Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne W sierpniu gwiazdy spadają, marzenia o dzieciach spełniają🌠
Odpowiedz

W sierpniu gwiazdy spadają, marzenia o dzieciach spełniają🌠

Oceń ten wątek:
  • Gabs Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2021, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tari wrote:
    Mam wrażenie, że jak każda teraz jest po prenatalnych to trochę mamy czekania na kolejną wizytę 😅

Co do pracy.. Ja mam własną działalność i bałam się zachodzić w ciążę trochę. Z mężem specjalnie odkładaliśmy fundusze na bobasa (ewentualne l4 + na pierwszy rok życia dziecka bo macierzyński nie będzie wysoki). Bałam się jednak co będzie później i już wiem, że stała praca nie gwarantuje niestety niczego. Mam w rodzinie dziewczynę, która 1 dnia po powrocie do pracy po macierzyńskim dostała wypowiedzenie. Okropnie ją potraktowali. Ja wychodzę z założenia, że dla chcącego praca zawsze się znajdzie. Ja na początku sierpnia byłam na rozmowie kwalifikacyjnej i się biłam z myślami czy zmienić pracę (zamknąć działalność). Tydzień później okazało się, że jestem w ciąży 😅

Dziewczyny, które jesteście po cesarce i może macie krótką przerwę między ciążami (ale nie wiem czy tu takie są w sumie), mam pytanie. Jak wiecie miałam operacje rok temu, blizna mi od wczoraj ponownie znowu dokucza. Ciągnie, szczypie, lekko boli głównie przy większym wysiłku. Myślicie że to normalne, bo tam wszystko się teraz rozciąga?

Miałam CC ale prawie 4 lata temu i czuję czasem ciągnięcie w jej miejscu, myślę że to od rosnącej macicy.
    Lekarz mi bada na każdej wizycie stan tej blizny czy jest ok, więc jeśli Cię to niepokoi to polecam jednak to skonsultować.

Co do pracy masz całkowicie rację, ja właśnie myślę już w kierunku własnej działalności. Wiem, że pracy jest wtedy więcej a nasze państwo niestety nie sprzyja osobom które chcą pracować na własny rachunek aczkolwiek jak nie spróbuję to się nie przekonam. Jeszcze mam trochę czasu żeby się przygotować i podjąć jakąś decyzję.

Moje szczęście Córeczka - 2018 ❤️
    Czekamy na Synka - 2022 ❤

Endometrioza
    Laparoskopia I - 06.2020
    Laparoskopia II - 2.2021

19.08.2021 - Beta 132,60 mIU/ml ❤️
    23.08.2021 - Beta 1113,00 mIU/ml ❤

13.09.2021 - Jest serduszko ❤
    8.10.2021 - Nifty Pro - Niskie ryzyka
    22.10.2021 - I Prenatalne

w57vgov3ux24w9bh.png
  • Tari Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2021, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się panicznie bałam założyć własną działalność ale na samym początku jest bardzo łatwo jeśli chodzi o koszta. I sama wszystko sobie rozliczam przez internet. Nigdy nie byłam w żadnym urzędzie ale wiem, że po ciąży będę musiała sporo załatwić by mieć macierzyński od razu z rodzicielskim. Na to muszę się przygotować 😅

Ja niestety miałam taki minus, że na jednym "końcu" Blizny miałam zakażenie po ściągnięciu szwów. Używałam specjalnych plastrów które to pięknie wyleczyły ale tam blizna wygląda najgorzej. Jest taka grubsza i ma nieregularny kształt i właśnie tam czuje to o czym pisałam. Byłam u fizjoterapeutki i masowałam blizne. Może wrócę do tych masaży w sumie. Wizyta za 2 tygodnie dopiero ale jakby się coś działo to będę dzwonić do ginekologa.

15.04.2022 Aleksander 🥰
  • PoprostuM Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2021, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wooo, chwilę mnie nie było i nadrabiam posty :D

Gabs! całe szczęście, że tu dziewczyny się tak super znają i wszystko pięknie opisały! niestety totalnie bym nie pomogła, bo się nie znam :)

Ja wizytuję w czwartek, stres jest, ale może mniej paniczny niż wcześniej. Może z większym prawdopodobieństwem określi gin płeć? Zerknęłam sobie na Vinted i są tak piękne ubranka dla dziewczynek - aż się wzruszyłam, ale powiem Wam, kurczaki cały czas mam w głowie, że to chłopak, jakieś takie dziwne przeczucia 😅 I z tego i z tego będę zadowolona, bo chłopak to mamusi i chciałabym synka, ale zawsze też marzyła mi się pierwsza dziewczynka ❤️ Tak jak mi gin powiedział, biorę co dadzą byle było zdrowe i to jedyne marzenie :)

Tęczowa dzidzia, którą bardzo chcemy poznać 🌈

p19u0dw4ia5sge5w.png
  • Izi Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2021, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gabs - ja wizytowałam dziś :)
    Widać już, że dziewczynka, wszystko dobrze z nią. Do mnie przyplątało się zapalenie w sumie wydaje mi się, że to nadal niedoleczone sprzed 2 miesięcy coś. Ale dostałam już globulki i szyjka ładna i długa więc nie myślę na czarno 🙂
    Mąż tylko się dziwi jakim cudem to dziecko we mnie rośnie i ciągle gin mówi, że duże skoro po mnie prawie nic nie widać 😂

Suwaczek dziś już na 17ce. Nie mogę uwierzyć, że za 3 tygodnie idę już na połówkowe 😃

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2021, 14:59

PoprostuM, Tari, Gabs lubią tę wiadomość

♥ starania od 2021

♥ ja 26 lat, cykle zwykle 34-40 dni, lub dłuższe, na razie polecenie wyluzowania, z koleżanką prolaktyną różnie się dogadujemy, raczej nie jest przyjaźnie nastawiona
    ♥ mąż 29 lat, leczenie i suplementacja pod okiem androloga, teratozoospermia

♥11.08 beta 137,70
    ♥13.08 beta 446,20

oar8tqyw214jl49t.png
  • Tari Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2021, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izi, jesteś pewnie jakoś wyjątkowo zbudowana że nie widać. Ja mam wrażenie, że mam brzuch jakbym miała tam bliźniaki 😅 gratuluję dziewczynki! Imię macie już wybrane? 😊

Izi lubi tę wiadomość

15.04.2022 Aleksander 🥰
  • Izi Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2021, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tari wrote:
    Izi, jesteś pewnie jakoś wyjątkowo zbudowana że nie widać. Ja mam wrażenie, że mam brzuch jakbym miała tam bliźniaki 😅 gratuluję dziewczynki! Imię macie już wybrane? 😊

W sumie tak ale jeszcze nie mówimy, mówiłam tylko szwagierce bo musiałam bo też ma mieć w kwietniu dziewczynke najprawdopodobniej. 😃

♥ starania od 2021

♥ ja 26 lat, cykle zwykle 34-40 dni, lub dłuższe, na razie polecenie wyluzowania, z koleżanką prolaktyną różnie się dogadujemy, raczej nie jest przyjaźnie nastawiona

♥11.08 beta 137,70
    ♥13.08 beta 446,20

oar8tqyw214jl49t.png
  • PoprostuM Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2021, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izi wrote:
    Gabs - ja wizytowałam dziś :)
    Widać już, że dziewczynka, wszystko dobrze z nią. Do mnie przyplątało się zapalenie w sumie wydaje mi się, że to nadal niedoleczone sprzed 2 miesięcy coś. Ale dostałam już globulki i szyjka ładna i długa więc nie myślę na czarno 🙂
    Mąż tylko się dziwi jakim cudem to dziecko we mnie rośnie i ciągle gin mówi, że duże skoro po mnie prawie nic nie widać 😂

Suwaczek dziś już na 17ce. Nie mogę uwierzyć, że za 3 tygodnie idę już na połówkowe 😃

Leci ten czas, co? 🥰 super, że masz już płeć potwierdzoną 💗 ja też walczę z jakimś małym zapaleniem, zobaczymy jaki będzie wynik cytologii. Nigdy w życiu nie miałam, a w ciąży cały czas tam gin widzi 😅

p19u0dw4ia5sge5w.png
  • Tari Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2021, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też się zastanawiałam czemu co wizytę trzeba robić badanie moczu ale widać, że w ciąży jesteśmy bardziej podatne na zapalenia. Grunt, że dobrze się czujecie i z dzieckiem jest ok ;) no ja już się niecierpliwie by poznać płeć, a jeszcze całe 2 tygodnie do wizyty.. Oby były bardzo zajęte 😅

15.04.2022 Aleksander 🥰
  • Majetta Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2021, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gabs wrote:
    Co do pracy masz całkowicie rację, ja właśnie myślę już w kierunku własnej działalności. Wiem, że pracy jest wtedy więcej a nasze państwo niestety nie sprzyja osobom które chcą pracować na własny rachunek aczkolwiek jak nie spróbuję to się nie przekonam. Jeszcze mam trochę czasu żeby się przygotować i podjąć jakąś decyzję.

Ja tylko tak przebąknę, że nigdy przenigdy nie otworzę własnej działalności. Mój tata ma firmę, w której zatrudnia kilka osób, bardzo ciężki kawałek chleba. Z dzieciństwa pamiętam własnie to, że tata wiecznie w pracy (bo telefony się urywały jeszcze wieczorem), na wakacje wpadał na 3 dni i resztę spędziałam z mamą. Teść identycznie na własnej działalności i to samo. Mój mąż ma rówineż własną działalność i jak jest dobrze to jest dobrze a jak zaczyna się trochę gorszy okres to jest stres i nerwy.

Pewnie, że wszędzie można źle trafić ale dla mnie liczy się spokój, pewna głowa, że po 16 jestem off :)

07/2017 💕 Misia
    07/2021 💔7tc Aniołek
    04/2022💕Gaja 🌈
  • Zagadka919 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2021, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izi wrote:
    Jest jak pisze Natis przy umowę o pracę na pewno umowa jest przedłużana do dnia porodu, potem masz możliwość macierzyńskiego + rodzicielskiego łącznie właśnie rok, możesz wziąć to w 3 opcjach
    1. Sam macierzyński 6 mc -100%
    2. Macierzyński 6 mc 100% + rodzicielski 6 mc 60%
    3. Jak w pkt 2 ale cały czas mając 80%
    Generalnie zwykle na opcje 2 decydują sie osoby, które nie są pewne czy będą chciały iść na rodzicielski więc wola mieć macierzyński najpierw 100% niż 80%.

Jak zadzwonisz do ZUSu powinni Ci powiedzieć co i jak trzeba i kiedy złożyć, można też poczytać tu i tam i upewnić się, że mówią prawdę 😅

Ja się zastanawiam bo mi koleżanka coś pisała, że po tych 33 dniach l4 jest jakiś druk, który uzupełnia pracodawca do ZUSu i żeby sobie przypilnować żeby to zrobił jak najszybciej ale nie wiem o co kaman, będę myślała pewnie jak się lepiej poczuje albo bliżej l4 🤔
    Izi, a jak Twoja umowa? Pracodawca zaskoczył miło?
    Może koleżance chodziło o tzw Z-3, składają to firmy które zatrudniają poniżej 20 osób, na tej podstawie ZUS dowiaduje się, że ma wypłacać zasiłek chorobowy. Pozdrawiam Was wszystkie dziewczyny 🤩

🤰👱‍♂️🐕
    -20 kg, 5 lat starań o 👶
    02.04.2024 ⏸️
    Szczęśliwy 63 cykl starań o pierwsze♥️
    Cudzie trwaj 😭♥️
    Igusia 🧚🩷
    Szyjka pod obserwacją ⚠️
    22.11.2024 wizyta

PTP 13.12.2024 piątek 😃

preg.png
  • Gabs Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2021, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PoProstuM - co do ubranek dziewczęcych mam to samo. Dzisiaj wystawiałam po córce na Vinted i aż się łezka w oku zakręciła. Aczkolwiek dla chłopców też jest sporo naprawdę ślicznych ubranek 😊 Ja jeszcze nic nie kupiłam małemu, jeszcze się wstrzymuję z zakupami ale już mam trochę rzeczy na oku 😉

Majetta - pewnie masz rację, mam wśród znajomych kilka osób z własną działalnością i nie jest to spacerek. Tylko ja jakiś trafić nie mogę na uczciwego pracodawcę. Tutaj miałam na dobrą sprawę kilka etatów w jednym bo co ktoś odchodził to przejmowałam jego obowiązki. Teraz w firmie zostały tam tylko 3 kobiety i też myślą nad zmianą pracy, więc też widać jakiego rodzaju jest to firma.

Izi - super, że na wizycie wszystko ok 😉 jak już znasz płeć to już powoli można myśleć o wyprawce ❤

Mnie dzisiaj ciągnie w podbrzuszu, cały dzień praktycznie przeleżałam. A co do brzuszka to już jest widoczny ❤ Chociaż znajomi i rodzina mówią że nic nie widać, a ja się zastanawiam jak to możliwe skoro ja to widzę bardzo wyraźnie! Co ciekawe to większy jest na wieczór a rano jakby się kurczył 😅

Endometrioza
    Laparoskopia I - 06.2020
    Laparoskopia II - 2.2021

w57vgov3ux24w9bh.png
  • Izi Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2021, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja mama napisała mi tylko, że miała czekać z ubrankami aż poznam płeć więc rozumie, że już może 😂
    Pewnie zacznę jakoś w grudniu po połówkowych coś sobie patrzeć bo listopad mam aktywny.

Co do pracy tak bardzo pozytywnie mnie zaskoczył bo dał mi umowę na czas nieokreślony i ogólnie jak narazie super się zachowuje wobec mnie. 🙂 tak to będę o tym z-3 musiała pamiętać raczej żeby im przypomnieć bo tam nikt jeszcze nie był w ciąży 😂

Chyba u większości wieczorem brzuch jest taki ślicznie większy 😁

♥ starania od 2021

♥11.08 beta 137,70
    ♥13.08 beta 446,20

oar8tqyw214jl49t.png
  • Zagadka919 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2021, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izi wrote:
    Moja mama napisała mi tylko, że miała czekać z ubrankami aż poznam płeć więc rozumie, że już może 😂
    Pewnie zacznę jakoś w grudniu po połówkowych coś sobie patrzeć bo listopad mam aktywny.

Co do pracy tak bardzo pozytywnie mnie zaskoczył bo dał mi umowę na czas nieokreślony i ogólnie jak narazie super się zachowuje wobec mnie. 🙂 tak to będę o tym z-3 musiała pamiętać raczej żeby im przypomnieć bo tam nikt jeszcze nie był w ciąży 😂

Chyba u większości wieczorem brzuch jest taki ślicznie większy 😁
    Wooow ale super ❤️❤️ przywraca wiarę w pracodawców i umacnia wiarę w ludzi. Zasłużyłaś na to 😊😊 ale jest jakaś kadrowa/księgowa/biuro rachunkowe chyba :)? To taka osoba już będzie doskonale wiedziała co robić. Jak będziesz miała pytania to śmiało pisz do mnie, zawsze chętnie pomogę A tymczasem gratuluję córeczki 🥰 rośnijcie zdrowo!

Izi lubi tę wiadomość

🤰👱‍♂️🐕
    -20 kg, 5 lat starań o 👶
    02.04.2024 ⏸️
    Cudzie trwaj 😭♥️
    Igusia 🧚🩷
    Szyjka pod obserwacją ⚠️
    22.11.2024 wizyta

PTP 13.12.2024 piątek 😃

preg.png
  • Izi Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2021, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Zagadka <3 - właśnie w sobotę zaczęłam się martwić, że nie wiem co gdzie jak po czym mówię do siebie nieśmiało "ej czym się stresujesz, może Zagadka Ci pomoże" :D
    Właśnie nie mamy na stałe nikogo takiego zatrudnionego, w sumie chyba mamy jakieś zewnętrzne biuro ale nic o nim nie wiem :D

♥ starania od 2021

♥11.08 beta 137,70
    ♥13.08 beta 446,20

oar8tqyw214jl49t.png
  • Zagadka919 Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2021, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izi wrote:
    Dzięki Zagadka <3 - właśnie w sobotę zaczęłam się martwić, że nie wiem co gdzie jak po czym mówię do siebie nieśmiało "ej czym się stresujesz, może Zagadka Ci pomoże" :D
    Właśnie nie mamy na stałe nikogo takiego zatrudnionego, w sumie chyba mamy jakieś zewnętrzne biuro ale nic o nim nie wiem :D
    Jeśli jest biuro rachunkowe, to szef na pewno wszystko tam załatwia księgowo/kadrowo. Nie zamartwiaj się na zapas. Zdrówka ❤️❤️

Izi lubi tę wiadomość

🤰👱‍♂️🐕
    -20 kg, 5 lat starań o 👶
    02.04.2024 ⏸️
    Cudzie trwaj 😭♥️
    Igusia 🧚🩷
    Szyjka pod obserwacją ⚠️
    22.11.2024 wizyta

PTP 13.12.2024 piątek 😃

preg.png
  • Tari Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2021, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ja chyba na głowę dostałam 🙄

Dziś miałam bardzo aktywny ciężki dzień. 9,5h w pracy, pobudka wcześniej niż zawsze. Wróciłam i mam wrażenie, że mam tak wielki brzuch że to nie możliwe. Jest taki twardy już od góry jakby, nad pępkiem a wcześniej tego nie czułam zupełnie. Może to przemęczenie? Myślę, że coś jest nie tak bo mam za duży brzuch jak na 15sty tydzień ciąży i to mając nadwagę. Wzięłam prysznic i odpoczywam, psychicznie się męcząc. Może świeża dawka ciążowych hormonów i mi odbija.. 🥺

15.04.2022 Aleksander 🥰
  • Gabs Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2021, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tari wrote:
    Dziewczyny, ja chyba na głowę dostałam 🙄

Dziś miałam bardzo aktywny ciężki dzień. 9,5h w pracy, pobudka wcześniej niż zawsze. Wróciłam i mam wrażenie, że mam tak wielki brzuch że to nie możliwe. Jest taki twardy już od góry jakby, nad pępkiem a wcześniej tego nie czułam zupełnie. Może to przemęczenie? Myślę, że coś jest nie tak bo mam za duży brzuch jak na 15sty tydzień ciąży i to mając nadwagę. Wzięłam prysznic i odpoczywam, psychicznie się męcząc. Może świeża dawka ciążowych hormonów i mi odbija.. 🥺

Kochana od wysiłku tak brzuszek może twardnieć, więc odpoczywaj dużo. Ja też miałam intensywny dzień i czuję taki ucisk w środku, to nic groźnego ale warto się oszczędzać. Ciąża to wyjątkowy stan.
    Też już mam spory brzuszek a wieczorem to już konkretnie się prezentuje, nie ma co sobie kłaść do głowy.❤

Endometrioza
    Laparoskopia I - 06.2020
    Laparoskopia II - 2.2021

w57vgov3ux24w9bh.png
  • Tari Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2021, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odpoczywam sobie i nagle czuje takie dziwne pulsowanie, bulgotanie. Trwa 2-3 sekundy i znika. Pojawiło się to kilka razy w ciągu godziny. Myślę, matko coś się dzieje.. Już w panikę zaczęłam wpadać i chciałam do szpitala jechać. Pisze do siostry, a ona do mnie: głuptasie, czujesz ruchy dziecka..

Pierwsza ciąża, moja kolejna panika. U Was też to takie.. Dziwne? ☺

15.04.2022 Aleksander 🥰
  • PoprostuM Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2021, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja co prawda nie czuję jeszcze ruchów, ale to tak jak z testowaniem 7 dpo 😅 od trzech dni uważnie się wsłuchuję w brzuszek i chcę coś poczuć, choć wiem że to jeszcze za wcześnie i mogę je poczuć później :) jednak trzymam się nadziei, że niektórzy właśnie czują coś wcześniej, jakieś łaskotania, bulgotania. No i standardowo w czwartek wizyta, a u mnie już dzisiaj stresik powodujący rozdrażnienie i brak energii

A co do brzuszka, nie czułam, żeby brzuch mi twardniał, ale jakieś wzdęcia to brzuch od razu napuchnięty i mało przyjemne uczucie. A wieczorem to nawet jak nie mam wzdęcia to brzuch duuuży.

p19u0dw4ia5sge5w.png
  • Tari Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2021, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kompletnie nie spodziewałam się czuć ruchy przed 20stym tygodniem ciąży. I nadal ciężko mi uwierzyć, że to mogło być to, mam wątpliwości. Grunt, że przestałam panikować 😅

Mówię Wam, dzisiaj jakaś nowa dostawa ciążowych hormonów + zmęczenie i patrzcie co się dzieje. Podziwiam nas kobiety, ciąża to jazda bez trzymanki 😊

PoprostuM lubi tę wiadomość

15.04.2022 Aleksander 🥰
‹‹ 333 334 335 336 337 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ