Wróżenie z wykresów- czarownice w oparach absurdu
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyA ja wlasnie ostatnio czytalam, w jakis tam materialach od poloznej, odnosnie usypiania dzieci, ze dziecko powinno byc przyzwyczajone do dzwiekow domowych i nie powinno byc tak ze dziecko do usypiania potrzebuje ciszy i spokoju. Oczywiscie od telewizji powinno byc odseparowane zeby nie rozpraszaly i zabawki powyciagane z lozeczka, ale zeby nie bylo tak ze pora spania a caly dom sie wycisza. Tylko niewielka grupka dzieci potrzebuje tego, a reszta powinna umiec usypiac i wyciszac sie w kazdych warynkach, jesli potrafi to znak ze dobrze sie czuje w domu i ma zdolnosc skupiania sie na swojej potrzebie (tu mowimy o snie).
Nie wiem ile w tym prawdy ale wiem ze np moja mama nigdy z naszym spaniem nie miala problemu bo dom zawsze byl dosc glosny a my w kazdych warunkach usypialismy wiec na pewno jest to wygodne. -
U nas tak jest ze jemy w kuchni. Co ja sie nawalczylam z babcia. Zeby nie bylo zabawek do jedzenia.nie chce to nie ma obiadu. Koniec jedzenia to może się iść bawić.
ciri22, lauda., Maczek, JoHanna, Vesper lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
My na szczescie jemy w kuchni. Jeszcze zebysmy sie na stol przeniesli to bym byla w 7 niebie. No ale u mojego to normalne ze je sie na ziemi na "obrusie" z worka, zeby dywanu (! w kuchni tez jest dywan) nie zabrudzic.
Edut.
Ciri tak owszem spanie w zupelnej ciszy to glupota. U mnie w rodzinie wiekszosc dzieci po uspaniu jest odstawiana do drugiego pokoju co by nie byc nachalnym(bo w druga strone tez nie mozna przesadzac) a reszta domu zyje swoim zyciem. Odkurzanie, muzyka, zabawa ze starszymi dziecmi.Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2015, 13:36
-
nick nieaktualnyO mamo dywan w kuchni? A ja szystkie zwinelam w wynajmowanym mieszkaniu bo nie znosze dywanow
my mamy kuchnie otwarta (w sumie dobrze bo klitka by byla straszna) i stoł taki normalny jadalny w przedsionku miedzy pokojem a kuchnia i tam jemy ale wiadmosci musza byc ;/
-
Moj lubi chodzic na boso. I nie lubi marznac. Wiec dywany sa jak najbardziej wskazane. Tylko ze na dywan bez butow. W skarpetach co najwyzej. A do lazienki klapki obowiazkowo.
U mega w mieszkaniu ogolnie dywany sa wszedzie. Jednie lazienka i mniejsze polowka korytarza jest bez dywanu (korytarz dlatego zeby miec miejsce na sciagniecie butow). -
nick nieaktualny
-
Normalne odgłosy domowe są ok przy spaniu. Na pewno nie chodzi o to, żeby od razu uciszać wszystkich, a dzieciakowi zakładac słuchawki wyciszające
Bardziej chodziło mi o telewizor.
Wiecie, ja mogę wiedzieć, jak to powinno wyglądać, więc dzielę się tym i piszę tutaj, ale jak będę mieć dziecko, to wiadomo, że i tak życie zweryfikuje ideały
EDIT: A jeszcze co do targanego wszędzie ulubionego kocyka, zabawki, czy czegoś podobnego, to z kolei inna pani dr opowiadała, że to tzw. "pocieszyciel" - obiekt, w który dziecko pakuje swoje skojarzenia z domem, rodzicami, poczuciem bezpieczeństwa, itd., po czym wyposażone w niego może zdobywać świat i czuć się bezpieczniePonoć tylko inteligentne dzieci są w stanie sobie zrobić coś takiego. I że to wtedy jest trochę inny obiekt, niż po prostu zabawka.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2015, 13:47
Vesper lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyA mnie sie wydawalo ze kazde dziecko ma cos takiego ;p
A co do telewizora to tez jestem zdania ze przy bajce czy telewizji jako obrazie dziecko nie powinno usypiac ale przy telewizji jako dzwieku to tak jaby muzyka w domu grala. czy by ludzie rozmawiali wiec w tym nic zlego nie widze, ale w rodzinie mialam przypadek taki ze rozmawiac w drugim pokoju nie wolno bylo jak dziecko spalo.. to juz masakra.... -
Maczku pocieszylas mnie. Wychodzi na to ze jestem inteligenta
Pamietamdo dzis jak płakałam za moim misiem Koala (byl rozowy i wcale nie przypominal koali). Az kiedys mu sie raczka naderwala i mama zamiast zaszyc to go wyrzucila. Do tej pory lezka sie kreci w oku jak o nim pomysle. Chodzil ze mna do przedszkola i zerowki (i to nic ze byl duzy, brudny i polowa wypelnienia z niego wyleciala). A potem tak brutalnie mi go odebrano. -
nick nieaktualnyJa miałam za to zabawke ktorej nigdy nie lubilam, nie bawila sie nia ani nic, i majac ponad rok mowie do rodzicow ze chce zabawke do spania: Makałe... kurde co to Makała nikt nic nie wie, pierwszy raz cos takiego chce, wiec rodzice zaczli wypytywac czy to ma raczki, oczka, uszka, jaki kolor i tak dalej... okazalo sie to najbrzydsza zabawka w domu, pakudna sprana swinia ktora miala nnieokreslony kolor.Nie wiadomo czemu ja chcialam bo nigdy sie nia nie bawilam, ani wczesniej ani pozniej ale tego dnia Makała byla konieczna do snu:P
Katarzyna87 lubi tę wiadomość
-
Majka ma problem z zaśnięciem jak jest całkiem cicho. W tle najlepiej żeby grał tv, dodatkowo na tel puszczony szum macicy jak na to mówimy i jeszcze na mogę pośpiewać :p
Choć dzisiejszej nocy było skrajnie inaczej. Nakarmiłam ją, widzę że przysypia. Włożyłam do łóżeczka, dałam nupella (nupello=smoczek:) włączyłam tylko maciczy szum i poszłam spać. Powiedziałam jej, że daję jej szansę:p Mój mąż się zdziwił, powiedział tylko szyderczo 'szansę phi'. Efekt Maja Zasnęła sama i spała 6h
Musi być równość, wczoraj w ciągu dnia dała po dupie, więc w nocy się zreflektowała
Zmieniając temat. Zażyczyliśmy sobie z mężem pod choinkę grę planszową Kolejka. Grała któraś? -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyKatarzyna87 wrote:Tak
normalnie nie gramy w planszówki (ani żadne na komp) ale uznaliśmy ze to może być przyjemna forma spędzenia czasu z rodziną
jak sprawdzisz zdaj recenzje.
na dwie osoby polecam jeszcze Carcassonne. My lubimy w weekend sobie usiasc do jakiejs gry -
nick nieaktualny
-
A my sobie gramy w Metropolię. Bardzo przyjemna gra, o ile ktoś lubi strategię. Duża interakcja, gra tania, a jak dołożyć dodatki, to można nieźle kombinować
Ale chętnie przejrzę Wasze propozycje, bo chcemy sobie kupić kolejną planszówkę na mikołaja albo święta.
Edit: gramy we dwoje, z mężem i jest ok. W trójkę też się dobrze gra. Zasady szybko się łapie i ktoś, kto dopiero zaczął, ma szansę ograć tego, co grę już zna, nawet jeśli to dzieciak.Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2015, 15:54
ciri22 lubi tę wiadomość