Walczymy o pierwsze maleństwo w 2019 roku
-
WIADOMOŚĆ
-
RudaMaruda mialam tak samo z waga. Tylam od powietrza czasami. Nigdy nadwagi nie osiagnelam, BMI bylo prawidlowe, ale wysokie.
Po zrobieniu krzywej cukrowej i insulinowej okalo sie ze mam poczatki IO. W polowie stycznia mialam wlaczona metformine. Od konca grudnia do poczatku ciazy bylam na diecie plus cwiczylam 3-5 x w tyg. Dzis waze 7 kg mniej, ale odstawilam metformine a przez krwiaka juz nie cwicze, wiec teraz juz nie chudne.
Moj gin mi powiedzial, ze przy IO nawet jezeli bedzie sie na diecie i bedzie sie cwiczyc to w pewnym momencie osiagnie sie jakas wage i dalej ani drgnie. I mial racje w moim przypadku - wczesniej bylam w stanie zrzucic max 2 kg. Po metforminie ruszylo. -
nick nieaktualnyTo jest fakt
Ja np mialam tak ze nie tylam jako ze tluszcz ale zatrzymywala mi sie woda i bylam taka jakby napuchnieta
Tez sie okazalo ze IO...
Po metforminie ruszylo i wrocilo do normy
Dalej zrem to no i dietka ( czasme sie zdarzy grzech ale to normalne) plus silownia 6 lub 5 razy w tyg
Zanim wyszla IO tez cwiczylam a czulam.sie jak napuchniety balon
Taka jakby pelna od srodka mimo ze chuda bylam wtedy tez -
nick nieaktualnyDziewczyny ja wrocilam wlasnie z silowni z zumby ale wycisk przylozylam sie na 100 % potanczylam i glowa lzejsza kazdemu polecam.
Co do ziol ja jakis czas temu dokladnie rok temu pilam z O Sroki śluz mialam wiekszy ale mialam inne objawy : problemy ze wstawianiem czulam dziwne szczypanie pieczenie w gardle czulam ze one chyba nie do konca mi sluzyly zostalo mi ich troche w szafce nie zuzylam wszystkiego.
Jakis czas temu moja inteligentna glowa stwierdzila ze bede sie oczyszczac z toksyn tak i zauwazylam herbatki w Rosmanie na poczatek nie zauwazylam nie pokojacych zmian aleee dostawalam okropnej biegunki prawie codziennie malo tego myslalam ze to sa pryszcze na szyi a to byla wysypka i na dodatek swedziala i to samo z gardlem pieklo szyje mialam spuchnieta nie domyslilam siw zw to herbaty zaczelam grzebac w internecie myslalam ze to mleko wiec odstawilam calkowicie troche zniknelo ale dalej to samo. I uwaga nagle stwierdzilam ze to te herbatki to byl strzal w 10 nie sluza mi ziola m.in pokrzywa i u mnie naturalne z ziol szmpony rowniez odpadaja bo jestem alergikiem jesli ktos jest nie ma co ryzykowac jesli cos Cie uczula jest czynnika alergizujacy albo chorobsko Twoje przeciwciala wzrastaja ehh i w sumie sumarum zamiast sie oczyscic troszke sobie zaszkodzilam. Dobrej nocki.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 marca 2019, 21:44
-
A ja wrocilam z fitnessu i padam. Jutro będą zakwasy w rekach ale warto-starania o pierwsze dziecko od 01.2018
- 05. 2019 usunięty polip trzonu macicy 2 cm
-03.2020 wizyta w klinice, wszystkie badania ok, drożności ok
-10.2020 wyniki męża nie są idealne ale lekarz twierdzi, że dobre
- 12.2020 laparoskopia, usunięta torbiel endometrialna , amh spadło do 0.896
-01.2020 start in-vitro ? -
nick nieaktualnyMoże i ja powinnam sobie zrobić jakieś badania pod tym kątem ?
Coś konkretnego robiłyście ?
Czuję się napuchnięta i taki pełny brzuch, faktem jest że zawsze miałam problem z zaparciami i mam do tej pory
No ale kiedyś byłam dużo szczuplejsza i chciałabym jeśli nie zafasolkuję to do wakacji troszkę schudnąć. -
nick nieaktualnyRudaMaruda25 wrote:W ogóle, ćwiczę ostatnio, trzymam się diety, piję dużo wody, pokrzywę, biorę witaminki...
Waga stoi w miejscu, a ja się czuję jakby grubsza od kilku dni.
Co ja robię nie tak w tym odchudzaniu ? Nie podjadam, nie jem słodyczy, zero alkoholu.
Dietę mam rozpisaną na 1600 kcal, no i trzy razy w tygodniu trening - dwa razy po dwie godziny i raz godzina.
Chyba sobie dokładnie przebadam tarczycę, choć nigdy problemów nie miałam, zawsze w normie.
Kaga super wieści ❤️ Rośnijcie zdrowo
Tasia ❤️ Pierwsze koty za płoty - mnie to czeka 2 kwietnia i tez się stresuje..
Lajni ❤️ Koniecznie zdaj relacje z USG -
nick nieaktualnyDokladnie ja rowniez nabralam ostatnio na wadze ale silownia byla ostatnio czesto jednak lepsze cialo zbite niz inne . U mnie jutro najpozniej przyjdzie @ mialam dzisiaj mega bole rano zazylam nimesil i przeszlo naszczescie. Nie wiem ktory to byl cykl chyba 13 od przerwy to takie oczyswiste ze @ przychodzi i mnie zaskoczy tylko terminem. Trzymam kciuki za reszte kobiet powodzenia. Ja musze cos wykombinowac na sobote bo mam szkole ale sa tez trampoliny a chcialabym sie wyrzyc i zapomniec milego dnia.
-
RudaMaruda25 wrote:Może i ja powinnam sobie zrobić jakieś badania pod tym kątem ?
Coś konkretnego robiłyście ?
Czuję się napuchnięta i taki pełny brzuch, faktem jest że zawsze miałam problem z zaparciami i mam do tej pory
No ale kiedyś byłam dużo szczuplejsza i chciałabym jeśli nie zafasolkuję to do wakacji troszkę schudnąć.
Najlepiej zrobic krzywa cukrowa i insulinowa. To takie badanie gdzie musisz zarezerwowac sobie 2 h na siedzenie w lab (nie wolno wychodzic). Najpierw pobieraja krew na czczo, pozniej wypijasz rozpuszczone 75 g glukozy (do kupienia w aptece) i ponownie pobieraja krew po 1 h i 2 h od wypicia. -
nick nieaktualnyCzytam właśnie teraz, daję sobie 1,5 miesiąca, będę ćwiczyć i trzymać dietę, jeśli nic nie ruszy to wtedy zrobię sobie tą krzywą cukrową i insulinową.
Właśnie obczaiłam, że jest taki pakiet w alab.
Jeszcze ogarnę czy może mam w pakiecie luxmedu, to może pójdę do lekarza, ponarzekam i mi wypisze skierowanie, może uda się za darmoszkę. -
nick nieaktualnyRudaMaruda25 wrote:Czytam właśnie teraz, daję sobie 1,5 miesiąca, będę ćwiczyć i trzymać dietę, jeśli nic nie ruszy to wtedy zrobię sobie tą krzywą cukrową i insulinową.
Właśnie obczaiłam, że jest taki pakiet w alab.
Jeszcze ogarnę czy może mam w pakiecie luxmedu, to może pójdę do lekarza, ponarzekam i mi wypisze skierowanie, może uda się za darmoszkę.
Aha najwazniejsze spozywaj olej moze byc lniany rzepakowy 1 lyzeczka dziennie swinstwo nie dobre wiem alee poprawia poslizg zaparcia powinny przejsc sprobuj ja pije 1 łyżke mozesz dodawac do sokow jak nie lubisz. Zaparcia tez powoduja i wzdecia owoce i warzywa w ramach ciekawostek .Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 marca 2019, 09:58
-
nick nieaktualnyJakieś 8-10 kg, ale nie przywiązuję wagi do utraty kilogramów, tylko do tego jak będzie wyglądało moje ciało, na razie za kolorowo nie jest, tu coś wisi, tu coś wystaje.
Ja mam największy problem z tym, że mam za duże uda do sylwetki, u góry jestem drobna, a uda okropnie wielkie. Przez to, że jestem wysoka, wydaje się być po prostu taka potężna, mimo iż waga teoretycznie się mieści w normach...
Mam zaparcia dokładnie tak samo jak moja mama. Jem dużo warzyw, owoców mniej, no i na tym się nie kończy, bo wpadnie jakiś kurczaczek, indyk, rybka, no i nabiał - jogurty, mleko rzadziej, tylko do kawy.
Jedzenie ostatnio ważę i wyliczam makro, więc wszystko jest zbilansowane.
Piję siemię lniane, ale to też na wiele się nie zdaje. -
nick nieaktualnyRudaMaruda25 wrote:Jakieś 8-10 kg, ale nie przywiązuję wagi do utraty kilogramów, tylko do tego jak będzie wyglądało moje ciało, na razie za kolorowo nie jest, tu coś wisi, tu coś wystaje.
Ja mam największy problem z tym, że mam za duże uda do sylwetki, u góry jestem drobna, a uda okropnie wielkie. Przez to, że jestem wysoka, wydaje się być po prostu taka potężna, mimo iż waga teoretycznie się mieści w normach...
Mam zaparcia dokładnie tak samo jak moja mama. Jem dużo warzyw, owoców mniej, no i na tym się nie kończy, bo wpadnie jakiś kurczaczek, indyk, rybka, no i nabiał - jogurty, mleko rzadziej, tylko do kawy.
Jedzenie ostatnio ważę i wyliczam makro, więc wszystko jest zbilansowane.
Piję siemię lniane, ale to też na wiele się nie zdaje. -
nick nieaktualny
RudaMaruda25 ja akurat w pakiecie medycznym z pracy miałam i krzywą insulinową i krzywą cukrową, więc zrobiłam sobie to za darmo, tylko musiałam mieć skierowanie, ale to nie problem (ja akurat byłam u diabetologa) ale moja Koleżanka już u lekarza rodzinnego i też dostała bez problemu. Generalnie warto zbadać, ale też uwaga, bo i u mnie i u mojej Koleżanki wynik wskaźnika HOMA był 1,6 i ani ja ani Ona nie dostałyśmy leków, a z takim wynikiem Kaga np. dostała już. Także co lekarz to opinia, natomiast ja i tak sama z siebie kupiłam sobie berberynę (naturalny zamiennik metforminy) i sobie zażywam.
Co do wagi, to ja byłam w podstawówce raczej większa niż mniejsza, ale nie otyła, więc zaczęłam się odchudzać (głupia ja!) narobiłam sobie z tym problemów, bo byłam na radykalnych dietach, jednej, drugiej, trzeciej, a potem w gimnazjum, to miałam już tak, że jadłam obiad w szkole około 13tej a potem już tylko owoc w domu albo warzywo - także super zdrowe odżywianie.. dużo ćwiczyłam, schudłam pięknie jakoś 11 kilogramów, ale co z tego, jak okresu nie miałam przez 2 lata i musiałam jeździć po lekarzach.. co było dla mnie traumą pamiętam, jak się zawsze modliłam, żeby ten facet - lekarz zazwyczaj jakiś nie najmłodszy nie robił mi badania.. no i nie robił, bo się nie zgadzałam, ale trauma mi na jakiś czas została.. leczyli mnie tabletkami anty potem zwykłymi hormonami, przytyłam w końcu z 20 kg jak nic.. Potem okres wrócił, zaczęłam uważać co jem plus ruch i tak stopniowo znowu zrzuciłam 14 kg jakoś.. Po ślubie i odstawieniu antykoncepcji przytyłam 7 kg.. teraz walczę z nimi i już 3 udało mi się zrzucić.. swoją drogą to teraz ważę tyle co w podstawówce jak się zaczynałam odchudzać heh.. wyglądam normalnie, ale wiadomo chciałabym wrócić do tego rozmiaru 36 .. ale jak się nie uda, to chciałabym nogi mieć zgrabniejsze, bo właśnie tego jedynie mi brakuje ze starej sylwetki, bo jako tako brzuszek jest ok, jestem typową klepsydrą, więc jak nogi będą zgrabniejsze znowu to będę wyglądać dobrze, ale już zaakceptowałam swoją sylwetkę i na siłę nie będę się odchudzać do etapu "wieszaka" bo to nie ma u mnie sensu. Się rozpisałamSamosiowa staraczka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyRuda kwestia tego czy cos tam Ci wisi tam wisi bo tak masz czy np przybralas na wadze z tzw"powietrza" i nie mozesz zrzucic...
Co do samej wagi przy odchudzaniu wazne jest mierzenie sie bardziej niz wazenie...
Ja np jestem na etapie robienia kaloryferka gdy zaczynalam mialam.wage 48 teraz po cwiczeniach silowych waze 50 moze isc to jeszczw w gore a wygladam zgrabie wyksztalcila mi sie sylwetka nabrala ksztaltow - wieksza waga to poprpsu miesnie ktore mi sie wyksztalcily
Jesli np mimo to ze czlowiek pilnuje jedzenia regularnie cwiczy a nic sie nie rusza to znaczy ze cos w organizmie nie halo i wtedy trzeba zrobic badanka wlasnie w kierunku tych krzywych o ktorych pisaly dziewczyny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny168 wzrost
Ja ogolnie jak mam niska wage to najlepiej funkcojue wszystko mi gra jak w zegarku
Bo ja np nie mam tendendcji do tycia tylko raczej to puchniecia gdy cos mi sie dzieje;)
Ale np nie wygladam jak huhro bo od dawna lubie sport i mam wyksztalcona sylwetke w sensie jestem zgrabna nie wychudzona hehe
-
nick nieaktualnyJa np nie preferuje czegos takiego jak dieta odchudzaniee...
Bo to jest na chwile...
A drastyczne odchudzanie moze doprowadzic do sajgonu w organizmie...
Popieram za to poprawe nawykow zywieniowych...
Jesc normalnie tylko unikac tego co nie zdrowe...
Wprowadzenie zdrowych nawykow juz na zawsze
-
nick nieaktualnyKaga to ja też o tym pisałam, że 2 lata nie miałam okresu, rozwaliłam sobie hormony, miałam wysoki poziom testosteronu, byłam faszerowana hormonami.. I też się zastanawiam, czy wtedy już nie miałam pcos..
A co do ciąż.. to generalnie to póki co u mnie cisza w temacie.. w ogóle ostatnio w pracy była moja była Kierowniczka z dzieckiem i tam Dziewczyny mówiły do takich dwóch dziewczyn, co jeszcze nie wyszły za Mąż i nie mają dzieci, żeby sobie takie "zrobiły".. w moją stronę nic.. chyba myślą, że skoro już 2 lata po ślubie prawie, to my dziecka nie chcemy po prostu... A i dobrze! Tym ludziom nie warto nic mówić o prywatnych sprawach.. pewnie i tak by nie zrozumiały, a tylko stwierdziły, że "Dobrze Jej tak..." ..