Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Wrześniowe przytulanki 🫂 w porę deszczową 🌧️, a w maju🪻prosto z grilla 🫕 na salę porodową 👶🏻
Odpowiedz

Wrześniowe przytulanki 🫂 w porę deszczową 🌧️, a w maju🪻prosto z grilla 🫕 na salę porodową 👶🏻

Oceń ten wątek:
  • Rudka Ekspertka

Wysłany: 19 września, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytanie do porannej kawki :D
    Czy uprawiacie sport? Jeśli tak to jaki? I czy w czasie po owulacji zaprzestajecie (kiedy jest możliwość że może będzie fasolka) czy ćwiczycie normalnie?

Wojcinka lubi tę wiadomość

• ellevv Autorytet

Wysłany: 19 września, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja cały czas ćwiczę. To znaczy zależy od chęci, czasu i czy nie chora 🤣

Ogólnie siłownia i jakieś ćwiczenia w domu. Teraz też nie dawno kupiłam sobie rowerek więc staram się na nim pedałować hah

Ja właśnie siedzę w poczekalni aby oddać krew na proga 7/8dpo.

Kasiekkk, Elena20, Deyansu, pp2018, DreamBee, Rudka lubią tę wiadomość

PCOS, hiperinsulinizm?, nadwaga, depresja, pod kontrolą onkologa

🔹️krew 2-5dc oddana
    🔹️wizyta koniec października u ginekologa od problemów z płodnością - nie wypał ❌️

🔹️ starania od 02.2024

🔸️ 07.2020 👨‍👩‍👦💙

🔸️ 29.11.2019 - serducho ❤
    🔸️ 20.11.2019 - widać kropkę 🥰
    🔸️ 13.11.2019 - beta 228
    🔸️ 13.11.2019 - dwie kreski ⏸️

🔸️ 04.2018 - nowotwór 🦀
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 września, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudka wrote:
    Czy uprawiacie sport? Jeśli tak to jaki? I czy w czasie po owulacji zaprzestajecie (kiedy jest możliwość że może będzie fasolka) czy ćwiczycie normalnie?

Latem to rower ale kończy się sezon to wracam na zajęcia na siłkę. Randomowo zależy jakie się trafią czasem zumba a czasem cross czasem spinning 😉
    Do czasu aż nie będzie kreseczek trenuje bo potem bym miała 2 tyg przerwy po których ciężej by było wrócić.

Suzie, DreamBee, Rudka lubią tę wiadomość

• Suzie Autorytet

Wysłany: 19 września, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudka wrote:

Ja również ćwiczę cały czas. Głownie dance cardio, zumba, badminton oraz squash. Jak było ciepło to jeszcze rower. Teraz jestem 8dpo i wczoraj był badminton. :) jeżeli ktoś ćwiczy regularnie to nie powinno być przeciwskazań, bo organizm jest przyzwyczajony. No i potem warto uzupełnić sport posiłkiem z białkiem.

Wojcinka, DreamBee, Rudka lubią tę wiadomość

👩29👨30
    👶starania od 01/2024 (8cs), od kwietnia do sierpnia cykle bezowulacyjne
    ✅ podstawowe badania (morfologia, lipidogram, próby wątrobowe, ferrytyna, elektrolity)
    ✅ wyrównane niedobory witaminowe
    ✅ niedoczynność tarczycy chwilowo unormowana, aktualnie bez leków
    ❌ PCOS oraz długie i bezowulacyjne cykle - podwyższone androgeny, wysoki stosunek LH:FSH, w trakcie stymulacji owulacji
    ❌ hiperinsulinizm - zbyt wysoka insulina po obciążeniu, która nie chce spadać
    ✅ obydwa jajowody drożne
    ✅ podstawowe badania nasienia
    ❌ IO, nadciśnienie, jelito drażliwe i łysienie androgenowe u męża

💊 wit. D3, jod, fertistim, omega-3, wit. B12, magnez, glucophage xr 1000 mg, lametta

👶starania „na poważnie” z pomocą medyczną od 08/2024 (4cs)
    💊11/2024 - 4cs z Lamettą (pęcherzyk 23mm w lewym jajniki, bliski pęknięcia)

🩸5/11
    🥚20/11

📆 Kalendarz wizyt
    28/11 - badanie krwi
    3/12 - endokrynolog
  • Suzie Autorytet

Wysłany: 19 września, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lasia1234 wrote:
    Latem to rower ale kończy się sezon to wracam na zajęcia na siłkę. Randomowo zależy jakie się trafią czasem zumba a czasem cross czasem spinning 😉
    Do czasu aż nie będzie kreseczek trenuje bo potem bym miała 2 tyg przerwy po których ciężej by było wrócić.

Tak, ja miałam przerwę przez upały i bardzo ciężko wrócić, a to "tylko" 2 tygodnie :/

👩29👨30
    ✅ podstawowe badania (morfologia, lipidogram, próby wątrobowe, ferrytyna, elektrolity)
    ❌ PCOS oraz długie i bezowulacyjne cykle - podwyższone androgeny, wysoki stosunek LH:FSH, w trakcie stymulacji owulacji
    ✅ obydwa jajowody drożne

💊 wit. D3, jod, fertistim, omega-3, wit. B12, magnez, glucophage xr 1000 mg, lametta

🩸5/11
    🥚20/11

📆 Kalendarz wizyt
    28/11 - badanie krwi
    3/12 - endokrynolog
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 września, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suzie wrote:
    Mamy być czujni, bo fala trwa, ale jest duże prawdopodobieństwo, że skończy się dobrze :)

Właśnie wczoraj mówili że na wrocek idzie fala ale super ze na ten moment wszystko jest ok 🙂

Suzie, Elena20 lubią tę wiadomość

• Nava Koleżanka

Wysłany: 19 września, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ćwiczę cały czas. Jedyna przerwa jaka robię to ze względu na @. Pierwsze dwa dni zwijam się z bólu i nie zawsze dam radę ćwiczyć. Robię też takie cykle, że ćwiczę od września do końca maja a na wakacje mam przerwę z siłka i staram się cwiczyc w domu. W wakacje jakoś ciężko u mnie z systematycznością. 😅 No i wiadomo że w wakacje jest trochę więcej ruchu na zewnątrz.

W tym roku odkryłam magię zajęć na silce (zawsze sama pisałam plany treningowe i ćwiczyłam głównie siłowo). Tak mi się spodobał że chyba podzielę trening 50/50 zajęcia i maszyny 😁

DreamBee, Rudka lubią tę wiadomość

👧28 👨29 🐈🐈‍⬛

4cs z pomiarami
    starania 'na luźno' ok 2 lata

30.09 badania 4dc
    LH- 3,3mlU/ml
    FSH- 7,05 mlU/ml
    Prolaktyna 478,2mlU/l
    Estradiol 50pg/ml

19.09.24 USG piersi ok
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 września, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie przerwałam treningów, dostosowuję je każdorazowo do moich możliwości, w czasie małpy, czy w fazie lutealnej z mniejszym obciążeniem lub 2 serie, zamiast 3 (ćwiczę siłowo). Wczoraj też zrobiłam normalnie trening i właśnie 2 serie, trzecią odpuściłam, bo strasznie mnie zadyszka łapała 😅

Elena20, ellevv, Wojcinka, DreamBee, Rudka lubią tę wiadomość

• Runnerka Koleżanka

Wysłany: 19 września, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudka wrote:
    Ja cały cykl uprawiam sport: do pracy rowerem, duzo spacerów, 2x w tygodniu siłownia i bieganie. To ostatnie mnie martwi najbardziej - czy aby nie utrudnia mi to zajścia w ciążę. Kiedy w czerwcu byłam u endokrynologa i powiedziałam mu, że biegam średnio 35-40 km w tygodniu radził mi zmniejszyć dystans. Tak też zrobiłam ale ciąży nadal nie ma. Tak czy siak, często mam rozterki przed pójściem biegać, zwłaszcza w okresie po owuacji ☹️

DreamBee, Rudka, Fasolowa_zupa lubią tę wiadomość

👩🏻 34
    TSH 4,458 (05.2024) -> 2,881 (06.2024) -> 1,821 (07.2024)
    FT4, ATG, ATPO, prolaktyna 🆗
    Krzywa cukrowa 🆗
    Homocysteina - 6,86, B12 - 472, kwas foliowy - 16,41
    AMH - 1,24 (06.2024)
    Sono HSG 🆗
    Cykle regularne 25-26 dni
    Wizyty ginekologiczne 06.2024 & 07.2024 🆗 cytologia 02.2024 🆗 USG piersi 01.2024 🆗

💊 Euthyrox 25, Pregna Start, Omega 3, Inozytol, dzięgiel chinski, Q10, olej z wiesiołka, NAC, magnez, selen, wit. C, l-arginina, l-karnityna, wit. E+A, zioła Ojca Sroki, reswetratol, astaksantyna, niepokalanek mnisi

👨🏻‍🦱 35
    Badanie rozszerzone nasienia 🆗

10cs
  • awokado 🥑 Autorytet

Wysłany: 19 września, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie trudno powiedzieć o „regularności”, ale jednak staram się minimum raz w tygodniu wyrwać na siłkę/zajęcia fitness, a od początku tego roku chodziłam też regularnie na pole dance 👯‍♀️ i jest naprawdę fajnie, ale powoli dochodzę do ściany moich możliwości na rurze i chyba trzeba będzie znaleźć inne zajęcia 😂

DreamBee, Elena20, Rudka lubią tę wiadomość

👩🏻+👨🏼+🐶=🧡
    ———————————
    ⏸️ 06.10 nasz mały sezamek lub czarnuszka 🥹
    24.10 mamy serduszko ❤️
    06.11 Miś Haribo 🧸
    20.11 mały człowieczek pokazuje mukę na usg 👌

preg.png
  • Wojcinka Autorytet

Wysłany: 19 września, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudka wrote:
    Sport to zdrowie! Nie za przestawajcie po owulacji pls! (Chyba że są ku temu u was medyczne wskazania)

Ja robię HIIT workouts 3-4 razy w tyg 💛 i czekam aż się ochłodzi żebym mogła zacząć jeździć znowu na rowerze 😍

Kasiekkk, Suzie, DreamBee, Elena20, Rudka lubią tę wiadomość

Życie na pustyni📍Abu Dhabi
    34 👩 🧔‍♂️31
    2015-2017 - starania z ex: 17cs, 2 poronienia
    2021 - powrót do starań po 4 latach przerwy córeczka z 2cs 💛
    2024 - starania o rodzeństwo
    🌸 4cs - 20/11 ⏸️
    20/11 Beta - 470 🥹
    22/11 Beta - 1151 😍🥹
    4/12 - wizyta 💛🙏

age.png
  • Wojcinka Autorytet

Wysłany: 19 września, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiekkk wrote:
    Ja nie przerwałam treningów, dostosowuję je każdorazowo do moich możliwości, w czasie małpy, czy w fazie lutealnej z mniejszym obciążeniem lub 2 serie, zamiast 3 (ćwiczę siłowo). Wczoraj też zrobiłam normalnie trening i właśnie 2 serie, trzecią odpuściłam, bo strasznie mnie zadyszka łapała 😅
    Piękny suwaczek 🤩😍 idziesz na betę?

Kasiekkk lubi tę wiadomość

34 👩 🧔‍♂️31
    🌸 4cs - 20/11 ⏸️
    20/11 Beta - 470 🥹
    22/11 Beta - 1151 😍🥹
    4/12 - wizyta 💛🙏

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 września, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    awokado 🥑 wrote:
    U mnie trudno powiedzieć o „regularności”, ale jednak staram się minimum raz w tygodniu wyrwać na siłkę/zajęcia fitness, a od początku tego roku chodziłam też regularnie na pole dance 👯‍♀️ i jest naprawdę fajnie, ale powoli dochodzę do ściany moich możliwości na rurze i chyba trzeba będzie znaleźć inne zajęcia 😂
    Nie wiem na jakim jesteś etapie z pole dance, ale możliwe, że wzmocnienie trochę ciała siłowo pozwoliłoby Ci na więcej :)

Swoją drogą, to pole dance to bardzo fajny rodzaj aktywności 😍

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 września, 11:36

Elena20, Rudka, awokado 🥑 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 września, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wojcinka wrote:
    Piękny suwaczek 🤩😍 idziesz na betę?
    Nie 😅🙈 Musiałby mąż mnie podwieźć przed pracą i jeszcze do tego z obojgiem dzieci - podziękuję 🤣 Zapisałam się na wizytę na 10 października :)

Ale robię testy w domu - kreska ciemnieje w oczach 😍

DreamBee, Wojcinka, Majlen, Elena20, pp2018, Rudka, awokado 🥑 lubią tę wiadomość

• Wojcinka Autorytet

Wysłany: 19 września, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszę sie wam wygadać bo komu jak nie wam i może któras miała podobne doświadczenie

Po ciąży odeszły mi kompeltnie wszelkie objawy pms, żadnych boli miesiączkowych, żadnych bolesnych piersi, boli krzyża itd (wcześniej miałam).

Teraz w 1cs zaliczyłam biochem i to był pierwszy raz kiedy właśnie poczułam ból piersi itd no i teraz w 2cs już wiem że w ciąży nie jestem bo wczoraj test miałam negatywny ALE spokoju mi nie daje to jak się czuje.
    Po pierwsze miałam bardzo dziwny cykl, począwszy od tego ze najpierw zalała mnie krew tak że musiałam przebrać spodnie jeszcze przed wyjściem z domu do pracy rano w 1dc, to później meisiacza już była baaaardzo skromna i krótka. Po miesiączce miałam od razu bardzo ale to bardzo dużo śluzu, najpierw kremowego a potem aż 4dni rozciągliwego (normalnie pierwsze dni po @ mam raczej bardzo suche). Od momentu przypuszczalnej owulacji miałam już sucho (ale też po raz pierwszy w życiu nie wiem właśnie przez to wszystko kiedy miałam owulacje) i znowu od 5 dni bolałą mnie cycki, a dzisiaj czuje na prawdę silny ból miesiączkowy i w pachwinach.

I zadaje sobie pytania czy to mógłbyć cykl bezowulacyjny? Czy psychika moja ma aż taki wpływ ze mimo braku ciąży czuje te wszystkie bóle których nie mam? A może jesy to w ramach normy po biochemie?

Sorka za esej ale tak jak napisałem musiałam się wygadać bo mnie to nurtuje

Elena20 lubi tę wiadomość

34 👩 🧔‍♂️31
    🌸 4cs - 20/11 ⏸️
    20/11 Beta - 470 🥹
    22/11 Beta - 1151 😍🥹
    4/12 - wizyta 💛🙏

age.png
  • Suzie Autorytet

Wysłany: 19 września, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wojcinka wrote:
    Muszę sie wam wygadać bo komu jak nie wam i może któras miała podobne doświadczenie

Po ciąży odeszły mi kompeltnie wszelkie objawy pms, żadnych boli miesiączkowych, żadnych bolesnych piersi, boli krzyża itd (wcześniej miałam).

Teraz w 1cs zaliczyłam biochem i to był pierwszy raz kiedy właśnie poczułam ból piersi itd no i teraz w 2cs już wiem że w ciąży nie jestem bo wczoraj test miałam negatywny ALE spokoju mi nie daje to jak się czuje.
    Po pierwsze miałam bardzo dziwny cykl, począwszy od tego ze najpierw zalała mnie krew tak że musiałam przebrać spodnie jeszcze przed wyjściem z domu do pracy rano w 1dc, to później meisiacza już była baaaardzo skromna i krótka. Po miesiączce miałam od razu bardzo ale to bardzo dużo śluzu, najpierw kremowego a potem aż 4dni rozciągliwego (normalnie pierwsze dni po @ mam raczej bardzo suche). Od momentu przypuszczalnej owulacji miałam już sucho (ale też po raz pierwszy w życiu nie wiem właśnie przez to wszystko kiedy miałam owulacje) i znowu od 5 dni bolałą mnie cycki, a dzisiaj czuje na prawdę silny ból miesiączkowy i w pachwinach.

I zadaje sobie pytania czy to mógłbyć cykl bezowulacyjny? Czy psychika moja ma aż taki wpływ ze mimo braku ciąży czuje te wszystkie bóle których nie mam? A może jesy to w ramach normy po biochemie?

Jak miałam 3 razy z rzędu cykle bezowulacyjne to właśnie "czułam" objawy zbliżającej się miesiączki. Tylko że na USG endometrium było cienkie jak papier. Nie wiem na ile mój organizm mnie robił w konia, a na ile to była moja głowa.

Wojcinka lubi tę wiadomość

👩29👨30
    ✅ obydwa jajowody drożne

🩸5/11
    🥚20/11

📆 Kalendarz wizyt
    28/11 - badanie krwi
    3/12 - endokrynolog
  • Kc1234 Autorytet

Wysłany: 19 września, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mam pytanie nawiązujące do cyklów bez owulacyjnych, rozpoznajecie je ? Czy tylko daje potwierdzenie monitoring? A progesteron 7 dni po teoretycznej owulacji która nie nastąpiła też jest niski? 🤔

🧍‍♀️92 🧍‍♂️92 + 🐕 🐕
    Starania od 04/24

Ona:
    Niedowaga ❌, ferrytyna 26 ❌, b12 50% normy ❌ (4/09)
    AMH 2,0
    Monitoring owulacji ✅, cykle regularne ✅, histeroskopia z hp bez stanu zapalnego endo✅,
    jajowody drożne ✅, hormony5dc+tarczyca ✅, hormony 7dp (prog 27,8, estradiol 165) ✅, cytologia ✅, wymazy zwykle+MUCHa (przeleczona ureaplasma) ✅, bad. kału (w tym giardia, helikobakter, owsiki) ✅, pozostałe badania krwi ✅

On:
    Test hba 54% ❌
    Stres oksy. 1,6 ❌
    Reszta ✅

Oboje:
    Suplementacja+żel ✅

I iui : 11/24
    Plan na ten miesiąc: obie krzywe? +?
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 września, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wojcinka wrote:

Wszystkie opcje są możliwe tak naprawdę: i cykl bezowulacyjny i to że jesteś w ciąży i to że głowa wyolbrzymia Ci objawy tak subtelne, że gdybyś się nie starała, to byś na nie nie zwróciła uwagi, a nawet to, że biochem Ci namieszał trochę w hormonach i to one powodują objawy pms i musi się wszystko uregulować.

Ale odkąd tylko zobaczyłam, to zastanawiałam się, czy Ty owu nie miałaś 17dc - wtedy kiedy zaznaczyłaś plamienie na wykresie. Wiem, że pozostałe objawy wskazywały na to, że była wcześniej, ale ja nawet teraz w tym cyklu miałam owu już po zniknięciu śluzu płodnego. Z córką w ciążę jak zaszłam, to też szyjka była otwarta i wysoko kilka dni wcześniej, w dniu owu była już średnio otwarta i średnio wysoko... Kilka dni temu czytałam też artykuł o tym jak zmienia się szyjka w trakcie cyklu, były tam zdjęcia szyjki z badania ginekologicznego na różnych etapach cyklu. I tam też akurat trafił się taki cykl, że w dniu owulacji była już przymknięta, a śluz biały i kremowy. Jeśli chcesz, to mogę poszukać tego artykułu i Ci podesłać :) A przesunięcie owu po biochemie jest jak najbardziej możliwe. To co chcę przez to przekazać, to to że Twoje objawy nadal mogą wskazywać na ciążę, a na test mogło być za wcześnie. Nie chcę Cię nakręcać, ale przedstawiam to jako jedną z opcji.

Elena20 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 września, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kc1234 wrote:
    A mam pytanie nawiązujące do cyklów bez owulacyjnych, rozpoznajecie je ? Czy tylko daje potwierdzenie monitoring? A progesteron 7 dni po teoretycznej owulacji która nie nastąpiła też jest niski? 🤔
    Tak, progesteron byłby niski (wyjątkiem jest LUF), a warunkach domowych można je rozpoznać mierząc temperatury (brak wzrostu temp w drugiej fazie cuklu). Z tego co tutaj widziałam na forum, to też cykle bezowulacyjne z reguły są dłuższe od tych, kiedy owulacja była.

Kc1234, Elena20 lubią tę wiadomość

• Suzie Autorytet

Wysłany: 19 września, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kc1234 wrote:

Ja miałam niską temperaturę cały czas, nie było tej dwufazowości, długi cykl oraz potwierdzenie na USG. Cykl bezowulacyjny może być bardzo krótki albo bardzo długi :(

👩29👨30
    ✅ obydwa jajowody drożne

🩸5/11
    🥚20/11

📆 Kalendarz wizyt
    28/11 - badanie krwi
    3/12 - endokrynolog
‹‹ 130 131 132 133 134 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ