Wrześniowe przytulanki 🫂 w porę deszczową 🌧️, a w maju🪻prosto z grilla 🫕 na salę porodową 👶🏻
-
WIADOMOŚĆ
-
Domel98 wrote:Hej, po 10 latach brania bez przerwy tabletek antykoncepcyjnych zadecydowaliśmy z mężem że chce się starać o dziecko. Ostatnie krwawienie z odstawienia miałam 16 sierpnia i do tej pory nie mam okresu. Czy któraś z was tak miała? Jakie są szanse na szybkie zajście w ciążę w takiej sytuacji ? Na razie wszystkie testy negatywne
Domel98, Belia lubią tę wiadomość
♀️29
◾PCOS - długie cykle, często bezowulacyjne;
mała tarczyca i niedoczynność;
◾01.2024 elektrokonizacja szyjki macicy (rak in situ 🦀 i HPV)
◾PAI hetero, MTHFR C677 hetero - acard i heparyna 💉
◾7.2024 puste jajo płodowe + nierozwijający się pęcherzyk - IV stymulacja 💔💔
◾9-10.2024 prawdopodobnie brak owulacji który sama wykryłam mimo stymulacji
◾11-12.2024 walczę, stymulacje
♂️ 33
◾HBA 49%
walka o pierwsze 🦕 od 7.2022
🩺Rządowy Program leczenia niepłodności do końca 2024r. 🔚
✅kariotyp ja
🔜kariotyp męża, HSG
🔜 2025 IVF
"Do you ever get a little bit tired of life?
Like you're not really happy but ya don't wanna die.
Like you're hanging by a thread 'cause you gotta survive.
'Cause you gotta survive." ❤️🩹👎 -
Elena, rozumiem ze to była dla ciebie trudna decyzja, jednak mam nadzieję, że mężowi otworzą się oczy i wrócisz do nas, mając wsparcie przede wszystkim u niego 😊 Będę trzymać za was kciuki i mam nadzieję, że jednak zobaczymy się w październiku🍀
Elena20, ConteBis, Deyansu, Lauraa lubią tę wiadomość
🐈🐈⬛
9 cs 🌼 -
pp2018 wrote:DHEAS chyba powinno być w 3-5 dc
pp2018 lubi tę wiadomość
🙎🏼♀️28🙎🏼♂️28
👰🏼🤵🏼2023
Starania o 1 bobasa 🍼
Starania na luzie od 08.23
Świadome starania od 05.24 👶🏻
Cykl start 30.10🩸
11/24- 1 cykl stymulowany Lametta +Ovitrelle💊
Owulacja 13.11 (15dc)🥚
Badania 27.09
TSH 1,677
AMH 2,78
Letrox 50, Siofor 1000 -
Elena20 wrote:Cześć,
podjęłam decyzję o zakończeniu starań. Nie będę już próbowała w październiku. Nie mam już do tego siły, podziwiam Was starające się rok i więcej.
Trzymam za Was kciuki najmocniej.
Choćbym nie wiem jak się starała to do tanga trzeba dwojga. W staraniach trzeba się wzajemnie wspierać.
Ja od kilku miesięcy walczę z niepłodnością i moim mężem. Nie mam siły dźwigać tego sama na barkach, a tutejsze forum nie może być ekwiwalentem i jedynym miejscem, gdzie to wsparcie znajduje.
Trzymajcie się. Będę uzupełniać na bieżąco Wasze testowanie. A z początkiem października usuwam konto.
Może jeszcze wrócę, ale raczej nikłe szanse.
Dziękuję, że mogłam tutaj z Wami być. Dużo się od Was nauczyłam.
Jeśli to decyzja na chłodno, to... podziwiam. Ale może to emocje, które jeszcze opadną, a wtedy weźmiesz oddech i nabierzesz sił? Życzę Ci pomyślności bez względu na to, którą drogą ostatecznie pójdziesz. Poczytałam Twoje posty i znalazłam w nich trochę usprawiedliwienia dla siebie, co dało mi odrobinę ulgi, a mam dziś trudny dzień. Mamy nieco wspólnego.Elena20 lubi tę wiadomość
-
Kozina wrote:Rano dodałam post ze zdjęciami bo widac bylo cień cienia, ale zrobiłam ten o czułości 10 i chyba już nie mam wątpliwości
https://zapodaj.net/plik-ZRbGgJCxbm
Mam wizyte na 21-10, takze zostaje na razie czekać spokojnie. Zatestuje za kolejny tydzień jeszcze -
Nawiązując do jednej z wcześniejszych wizyt u gina opowiem wam moja dzisiejsza historię.
Na dziś miałam umówiona wizytę, więc pomyślałam że poproszę o skierowanie na badania krwi żebym mogła sprawdzić czy wszystko ok, bo nigdy ich nie robiłam. Chciałam też przedstawić jak wygląda u mnie sytuacja staraniowa żeby może pani doktor coś poradziła. Pierwsze pytanie to oczywiście co mnie sprowadza. Od kilku lat staramy się na luzie, rok temu mówiłam jej że nie mogę zajść ale mówiła że trzeba się starać i tyle. Dziś ponowiłam to wszystko i mówię że rok temu już poruszałam ten temat na wizycie i co z tym zrobić, na co ona że mam iść do kliniki badania niepłodności. Bez danych badań hormonów bez niczego. Zasugerowałam że może jakieś badania najpierw, a ona że nie jest od leczenia niepłodności. Może mi zrobić USG i cytologię. Wywiązała się między nami dyskusja ale w pewnym momencie się poddałam. To jednak jeszcze nie koniec. Po cytologię miałam iść na USG. Doktorka prosi żebym się położyła a tam nie zmieniony papier po poprzedniej pacjentce. Poprosiłam o wymianę no i domyślacie się co się działo. Ale zostało wymienione. Doktorka zaczęła nakładać żel na sondę do USG i on jej spadł na tą maszynę, więc ona go podniosła i nałożyła znowu na sondę... Oczywiście zwróciłam uwage to zapytała mnie czy jestem z sanepidu. Hehe
No i jeśli chodzi o to badanie to mam pytanie. Jestem w 28 dniu cyklu. Dziś powinnam mieć @ ale nie mam. Test też dalej biały. Endometrium pomiędzy 2.5-4 dostałam duphaston ale doktor powiedziała żebym jeszcze zaczekała z jego braniem. Czy to endometrium nie jest za niskie jak na tą dążę cyklu?
Jeśli ktoś dotrwał do tego wiersza to szanuje za wytrwałość 😁👧28 👨29 🐈🐈⬛
4cs z pomiarami
starania 'na luźno' ok 2 lata
30.09 badania 4dc
LH- 3,3mlU/ml
FSH- 7,05 mlU/ml
Prolaktyna 478,2mlU/l
Estradiol 50pg/ml
19.09.24 USG piersi ok -
podjęłam decyzję o zakończeniu starań. Nie będę już próbowała w październiku. Nie mam już do tego siły, podziwiam Was starające się rok i więcej.
Choćbym nie wiem jak się starała to do tanga trzeba dwojga. W staraniach trzeba się wzajemnie wspierać.
Ja od kilku miesięcy walczę z niepłodnością i moim mężem. Nie mam siły dźwigać tego sama na barkach, a tutejsze forum nie może być ekwiwalentem i jedynym miejscem, gdzie to wsparcie znajduje.
Trzymajcie się. Będę uzupełniać na bieżąco Wasze testowanie. A z początkiem października usuwam konto.
Dziękuję, że mogłam tutaj z Wami być. Dużo się od Was nauczyłam.Elena20 lubi tę wiadomość
-
Domel98 wrote:Hej, po 10 latach brania bez przerwy tabletek antykoncepcyjnych zadecydowaliśmy z mężem że chce się starać o dziecko. Ostatnie krwawienie z odstawienia miałam 16 sierpnia i do tej pory nie mam okresu. Czy któraś z was tak miała? Jakie są szanse na szybkie zajście w ciążę w takiej sytuacji ? Na razie wszystkie testy negatywne
Na początek, to znajdź sobie dobrego lekarza, który nie zbagatelizuje tego, że chciałabyś się przebadać. Po odstawieniu tabletek trzeba zbadać tak naprawdę wszystko i jakoś to dobrze ugrać.
Ja też myślałam, że odstawie tabletki, będziemy się kochać bez zabezpieczenia i będę w ciąży, no i zderzyłam się ze ścianą, bo nagle hormony zaczęły pracować i powychodziło dużo rzeczy, a przy tym niedobory witaminowe, problem z nieregularnym okresem.. trzeba troszkę czasu, żeby organizm wrócił na dobre tory. Mi w tym miesiącu minęło 8msc od odstawienia i tak naprawdę to dopiero mam 1 prawdziwą owulację.
Życzę Ci, abyś nie musiała się borykać z problemami po odstawieniu AH, ale też uzbrój się w cierpliwość ❤️Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 września, 21:47
Domel98 lubi tę wiadomość
Starania o pierwszego maluszka 🩷
♀️28
- po odstawieniu AH brak owulacji ok.6 msc, PCOS, aktualnie wyrównane niedobory, wdrożona suplementacja, aktywność fizyczna, dieta niski IG
- 1 stymulacja - 2 pęcherzyki ❌️
- 2 stymulacja - w toku ⏳️
nowy cykl 🩸 5.11
owulacja 🥚 ? -
Vilka wrote:Staracie się od kwietnia tego roku tak? Przepraszam, bo może nie znam historii, ale to nie są długie starania, czemu już decyzja o inseminacji ? Pytam z ciekawości:)
P.s. ja też będę w październikowym
(Wtedy bez badań wprawdzie, odstąpiliśmy ze względu na zmiany życiowe poprostu). Chyba nie chce tracić czasu więcej… sama nie wiem czy to dobra decyzja a z drugiej strony inseminacja nie jest jakaś inwazyjna.. ale też jestem pod takim wielkim znakiem zapytania czy to już ten moment.. chętnie przyjmuję tutaj każde rady są dla mnie na wagę złota bo macie dziewczyny ogromną wiedzę i doświadczenie.. mam też dobre cykle i owulację więc może można było by zrobić bez stymulowanego cyklu(?) o to zapytam na wizycie.
ogólnie mam też problemy ze śluzem, od zawsze suchość pochwy i wspomagam się żelami odkąd pamiętam więc może tu jest problem? Dotychczasowe badania wszystkie wychodzą u mnie wręcz książkowo, nasienie mogłoby być lepsze ale nie jest źle. Porodotu mam wrażenie że za późno się obudziliśmy i czas goni 🙈
Cierpię też na mocna nerwice lękową i specjalnie pod ciążę odstawiłam leki, narazie po tylu miesiącach czuję się dobrze ale nie wiem kiedy nastąpi jakiś powrót albo wybuchnie coś więc wiem że to jest najgorsze co powiem ale chciałabym maksymalnie przyspieszyć ten proces chociaż wiem że to tak nie działa i zawsze jest odwrotnie. Jako para jesteśmy ten dość zgodni narazie dużo o tym rozmawiamy i się rozumiemy ale wątpliwości są czy jeszcze nie poczekaćWiadomość wyedytowana przez autora: 26 września, 22:00
🧍♀️92 🧍♂️92 + 🐕 🐕
Starania od 04/24
Ona:
Niedowaga ❌, ferrytyna 26 ❌, b12 50% normy ❌ (4/09)
AMH 2,0
Monitoring owulacji ✅, cykle regularne ✅, histeroskopia z hp bez stanu zapalnego endo✅,
jajowody drożne ✅, hormony5dc+tarczyca ✅, hormony 7dp (prog 27,8, estradiol 165) ✅, cytologia ✅, wymazy zwykle+MUCHa (przeleczona ureaplasma) ✅, bad. kału (w tym giardia, helikobakter, owsiki) ✅, pozostałe badania krwi ✅
On:
Test hba 54% ❌
Stres oksy. 1,6 ❌
Reszta ✅
Oboje:
Suplementacja+żel ✅
I iui : 11/24
Plan na ten miesiąc: obie krzywe? +? -
Dziękuję, że mogłam tutaj z Wami być. Dużo się od Was nauczyłam.
Elena, pewnie będzie to niemiłe co napiszę, ale ja osobiście nie mam ochoty ustawiać sobie życia pod lenistwo faceta.
Wiem bardzo dobrze co oznacza brak wsparcia u męża.
Ja staram się o bejbika ponad rok i będę próbować dalej.
Młodsza już nie będę - rocznik 87 i bardziej bym żałowała tego, że nie mam więcej dzieci, niż...
Zawsze można się rozstać, a młodości/płodności się nie odzyska...
Co jest dla Ciebie najwazniejsze? Czego byś najbardziej żałowała- za miesiąc, rok, 5 lat?
W zeszłym tygodniu, zostawił koleżankę jej mąż po 15 latach, dzieci nastoletnie...Kc1234 lubi tę wiadomość
Starania o pierwszego bobasa od I.2018
II - III.2020 - Clo 😥
X - XI.2020 - Aromek 😥
XII.2020 - cykl naturalny - ciąża biochemiczna 6tc [*] 😭💔
7.I (30dc) beta 68
11.I (34dc) beta 228
16.I (39dc) beta 22
III.2021 - Aromek III cykl 😥
IV.2021 - Aromek IV cykl🍀🥳🥰
11.V (26dc) beta 42
13.V (28dc) beta 114
17.V (32dc) beta 756
22.V (37dc) beta 7831
CÓRKA 31.12.2021 👧🍼❤️
Starania o drugiego bobasa... od VI.2023
VI - VIII.2024 - Aromek 😥
13.IX.2024 - Aromek IV cykl - 1 IUI ❌️
X - XI.2024 - IUI anulowane 🤨
XII. 2024 - nicość... -
Dziewczyny mój chłop był dziś u lekarza zapytać o tą metforminę którą bierze a o której rozmawiałyśmy ostatnio i lekarz powiedział mi żeby normalnie brać i że nie ma na to potwierdzonych badań jakoby miała ona wpływać na zarodek.
Ja w 16 dc luknijcie na fotki czy to już pik? 🤔
https://zapodaj.net/plik-TVOE4DIOsf
https://zapodaj.net/plik-yhmbYjpRdD
LokaDesigner, Belia lubią tę wiadomość
-
Rudka ten wieczorny test to może już być pik (ciężko powiedzieć, bo to jednak tylko zdjęcie)
Ja będę Was czytać laseczki w weekend, ale raczej nie będę się udzielać, bo mam wyjazd do rodzinki na drugi koniec PolskiDarrika, Rudka, pp2018, Lauraa lubią tę wiadomość
-
Hej kochane, mój mąż ma pod stopą brodawkę, dopiero wczoraj mi o tym powiedział a ma ją już dłuższy czas, przeczyłam w internecie że to jest od wirusa HPV, ratujcie, mieliśmy się teraz starać o ciążę a tu takie coś 🫣😭👩2001
🧔♂️1993
8 cs
12.01.2024 ⏸️
24.01.2024 mamy pęcherzyk ciążowy
07.02.2024 następna wizyta pusty pęcherzyk
Poronienie chybione 6/8 tydz. ciąży -
Rudka wrote:Dziewczyny mój chłop był dziś u lekarza zapytać o tą metforminę którą bierze a o której rozmawiałyśmy ostatnio i lekarz powiedział mi żeby normalnie brać i że nie ma na to potwierdzonych badań jakoby miała ona wpływać na zarodek.
https://zapodaj.net/plik-yhmbYjpRdDRudka lubi tę wiadomość
Starania o pierwszego maluszka 🩷
♀️28
- po odstawieniu AH brak owulacji ok.6 msc, PCOS, aktualnie wyrównane niedobory, wdrożona suplementacja, aktywność fizyczna, dieta niski IG
- 1 stymulacja - 2 pęcherzyki ❌️
- 2 stymulacja - w toku ⏳️
nowy cykl 🩸 5.11
owulacja 🥚 ? -
KarolinaJ0702 wrote:Hej kochane, mój mąż ma pod stopą brodawkę, dopiero wczoraj mi o tym powiedział a ma ją już dłuższy czas, przeczyłam w internecie że to jest od wirusa HPV, ratujcie, mieliśmy się teraz starać o ciążę a tu takie coś 🫣😭
Na spokojnie, nie ma co od razu zakładać, że będzie to co w necie napisane. Wyślij chłopa na badanie I poczekajcie na wynik, a potem będziecie się martwić, jeżeli coś wyjdzie 😉Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 września, 22:36
Belia lubi tę wiadomość
33👧 37🧑 🐈🐈⬛🐈
💕2014👰♂️🤵2018
👨👩👧 02.2020 nasza mała Zuzia (12cs)
9 cs!🤞⏳️do kwietnia
💊 naturell: folian, B12, omega-3, koenzym Q10; d3 i k2, selen, chrom complex, mleczko pszczele
🔬08.2024 - morfo, mocz, transaminaza, ferrytyna(55,94), glukoza, cholesterol hdl, ldl ✅️kwas foliowy(15,96), b12(393) ☑️ cholesterol całkowity❌️
🔬11.2024 TSH 2,09❌️ T4 1,06✅️anty TPO, anty TG ✅️ badania 2-5dc ✅️
Badanie nasienia✅️
🗓 08.24 usg piersi✅️cytologia płynna✅️
Nadwaga - dieta i ćwiczenia (do tej pory -6 kg)
🔜26.11 Wit D3
🔜28.11 endo konsultacja
🔜04 12 wizyta u gina -
Valie05 wrote:dziewczyny jak to jest z chorobą vs. implantacją zarodka?
Mam dzisiaj 15 dc cyklu, owulki zwykle 16/17 dzień i tym razem tak to wygląda, bo dzisiaj testy owulacyjne ciemnieją ale nie są dodatnie. Dzisiaj działaliśmy, jutro też pewnie będziemy próbować
Jednak dziś zaczęło mnie drapać gardło. To zwykle u mnie oznacza, że rozłoży mnie za gdzieś 2 dni. Także jakby się udało (choć szansa mała przy wynikach męża, ale jednak) to pewnie będę wtedy chora... pytanie czy to pomaga czy raczej przeszkadza?
Wiesz co ciężko powiedzieć. Ja np w cyklu sierpniowym miałam ciążę biochemiczną a w okresie owulacji miałam covida i też trochę sobie to z tym wiążę że może przez covida ciąża się nie uchowałaWalka o pierwsze dziecko
♀️ 31l. ♂️ 42l.
✅️Parametry nasienia
☑️08.2024 Cb💔
✅️07.2024 cykl z Lamettą ⏸️ z niedrożnego jajowodu
☑️04.2024-06.2024 Clo/Lametta ❌️
☑️ 💔17.04.2023 Poronienie zatrzymane
✅️20.03.2023 ⏸️
(zajście w ciąże naturalne po 6cs.)
U mnie:
☑️Niedrozność prawego jajowodu (sono-HSG)
☑️Trombofilia wrodzona hetero+ mutacja Mthfr homo
✅️Tarczyca✅️hormony✅️wit.B12-442 ✅️ wit.D3- 67 ✅️Ferrytyna 95 ✅️kwas foliowy 34✅️naturalne owulacje ✅️AMH 2,25 ng/ml (10.06.2024)
☑️ Homocysteina 9,68 walka o⬇️
↪️7 🥳
🔜sonovaginografia +biopsja endometrium
🔜 badanie fragmentacji DNA +test HBA nasienia
🔜 badania na pasożyty u obojga -
Rudka wrote:Dziewczyny mój chłop był dziś u lekarza zapytać o tą metforminę którą bierze a o której rozmawiałyśmy ostatnio i lekarz powiedział mi żeby normalnie brać i że nie ma na to potwierdzonych badań jakoby miała ona wpływać na zarodek.
https://zapodaj.net/plik-yhmbYjpRdD
Ja nie umiem w te testy, ale możliwe, że jeszcze do piku ciut ciut brakuje, może jutro już będzie, trzymam kciuki i powodzenia w działaniach 🤞🤞🤞Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 września, 22:36
Rudka lubi tę wiadomość
33👧 37🧑 🐈🐈⬛🐈
💕2014👰♂️🤵2018
9 cs!🤞⏳️do kwietnia
💊 naturell: folian, B12, omega-3, koenzym Q10; d3 i k2, selen, chrom complex, mleczko pszczele
🔬08.2024 - morfo, mocz, transaminaza, ferrytyna(55,94), glukoza, cholesterol hdl, ldl ✅️kwas foliowy(15,96), b12(393) ☑️ cholesterol całkowity❌️
Badanie nasienia✅️
🔜26.11 Wit D3
🔜28.11 endo konsultacja
🔜04 12 wizyta u gina -
Kc1234 wrote:Parę lat temu staraliśmy się około roku i nic nie wyszło:(
(Wtedy bez badań wprawdzie, odstąpiliśmy ze względu na zmiany życiowe poprostu). Chyba nie chce tracić czasu więcej… sama nie wiem czy to dobra decyzja a z drugiej strony inseminacja nie jest jakaś inwazyjna.. ale też jestem pod takim wielkim znakiem zapytania czy to już ten moment.. chętnie przyjmuję tutaj każde rady są dla mnie na wagę złota bo macie dziewczyny ogromną wiedzę i doświadczenie.. mam też dobre cykle i owulację więc może można było by zrobić bez stymulowanego cyklu(?) o to zapytam na wizycie.
ogólnie mam też problemy ze śluzem, od zawsze suchość pochwy i wspomagam się żelami odkąd pamiętam więc może tu jest problem? Dotychczasowe badania wszystkie wychodzą u mnie wręcz książkowo, nasienie mogłoby być lepsze ale nie jest źle. Porodotu mam wrażenie że za późno się obudziliśmy i czas goni 🙈
Cierpię też na mocna nerwice lękową i specjalnie pod ciążę odstawiłam leki, narazie po tylu miesiącach czuję się dobrze ale nie wiem kiedy nastąpi jakiś powrót albo wybuchnie coś więc wiem że to jest najgorsze co powiem ale chciałabym maksymalnie przyspieszyć ten proces chociaż wiem że to tak nie działa i zawsze jest odwrotnie. Jako para jesteśmy ten dość zgodni narazie dużo o tym rozmawiamy i się rozumiemy ale wątpliwości są czy jeszcze nie poczekać
U mnie też dosyć sucho jest, praktycznie nigdy nie ma śluzu płodnego i skąpe miesiączki. Lekarz stwierdził, że to prolaktynę. Normalnie mam w górnej granicy normy, ale wciąż w normie. Mój gin zrobił mi badanie z obciążeniem i wywaliło prolaktynę w kosmos. Stwierdził, że moje ciało nadmiernie reaguje na stres i jednak mi by zaserwował dostinex na unormowanie. Na razie biorę i rzeczywiście pomogło. Potem u innego lekarza usłyszałam, że nie robi się już tego badania z obciążeniem i odchodzi się od leczenia wysokiej prolaktyny. Ale co zrobię że u mnie zadziało akuratpp2018 lubi tę wiadomość
Starania od marzec 2023; ręce pełne roboty z 4x 🐈
👩🏼 91’ (33)
Amh- 2.3 (01.2024) 1.6 (07.2024) - inne labo
hormony (dostinex - hiperprolaktynemia) ✅ tarczyca, insulina ✅ MUCHa ✅ Wit. D, B12, homocysteina, ferrytyna ✅ Kariotypy ✅ pasożyty - wyleczona glista ludzka; hipoglikemia reaktywna ❌ cytokiny ❌ przewlekłe EBV ❌ Czynnik V Leiden - hetero ❌ MTHFR ❌ PAI - hetero (4G/5G); 07.2024 histeroskopia usunięty polip; wynik CD138 ✅ Bx i 4/5 KIRów ✅
🧔🏻♂️ 89’ (35 lat)
usunięte żylaki powrózka nasiennego ✅ - brak poprawy; kariotyp ✅ CFTR, AZF ✅ hormony ✅ posiew ✅
ciężki czynnik męski oligoasthenoteratonecrozoospermia
I procedura IVF - Oviklinika Waw
08.2024 Gonal F, Mensinorm, Orgulatran - 3 🥚
Mamy 2 ❄️❄️ (4BB, 3BB)
FET w listopadzie? -
Ja po dentyście wróciłam o 21, a wyszłam przed 17, bo jeszcze zakupy. Mąż sam mnie zaczepił czy zalewamy formę jeszcze dla pewności, jak wczoraj jajnik bolał 🤣 ilość seksu w tym miesiącu to chyba w tym roku na rekord poszliśmy 😆
Kupiłam w rossku 2 facelle, sikne w niedzielę rano żeby mieć pogląd czy ten wczorajszy ból to owu czy może implantacja, kolejny zostawię na 10 października I niech się dzieje.Elena20, LokaDesigner, Rudka, Belia, pp2018, DreamBee, Kasiekkk, Deyansu, Ilka96 lubią tę wiadomość
33👧 37🧑 🐈🐈⬛🐈
💕2014👰♂️🤵2018
9 cs!🤞⏳️do kwietnia
Badanie nasienia✅️
🔜26.11 Wit D3
🔜28.11 endo konsultacja
🔜04 12 wizyta u gina