Walentynkowe serduszka, czyli lista testujących w LUTYM ! :)
-
WIADOMOŚĆ
-
dziewczyny! kciukajcie i za mnie...miałam co prawda testowac dopiero 29, ale niepokoją mnie plamienia dzis i wczoraj(skąpe, beżowo-śluzowe) i T jak nigdy wysoka.... jak do jutra @ nie przyjdzie i utrzyma się tempka to testuje... także przygotować mi prezencik...(a pod ladą ewentualnie winko.. )
Morwa, Adziulka92, midnight, Paula 44, kattalinna, Bobby29, Karissa lubią tę wiadomość
https://www.maluchy.pl/li-72886.png
https://www.maluchy.pl/ci-73456.png -
nick nieaktualny
-
odrobinacheci wrote:A zapomniałam się przyznać, że Ridż zawitał. Proszę o wino
odrobinacheci, kattalinna lubią tę wiadomość
-
Bobby, oto moje wyniki (napiszę to samo, co na wątku marcowym, bo nie wiem, czy tam zaglądasz )
A Twoje wyniki jak?
TSH 3-cia generacja 3,192 uIU/ml[0,55-4,78]~;
FT 4 12,82 pmol/l[7,86-14,41]~;
FSH 6,94 mIU/ml[Faza folikularna 3,85 - 8,78];
LH 7,93 mIU/ml[Faza folikularna 2,12 - 10,89];
Estradiol 43,95 pg/ml[ Faza folikularna 27 - 122];
Jestem zła na tsh, bo w październiku miałam idealne, a teraz wynik jak z początku leczenia Dawkę euthyroxu mam od października taką samą.. Idę do endo na początku marca, więc skonsultuję to.
Pozostałe wyniki w normie, więc chyba dobrze?Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2016, 16:52
Po 3 latach starań, w końcu z nami Pola, 30.03.2018r.
moje dwa aniołki...
Aniołek, lipiec 2015, cp
Leonek, styczeń 2017, 28tc
-
Hej Kate,
Dziękuje. Zagladam w pracy miałam dziś kocioł a teraz jestem poza kompem żaby sprawdzić wyniki więc napisze wieczorem. Estradiol u mnie b.podobnie, lh i FSH chyba też ale mam gorszy stosunek LH do FSH tak na pierwszy rzut oka. Powinien być jak najbliżej jedności, u mnie jest 1,2 - skonsultuje się z ginem, bo idę w przyszły wtorek na pierwszy monitoring ever U Ciebie ładne te wyniki, TSH rzeczywiście trochę za wysokie ale nie z takim dziewczyny zachodzą, więc jak jesteś pod kontrolą endo wydaje mi się że nie ma co się martwić na zapas
Napisze jeszcze wieczorem swoje wyniki dla zainteresowanych a tymczasem idę do kina zapomnieć na chwilę o rzeczywistości ;*♥️ Matylda jest z nami od 15.08.2019 ♥️
Novum ICSI
Czynnik męski (azoospermia -> cryptozoospermia)
Punkcja 17.06.2017 -> 6 zapłodnionych komórek = 6 zarodków
ET 20.06.2017
Crio 31.10.2018
Crio 01.12.2018 Beta - 9dpt 109 - 11dpt 370 - 26dpt Harmony OK. Dziewczynka
2 mrożaki -
dzięki Morwa :* ft3 nie robiłam, bo endo i gin mi mówili, żeby sprawdzać tylko tsh i ft4 - myślisz, żeby lepiej jednak robić też ft3?
Bobby, dzięki za odpowiedź. Baw się dobrze w kinie!
A o tym stosunku lh do fsh nawet nie wiedziałam.Po 3 latach starań, w końcu z nami Pola, 30.03.2018r.
moje dwa aniołki...
Aniołek, lipiec 2015, cp
Leonek, styczeń 2017, 28tc
-
Morwa, ja mam inne doświadczenia niestety. Przerobione na własnej skórze.
Mam hashi
Nie wiedziałam, że je mam do grudnia 2012.
Leczenie od stycznia 2013.
Tsh powyżej 2,3 - z ciąży nici.
Dopiero jak się zrobiło 1,4 udało się.
Ft4 i ft3 powinny być ok 60 %
W ciąży ft4 na górnej granicy. Ft3 nie powinno być wyższe niż ft4.
Dawkę w ciąży zwiększa się stopniowo. Ja np w 2 mies miała 50, w 4 zwiększenie o 12,5. W dniu poradu było już 100.
Dzień po miałam zejść do 75.
Potem po miesiącu znowu . Było 50 , ale wyniki kulały. Teraz 75, ft4 na poziomie 47% Ft3 45%
Tsh na minusie 0,12
Nikogo nie chce straszyć. Mówię jak było u mnie i co mówi mój endo. A debilem nie jest.
kark lubi tę wiadomość
Szczęśliwa mama
styczniówka 2015 i listopadówka 2016(chociaż miał być grudzień -
Jako "szczęśliwa posiadaczka" Hashimoto zgadzam się z Morwą. Najważniejszy jest poziom ft3 i ft4. Ja zaszłam w ciąże jak ft4 wzrosło do ponad 60%. Nie sprawdzałam wtedy TSH, ale u mnie lubiło się wahlować. Moja endo też powtarza, że dla utrzymania ciąży najważniejszy jest poziom hormonów tarczycy czyli zwłaszcza ft4 i ft3
Kate naprawdę masz ładny wynik ft4 i tego się trzeba trzymać. Oczywiście następnym razem najlepiej sprawdzić całą trójcę, ale i tak wysycenie ft4 na poziomie ponad 75% jest godne pozazdroszczenia"Skoro nie można się cofnąć, trzeba znaleźć najlepszy sposób, by pójść naprzód" P. Coelho -
Co pacjent to inne doświadczenia.
Co lekarz to inna opinia.
Starałam się o mojego syna 8 lat.
Także. ... nie chce wdawac się w dyskusje. Każdy robi jak uważa.
Najważniejsze być pod opieką mądrego endo, który patrzy na człowieka całościowo i podejmuje konkretne działania. Zmiana dawki, dowykrycie dodatkowych schorzeń autoimmunologicznych, suplementacja braków ( d3,b12,żelaza - jeśli ferrytyna do d)
Sprawdzenie kortyzolu, acth itd.... itp
Nikt tu nie jest po to aby straszyć. Przecież mamy sobie pomagać !
Wg mnie -podkreślam mojego doświadczenia - tsh powyżej 3 jest za duże. Ale zgadzam się ze zależne od wielu czynników itd. W ciąży nie patrzy się na nie zupełnie - badałam tylko ft4 i ft3. Ale co innego jak się ją planuje. To zdanie mojego lekarza i w moim! Przypadku się potwierdziło. Hormony były prawie na granicy 40% . Anty tpo nie wyszło. Anty tg lekko ponad norme. Tarczyca objętość 4.
Lezalam przed diagnoza ponad pół roku jak trup z podejrzeniem sm itd
Nie chciałam nikogo zdenerwowac ani wprowadzać w błąd.Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2016, 21:41
Bobby29, kark lubią tę wiadomość
Szczęśliwa mama
styczniówka 2015 i listopadówka 2016(chociaż miał być grudzień -
Cześć dupeczki
Lubię te dyskusje na forum temat wyników i ich interpretacje. Po pierwsze, to niesamowite kompendium wiedzy, a po drugie świetnie pokazuje jak różne są koncepcje i podejścia poszczególnych lekarzy do leczenia. Według mnie powinno nam to tylko uzmysłowić, że w naszych organizmach nigdy nie można czegoś założyć "na pewno", ani wykluczyć "na pewno", i NA PEWNO nie możemy się jedna do drugiej porównywać tak bezkrytycznie. Gospodarka hormonalna to na tyle skomplikowana machina, ze nie ma takiej osoby na świecie, która by ją rozszyfrowała.. I zazwyczaj działa wielowątkowo.
Tym niemniej, myślę że i tak warto "skonfrontować" swoje wyniki z kimś innym, bo jak wiemy zawsze można lekarzowi coś hmmm zasugerować w trakcie wizyty.
Dobra, to podaje swoje wyniki teraz - plllssss napiszcie mi ekspertki czy powinnam się bardzo przejmować, czy tylko trochę..
FSH: 7,81 mIU/ml
(f. pęcherzykowa: 3,5-12,5)
LH: 9,49 mIU/ml
(f. pęcherzykowa: 2,4-12,6)
estradiol: 53,78 pg/ml
(f. pęcherzykowa: 12,5-166)
LH/FSH = 1,2
Przeczytałam gdzieś, że FSH od 9 wzwyż może świadczyć już o wyczerpującej się rezerwie jajnikowej, i trochę mnie to zdołowało, bo u mnie jest dość wysoko..♥️ Matylda jest z nami od 15.08.2019 ♥️
Novum ICSI
Czynnik męski (azoospermia -> cryptozoospermia)
Punkcja 17.06.2017 -> 6 zapłodnionych komórek = 6 zarodków
ET 20.06.2017
Crio 31.10.2018
Crio 01.12.2018 Beta - 9dpt 109 - 11dpt 370 - 26dpt Harmony OK. Dziewczynka
2 mrożaki