🍁 Wrzesień już mamy, więc plan jest gotowy — majowy bobasek — cel wyjątkowy! 🎯👶
-
WIADOMOŚĆ
-
W mojej wyobraźni to jest tak, że jak jest długa abstynencja, to one się tam gnieżdżą w tych jajcach i im się już nie chce ruszać (coś jak człowiek wrośnięty w kanape, wcinający tosty i chipsy
)
a jak jest takie współżycie co 2 dni, to one są zmotywowane do ruchu, bo coś się dzieje
i mają dużo endorfinek 
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 września, 13:55
GórskaDziewczyna, Tofuszka, Nikaaa_, Elgenda, Lisia00, Kompotlinka, Zizu952 lubią tę wiadomość
👩💼91' 🧑💼80' + 🐕
01.11.2025 - 1cs
08.03.2026 - ⏸️
28.03.2026 - 0.48cm ❤️ 6w
04.04.2026 - 0.51cm 💔
10.04.2026 - poronienie zatrzymane (farmakologia) 💔👼
🌈jeszcze będzie pięknie 🤞 -
Jak dobrze pamiętam to plemniki są zdolne do zapłodnienia po około 6h od dotarcia w jajowody. Ostatnio mnie ktoś tu zainteresował tym tematem i sobie poczytałam - plemniki pod wpływem kontaktu ze śluzem kobiety jakby "miękną", robią się delikatniejsze, ale jednocześnie bardziej ruchliwe. Ta ich "delikatność" jest konieczna do zapłodnienia. (Mówię "delikatność" bo nie pamiętam jak to się nazywa, więc macie takie moje określenie z medycznego na polski xD). Ten proces trwa właśnie kilka godzinGosiaczkova wrote:🍀Elegenda mi się to trochę dziwne wydaje 😅 co jak będziesz mieć pik wieczorem, mąż będzie mieć nockę i przeleci wam termin (bo przecież plemniki 9 godzin niby się przygotowują do zaplodnienia)? Ja jakoś bardziej wierzę w opcje by "plemniki były obecne w całym oknie płodnym " 😅
Elgenda lubi tę wiadomość
💁🏻♀'97, 💁🏼♂'95
🖤Niedoczynność tarczycy, nadwaga, niedomoga lutealna, nieregularne cykle (26-38 dni), policystyczny obraz jajników (brak diagnozy PCOS, owulacje występują, testy owu nie wariują)
🖤Starania od 02.2025r.
🌿Drożność 07/2026 ✅
💊Leki: letrox, estrofem mite, duphaston
💊Suple: NAC, D3, CoQ10, foliany, B12, Ovosicare fertility, żelazo, wit C, berberyna, olej z wiesiołka, omega 3
⚖️ Waga (od 06/26): -4kg -
To brzmi jak skomplikowane równanie, ufam Ci 😄Gosiaczkova wrote:No tak, w każdym miesiącu jest ten przełom, ale teraz testujemy cykle, które zaczęły się w sierpniu. Więc od sierpnia odejmujemy 3 miesiące i dodajemy 7 dni. Jak ktoś będzie testował pod koniec września to oczywiście termin porodu będzie matematycznie wychodził na czerwiec ... a życie życiem i np moja czerwcowa córka okazała się majowa 😅🙈
Ps. Ja miałabym termin z moim krótszym cyklem na 18-20.05 ... obym tylko nie urodziła w urodziny córki 🤣🤣
Ale nie chciałabym rodzić w Dzień Matki jakoś toksycznie mi się to kojarzy zabierać dziecku dzień urodzin na własne święto i na odwrót
Gosiaczkova lubi tę wiadomość
🎀94 +👔91
starania od 2.26
02.26 biochem 💔
03.26 biochem 💔
AMH 2,5, Pai 1 homo, Hashimoto
Euthyrox 50, Duphaston -
Dziewczyny, mamy 9 kompletów wirusków i jeszcze dojdą 😈 Więc minimum tyle majowych bobasków będzie 😎
Ciążowe dziewczyny, jeśli to czytacie to zapraszamy, bo trzeba zwiększyć nakład, gdyż popyt przewyższa podaż 🤪
Tak, końcówka września to już terminy czerwcowe, ale wg mnie i tak "wygodniej" jest urodzić tydzień wcześniej 😆
Co do dyskusji o jakości ejakulatu, to jedno jest pewne, bez niego w środku, to nawet te najlepsze chomikowane w 🪺 nic nie zdziałają 🤪 Ja dziś mogłabym się z Moim pogodzić, bo mnie wczoraj zdenerwował, a potem w zamian on sobie zdenerwowanie wymyślił na mnie 😜 Później zostaje tylko czwartek, bo w weekend chłopa nie ma i kolejny poniedziałek, a owu chyba będzie w poniedziałek lub wtorek, ale śluz już jest 🤭😎 Trzymajcie kciuki za godzenie 🙃
👑 Dawdler, zgadzam się z dziewczynami odnośnie bycia dobrej myśli i tego, że grunt, że owulacja jest i Wasze starania są, to i szanse są duże. Ja też 4 lata temu miałam niewesoły wynik raz, że AMH, a dwa obrazu jajników (powiedział to ginekolog typowo od leczenia nieplodnosci), a jednak coś tam się zadziewa czasami (ciąża, poroniona ciąża, biochemy). Może nie w każdym pecherzyku jest jajeczko, ale w końcu trafi swój na swego tylko trzeba działać. Ja już nie mam w planach badać AMH, bo właśnie nie chcę by mnie to przygniotło. Wolę żyć nadzieją 🤨 Także zakasz rękawy, dieta, ruch, suple i komórki się obudzą 🫂 Jak J.ss, pokaż światu, że papier to jedno, ale Twój organizm potrafi robić na przekór.
👑 Marinella, Ty dzielna kobieto 🫂
natix, GórskaDziewczyna, mistyreal, Foggy, Dawdler34, Elgenda, Marinella, Hope9411, Kompotlinka lubią tę wiadomość
04.2025 👶 🩷
Wracamy
05.26 ⏸️ (1 cs)
07.26 💔 8+5 tc puste jajo płodowe -
Wiem wiem , ale tez wiem że macica sie musi wygoic, endometrium złuszczyc i odbudować itd.mimi_m wrote:Ja poproszę na strzelca, nie wiem kiedy wróci owulacja - moze dodam datę testowania w trakcie cyklu.
Marinella - z tym czekanie na staranie to są rożne szkoły, czasem jest tak ze kobieta po porodzie z ciąży donoszonej zachodzi w ciąże zaraz po połogu, czasem przy poronieniu naturalny zalecają 3m czekać ... czasem po łyżeczkowaniu kobieta nie doczeka pierwszego okresu
A ja chce zaczekać bo moze byc tak ze zajdę szybko w ciaze ale zarodek bedzie mial słabe warunki do zagniazdzenia i biochem. Fakt nigdy niewiadomo co bedzie i co by było gdyby ale już zacząć mi sie 3 cykl wiec w kolejnym pewnie będziemy juz mogli sie starać.
Nie chce sobie sama czegoś zawalić po tym wszystkim + dochodziłam fizycznie do siebie z dwa miesiace wiec chyba lepiej zaczekać
mimi_m, GórskaDziewczyna, Elgenda lubią tę wiadomość
-
Witam serdecznie, jeszcze nie wiem kiedy będzie owulacja. Powinnam mieć miesiączkę między 9 a 11 września. Przyszła w 20 dniu cyklu wieczorem. Pierwsza taka sytuacja w moim życiu. Ostatni cykl stymulowanie lametta. Pęcherzyk urósł do 32 x 42 mm zdefiniowany jako torbiel. Na szczęście w nią się nie przerodził ale nie pękł tylko zaczął się obkurczać i w 14 dniu cyklu miał 13 mm. Obecnie ten cykl to jedynie stosowanie testów owulacyjnych. Bo monitoring od kolejnego cyklu kiedy będzie stymulacja lametta. Pozdrawiam
-
Urolog mężowi też mówił ostatnio o 4 dniu - żebyśmy spróbowali takimi plemnikami wycelować. Próbowaliśmy już co 2-3 dni, próbowaliśmy codziennie. Może w tym szaleństwie jest metoda ;p
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 września, 15:27
Gosiaczkova, Elgenda, biavska lubią tę wiadomość
👶🩷 5 lat
AMH 4,87 ng/ml (04.2026)
FSH 4,86 LH 3,94 (07.2026)
Estradiol 33,26
Prolaktyna 36,63 ng / ml -
U mnie jutro owulacja, zapisałam się w piątek pierwszy raz do ginekologa zobaczyć czy była i się przebadać czy wszystko ok😀
Co do celowania to u mnie 2 razy zaszłam jak staraliśmy się 2-3 razy dziennie 😂 a od pół roku jest tylko raz dziennie w okolicy owulki i nie jestem jeszcze w ciąży
Gosiaczkova, Elgenda, GórskaDziewczyna lubią tę wiadomość
👩 29 👨28
🔹2 cs ❤️
⏸️ 23.12.2023
27.12,2023 - beta hcg 332,86 mIU/ml
30.12.2023 - beta hcg 1076,36 mIU/ml
19.01.2023 - usg, jest kropek 1,20cm i serduszko 😻
26.04.2024 - połówkowe, 484g dziewczynki 👧🏼🩷
27.06.2024 - III badania prenatalne, 1512g 🩷
29.08.2024 - poród SN🥰
🔹3 cs starań o drugie dziecko
⏸️16.10.2025
1.11.2025 - poronienie 💔 6+5tc
🔹wznawiamy starania🌈

-
Monia• wrote:U mnie jutro owulacja, zapisałam się w piątek pierwszy raz do ginekologa zobaczyć czy była i się przebadać czy wszystko ok😀
Co do celowania to u mnie 2 razy zaszłam jak staraliśmy się 2-3 razy dziennie 😂 a od pół roku jest tylko raz dziennie w okolicy owulki i nie jestem jeszcze w ciąży
O matko Monia! To krejza haha
Nie wiem czy dałabym radę 🤣🙈
mistyreal, Elgenda, Monia•, Kompotlinka lubią tę wiadomość
👩🏽27🧑🏽🦱34
Starania o 1👶🏼
09.2026 (5cs)
Wyniki:
TSH 1,457
FT3 2,46
FT4 0,75
Prolaktyna 36,60 (norma do 22)
Ferrytyna 29,64
Hiperprolaktynemia
Leki/suple:
Od 08.2026 Dostinex 1/4 tabletki tygodniowo na obniżenie prolaktyny
Od 07.2026 Castagnus na obniżenie prolaktyny
Od 04.2026 Pregna Start -
U nas udało się w cyklu kiedy staraliśmy się co kilka dni, nie robiłam wtedy owulakow, nie zapisywałam stosunków w aplikacji i pykło. Ostatnio było codziennie i nic, poprzednie cykle co 2 dni i też lipa. Ale u nas znowu mąż jest zadaniowcem i sam kontroluje dni płodne i nie daje odporu w dni płodne, więc zobaczymy jak to wyjdzie 😂
mistyreal lubi tę wiadomość
👩🦰30👨💼33
ona: niedoczynność tarczycy, hashimoto
❤️🩹03.2026 puste jajo płodowe, 8tc łyżeczkowanie
💕12 cykl starań (09/26)
hormony ✅
TSH 1,86 ✅
AMH 8,14 ❓
💊 Euthyrox, Olej z wiesiołka, Ovarin, PRENACAPS multiplan + DHA, Ovulomed max, Up implantation -
Dziewczyny jak u was poziom ferrytyny ?
Mam wrażenie ze co druga kobieta ma braki
Ja również i zastanawiam się gdzie może leżeć przyczyna
Chce się zmusić do jedzenia wątróbki raz w tygodniu
Stosowałam ferpolex ale nic się nie podniosło 🤣👩🦰30👱♂️30👶🏻5
Starania od 02.2026 -
Lawendatoja wrote:Dziewczyny jak u was poziom ferrytyny ?
Stosowałam ferpolex ale nic się nie podniosło 🤣
Mi się udało podnieść z poziomu 11 na 44 braniem żelaza, ale to nadal trochę za mało. Tak też zauważyłam że prawie wszyscy mają teraz niską ferrytyne ale w sumie nie kojarzę żeby wcześniej się sprawdzało jej poziom. Teraz to się zrobiło takie popularne. Też bym chciała poznać przyczynę niskiej ferrytyny… -
Niki29 wrote:U mnie pojawiła się @ ja już straciłam nadzieję na ten cykl, w marcu miałam taką sytuację że dostałam normalnie @ a później po 2 tygodniach okazało się że to ciąża. Skończyło się łyżeczkowaniem gdyż serce przestało bić a beta nie przyrastała prawidłowo. Teraz za każdym razem zastanawiam się czy to miesiączka - test z moczu rano wyszedł negatywny, mąż mnie wysyła na betę z krwi żeby się upewnić. Myślicie że beta z krwi w mojej sytuacji ma w ogóle sens?
Byłam dzisiaj, beta 2,30 - niby się spodziewałam, a jednak i tak jest mi bardzo przykro zwłaszcza że to pierwszy cykl, w którym mogliśmy wrócić do starań. Poniekąd bardzo poważnie się zastanawiam się czy nie dać sobie spokoju bo po takim czasie to już mam dosyć ciągłych rozczarowań -
Też miałam niską, pomogło: chelat żelaza + laktoferyna, pestki dyni, wołowina, szpinak oraz probiotyk (sanprobi ibs stosuje)Lawendatoja wrote:Dziewczyny jak u was poziom ferrytyny ?
Stosowałam ferpolex ale nic się nie podniosło 🤣👩💼91' 🧑💼80' + 🐕
01.11.2025 - 1cs
08.03.2026 - ⏸️
28.03.2026 - 0.48cm ❤️ 6w
04.04.2026 - 0.51cm 💔
10.04.2026 - poronienie zatrzymane (farmakologia) 💔👼
🌈jeszcze będzie pięknie 🤞 -
Niki29 wrote:Byłam dzisiaj, beta 2,30 - niby się spodziewałam, a jednak i tak jest mi bardzo przykro zwłaszcza że to pierwszy cykl, w którym mogliśmy wrócić do starań. Poniekąd bardzo poważnie się zastanawiam się czy nie dać sobie spokoju bo po takim czasie to już mam dosyć ciągłych rozczarowań
Przykro mi, przytulam 🫂
Niki29 lubi tę wiadomość
-
Lawendatoja wrote:Dziewczyny jak u was poziom ferrytyny ?
Stosowałam ferpolex ale nic się nie podniosło 🤣
Miałam poziom 9 teraz mam ponad 55, ale to było zanim ogarnęłam tarczycę, po drodze jeszcze stan zapalny żołądka miałam, żelazo na receptę nie mogłam przyjmować bo źle się po nim czułam, zaczęłam suplementowac laktoferynę, floradix, witaminę D i jadłam więcej papryki w ramach witaminy c no i mięso i wątróbka, którą ja akurat uwielbiam 🥹😃
GórskaDziewczyna lubi tę wiadomość
🙎🏻♀️91' 🧔🏻♂️94'
starania od 06.2026 -
Powiedziałam dzisiaj o tym mężowi i stwierdził, że w takim razie musimy spróbować 🫣 Według aplikacji mam dzisiaj pierwszy dzień płodnych więc zrobimy doświadczenie czy damy radę codziennie. Trzymajcie kciuki 🤪Xena89 wrote:Co do badania nasienia, to tu też pojawiaja sie już doniesienia z badań naukowych, że krótszy czas abstynencji poprawia wynik fragmentacji dna plemników, zwlaszcza u pacjentów u ktorych nie wystepuje problem niedojrzalosci plemnikow. My w klinice mieliśmy zalecenie wspolzycia co 2-3 dni przez caly cykl i codziennie w okresie plodnym (nawet 6 dni) 🙈 Mega meczace to było na dluższa mete, bo wiadomo jak jest, ale wiedzieliśmy, że to dla nas najważniejsze i udało się po poronieniu dosyc szybko, bo w 2cs. 😊
A no i wyniki meza wyszly znacznie lepsze po 2 dniach anstynencji niż po 4, różnica była ogromna w szczególności w ilości żywych i ruchliwych plemników.
Gosiaczkova, GórskaDziewczyna, Elgenda, Monia•, Marinella, Kompotlinka lubią tę wiadomość
👩🏼31 🧔🏻♂️33
starania od 01.2026 -
Niki29 wrote:Byłam dzisiaj, beta 2,30 - niby się spodziewałam, a jednak i tak jest mi bardzo przykro zwłaszcza że to pierwszy cykl, w którym mogliśmy wrócić do starań. Poniekąd bardzo poważnie się zastanawiam się czy nie dać sobie spokoju bo po takim czasie to już mam dosyć ciągłych rozczarowań
A normalnie masz powyżej 0? Bo dla mnie beta 2,3 oznacza, że coś się dzieje.. Ale ja mam zawsze <0,1,
enk_a lubi tę wiadomość
Starania o 1🤱👶 od maja 2021
W międzyczasie puste 🥚 płodowe
(łyżeczkowanie 9 tydz)
Psio-kocia mama 🐕 🐈
30.09.2021 -> ⏸
12.05.2022 -> Majusia ur 35 tc 💖
(Powikłana cc, leukocytoza i rosnące crp o nieokreślonym podłożu, niewydolność szyjki od 25 tc, nadreaktywność macicy, nadciśnienie w ciąży)
Kolejne starania o rodzeństwo dla 🐣 od maja 2026
7.2026 ciąża biochemiczna 💔
Leki: mama dha premium, inozytol, koenzym Q10, maglek b6 forte, velenta
Badania:
Amh 0,6 ng/ml❌
FSH 8,5
LH 4,03
Estradiol ❌
prolaktyna ❌
DHEA-SO4 ❌
testosteron ❌
SHBG ✅
17-OHP ❌
androstendion ❌
kortyzol ✅
testosteron wolny ✅ -
Nikaaa_ wrote:Powiedziałam dzisiaj o tym mężowi i stwierdził, że w takim razie musimy spróbować 🫣 Według aplikacji mam dzisiaj pierwszy dzień płodnych więc zrobimy doświadczenie czy damy radę codziennie. Trzymajcie kciuki 🤪
Ja mojemu powiedziałam przy obiedzie, że 3 razy dziennie to się zakrztusił 😅 ja nie wiem jakà taktykę obrać w tym cyklu jeszcze 😅
Elgenda, Nikaaa_, Zizu952 lubią tę wiadomość
🙎🏻♀️91' 🧔🏻♂️94'
starania od 06.2026 -
Niki nie łamiemy się tylko walczymy o nasze marzenia ❤️Niki29 wrote:Byłam dzisiaj, beta 2,30 - niby się spodziewałam, a jednak i tak jest mi bardzo przykro zwłaszcza że to pierwszy cykl, w którym mogliśmy wrócić do starań. Poniekąd bardzo poważnie się zastanawiam się czy nie dać sobie spokoju bo po takim czasie to już mam dosyć ciągłych rozczarowań
Marcycha, Kompotlinka lubią tę wiadomość