X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne W październiku jesień🍁, plucha🌧, świetna pora na spłodzenie malucha 🤱
Odpowiedz

W październiku jesień🍁, plucha🌧, świetna pora na spłodzenie malucha 🤱

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 października 2023, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O rany, za równe dwa miesiące Wigilia 😍
    Jestem totalnym świątecznym świrem i już się cieszę 🥹
    Nie będę się aż tak skupiała na nieudanych staraniach, mam nadzieję 😅

Manka27, Marzycielka, Myszkaaa20, Jagodecka, Bluesky lubią tę wiadomość

• MadziaIsm Autorytet

Wysłany: 24 października 2023, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anka32 wrote:
    Jaki dowcipniś 🤣🤣
    Syna masz w Niemczech jak rozumiem? 😊

Tak, mieszka tam już ponad rok. Po studiach dostał ofertę pracy w Berlinie i do Polski na pewno nie wróci. Nas tu też nic nie trzyma. Moi rodzice nie żyją, rodzeństwo ma swoje życie. Teściowie też bardzo daleko,bo 3500 km stąd. Mój mąż będzie relokowany z jego korpo do oddziału w Berlinie lub Wurzburgu, więc wszystko powinno się udać.
    Ja dziś sama w domu, bo mąż musi być dziś w biurze, córka po szkole idzie gdzieś że znajomymi, a ja zostaję moimi dwoma kocimi dziećmi

🧑 43
    🧔31
    🧍 24
    💃14

14.10.23 ⏸️
    3.11.23 ❤️
    20.02.24 💔😇 Milusia
  • MadziaIsm Autorytet

Wysłany: 24 października 2023, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anka32 wrote:

To masz tak jak ja:) ja zaczęłam już ogarniać szydełkowe ozdoby dla siostry w prezencie. No i zaczęłam robić kocyk dla mojego maleństwa ☺️

Anka32 lubi tę wiadomość

🧑 43
    🧔31
    🧍 24
    💃14

14.10.23 ⏸️
    3.11.23 ❤️
    20.02.24 💔😇 Milusia
  • Nomeolvides Autorytet

Wysłany: 24 października 2023, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jak jesteśmy przy świętach, to na jakimś tiktoku wpadł mi filmik ze świątecznym przesądem. Mowi o tym, że jak pod choinkę na święta włoży się kocyk, to na kolejne święta, powiększa się rodzinka. Ja co do zasady nie wierze w takie rzeczy, ale jak nam nie pyknie w listopadzie (ale pyknie na pewno, wierze w to bardzo), to kocyk leci w grudniu pod choinkę 👶🏻

Anka32, Manka27, Bulbasek, Adirella, Kasia111, Jagodecka, Bluesky lubią tę wiadomość

👧🏼25 👱🏼‍♂️26
    Starania od 06.2023
    Niedoczynność tarczycy / IO / PCOS

🍀21.04 ⏸
    🍀 22.04 beta 49 / 199 / 608 / 5739
    🍀 02.05 Dwa pęcherzyki w macicy
    🍀 15.05 Mamy dwa serduszka ♥️♥️
    🍀 27.06 NIFTY niskie ryzyka 🥺
    🍀 19.07 Synek 🩵 i Córeczka 🩷

💊Euthyrox 100, acard

preg.png
  • Sarka94 Autorytet

Wysłany: 24 października 2023, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Pusshka też tak myślę , już dziś wezmę duphaston, przynajmniej szybciej przyjdzie kolejny cykl. Ja cykli stymulowanych nie miałam i za bardzo nie chcę i raczej nie mogę. Mam prawdopodobnie początki PCOS I IO, wysokie AMH, stosunek LH/FSH prawie 2 i duże ryzyko przestymulowania. Ale teraz zastanawiam się, że być może po prostu jajo nie pęka i potrzebuję zastrzyków. Nie wiem, dziś się podniosę, wieczorem pogadam z mężem i nastawiam się na wizytę w nowym cyklu i jakiegoś innego, dobrego lekarza.
    @Wojka ja znawcą nie jestem, ale skoro przyrost ponad 100% to norma i myślę że jest dobrze 😊
    @Alysa ja Ciebie kompletnie rozumiem, nie mam za dużo dzieciaczków w otoczeniu, ale moja najlepsza przyjaciółka zaszła w ciążę w maju w 1cs, a my od września zeszłego roku się staramy. Tak jak bardzo się ucieszyłam, tak samo bardzo było mi przykro że ja nie jestem w ciąży. Mega dziwne uczucie. Porozmawiałyśmy sobie i teraz jest ok, co prawda czasami mi przykro bo mało rozmawiamy o jej ciąży, ale ona to rozumie.
    @goska000 tak jak pisałam wyżej ja raczej nie jestem za stymulacją, ale myślę że zastrzyki mogłyby pomóc.
    @Bulbasek dzięki, właśnie ja jestem pod opieką kliniką Invicta w Bydgoszczy i nie jestem do końca zadowolona. Zamiast szukać przyczyn po roku starań kierują na invitro...
    @Stokrotka00 ja z fazy żeby nikomu nic nie mówić i że każde zapytanie o plany sprawiały że robiłam się biała i wściekła przeszłam do fazy, że mówię głośno i wszystkim że mam problem. I teraz jest mi lepiej, ale to był proces. Ja to myślałam, że w święta w zeszłym roku będziemy informować o ciąży i nawet układałam sobie w głowie komu co i jak i kiedy powiem 😅 jednak życie pisze własne scenariusze..
    @czaranna Wiosła mnie rozwaliły 😂😂😂😂

Dzięki dziewczyny za polecenia, wieczorem sobie posprawdzam lekarzy, i raczej nastawiam się na wizytę w nowym cyklu u kogoś świeżego. A po tej wizycie, na pewno w listopadzie wpisuję się na wolnego strzelca. Z tym torbielem to nie ma sensu ;)

Starania o pierwszą🤰od 9/2022

♥ 2018 ♥
    🏡 2020
    💍 21.08.2021
    💒 17.09.2022
    🐶 5.10.2023
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 października 2023, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MadziaIsm wrote:
    Tak, mieszka tam już ponad rok. Po studiach dostał ofertę pracy w Berlinie i do Polski na pewno nie wróci. Nas tu też nic nie trzyma. Moi rodzice nie żyją, rodzeństwo ma swoje życie. Teściowie też bardzo daleko,bo 3500 km stąd. Mój mąż będzie relokowany z jego korpo do oddziału w Berlinie lub Wurzburgu, więc wszystko powinno się udać.
    Ja dziś sama w domu, bo mąż musi być dziś w biurze, córka po szkole idzie gdzieś że znajomymi, a ja zostaję moimi dwoma kocimi dziećmi

Super 😍
    Pewnie jak Was nic nie trzyma to nie ma co tu siedzieć 🤣
    Kciuki za szybką i sprawną przeprowadzkę ✊️

MadziaIsm lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 października 2023, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nomeolvides wrote:
    Dziewczyny jak jesteśmy przy świętach, to na jakimś tiktoku wpadł mi filmik ze świątecznym przesądem. Mowi o tym, że jak pod choinkę na święta włoży się kocyk, to na kolejne święta, powiększa się rodzinka. Ja co do zasady nie wierze w takie rzeczy, ale jak nam nie pyknie w listopadzie (ale pyknie na pewno, wierze w to bardzo), to kocyk leci w grudniu pod choinkę 👶🏻

Nie słyszałam o tym 🥹
    Niby człowiek nie wierzy w takie rzeczy ale jednak tonący brzytwy się chwyta 🤣
    Poszukam córce kocyka w syrenki 😎😊

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 października 2023, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MadziaIsm wrote:
    To masz tak jak ja:) ja zaczęłam już ogarniać szydełkowe ozdoby dla siostry w prezencie. No i zaczęłam robić kocyk dla mojego maleństwa ☺️

Cudownie 😍
    Moja teściowa też robi cuda na szydełku 😊
    Ja w kwestii przygotowań do Świąt to wczoraj sobie zamówiłam sukienkę, przynajmniej kreacją gotową z wyprzedzeniem bo prezenty pewnie na ostatnią chwilę będziemy ogarniać jak co roku 😅

MadziaIsm, goska000 lubią tę wiadomość

• Pusshka Autorytet

Wysłany: 24 października 2023, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarka94 wrote:
    @Pusshka też tak myślę , już dziś wezmę duphaston, przynajmniej szybciej przyjdzie kolejny cykl. Ja cykli stymulowanych nie miałam i za bardzo nie chcę i raczej nie mogę. Mam prawdopodobnie początki PCOS I IO, wysokie AMH, stosunek LH/FSH prawie 2 i duże ryzyko przestymulowania. Ale teraz zastanawiam się, że być może po prostu jajo nie pęka i potrzebuję zastrzyków. Nie wiem, dziś się podniosę, wieczorem pogadam z mężem i nastawiam się na wizytę w nowym cyklu i jakiegoś innego, dobrego lekarza.
    Tak, też myślę, że zastrzyk na pękanie to może być ten game changer u was - trzymam za to kciuki :) A co do stymulacji, to pisałam po prostu w kontekście tego, że nie warto tracić nadziei na poprawę, bo mi ani pęcherzyki nie rosły, a jak rosły to nie pękały, a teraz od 3 cykli same rosną i pękają :) Faktycznie przy wysokim AMH jest ryzyko przestymulowania

Sarka94 lubi tę wiadomość

Starania o pierwsze 👶 od 10/2022

❌️ endometrioza
    🍍IVF: 22.05 punkcja. Pobrano 20 🥚, dojrzałych 15, zapłodniono 11.
    Mamy 6: ❄️❄️❄️4BA, ❄️❄️❄️3BB
    24.06 transfer 4BA 🍀
    7 dpt beta 79,7 mIU/ml ❤️, 9 dpt 212 mIU/ml , 11 dpt 584 mIU/ml, 15 dpt 3948 mIU/ml
    19.07 wizyta 25 dpt: 0,58 cm zarodka z serduszkiem ❤️
    26.08 prenatalne: bobo ma 5,88 cm
    11.10 250g synka 🥰
    6.11 II prenatalne: misiu waży 470g

preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 października 2023, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarka94 wrote:
    @Alysa ja Ciebie kompletnie rozumiem, nie mam za dużo dzieciaczków w otoczeniu, ale moja najlepsza przyjaciółka zaszła w ciążę w maju w 1cs, a my od września zeszłego roku się staramy. Tak jak bardzo się ucieszyłam, tak samo bardzo było mi przykro że ja nie jestem w ciąży. Mega dziwne uczucie. Porozmawiałyśmy sobie i teraz jest ok, co prawda czasami mi przykro bo mało rozmawiamy o jej ciąży, ale ona to rozumie.

Miałam identycznie jak się dowiedziałam o ciąży mojej Siostry 🥹
    Też się cieszyłam ale to uczucie przykrosci, że to nie ja też się pojawiło.

Sarka94 lubi tę wiadomość

• koktajlowa Autorytet

Wysłany: 24 października 2023, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eniana wrote:
    Widzę że każda sytuacja inna i chyba najważniejsze robić taka jak podpowiada nam serce 3mam mocno kciuki za dobre wiadomości.
    Ja dowiedziałam się o cp bardzo późno tj w dniu spodziewanej @ zrobiłam test wyszedł negatywny, cień pojawił się dopiero po tygodniu... a że pierwsza ciąża to tak jak ty nie wiedziałam o bhcg i umówiłam sie do lekarza na 7 tydzień żeby było widać serduszko... do wizyty wszystko przebiegało dobrze bez plamien i bez bólu na wizycie diagnoza ciąża pozamaciczna i skierowanie do szpitala w trybie pilnym. U mnie jajowód zachowany mimo tak późnego i bezobjawowego przebiegu.
    Tym razem się nie nakręcam, jestem obstawiona lekami w tym heparyną i czekam do 9 listopada bo tak kazała gin... jeśli coś się bedzie działo oczywiście będę reagować na razie staram sie trzymać myśli że jest ok.
    A jeszcze gorsze że jestem z Kołobrzegu gdzie jest 1 szpital i historia z kobietą po cesarce, która zmarła przez bład lekarza. A ci lekarze nadal tam pracują, procedury i stosunek do pacjęta jak w latach 90. W szpialu na podlasiu gdzie byłam po cp pełen profesjonalizm a na zachodzie kraju dno.
    Dobrze, że masz heparynę w domu. Mi lekarka nie chciała wypisać. Muszę się wybrać do innej co wcześniej chodziłam. Może mi prędzej wypisze albo dopiero po pozytywnym teście. Chociaż wolalabym mieć w domu.

💊Acard, Neoparin, Luteina, Pregna

PAI homo
    ANA typ homogenny 1:640
    IBS

09.10.2024
    beta hcg 9,62 mIU/ml; progesteron 14,86 ng/ml
    11.10.2024
    beta hcg 30,01 mIU/ml; progesteron 17 ng/ml [acard 75 mg]
    14.10.2024
    beta hcg 92,54 mIU/ml; progesteron 17,62 ng/ml [neoparin 0,4 mg]
    16.10.2024
    beta hcg 272,33 mIU/ml; progesteron 13,53 ng/ml
    24.10.2024 wizyta

04.2024 cb (7cs)
    10.2023 wznowienie starań
    04.2020 cp - zaśniad groniasty częściowy (7cs)
    02.2020 cb (6cs)
    08.2018 rozpoczęcie starań
    01.2016 córka 💙

preg.png
  • Manka27 Koleżanka

Wysłany: 24 października 2023, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wojka wrote:
    Progesteron 28,14
    Beta 228,53 (przyrost zwolnił z 435% na 127%).
    Co myślicie?

Średni przyrost bety po 48H min 60%/ po 72h min 110%
    Wydaje mi się, że jest ok. Ale ja bym jeszcze zrobiłam dla porównania i spokoju 😊

Wojka lubi tę wiadomość

Marzec 2016 - strata 6 tydzień 👼
    Kwiecień 2016 - strata 5 tydzień 👼
    Maj 2016 - test pozytywny 💕
    13.02.2017 - urodził się nasz synek 🥰
    Sierpień 2018 - rozpoczęcie starań o drugi nasz cud 💓
    Od tej pory niepowodzenia, badania, udraznianie jajowodow I kolejne 3 starty w I trymestrze 😪
    16.10.2023 - pozytywny test... czekamy co dalej, pełni nadziei 🤞😶‍🌫️
  • Pusshka Autorytet

Wysłany: 24 października 2023, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    koktajlowa wrote:
    Dobrze, że masz heparynę w domu. Mi lekarka nie chciała wypisać. Muszę się wybrać do innej co wcześniej chodziłam. Może mi prędzej wypisze albo dopiero po pozytywnym teście. Chociaż wolalabym mieć w domu.
    Skąd jesteś?
    Wydaje mi się, że mam jeszcze 2 op. Neoparin 0,4 w domu - jestem z Pozniania, mogę też wysłać paczkomatem.

❌️ endometrioza
    24.06 transfer 4BA 🍀
    7 dpt beta 79,7 mIU/ml ❤️, 9 dpt 212 mIU/ml , 11 dpt 584 mIU/ml, 15 dpt 3948 mIU/ml
    11.10 250g synka 🥰

preg.png
  • Manka27 Koleżanka

Wysłany: 24 października 2023, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anka32 wrote:
    To podobnie jak ja. Uwielbiam święta 🥰🥰 już się mnie pytają kiedy wchodzi moja świąteczną play lista w domu😆
    każdej z nas życzę fasolki pod serduszkiem przy wigilijnym stole 💓

Anka32, Mysza_Polna, goska000, Emimo lubią tę wiadomość

Marzec 2016 - strata 6 tydzień 👼
    Kwiecień 2016 - strata 5 tydzień 👼
    Maj 2016 - test pozytywny 💕
    13.02.2017 - urodził się nasz synek 🥰
    Sierpień 2018 - rozpoczęcie starań o drugi nasz cud 💓
    Od tej pory niepowodzenia, badania, udraznianie jajowodow I kolejne 3 starty w I trymestrze 😪
    16.10.2023 - pozytywny test... czekamy co dalej, pełni nadziei 🤞😶‍🌫️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 października 2023, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Manka27 wrote:
    To podobnie jak ja. Uwielbiam święta 🥰🥰 już się mnie pytają kiedy wchodzi moja świąteczną play lista w domu😆
    każdej z nas życzę fasolki pod serduszkiem przy wigilijnym stole 💓

Dzisiaj już grali świąteczną Mariah w radiu Zet 😀

Dołączam się do życzeń 😍🤗

Mysza_Polna, karola_b, goska000, Manka27, Bluesky lubią tę wiadomość

• karola_b Autorytet

Wysłany: 24 października 2023, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam wynik mojej bety!
    12dpo: 35,54 mlU/ml

W czwartek powtórka 😊

Effiii, Pusshka, stokrotka00, Nietypowa30, Bulbasek, Anka32, MadziaIsm, goska000, Manka27, Sarka94, Wojka, Fiszerka, czaranna, Hach, Jagodecka, Lani, Bluesky, Emimo lubią tę wiadomość

👩 30l.
    👦 38l.
    👶 2l.

04.2023 💔 cp, usunięty lewy jajowód
    10.2023 💔 cb

30.12.2023 ⏸️
    preg.png
  • Pusshka Autorytet

Wysłany: 24 października 2023, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karola_b wrote:
    Mam wynik mojej bety!
    12dpo: 35,54 mlU/ml

W czwartek powtórka 😊
    <3 <3

❌️ endometrioza
    24.06 transfer 4BA 🍀
    11.10 250g synka 🥰

preg.png
  • Bulbasek Autorytet

Wysłany: 24 października 2023, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wrócę jeszcze do mówienia o staraniach, też byłam przeciwniczką, ukrywałam, kilka bliższych koleżanek i jedna parka która też miała problem tylko wiedzieli. Ale od kiedy mój mąż w maju zrobił badania nasienia to tak wiecie przy okazji rozmów ze znajomymi sam rzucał ze śmiechem o tym więc siłą rzeczy grono osób się powiększyło. W weekend powiedziałam też mamie, w zeszłym tygodniu w pracy, ale dopiero jak mamy jakiś plan ustalony z kliniki zrobiłam się taka otwarta. I wiecie co wszyscy zareagowali normalnie, a też się bałam strasznie na początku. Ale ja też mega zmieniłam ostatnio nastawienie głównie po wizycie w klinice, nigdy nie byłam jeszcze taka spokojna. I jakby przeraża mnie trochę ta stymulacja i w ogóle leki, tym bardziej jak czytam Wasze historie o torbielach, ale też wiem że co mogłam naturalnie sama poprawić to już dawno zrobiłam i teraz potrzebuje trochę medycznej pomocy. Jak zaczęłam mówić głośno to się nagle okazało, że nawet sporo osób miało problem, albo ma dalej z zajściem w ciążę.

Starania o pierwsze bobo
    👩30l.
    2017 laparotomia, usunięty potworniak ze znaczna częścią prawego jajnika
    PCOS
    🧔30l.

🔜
    Laparoskopia
  • Pusshka Autorytet

Wysłany: 24 października 2023, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bulbasek wrote:
    Wrócę jeszcze do mówienia o staraniach, też byłam przeciwniczką, ukrywałam, kilka bliższych koleżanek i jedna parka która też miała problem tylko wiedzieli. Ale od kiedy mój mąż w maju zrobił badania nasienia to tak wiecie przy okazji rozmów ze znajomymi sam rzucał ze śmiechem o tym więc siłą rzeczy grono osób się powiększyło. W weekend powiedziałam też mamie, w zeszłym tygodniu w pracy, ale dopiero jak mamy jakiś plan ustalony z kliniki zrobiłam się taka otwarta. I wiecie co wszyscy zareagowali normalnie, a też się bałam strasznie na początku. Ale ja też mega zmieniłam ostatnio nastawienie głównie po wizycie w klinice, nigdy nie byłam jeszcze taka spokojna. I jakby przeraża mnie trochę ta stymulacja i w ogóle leki, tym bardziej jak czytam Wasze historie o torbielach, ale też wiem że co mogłam naturalnie sama poprawić to już dawno zrobiłam i teraz potrzebuje trochę medycznej pomocy. Jak zaczęłam mówić głośno to się nagle okazało, że nawet sporo osób miało problem, albo ma dalej z zajściem w ciążę.
    To widzę, że mamy podobne doświadczenie jeżeli chodzi o mówienie o tym.
    A co do torbieli to nie bój się, przy stymulacji będziesz pod opieką lekarza, będziesz miała monitoring min. 2 razy na cykl zapewne, także spokojnie :)

❌️ endometrioza
    24.06 transfer 4BA 🍀
    11.10 250g synka 🥰

preg.png
  • Adirella Ekspertka

Wysłany: 24 października 2023, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wydaje mi się że wszystko nadrbiłam :D chociaż dużo tego było.

Jeśli chodzi o dzielenie się to powiedziałam bliskim znajomym. Przyjaciółce i teściowej zwierzam się w dużym stopniu i dzięki temu drugiemy dowiedziałam się, że w rodzinie partnera to nie pierwsza taka sytuacja z problemem zajścia w ciążę i najczęściej decydował o tym czynnik męski. Niecierpliwie czekam na badania i w listopadzie pędziemy do kliniki Gameta w Bydgoszczy żeby zobaczyć jakie mamy możliwości. Nie nastawiamy sie na naturalną ciążę i muszę przyznać, że od tego czasu przytulanki zrobiły się przyjemniejsze. Trzymam kciuki za wszystkie ⏸️ i przytulam za 🐒.

goska000, Manka27, Emimo lubią tę wiadomość

Rezygnacja z antykoncepcji 11.2022
    Starania od początku 2023

Październik 2023 - wizyta w klinice Gameta Bydgoszcz

Czynnik męski - azoospermia
    --> odstawienie leku (Milurit - Allopurinolum)
    --> Pojawiły się pojedyncze plemniki bez oznak ruchu (nieznana przyczyna)
    --> badania genetyczne - inwersja pericentryczna (brak wpływu na płodność) wskazanie do in vitro

Czynnik żeński - Hashimoto i niedoczynność tarczycy; regulujemy hormony i niedobory pod okiem endokrynologa i dietetyk klinicznej.

Pierwsza próba grudzień 2024
‹‹ 142 143 144 145 146 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ