mam nadzieję, że Twojej córci te kropelki i mm też pomoże 🤞 -
nick nieaktualnyU nas nie było stwierdzonej alergii na bmk. Delicol daje jeszcze ale już z 14 kropelek jesteśmy na 5. Próbowałam odstawić po 4 msc ale niestety musieliśmy za radą pediatry wrócić do pełnej dawki.
Co do mleka i prowokacji i całych tych refundacji - jeśli nie wyszło nic w testach to ja bym weszła w zwykle mm z delicolem i probiotykiem. Pamiętając, że brzuszek do mleka MUSI się przyzwyczaić. Mleka ha są drogie i jeśli testy nie wyszły na alergię to bez podstaw nie wypiszą recepty z refundacja. Na problemy z brzuszkiem jeszcze polecam przy mm przepajać wodą 5-10 ml dziennie, leżenie na brzuszku i w kryzysowych sytuacjach termofor z pestek wiśni. Ja dawałam też NanCare Flora Equilibrum, to błonnik, pomógł przy zaparciach kiedy wdrażaliśmy zagęszczacz do mleka.Grażyna1820 lubi tę wiadomość
-
conte wrote:U nas nie było stwierdzonej alergii na bmk. Delicol daje jeszcze ale już z 14 kropelek jesteśmy na 5. Próbowałam odstawić po 4 msc ale niestety musieliśmy za radą pediatry wrócić do pełnej dawki.
Co do mleka i prowokacji i całych tych refundacji - jeśli nie wyszło nic w testach to ja bym weszła w zwykle mm z delicolem i probiotykiem. Pamiętając, że brzuszek do mleka MUSI się przyzwyczaić. Mleka ha są drogie i jeśli testy nie wyszły na alergię to bez podstaw nie wypiszą recepty z refundacja. Na problemy z brzuszkiem jeszcze polecam przy mm przepajać wodą 5-10 ml dziennie, leżenie na brzuszku i w kryzysowych sytuacjach termofor z pestek wiśni. Ja dawałam też NanCare Flora Equilibrum, to błonnik, pomógł przy zaparciach kiedy wdrażaliśmy zagęszczacz do mleka.
Dzieciom do 3 lat testy mogą wychodzić fałszywie ujemnie. No i lekarze widzieli że po podaniu już 10ml mm była wysypka na twarzy. Ciekawe jak teraz będzie. I pediatra też o wszystkim wie więc jak pojawią się znowu jakieś zmiany skórne to wtedy już oba będzie nam dawać refundację .
Kupki nam się poprawiły jestem pewna że załapała coś w szpitalu bo ja teraz 3 dni miałam tak ostrą jelitówke że myślałam że umrę 🤨Maja 06.05.21r ❤️
Alicja 19.11.22r.❤️
-
KlaraJa wrote:U nas delicol i mleko bez laktozy pomogły z kupką i bólami brzuszka. Obecnie odchodzimy powoli od delicolu, bo zgodnie z ulotką powinno się do 4 miesiąca powoli go odstawiać. U Olka stwierdzono nietolerancję laktozy, miał biegunki i tak kwaśne kupki że powodowały odparzenia. Po delicolu i zmianie mleka bardzo się poprawiło. U nas pediatra kazała zbadać kupkę i wyszło że ma ciała redukujące 1,5% gdzie norma jest do 0,25%, jakie u Was były wyniki?
Teraz Olek robi 1/2 kupki tygodniowo (są ogromne) ale z tego co lekarz mówił to przy kp może tak być, bo nie podaje mu już mm, jesteśmy głównie kp, mm tylko w wyjątkowych sytuacjach.
Mam nadzieję, że Twojej córci te kropelki i mm też pomoże 🤞
U nas w żadnych badaniach nie było podane ile ma ciał redukujących 🤔🙆
W przyszłym tygodniu mam już podawać zwykły Bebilon jestem ciekawa co z tego będzie 😬
Ale walczę z laktatorem o kpi i modyfikowanego dostała wczoraj tylko 100ml a resztę mojego mleczka ☺️Maja 06.05.21r ❤️
Alicja 19.11.22r.❤️
-
Angelaaaa wrote:U nas w żadnych badaniach nie było podane ile ma ciał redukujących 🤔🙆
W przyszłym tygodniu mam już podawać zwykły Bebilon jestem ciekawa co z tego będzie 😬
Ale walczę z laktatorem o kpi i modyfikowanego dostała wczoraj tylko 100ml a resztę mojego mleczka ☺️
Kpi? Podziwiam i trzymam kciuki 😊 ja od czasu do czasu robię power pumping i ściągam mleko jak gdzieś wychodzimy żeby podać po karmieniu piersią jak Olek chce dłużej powisieć a nie mamy za bardzo czasu, ale nie ściagam jakiś zawrotnych ilości. Ostatnio myślałam że mam mało mleka ale dwa dni temu była u nas cdl i wszystko wygląda spoko.
Zgodnie z pomiarami cdl mój synek waży 6770g i mierzy prawie 72cm ☺️ oglądam sobie czasami zdjęcia z jego pierwszych dni i nie mogę uwierzyć jak szybko się zmienia 🤦♀️niestety pierwsze tygodnie pamiętam jak przez mgłe... chyba mózg jakby sam chciał ten ciężki okres wywalić z głowy żebym jednak pomyślała w przyszłości o drugim dziecku.
A jak tam u Was Dziewczyny maluszki rosną? -
U nas wczoraj 3 miesiące ♥️ szczerze nie wyrabiam się czasowo 🙈 całujemy wszystkich!Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca 2023, 23:24
Blondyna.B, KlaraJa, Angelaaaa, conte, Mgdra, Chrupka , Poziomka9204, Grażyna1820 lubią tę wiadomość
-
KlaraJa wrote:Kpi? Podziwiam i trzymam kciuki 😊 ja od czasu do czasu robię power pumping i ściągam mleko jak gdzieś wychodzimy żeby podać po karmieniu piersią jak Olek chce dłużej powisieć a nie mamy za bardzo czasu, ale nie ściagam jakiś zawrotnych ilości. Ostatnio myślałam że mam mało mleka ale dwa dni temu była u nas cdl i wszystko wygląda spoko.
Zgodnie z pomiarami cdl mój synek waży 6770g i mierzy prawie 72cm ☺️ oglądam sobie czasami zdjęcia z jego pierwszych dni i nie mogę uwierzyć jak szybko się zmienia 🤦♀️niestety pierwsze tygodnie pamiętam jak przez mgłe... chyba mózg jakby sam chciał ten ciężki okres wywalić z głowy żebym jednak pomyślała w przyszłości o drugim dziecku.
A jak tam u Was Dziewczyny maluszki rosną?
Tak kpi bo jak dostała w szpitalu mm to już nie chciała piersi 🥺 więc póki mogę i daje radę to odciągam pokarm.
Moja dopiero przekroczyla 5kg i 61cm długa 🥰Maja 06.05.21r ❤️
Alicja 19.11.22r.❤️
-
Angelaaaa wrote:Tak kpi bo jak dostała w szpitalu mm to już nie chciała piersi 🥺 więc póki mogę i daje radę to odciągam pokarm.
Moja dopiero przekroczyla 5kg i 61cm długa 🥰
Rozumiem, a próbowałaś karmić z nakładkami? Niektóre cdl, z tego co słyszałam, przy odrzuceniu piersi na rzecz butelki polecają karmić w nakładkach. Nakładki mają przypominać smoczek od butelki. Kp, kpi czy mm wszystkie metody są dobre byle by dziecko było najedzone 😊 aczkolwiek dokarmiając synka wcześniej za każdym razem, często własnym mlekiem, wiem że to ciężka praca, więc może warto spróbować z tymi nakładkami? W każdym razie dzielna jesteś 🤗 -
nick nieaktualnyAngelaaaa wrote:Dzieciom do 3 lat testy mogą wychodzić fałszywie ujemnie. No i lekarze widzieli że po podaniu już 10ml mm była wysypka na twarzy. Ciekawe jak teraz będzie. I pediatra też o wszystkim wie więc jak pojawią się znowu jakieś zmiany skórne to wtedy już oba będzie nam dawać refundację .
Kupki nam się poprawiły jestem pewna że załapała coś w szpitalu bo ja teraz 3 dni miałam tak ostrą jelitówke że myślałam że umrę 🤨Angelaaaa lubi tę wiadomość
-
KlaraJa wrote:Rozumiem, a próbowałaś karmić z nakładkami? Niektóre cdl, z tego co słyszałam, przy odrzuceniu piersi na rzecz butelki polecają karmić w nakładkach. Nakładki mają przypominać smoczek od butelki. Kp, kpi czy mm wszystkie metody są dobre byle by dziecko było najedzone 😊 aczkolwiek dokarmiając synka wcześniej za każdym razem, często własnym mlekiem, wiem że to ciężka praca, więc może warto spróbować z tymi nakładkami? W każdym razie dzielna jesteś 🤗
Ja już wcześniej z nakładkami karmiłam a teraz nawet nie chce za bardzo brać nakładek do buzi.. jak już się nameczyła to zaraz się denerwowała że za wolno leci 😔 a w szpitalu z kolei była miesiąc starsza dziewczynka która musiała przejść na mm bo miała bardzo silne uczulenie na bmk bo już co raz więcej krwi kupię i też problemy z wagą i hemoglobiną, matka nie dawała rady być już na świecie bo się bała cokolwiek zjeść i mała nie chciała butelki 🙆 dopiero jak nakładkę nałożyli na butelkę to zaczęła pić 😅 a moja wszystko odwrotnie 🥴
No ale przemecze się póki mogę a później bez problemu przejdę na mm. Chciałabym chociaż do 6miesiecy podawać moje mleczko ☺️Maja 06.05.21r ❤️
Alicja 19.11.22r.❤️
-
Hej, hej!
Angela trzymaj się! Jesteś super mamą i w dodatku robisz wszystko, żeby Twój maluch zjadał Twoje mleczko. To naprawdę ogromne poświęcenie 😊
U nas brak czasu. Mąż wraca jutro po dwóch tygodniach, także może wtedy coś więcej poużywam 😂
Wczoraj nam stuknęło 7 tygodni 🥰
Malutka grzeczna, karmimy się tylko kp.
Położna była we wtorek to ważyła 5170. Powiedziala, że wygląda na 3 miesiące 🙈
Mamy problem z tym, że się zapowietrza. Podczas kąpieli się czegoś wystraszyła, wrzask i nie mogła złapać oddechu. Dałyśmy ją z mamą do prosta, szturchałam ją i nic (2 razy już tak miała i po dotknięciu nabierała powietrza). Zrobiła się sina i mama dopiero dmuchnęła jej w twarz i nabrała powietrza. Cały czas nie mogę się po tym pozbierać i boję się powtórki, bo ma etap, gdzie codzienne dźwięki ją straszą, odruch moro i wrzask 😞Poziomka9204, Angelaaaa lubią tę wiadomość
Starania od 08.2021
♀️26 ✅ Posiewy, hormony, biopsja endometrium ❌Hiperprolaktynemia czynnościowa
♂️29✅ Badanie nasienia, przewlekły stan zapalny prostaty wyleczony
🍀10cs
25.05.2022 ⏸ 10dpo
04.02.2023 Laura 💖 3370g 51cm
🍀brak owulacji, rozregulowane cykle, niespodzianka! 😍
21.05.2024 ⏸️
Rośniemy 🥰 25.01.2025 -
Chrupka, moja tez tak zrobila że 2 razy jak się czegoś wystraszy, dmuchanie pomogło, mam nadzieję że u Was już się to więcej nie powtórzy!
Pięknie rośnie 🌞
Trzymajcie się!❤️Chrupka lubi tę wiadomość
26.08.2011 Kuba, 3450gram i 52cm 💙
25.05.2022 II kreski 🤰
10.06.2022 - mamy malutkie serduszko ❤️
05.08.2022 - dziewczynka? 💝
02.09.2022 - 212g dziewczynki 💝
20.09.2022 - 373 g zdrowej dziewczynki 💝 (połówkowe)
28.09.2022 - 442 gr 💝💝
26.10.2022 - 852 gr 🥰
23.11.2022 - 1660 gr
24.11.2022 - USG III trymestru 1544g 🙈
14.12.2022 - 2084 gramy 💝💝
11.01.2023 - 36t+5 2660 gramów Księżniczki 💝
23.01.2023 - Amelia, 3100gram, 49 cm 💝
-
Kasiooola wrote:Chrupka, moja tez tak zrobila że 2 razy jak się czegoś wystraszy, dmuchanie pomogło, mam nadzieję że u Was już się to więcej nie powtórzy!
Pięknie rośnie 🌞
Trzymajcie się!❤️
Boję się, że kiedyś to dmuchnięcie nie pomoże 😞
Jutro mamy szczepienie, więc dopytam co i jak. Zapewne znowu się to powtórzy jak ją będzie bolało..Kasiooola lubi tę wiadomość
Starania od 08.2021
🍀10cs
25.05.2022 ⏸ 10dpo
21.05.2024 ⏸️
Rośniemy 🥰 25.01.2025 -
Dawno nas nie było, mieliśmy trochę zawirowań, ale chyba wyszliśmy na prostą. Mam nadzieję, że będę do Was zagładała regularnie 😊
Uśmiechnięty Oluś pozdrawia ciocie i wszystkie maluchy:
serwer host minecraftBlondyna.B, czarneniebo, Angelaaaa, Nati94, KlaraJa, Grażyna1820, Chrupka , Domi_naturelover, conte, Olo323 lubią tę wiadomość
👫 31lat
09.01.2023: Aleksander ❤️ 4100g i 61cm do kochania 💙🥰 -
Chrupka wrote:Hej, hej!
Angela trzymaj się! Jesteś super mamą i w dodatku robisz wszystko, żeby Twój maluch zjadał Twoje mleczko. To naprawdę ogromne poświęcenie 😊
U nas brak czasu. Mąż wraca jutro po dwóch tygodniach, także może wtedy coś więcej poużywam 😂
Wczoraj nam stuknęło 7 tygodni 🥰
Malutka grzeczna, karmimy się tylko kp.
Położna była we wtorek to ważyła 5170. Powiedziala, że wygląda na 3 miesiące 🙈
Mamy problem z tym, że się zapowietrza. Podczas kąpieli się czegoś wystraszyła, wrzask i nie mogła złapać oddechu. Dałyśmy ją z mamą do prosta, szturchałam ją i nic (2 razy już tak miała i po dotknięciu nabierała powietrza). Zrobiła się sina i mama dopiero dmuchnęła jej w twarz i nabrała powietrza. Cały czas nie mogę się po tym pozbierać i boję się powtórki, bo ma etap, gdzie codzienne dźwięki ją straszą, odruch moro i wrzask 😞
Moja 2.5 latka tak ma. To są napady afektywnego bezdechu. Moja kiala takie 2 poważne, gdzie przestała oddychać na ok 40 sekund, zrobiła się sina, oczy to same białka były i przelewala się przez ręce.
W takim wypadku trzeba dmuchnąć w okolice nosa, można spryskac twarz woda, dać klapsa, a starsze dziecko wstrząsnąć bądź wziąć na ręce i na chwile rap równym ruchem odwrócić do góry nogami i wrócić do normalnej pozycji.
Jest to ciężkie doświadczenie. Za każdym razem gdy się to dzieje. Wiem co przeżywasz 😥
U nas też jakieś słabe przyrosty wagi ale ostatnio nie jestem w stanie jej zwazyc bo raznkiala 5.99, na drugi dzień 5.97, rano 6.05, wieczorem 5.93, a za chwilę 5.5. I znów 5.98. Pokazuje mi takie glupoty, takie wahania... Że nie wiem czy dobrze przybiera. Neurologopeda chce zobaczyć przyrosty q ja nie mam jej jak zwazyc... 🤦♀️
Do tego często ma cuchnące bąki 🤦♀️ kupa czasami codziennie, czasami raz na 4 dni. Ale wychodzi ładna zolciutka i bez wysiłku 🤷♀️💍 05.08.2018
👰🤵 01.06.2019
08.2019 - odstawienie tabletek anty i rozpoczęcie starań o pierwsze dziecko
10.11.2019 - ⏸
07.07.2020 - 👶 córeczka
05.2021 - rozpoczęcie starań o drugie dziecko
14.02.2022 - ⏸
29.10.2022 - 👶 córeczka -
Mnie położna/cdl uczyła, że jak chce zważyć Olka a bardzo się rusza to żebym położyła go na wadze na brzuszku a jeżeli to nie pomaga, to mam wybrać wagę na której wskaźnik zatrzymuje się najdłużej. Poza tym żeby ważyć o tej samej porze dnia za każdym razem.
Grażyna1820 lubi tę wiadomość
-
KlaraJa wrote:Mnie położna/cdl uczyła, że jak chce zważyć Olka a bardzo się rusza to żebym położyła go na wadze na brzuszku a jeżeli to nie pomaga, to mam wybrać wagę na której wskaźnik zatrzymuje się najdłużej. Poza tym żeby ważyć o tej samej porze dnia za każdym razem.💍 05.08.2018
👰🤵 01.06.2019
08.2019 - odstawienie tabletek anty i rozpoczęcie starań o pierwsze dziecko
10.11.2019 - ⏸
07.07.2020 - 👶 córeczka
05.2021 - rozpoczęcie starań o drugie dziecko
14.02.2022 - ⏸
29.10.2022 - 👶 córeczka -
Mgdra wrote:Moja 2.5 latka tak ma. To są napady afektywnego bezdechu. Moja kiala takie 2 poważne, gdzie przestała oddychać na ok 40 sekund, zrobiła się sina, oczy to same białka były i przelewala się przez ręce.
W takim wypadku trzeba dmuchnąć w okolice nosa, można spryskac twarz woda, dać klapsa, a starsze dziecko wstrząsnąć bądź wziąć na ręce i na chwile rap równym ruchem odwrócić do góry nogami i wrócić do normalnej pozycji.
Jest to ciężkie doświadczenie. Za każdym razem gdy się to dzieje. Wiem co przeżywasz 😥
U nas też jakieś słabe przyrosty wagi ale ostatnio nie jestem w stanie jej zwazyc bo raznkiala 5.99, na drugi dzień 5.97, rano 6.05, wieczorem 5.93, a za chwilę 5.5. I znów 5.98. Pokazuje mi takie glupoty, takie wahania... Że nie wiem czy dobrze przybiera. Neurologopeda chce zobaczyć przyrosty q ja nie mam jej jak zwazyc... 🤦♀️
Do tego często ma cuchnące bąki 🤦♀️ kupa czasami codziennie, czasami raz na 4 dni. Ale wychodzi ładna zolciutka i bez wysiłku 🤷♀️
A jeśli chodzi o takie dłuższe zatrzymanie oddechu to nie wpływa to w żaden sposób na dziecko? 😞
Pytałam lekarki i powiedziała, że się to zdarza i nie powinno wpływać na rozwój malucha..
Beczałam razem z nią na szczepieniu, tak strasznie płakała 😥Starania od 08.2021
🍀10cs
25.05.2022 ⏸ 10dpo
21.05.2024 ⏸️
Rośniemy 🥰 25.01.2025 -
Hej Dziewczyny!
U Nas też gorący czas 🙈 Korzystamy jak jest ładna pogoda, w weekend byliśmy z Antosiem w górach, a teraz zabieramy się do planowania wesela 👰🏼♀️🤵♂️
Za chwilkę Antoś skończy 4 miesiące 🥹 Całujemy i przesyłamy uśmiechy!
Paulina666, Blondyna.B, Chrupka , KlaraJa, Poziomka9204, Kalli95, Grażyna1820, conte, Angelaaaa, czarneniebo lubią tę wiadomość
💁♀️24,💁🏼♂️28
❌Długie cykle, problemy z owu, AMH 1,55, słabe endo, obustronna niedrożność jajowodów
❌Słabe parametry nasienia-> suple od 12.21
24.03.22 -histerolaparoskopia, udrożnienie jajowodów pod wysokim ciśnieniem, diagnoza: adenomioza😩
28.03.2022 Ciąża po 8 miesiącach starań. Nasz CUD pokonał wszystkie przeciwności i przetrwał zabieg histerolaparoskopii Historia wyjątkowa również dla lekarzy