W oczekiwaniu na II kreski = plotki staraczek
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej Dziewczyny,Odebrałam wyniki hormonów i tak :
tsh 2,33 (ładne, chociaż strasznie wolno spada- od 3 tyg biorę euthyrox i spadło dopiero 0 0,33 )
Progesteron 14,42 (f.lutealna 1,7-27) więc też ładnie
Testosteron 15,26 norma 8,01 -49,86
i....
Prolaktyna 32 a norma to 4,79-23,30
więc w czwartek przed urlopem muszę zawędrować do ginekologa z wynikami. niby nie przekroczone dużo, ale mimo wszystko jest. -
nick nieaktualny
-
zoosia my pojechaliśmy z Kielc doŁodzi - z racji tego ze tam od razu na I wizycie zrobili nam wszystkie możliwe badania Ja : Kariotyp , maz : Kariotyp, mutacje CTFR oraz mutacje AZF ,
normalny prebieg jest taki ze najpierw robia Kariotyp jesli sa ok to robią mutacje.. jednak racji tego ze my bylismy z daleka lekarz zrobił nam od razu za jednym razem
to czego potrzebujesz/ potrzebujecie - a jesli na NFZ to warto zebyscie od razu razem zrobili te badania ..
to od lekarza ktory ma podpisana umowe z NFZ skierwoanie do poradni genetycnej TY : mozes miec od ginekoloega lub lekarza I kontaktu
maz: lekarz pierwszego kontaktu/ lub jesli chodzicie razem do elkarza w jakiejs klinice lecenia nieplodnosci tez moz ewypisac gin
wazne zeby bylo do poradni genetycznej zeby byly pieczatki z nr umowy z NFZ ( ale to zazwyczaj maja )
no i rozpoznanie.. tzw ICD10
N97.4 Niepłodność kobieca związana z czynnikami męskimi
N46 Niepłodność męska
N97 Niepłodność kobieca
Z35.1 Nadzór nad ciążą z poronieniami w wywiadzie
zizia_a lubi tę wiadomość
-
zizia
co do badan genetycznych t u mezczyn robi sie zwykle kariotyp, mutacje AZF i mutacje CTFR -to mutacja rzadka tyce sie mutacji mukowiscytoy ( jesli jest ta mutacja bardzo utrudnia ajscie w ciaze i wtedy tylko iui badz in vitro nawet nie wiem czy nei iCSI z racji tego ze plrmniki sie mega sklejaja..) a dwa jesli taka mutacja wychodzi to i Ty musisz wtedy zrobic poniewaz polaczenie od meza i od ciebei da 100% zachorowalnosci dziecka na Mukowiscytoze
Jesli nie miałas robionego Kariotypu to jelsi sie zdecydujecie to go tez rob - to jest finansowane z NFZ
co do komorek seriego .. to to wychodzi chyba dopeiro na biopsji..
jelsi chodzi o biopsje.. z tego co mi wiadomo nie jest finansowana tylko chyba w przypadkach nowotworu
koszt biopsji to okolo 1500 zl zalezy czy robi sie zwykla czy micro
zwykla - to pobieranie wycinku i plemnikow prosto z jadra.
micro - to pobieranie wiekszego wycinku najadrzy i tam szukanie plemnikow..
micro jest chyba drozsz i kosztuje cos kolo 2 tys
jesli chcielibyscie robic genetyka prywaznie to juz pisze koszta
Kariotypy kazdy po 500-700 zl - zalezy od kliniki
Mutacja AZF - alezy ile zrobia bo jest ich 36, 72, 94 z tego copamietam od 500-1000 zl
Mutacja CTRF tez kolo 500-700 zl
wiec warto nawet dojechac gdzies i zrobic na NFZ tyle ze trzeba miec sprawdzonego lekara ktroy niebedzie was ganial po kilka razy
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2014, 07:54
-
Hej dziewczynki..
Fakt Zizia pogoda nie do końca zadowalająca, ale ja - zimorodek - cieszę się, że jest zimno, już nie mogłam wytrzymać tych upałów. Oczywiście liczę, że słonko do nas szybko wróci, tak żeby jeszcze pochodzić bez bagażów w postaci swetrów i kurtek, ale na razie cieszę się że mogę oddychać. Nie wiedziałam, że można być tak zmęczonym..zizia_a lubi tę wiadomość
-
cały czas pod górke..jak nie jedno to drugie:( we wrzesniu jedziemy na badanie komputerowe nasienia...jak nie bedzie poprawy to pewnie trzeba sie bedzie udac na te badania genetyczne:(
Olka czemy wybralaś gyncentrym na badanie męża??Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2014, 08:17
-
Zizia jeżeli chodzi ci o najlepsze jakościowo badanie to nie gyncentrum tylko szpital pod Szyndzielnią który nazywa się Beskidzkie Centrum Medyczne (ul. Młodzieżowa w Bielsku). pierwsze badanie kosztuje 150 każde następne 120 i to jest full pakiet, masz tam wszystko odnośnie ilości, jakości, ruchliwości, łącznie ze zdjęciami. Gyncentrum miało darmowe badania na ten dzień ojca i tylko dlatego tam pojechaliśmy. Nic w tym nie było, a za samą głupią morfologię plemników zapłaciliśmy 60 zł. Tylko do tego Bielska trzeba zadzwonić i zapisać się na termin, ale tam jest najbardziej wszechstronne to badanie i kosztuje tylko tyle, bo mieli jakiś program dofinansowania do tego badania - chyba 50 %. Mój robił w tamtym roku i teraz na wiosnę i się nic nie zmieniło cenowo, więc polacam wam tam jechać.
-
Jak zapisaliście się do Gyncentrum to zadzwoń do tego Bielska, czy nie byłoby podobnego terminu.. Po co jechać aż do Katowic.. I wyniki z Bielska przysyłają pocztą jak się chce (w pełni anonimowo, nikt nic nie wyczaił).
-
Ja byłam bardzo zadowolona.. Badania były jasno i obszernie opisane na 6-7 stronach, a w Gyncentrum dostaliśmy jedną kartkę z liczbami, tyle że wiedziałam o co biega z tamtych badań. Ale jeżeli mielibyście się potem udać do kliniki na leczenie to z kolei lepiej u nich zrobić badania, bo nie wszyscy honorują obce (wiadomo muszą swoje zarobić na biednych pacjentach). A o tych Mysłowicach nie myślałaś? Lepsze mają opinie niż Gyncentrum, choć nie powiem jak byłam w tym Gyncentrum to obsługa całkiem miła (prócz pana, który czekał pod drzwiami na mojego M i nasienie ).
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2014, 08:35
-
w sumie myslalam o Novomedica w Mysłowicach..albo o Angeliusie..bo jesli cos bedziemy robic to tam...ceny badania to 240 zl....jest jeszcze InviMed w Katowicach tylko ze cena 170 zł..skad taka rozbieżność??a i w Gyncentrum i Angelisuie kosztuja tyle samo..a Novomedica spermiogram plus morfologia 140zł...wieć czemu taka roznica cenowa?czy spermiogram wystarczy??
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2014, 08:39