Forum Starając się - ogólne Walczymy o pierwsze maleństwo w 2019 roku
Odpowiedz

Walczymy o pierwsze maleństwo w 2019 roku

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 16 stycznia 2019, 17:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Werka 0456 wrote:
    A u mnie przyszła @ :( Nie mam siły już walczyć

    Dziewczyno glowa do gory!
    Jestes mloda cale zycie przed toba nie mozesz mowic ze nie masz sily walczyc.
    Masz miec sile masz miec duzo sily
    Wyplacz sie a pozniej wstan i dzialaj;)
    Nie mozna sie poddac bo nigdy nie wiadomo kiedy los sie wkoncu usmiechnie.
    Walczysz o dziecko jak kazda z nas wiec w tej dziedzinie nie ma poddawania !!

    Beti82, MissKathy92 lubią tę wiadomość

  • Beti82 Autorytet
    Postów: 6768 6056

    Wysłany: 16 stycznia 2019, 17:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożenka wrote:
    Cześć dziewczyny.
    Jestem nowa, przed chwilką założyłam konto :D Z narzeczonym, bez zabezpieczenia współżyjemy już od kilku lat, w okolicach owulacji, jak nam się udawało stosowaliśmy stosunek przerywany. Żadna wpadka nam się nie przydarzyła. hmm Dziwne. Jednak od kilku miesięcy nie stosujemy już stosunków przerywanych i po cichu liczymy na jakąś ,,wpadkę". U ginekologa byłam jak na razie tylko na wizytach kontrolnych, i parę razy poruszałam temat nieregularnych miesiączek. Jedyne co zrobił to wypisał skierowanie na tsh, ft3, ft4, antytpo, No cóż tsh lekko podwyższone 4,8 (o ile dobrze pamiętam). Reszta w normie więc w sumie gin się tym nie przejął. Lekarz stwierdził, że niektóre kobiety tak mają. OK. nie chciałam się sprzeczać. Lekarz przyjmujący w ramach Narodowego Funduszu Zdrowia zazwyczaj jest niemiły i opryskliwy. Nie chciałam go rozwścieczyć, po tym jak na poprzedniej wizycie nakrzyczał na mnie, że chciałam w kalendarzyku sprawdzić ile dni temu była moja ostatnia miesiączka. O zgrozo.
    Rozpisałam się przepraszam. Przechodzę do sedna mojej wiadomości, a w zasadzie pytania. Od 14 dnia cyklu boli mnie jajnik (chyba to jajnik), ból promieniuje do pachwiny... i jest tak do dnia dzisiejszego dzisiaj jest 23 dc. Mój cykl trwa różnie, ale ostatnie trzy to trwały, 29dni, 25dni, 30dni. Spotkałyście się wcześniej z czymś takim? Nie chcę jeszcze wykonywać testu, jest za szybko. Nie mierzę temperatury.
    Pozdrawiam was wszystkie bardzo serdecznie :):)
    Bozenka koniecznie do endokrynologa tsh masz wysokie a nie lekko podwyższone.I proszę Cie zmien gina .Dostaniesz od endo na bank tabletki na zbicie tsh

    w5wqroeqo28oqb86.png
    22.11-Będzie córeczka <3
    24.01-432 (22tc)
    06.02-579 (24tc)
    14.02-800 (26tc)
    05.03-1067 (28tc)
    13.03-1250 (29tc)
    27.03-1699 (31tc)
    02.04-2001 (32tc)
    30.04-2500 (36 tc)
    13-05-3170 (38 tc )
    25.05-3450 (40 tc)
  • MałaMi90 Autorytet
    Postów: 2191 732

    Wysłany: 16 stycznia 2019, 17:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zazwyczaj w drugiej połowie cyklu mam promieniowanie ciagniecie w pachwinach niestety nic to nie oznacza. Ale trzymam kciuki żeby u Ciebie była ciaza. Koleżanka ma rację tsh powinnaś mieć 1.5-2.

    tsh-1,89(03.2020), 0,619 (05.2020), 1,31 (06.2020)
    FT4-1,21 (06.2020)
    homocysteina-6,49
    glukoza-89,3
    insulina-9,42
    FSH-6,0
    LH-9,0
    Estriadol-43,5
    Prolaktyna 14,4
    IgG Różyczka p/c 345,7
    HSG drożne
    AMH 7,7, 6,39 (02.2021)
    Żelazo-61,60 (05-05-2020)
    Witamina B12-307 (05-05-2020)
    Kw foliowy-15,89 (05-05-2020)
    Ferrytyna-22,41 (05-05-2020)
    INR-0,90 (05-05-2020)
    Morfologia ok (05-05-2020), ok(24-11-2020)
    APTT-32 sek (05-05-2020)
    Sód-138,4 (05-05-2020)
    Potas-5,06 (05-05-2020)
    Laparo-histero-HSG = Endometrioza 2 st
    Progesteron 8dpo-15.40, 8 dpo-2,51, 23dc-24,47
    Krzywa cukrowa- 92-109-102
    Krzywa insulinowa-6,7-52,3-19,3
    ANA 1 nie stwierdzono
    ASA nie stwierdzono
    Brak KIRów implantacyjnych
    NK-12.4%
    INL 10-zbyt nisko
    PAI-1

    Suple ona. Pregna start, resweratrol euthyrox 75, witamina Do 2000, nać, colostrum

    Suple On. Witamina C 500,

    DNA plemnika 29,29%(01.2020) liczne komórki okrągłe, 21,97%(11.2020) brak komórek okrągłych Hba (02.2021) 45%,
  • Bożenka Autorytet
    Postów: 1026 839

    Wysłany: 16 stycznia 2019, 17:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beti82 wrote:
    Bozenka koniecznie do endokrynologa tsh masz wysokie a nie lekko podwyższone.I proszę Cie zmien gina .Dostaniesz od endo na bank tabletki na zbicie tsh

    Wiem, wiem. Jak na razie zmieniłam dietę, zaczęłam troszkę zdrowiej żyć. Wiem, że to również ma duży wpływ na nasze hormony. Czekam jeszcze trochę, żeby mój organizm zrozumiał, że od teraz jest traktowany dobrze, wówczas ponownie zrobię wyniki i kiedy wyniki się nie polepszą udam się do endo. :)

    nqtk2n0axl4m779s.png
  • MissKathy92 Autorytet
    Postów: 5501 2818

    Wysłany: 16 stycznia 2019, 17:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    blair. wrote:
    Miałaś tylko badanie na czystość pochwy? U mnie były też konieczne inne wymazy na tzw. MUCHA, i na te wyniki 2 tygodnie czekałam. Wszystko pewnie zależy gdzie się robi i jakie wymagania. MissKathy, u Ciebie pamiętam jest krótki okres kiedy możnaby zrobić badanie, więc Ty pewnie w jednym cyklu będziesz musiała właśnie zrobić badania które lekarz wymaga, a w kolejnym umówić hsg zaraz po plamieniach.
    No właśnie u mnie w tym problem że okres "lubi" sobie się wydłużyć a owu mam dość wcześnie :( więc jeśli jest taka możliwość to będę robić cykl przed wszystkie badania a później od razu jak dostanę okres dzwonić i się na hsg umawiać na np 10dc :) taki mam plan a jak wypali to zobaczymy :)

    Czytałam w Kriobanku co wymagają to ważną cytologie i badanie czystości :) ale myślę żeby jeszcze te chlamydie zrobić tylko nie wiem jak to się robi- czy w labie z krwi czy też u gina :/

    blair. lubi tę wiadomość

    klz96iyeimbp5oxr.png
    Amelia ur. 8.10.2019, cc (40+3), 4440g, 57cm, 10pkt
  • Bożenka Autorytet
    Postów: 1026 839

    Wysłany: 16 stycznia 2019, 17:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MałaMi90 wrote:
    Ja zazwyczaj w drugiej połowie cyklu mam promieniowanie ciagniecie w pachwinach niestety nic to nie oznacza. Ale trzymam kciuki żeby u Ciebie była ciaza. Koleżanka ma rację tsh powinnaś mieć 1.5-2.

    Dziękuję za odpowiedź. Ja takie właśnie ciągnięcie (świetnie to ujęłaś) mam pierwszy raz. Dlatego zdecydowałam się zapytać o wasze doświadczenia :D Dziękuję oby się udało.

    nqtk2n0axl4m779s.png
  • MissKathy92 Autorytet
    Postów: 5501 2818

    Wysłany: 16 stycznia 2019, 17:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Bożenka :)
    Zgadzam się z Beti- tsh do zbicia a gin do wymiany :) nie rozumiem jak można za coś takiego nakrzyczec na pacjentke D:
    Mi też się zdąża pobolewanie jajników w 2 fazie cyklu- u mnie to nie oznacza nic :/

    Ps. Ile cykli się staracie tak na poważnie ? To dopisze Cię do naszej listy staraczek ;)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2019, 17:34

    Lajni85 lubi tę wiadomość

    klz96iyeimbp5oxr.png
    Amelia ur. 8.10.2019, cc (40+3), 4440g, 57cm, 10pkt
  • Beti82 Autorytet
    Postów: 6768 6056

    Wysłany: 16 stycznia 2019, 17:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MissKathy92 wrote:
    No właśnie u mnie w tym problem że okres "lubi" sobie się wydłużyć a owu mam dość wcześnie :( więc jeśli jest taka możliwość to będę robić cykl przed wszystkie badania a później od razu jak dostanę okres dzwonić i się na hsg umawiać na np 10dc :) taki mam plan a jak wypali to zobaczymy :)

    Czytałam w Kriobanku co wymagają to ważną cytologie i badanie czystości :) ale myślę żeby jeszcze te chlamydie zrobić tylko nie wiem jak to się robi- czy w labie z krwi czy też u gina :/
    Chlamydie tylko ta z wymazu-podobno najbardziej dokladna.A szkoda bo ta z krwi to bym sobie mogla sama zrobic

    w5wqroeqo28oqb86.png
    22.11-Będzie córeczka <3
    24.01-432 (22tc)
    06.02-579 (24tc)
    14.02-800 (26tc)
    05.03-1067 (28tc)
    13.03-1250 (29tc)
    27.03-1699 (31tc)
    02.04-2001 (32tc)
    30.04-2500 (36 tc)
    13-05-3170 (38 tc )
    25.05-3450 (40 tc)
  • Bożenka Autorytet
    Postów: 1026 839

    Wysłany: 16 stycznia 2019, 17:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MissKathy92 wrote:
    Witaj Bożenka :)
    Zgadzam się z Beti- tsh do zbicia a gin do wymiany :) nie rozumiem jak można za coś takiego nakrzyczec na pacjentke D:
    Mi też się zdąża pobolewanie jajników w 2 fazie cyklu- u mnie to nie oznacza nic :/

    Przy pierwszej wizycie był bardzo miły, sypał żarcikami. Z każdą kolejną wizytą był co raz gorszy. I właśnie kiedy w swoje urodziny poszłam na wizytę pełna nadziei, bo okres nie przychodził przez czterdzieści parę dni, to na mnie nawrzeszczał, stwierdził, że nic tam nie widzi, i że jak okres nie przyjdzie jeszcze przez tydzień to mam wykupić luteinę. Wyszłam od niego i rozpłakałam się jak dziecko. Wiadomo lekarz też człowiek, ale nie było miło.
    Dziękuje za odpowiedź :)

    nqtk2n0axl4m779s.png
  • Bożenka Autorytet
    Postów: 1026 839

    Wysłany: 16 stycznia 2019, 17:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak na bardzo poważnie staramy się już 6 cykl. I co raz większe obawy w naszych głowach...

    nqtk2n0axl4m779s.png
  • MissKathy92 Autorytet
    Postów: 5501 2818

    Wysłany: 16 stycznia 2019, 17:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beti82 wrote:
    Chlamydie tylko ta z wymazu-podobno najbardziej dokladna.A szkoda bo ta z krwi to bym sobie mogla sama zrobic
    No bo właśnie patrzyłam te badania na chlamydie i są takie: chlamydia trach. Igm (35zl) i Badanie w kierunku Chlamydia Trachomatis metodą PCR (170zl)
    Te droższe to pewnie te z wymazu :) I teraz nie wiem bo te z krwi bym mogła na miejscu zrobić a na wymaz musiałabym jechać do kliniki :/ I nie wiem czy jest w ogóle sens robić te z krwi :/
    ech tak dużo pytań a tak mało odpowiedzi :D

    klz96iyeimbp5oxr.png
    Amelia ur. 8.10.2019, cc (40+3), 4440g, 57cm, 10pkt
  • MissKathy92 Autorytet
    Postów: 5501 2818

    Wysłany: 16 stycznia 2019, 17:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożenka wrote:
    Tak na bardzo poważnie staramy się już 6 cykl. I co raz większe obawy w naszych głowach...
    Też tak miałam niestety :/ I już pyknal rok starań

    klz96iyeimbp5oxr.png
    Amelia ur. 8.10.2019, cc (40+3), 4440g, 57cm, 10pkt
  • Kaga Autorytet
    Postów: 1731 1359

    Wysłany: 16 stycznia 2019, 17:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oooo ja ile się napisalyscie!

    Werka przykro mi, że sie nie udało jednak. :(

    Bozenka TSH masz stanowczo za wysokie. Nie jestem lekarzem, zeby Ci porad udzielać, ale powinnas się zapisac do endokrynologa. 40-dniowy cykl tez nie jest zbyt normalny, więc moze zleci Ci dodatkowe badania. Nawiasem mówiąc właśnie dlatego nie chodzę do ginekologa na NFZ... Aczkolwiek z drugiej strony czasami sie nie dziwię - cala sluzba zdrowia w Polsce to porazka a oni tez sa ludzmi i mogą miec gorszy dzień.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2019, 17:51

    [2019] 5.02. II kreski 💕 9.10. (39+3) córeczka 💕

    [2020] 29.10. II kreski niespodzianki 🙈

    [2021] 10.07. termin porodu 🐣
  • Bożenka Autorytet
    Postów: 1026 839

    Wysłany: 16 stycznia 2019, 17:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MissKathy92 wrote:
    Też tak miałam niestety :/ I już pyknal rok starań
    Mam nadzieje, że zła passa w końcu się skończy, że ten rok 2019 okaże się dla nas wszystkich najcudowniejszym rokiem.

    Mi najtrudniej przychodzi wysłuchiwanie od wszystkich znajomych po kolei, że spodziewają się dziecka. Później z tego powodu mam wyrzuty sumienia, że powinnam się cieszyć ich szczęściem, ale ja w głowie mam tylko myśl dlaczego im po dwóch, trzech stosunkach bez antykoncepcji się udało, a nam przez tyle lat się nie udało... I właśnie tą kolejną chwilę przeżywałam wczoraj. Mój narzeczony też z tego spotkania wrócił bardziej smutny, niż szczęśliwy mimo tego, że dziecka spodziewa się jego przyjaciel. Dziewczyna zaszła w ciąże w pierwszym miesiącu po odstawieniu antykoncepcji. Mam okropne wyrzuty sumienia, tak naprawdę się cieszę, ale z drugiej strony zazdrość wychodzi na pierwszy plan :( Źle mi z tym...

    nqtk2n0axl4m779s.png
  • Kaga Autorytet
    Postów: 1731 1359

    Wysłany: 16 stycznia 2019, 17:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do bólu pachwiny to mi się zdarza w drugiej fazie cyklu, kiedys byl tak silny, ze na cito jechalam do ginekologa. Niestety nie byla to ciąża.

    [2019] 5.02. II kreski 💕 9.10. (39+3) córeczka 💕

    [2020] 29.10. II kreski niespodzianki 🙈

    [2021] 10.07. termin porodu 🐣
  • Beti82 Autorytet
    Postów: 6768 6056

    Wysłany: 16 stycznia 2019, 17:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MissKathy92 wrote:
    No bo właśnie patrzyłam te badania na chlamydie i są takie: chlamydia trach. Igm (35zl) i Badanie w kierunku Chlamydia Trachomatis metodą PCR (170zl)
    Te droższe to pewnie te z wymazu :) I teraz nie wiem bo te z krwi bym mogła na miejscu zrobić a na wymaz musiałabym jechać do kliniki :/ I nie wiem czy jest w ogóle sens robić te z krwi :/
    ech tak dużo pytań a tak mało odpowiedzi :D
    Kurde poczekaj ja znalazłam ostatnio na stronie gdzies te badania .Placisz 120 zł i masz pakiet.Przysyłaja do domu probke do pobrania i odsyłasz tak samo jak ja mutacje.Robil tak ktoś wymazy??? bo to się zdecydowanie bardziej oplaca.Zaraz tego poszukam.Na stronie www.biogenetik.pl sa

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2019, 17:59

    w5wqroeqo28oqb86.png
    22.11-Będzie córeczka <3
    24.01-432 (22tc)
    06.02-579 (24tc)
    14.02-800 (26tc)
    05.03-1067 (28tc)
    13.03-1250 (29tc)
    27.03-1699 (31tc)
    02.04-2001 (32tc)
    30.04-2500 (36 tc)
    13-05-3170 (38 tc )
    25.05-3450 (40 tc)
  • MissKathy92 Autorytet
    Postów: 5501 2818

    Wysłany: 16 stycznia 2019, 17:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beti82 wrote:
    Kurde poczekaj ja znalazłam ostatnio na stronie gdzies te badania .Placisz 120 zł i masz pakiet.Przysyłaja do domu probke do pobrania i odsyłasz tak samo jak ja mutacje.Robil tak ktoś wymazy??? bo to się zdecydowanie bardziej oplaca.Zaraz tego poszukam
    Ooo tak to byłoby najłatwiej :) Właśnie tak jak te mutacje :)

    klz96iyeimbp5oxr.png
    Amelia ur. 8.10.2019, cc (40+3), 4440g, 57cm, 10pkt
  • Bożenka Autorytet
    Postów: 1026 839

    Wysłany: 16 stycznia 2019, 17:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaga wrote:
    A co do bólu pachwiny to mi się zdarza w drugiej fazie cyklu, kiedys byl tak silny, ze na cito jechalam do ginekologa. Niestety nie byla to ciąża.
    Dziękuję bardzo za odpowiedź :)

    nqtk2n0axl4m779s.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 16 stycznia 2019, 17:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cos o tym wiem Bożenka tzn o takich gin. Ja jak miałam z 20 lat poszłam do ginekologa endokrynolog fakt pamiętam zrobił mi wszystkie możliwe badania chodziłam na monitorowanie czy mam owulacje i jego diagnoza była że nigdy nie będę mogła mieć dzieci! A druga sytuację miałam jak zobaczyłam dwie kreski i poszłam do gin bo bolał mnie mega brzuch pierwszej lepszej możliwej to mi powiedziała że albo poronie albo poronilam i żebym przyszła za tydzień a ja w tym momencie już miałam krwotok wewnętrzny i jak lekarze w szpitalu to usłyszeli to byli w ciężkim szoku! Któraś dziewczyna pisała o powracających infekcjach? Przybijmy piątkę! Zmagam się z tym od lat i to tak wkurza że utrudnia też staranie się!
    Ja np mam takie mocne bóle po lewej stronie w ogóle nawet przy usg boli mnie ta strona i takie ciągnięcia mam często a jest u mnie spowodowane zrostami

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2019, 17:59

  • MissKathy92 Autorytet
    Postów: 5501 2818

    Wysłany: 16 stycznia 2019, 18:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożenka wrote:
    Mam nadzieje, że zła passa w końcu się skończy, że ten rok 2019 okaże się dla nas wszystkich najcudowniejszym rokiem.

    Mi najtrudniej przychodzi wysłuchiwanie od wszystkich znajomych po kolei, że spodziewają się dziecka. Później z tego powodu mam wyrzuty sumienia, że powinnam się cieszyć ich szczęściem, ale ja w głowie mam tylko myśl dlaczego im po dwóch, trzech stosunkach bez antykoncepcji się udało, a nam przez tyle lat się nie udało... I właśnie tą kolejną chwilę przeżywałam wczoraj. Mój narzeczony też z tego spotkania wrócił bardziej smutny, niż szczęśliwy mimo tego, że dziecka spodziewa się jego przyjaciel. Dziewczyna zaszła w ciąże w pierwszym miesiącu po odstawieniu antykoncepcji. Mam okropne wyrzuty sumienia, tak naprawdę się cieszę, ale z drugiej strony zazdrość wychodzi na pierwszy plan :( Źle mi z tym...
    Kochana pewnie większość staraczek tak ma :/ niby super że komuś się udało ale w myślach się ma "czemu nie nam?"...
    I to jest normalne uczucie bo pragniesz mocno czegoś i się o coś starasz długo a ktoś dostaje ot tak- jest takie poczucie niesprawiedliwosci :( ale zobaczysz że w końcu nam wszystkim się uda :)
    Pewnie część ludzi wokół nas też dłużej się starała o dziecko tylko nikt o tym nie mowil- bo o takich rzeczach się nie rozmawia :/

    klz96iyeimbp5oxr.png
    Amelia ur. 8.10.2019, cc (40+3), 4440g, 57cm, 10pkt
‹‹ 34 35 36 37 38 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego