🍁 Wrzesień już mamy, więc plan jest gotowy — majowy bobasek — cel wyjątkowy! 🎯👶
-
WIADOMOŚĆ
-
Cześć Dziewczyny! Witam się z Wami w nowym miesiącu! 🍁
Melduję się na posterunku 1 września i od razu wjeżdża pierwsza 🐒 w tym gronie! 🥳Rano temperatura poleciała na łeb na szyję, więc od razu wiedziałam, co się święci. I w sumie długo czekać nie musiałam. 😉😂
No cóż, nowy cykl, nowa szansa! 🎯👶
Powodzenia dla nas wszystkich w tym miesiącu! Oby wrzesień obfitował w wysyp pięknych, tłuściutkich kresek ⏸️!
A skoro już formalności stało się zadość, to poproszę o zapisanie mnie na testowanie na 29.09. 📝🤞 Powodzenia!
💐 natix, dziękuję że pytasz. Tak jak wyższej napisałam. Zaczynamy od nowa! 🍀
💐 Dawdler, tule za słabe wyniki. Ja co prawda specjalistka nie jestem, ale wierzę w dobre rady dziewczyn. Wynik da się poprawić i będzie piękne! 🫂Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 września, 10:02
Kompotlinka, aaandzia, mistyreal, natix, Marcycha, Gosik0205, Amelia96 lubią tę wiadomość
Ogród mojego serca:
• W ramionach pachnący Kwiat 💐 (2024)
• W sercu na zawsze Aniołek ☁️ (06.2026) -
Szept_Flory wrote:Cześć Dziewczyny! Witam się z Wami w nowym miesiącu! 🍁
Melduję się na posterunku 1 września i od razu wjeżdża pierwsza 🐒 w tym gronie! 🥳Rano temperatura poleciała na łeb na szyję, więc od razu wiedziałam, co się święci. I w sumie długo czekać nie musiałam. 😉😂
Powodzenia dla nas wszystkich w tym miesiącu! Oby wrzesień obfitował w wysyp pięknych, tłuściutkich kresek ⏸️!
A skoro już formalności stało się zadość, to poproszę o zapisanie mnie na testowanie na 29.09. 📝🤞 Powodzenia!
💐 Dawdler, tule za słabe wyniki. Ja co prawda specjalistka nie jestem, ale wierzę w dobre rady dziewczyn. Wynik da się poprawić i będzie piękne! 🫂
Tulę🫂 oby ten miesiąc był nasz, w porównaniu z sierpniem zaczynam go jakaś pełna nadzieji, mam nadzieję że to dobry znak🤭
Szept_Flory, Metis lubią tę wiadomość
👩🏽27🧑🏽🦱34
Starania o 1👶🏼
09.2026 (5cs)
Wyniki:
TSH 1,457
FT3 2,46
FT4 0,75
Prolaktyna 36,60 (norma do 22)
Ferrytyna 29,64
Hiperprolaktynemia
Leki/suple:
Od 08.2026 Dostinex 1/4 tabletki tygodniowo na obniżenie prolaktyny
Od 07.2026 Castagnus na obniżenie prolaktyny
Od 04.2026 Pregna Start -
Szept_Flory wrote:Cześć Dziewczyny! Witam się z Wami w nowym miesiącu! 🍁
💐 Dawdler, tule za słabe wyniki. Ja co prawda specjalistka nie jestem, ale wierzę w dobre rady dziewczyn. Wynik da się poprawić i będzie piękne! 🫂
Również Cię 🫂
Alee podobnie jak Natix, mam podejrzanie dobre przeczucia co do września!
Szept_Flory lubi tę wiadomość
Starania od 06.2026 (4cs) -
Przytulas za małpę
U mnie każdy kolejny owulak jaśniejszy i wczoraj wieczorem zwijałam się z bólu owulacyjnego promieniowało aż do nogi, bądźmy dobrej myśli!
Kompotlinka, mistyreal, Marcycha, Gosik0205 lubią tę wiadomość
🎀94 +👔91
starania od 2.26
02.26 biochem 💔
03.26 biochem 💔
AMH 2,5, Pai 1 homo, Hashimoto
Euthyrox 50, Duphaston -
Ja poproszę na strzelca, nie wiem kiedy wróci owulacja - moze dodam datę testowania w trakcie cyklu.
Marinella - z tym czekanie na staranie to są rożne szkoły, czasem jest tak ze kobieta po porodzie z ciąży donoszonej zachodzi w ciąże zaraz po połogu, czasem przy poronieniu naturalny zalecają 3m czekać ... czasem po łyżeczkowaniu kobieta nie doczeka pierwszego okresu
Marinella lubi tę wiadomość
-
Metis wrote:Również Cię 🫂
Alee podobnie jak Natix, mam podejrzanie dobre przeczucia co do września!
Ściskam mocno wszystkie silne kobietki! 🫶🏼💗
Macie rację — myślałam, że tylko ja tak mam, ale jakoś wyjątkowo dużo motywacji, nadziei i dobrej energii czuję w tym wrześniu… ✨
Jeszcze będzie pięknie. 🤍
mistyreal, Metis lubią tę wiadomość
26 👩🏼, 25🧑🏻
staranie od 03.2026
-endo
-andeno -
To ja w przeciwieństwie do was nie mam żadnych przeczuć 😅 żadnych objawów, poza tymi przeziębieniowymi 🤣🙈 ogólnie wiem, że kicha i przeliczam dni jak odstawić velente żeby okresu nie mieć na wyjazd 😅
Ale oczywiście to nie zmienia faktu, że w razie w wolę przeliczyć też kiedy by się dziecko urodziło 🤣🤣 tak na wszelki wypadekWiadomość wyedytowana przez autora: 1 września, 11:17
Elgenda, Kompotlinka, mistyreal, aaandzia, Hope9411 lubią tę wiadomość
Starania o 1🤱👶 od maja 2021
W międzyczasie puste 🥚 płodowe
(łyżeczkowanie 9 tydz)
Psio-kocia mama 🐕 🐈
30.09.2021 -> ⏸
12.05.2022 -> Majusia ur 35 tc 💖
(Powikłana cc, leukocytoza i rosnące crp o nieokreślonym podłożu, niewydolność szyjki od 25 tc, nadreaktywność macicy, nadciśnienie w ciąży)
Kolejne starania o rodzeństwo dla 🐣 od maja 2026
7.2026 ciąża biochemiczna 💔
Leki: mama dha premium, inozytol, koenzym Q10, maglek b6 forte, velenta
Badania:
Amh 0,6 ng/ml❌
FSH 8,5
LH 4,03
Estradiol ❌
prolaktyna ❌
DHEA-SO4 ❌
testosteron ❌
SHBG ✅
17-OHP ❌
androstendion ❌
kortyzol ✅
testosteron wolny ✅ -
Tak nastawiam się na wrzesień, że jestem bardzo niecierpliwa xD
Ginekolog powiedział mi, że plemniki muszą być dojrzałe i skoncentrowane i żeby nie uprawiać seksu na co najmniej 3-4 dni przed pikiem LH/śluzem płodnym itp. Mniej więcej taka abstynencja jak przed badaniem nasienia. Mówię mu, proszę mi to dobrze wyjaśnić, bo muszę powtórzyć mężowi, żeby nie mówił mi, że ściemniam 😆 Mój mąż powiedział, że to w sumie logiczne haha i że trzeba zastosować.
mistyreal, natix, Marcycha lubią tę wiadomość
33👱♀️ 34👨🦱 + 🐶
Początek starań: maj 2026
Zdiagnozowane: PCOS androgenowe + niedoczynność tarczycy + IO, hiperprolaktynemia czynnościowa, hipercholesterolemia
Leki: Letrox 125, Dostinex 0.25 mg 1x tyg, Ezen 10
Wcześniej dodatkowo: Yasmin + Spironol 50
72 kg, 168 cm wzrostu
Czynnik męski w normie ✅️ -
🍀Elegenda mi się to trochę dziwne wydaje 😅 co jak będziesz mieć pik wieczorem, mąż będzie mieć nockę i przeleci wam termin (bo przecież plemniki 9 godzin niby się przygotowują do zaplodnienia)? Ja jakoś bardziej wierzę w opcje by "plemniki były obecne w całym oknie płodnym " 😅
mistyreal, Dawdler34, Kompotlinka, Nikaaa_, Glorietka lubią tę wiadomość
(łyżeczkowanie 9 tydz)
Psio-kocia mama 🐕 🐈
30.09.2021 -> ⏸
(Powikłana cc, leukocytoza i rosnące crp o nieokreślonym podłożu, niewydolność szyjki od 25 tc, nadreaktywność macicy, nadciśnienie w ciąży)
Badania:
Amh 0,6 ng/ml❌
FSH 8,5
LH 4,03
Estradiol ❌
prolaktyna ❌
DHEA-SO4 ❌
testosteron ❌
SHBG ✅
17-OHP ❌
androstendion ❌
kortyzol ✅
testosteron wolny ✅ -
Trochę dziwna teoria, szczególnie że raczej wszędzie mówią o regularnym współżyciu a nie o „wstrzymywaniu” plemników na okazję. Z resztą tak jak pisze Gosiaczkova, w taki sposób łatwo przegapić owulację, a plemniki żyją do 5 dni w ciele kobiety.Elgenda wrote:Tak nastawiam się na wrzesień, że jestem bardzo niecierpliwa xD
Ginekolog powiedział mi, że plemniki muszą być dojrzałe i skoncentrowane i żeby nie uprawiać seksu na co najmniej 3-4 dni przed pikiem LH/śluzem płodnym itp. Mniej więcej taka abstynencja jak przed badaniem nasienia. Mówię mu, proszę mi to dobrze wyjaśnić, bo muszę powtórzyć mężowi, żeby nie mówił mi, że ściemniam 😆 Mój mąż powiedział, że to w sumie logiczne haha i że trzeba zastosować.
Gosiaczkova, Dawdler34, Glorietka lubią tę wiadomość
👩🏼31 🧔🏻♂️33
starania od 01.2026 -
🦠🦠🦠🦠🦠🦠🦠🦠🦠🦠🦠
Zostawiam Wam wiruski, ale ostrzegam bo z okropnymi mdłościami🤭
Nowy cykl to nowa nadzieja! Trzymam kciuki za każdą z Was, niech nam ten wrzesień da wysyp kreseczek❤️
Szept_Flory, GórskaDziewczyna, aaandzia, mistyreal, Glorietka, Metis, Kompotlinka, Zizu952 lubią tę wiadomość
-
Właśnie muszę to rozeznać, bo też mi się dziwne wydawało. Myślę, że ta teoria ma jakiś sens, ale też z drugiej strony brak w niej sensu 😂
Widzę jedynie korelację z badaniem nasienia - bo z jakiegoś powodu jest ta abstynencja przed.
Biorę to jako jedną z teorii i ciekawostkę 🤔 Na moim przykładzie- jeśli endometrium i pęcherzyk będą ok, to dam Wam znać czy zadziałało 🤣
Gosiaczkova lubi tę wiadomość
33👱♀️ 34👨🦱 + 🐶
Zdiagnozowane: PCOS androgenowe + niedoczynność tarczycy + IO, hiperprolaktynemia czynnościowa, hipercholesterolemia
72 kg, 168 cm wzrostu
Czynnik męski w normie ✅️ -
Właśnie co do drugiej części to jak to przeczytałam to też sprawdziłam i mi kalkulator liczy że jak @ 19.08 to termin na 26.05 to zaraz będą tak naprawdę kolejne dni to czerwcowe dzieci a nie majowe 🤔 albo czegoś nie kumam 😆Gosiaczkova wrote:To ja w przeciwieństwie do was nie mam żadnych przeczuć 😅 żadnych objawów, poza tymi przeziębieniowymi 🤣🙈 ogólnie wiem, że kicha i przeliczam dni jak odstawić velente żeby okresu nie mieć na wyjazd 😅
Ale oczywiście to nie zmienia faktu, że w razie w wolę przeliczyć też kiedy by się dziecko urodziło 🤣🤣 tak na wszelki wypadek🎀94 +👔91
starania od 2.26
02.26 biochem 💔
03.26 biochem 💔
AMH 2,5, Pai 1 homo, Hashimoto
Euthyrox 50, Duphaston -
Może przed badaniem nasienia chodzi o objętość ejakulatu i stąd jest ta abstynencja przez kilka dni?
W sumie nie interesowałam się tym, ale nic innego mi nie przychodzi do głowy. Nie sądzę żeby jakość plemników zależała od dni abstynencji.Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 września, 13:06
👩🏼31 🧔🏻♂️33
starania od 01.2026 -
Elgenda wrote:Właśnie muszę to rozeznać, bo też mi się dziwne wydawało. Myślę, że ta teoria ma jakiś sens, ale też z drugiej strony brak w niej sensu 😂
Widzę jedynie korelację z badaniem nasienia - bo z jakiegoś powodu jest ta abstynencja przed.
Biorę to jako jedną z teorii i ciekawostkę 🤔 Na moim przykładzie- jeśli endometrium i pęcherzyk będą ok, to dam Wam znać czy zadziałało 🤣
To będziemy czekać na aktualizacje 😅 a potem nagle wszyscy mężowie będą musieli ćwiczyć wstrzemięźliwość przed owulacją 🤣🤣🤣
GórskaDziewczyna, Elgenda, Zizu952 lubią tę wiadomość
(łyżeczkowanie 9 tydz)
Psio-kocia mama 🐕 🐈
30.09.2021 -> ⏸
Badania:
Amh 0,6 ng/ml❌
FSH 8,5
LH 4,03
Estradiol ❌
prolaktyna ❌
DHEA-SO4 ❌
testosteron ❌
SHBG ✅
17-OHP ❌
androstendion ❌
kortyzol ✅
testosteron wolny ✅ -
Foggy wrote:Właśnie co do drugiej części to jak to przeczytałam to też sprawdziłam i mi kalkulator liczy że jak @ 19.08 to termin na 26.05 to zaraz będą tak naprawdę kolejne dni to czerwcowe dzieci a nie majowe 🤔 albo czegoś nie kumam 😆
No w sumie to tak, trochę tego maja się jeszcze załapie ale na fioletowej stronie wątek majowy już powstał 🤭 oczywiście też sprawdzam za każdym razem potencjalny termin i mi wychodzi 18.05 -
Foggy wrote:Właśnie co do drugiej części to jak to przeczytałam to też sprawdziłam i mi kalkulator liczy że jak @ 19.08 to termin na 26.05 to zaraz będą tak naprawdę kolejne dni to czerwcowe dzieci a nie majowe 🤔 albo czegoś nie kumam 😆
No tak, w każdym miesiącu jest ten przełom, ale teraz testujemy cykle, które zaczęły się w sierpniu. Więc od sierpnia odejmujemy 3 miesiące i dodajemy 7 dni. Jak ktoś będzie testował pod koniec września to oczywiście termin porodu będzie matematycznie wychodził na czerwiec ... a życie życiem i np moja czerwcowa córka okazała się majowa 😅🙈
Ps. Ja miałabym termin z moim krótszym cyklem na 18-20.05 ... obym tylko nie urodziła w urodziny córki 🤣🤣Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 września, 13:24
GórskaDziewczyna lubi tę wiadomość
(łyżeczkowanie 9 tydz)
Psio-kocia mama 🐕 🐈
30.09.2021 -> ⏸
Badania:
Amh 0,6 ng/ml❌
FSH 8,5
LH 4,03
Estradiol ❌
prolaktyna ❌
DHEA-SO4 ❌
testosteron ❌
SHBG ✅
17-OHP ❌
androstendion ❌
kortyzol ✅
testosteron wolny ✅ -
Elgenda wrote:Właśnie muszę to rozeznać, bo też mi się dziwne wydawało. Myślę, że ta teoria ma jakiś sens, ale też z drugiej strony brak w niej sensu 😂
Co do badania nasienia, to tu też pojawiaja sie już doniesienia z badań naukowych, że krótszy czas abstynencji poprawia wynik fragmentacji dna plemników, zwlaszcza u pacjentów u ktorych nie wystepuje problem niedojrzalosci plemnikow. My w klinice mieliśmy zalecenie wspolzycia co 2-3 dni przez caly cykl i codziennie w okresie plodnym (nawet 6 dni) 🙈 Mega meczace to było na dluższa mete, bo wiadomo jak jest, ale wiedzieliśmy, że to dla nas najważniejsze i udało się po poronieniu dosyc szybko, bo w 2cs. 😊
A no i wyniki meza wyszly znacznie lepsze po 2 dniach anstynencji niż po 4, różnica była ogromna w szczególności w ilości żywych i ruchliwych plemników.Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 września, 13:31
Gosiaczkova, Marcycha, Tofuszka, mistyreal lubią tę wiadomość
-
Tak naprawdę u każdego będzie inaczej. Ja myślę, że plemniki żyją długo w drogach rodnych i nie ma co przesadzać z tą koncentracją plemników. Plus wyczytałam już, że jak za długa abstynencja to też niezbyt zdrowo i dobrze dla plemników 😄
Xena wow, najważniejsze, że daliście radę i że efekt był jedyny słuszny 😁
Marcycha, Kasiooola, Xena89 lubią tę wiadomość
33👱♀️ 34👨🦱 + 🐶
72 kg, 168 cm wzrostu
Czynnik męski w normie ✅️