Wróżenie z wykresów- czarownice w oparach absurdu
-
WIADOMOŚĆ
-
Robilam.ostatnio racuchy gryczane - wait for it- z drozdzami i jabluszkami. Pycha! I nawet urosly, mimo braku glutenu. Dzis nalesniki.owsiane w takim razie.
lauda., Yousee lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Co do urodzin..mój ma 12 lutego. Kupiłam mu/nam bilety na koncert ulubionego zespołu (kupiłam przez net więc nie trzeba wychodzić z domu). Do tego robie torcik i kolacyje. W tamtym roku z racji, że małż uwielbia swoje BMW, zamówiłam tort w kształcie samochodu- cieszył się jak dziecko. Z samego rana przyniosłam mu do łóżka, potem małe pytongowanko i dzień udanyDAWID 03.09.2015 Nasz Cud
ZUZIA 12 tydz [*] 13.08.2016 Nasz Aniołek
BĄBELEK termin 11.10.2017rośniemy
Pessar w 27 tc- wytrzymaj -
Zaczynam mieć betonowe gacie, jak po dupku. Bleh.
Jednak zamiast Dnia Naleśnika u mnie dziś Dzień Racucha Gryczanego- nasmażę sobie na zapas do roboty i będę jeść cały dzień
-
2 szklanki mąki gryczanej
2 szklanki mleka [robiłam na takim z bez laktozy, dzisiaj zrobię na owsianym, wlewam mniej, potem ewentualnie dolewam, jak są za gęste]
5-6 łyżek cukru pudru [ja słodzę stewią albo cukrem brzozowym i tylko tak, żeby było delikatnie słodkie]
30 g drożdży [ja używam tych instatnt i wsypuję całą paczuszkę 7g]
3-4 jabłka [latem na pewno będę wrzucać borówki i jagody]
3-4 jaja
3-4 łyżki masła lub margaryny [ja daję rozpuszczony olej kokosowy]
sól [szczypta]
I robię jak każde drożdzowe- do ciepłego mleka wsypuję drożdze, dodaję trochę cukru i czekam, aż się spienią, na koncu dodaję owoce, tłuszcz i ewentualnie resztę mleka. Powinny mieć konsystencję gęstej śmietany. Trochę pozwalam ciastu podrosnąć. Pięknie potem jescze puchną na patelni.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2015, 18:42
Maczek lubi tę wiadomość
-
Nie dajesz glutenu, dosładzasz je ksylitolem i mimo tego rosną?
Masz drożdże - komandosów
Zapiszę sobieLubię gryczane rzeczy.
A swoja drogą, narobiłyście mi smaka na naleśniki. Nie mam mąki owsianej, ale mam pełnoziarniste płatki! Zaraz skombinuję owsiane naleśniki na kolację
-
zuzzi wrote:Nie dajesz glutenu, dosładzasz je ksylitolem i mimo tego rosną?
Masz drożdże - komandosów
Zapiszę sobieLubię gryczane rzeczy.
A swoja drogą, narobiłyście mi smaka na naleśniki. Nie mam mąki owsianej, ale mam pełnoziarniste płatki! Zaraz skombinuję owsiane naleśniki na kolację
Ej, te drożdze instant Oetkera to rosną na samym ciepłym mleku.
Ale wiesz, to bez laktozy jest podejrzanie słodkie, więc może w tym tkwi sekret? Bo laktoza jest zastępowana jakimś innym cukrem.
Może pyknę focię dziś to zobaczysz jak wychodzą.