WRZEŚNIOWE TESTOWANIE 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Pati88 wrote:ja dostałam 4 dni wcześniej @ niestety. Tkaże 3 cykl poszedł w historie. Zastanawiam się co robimy nie tak skoro wszystko niby jest ok ehhh
Wszystkiego najlepszego wszystkim i gratuluje fasolek:))
W jakim jesteś wieku? Robilas juz jakies badania?
-
mi88 wrote:Nie wiem, czy ktoś Ci już nie odpisał, ale chyba nie
Progesteron musi być wysoki, żeby utrzymać ciążę. Niektórzy mają niski i muszą od razu brać go w lekach, np. luteinę albo Duphaston. Bada się go 7 dni po owulacji - wtedy jest najwyższy. Jeśli jest powyżej 12 albo 14 (nie pamiętam) to jest fajnie. Im wyżej, tym lepiej. Wysoki może też wskazywać na ciążę (np. ja w ciąży biochemicznej miałam 30).Aneta90 lubi tę wiadomość
-
mi88 wrote:Nie wiem, czy ktoś Ci już nie odpisał, ale chyba nie
Progesteron musi być wysoki, żeby utrzymać ciążę. Niektórzy mają niski i muszą od razu brać go w lekach, np. luteinę albo Duphaston. Bada się go 7 dni po owulacji - wtedy jest najwyższy. Jeśli jest powyżej 12 albo 14 (nie pamiętam) to jest fajnie. Im wyżej, tym lepiej. Wysoki może też wskazywać na ciążę (np. ja w ciąży biochemicznej miałam 30).
Acha dzięki za informacje ja jakos wczesniej nie mialam problemow z zajsciem w ciaze w pierwszym cyklu staran sie udalo a teraz tez jest pierwszy cykl staran zobaczymy czy @ przyjdzie
Aneta90 -
nick nieaktualny
-
edwarda20 wrote:W jakim jesteś wieku? Robilas juz jakies badania?
Edwarda nie robiłam żadnych badań bo to dopiero 3cykl. Mam 29lat:) Poprostu mimo że staramy sie nie spinać to ta myśl siłą rzeczy gdzieś jest i nie da się tak poprostu nie myśleć.
Gin mówił w poprzednim cyklu że wszystko ok. Miałam monitoring i umiem rozpoznać owu:) wiem też że ona występuje.
No ale jestem też trochę po przejściach. Bo 10 lat po wycięciu jelita grubego (mam połączone w środku cienkie) i nie mam od 7 lat tarczycy ale stabilnie jest na poziomie odpowiednim dla ciąży:) Więc może poprostu trzeba czasu:)Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 września 2017, 20:03
07.2018 i 10.2018 laparaskopowe usunięcie zrostow otrzewnej i uwolnieniu jajników i jajowodów.
hiperprolaktynemia oraz zaburzenia glikemii, zespół FAP, MTHFR 677C-T heterozygota, PAI-1 4G heterozygota, fibrynogen 489 mg/dl (norma 200-450) -
Pati88 wrote:Edwarda nie robiłam żadnych badań bo to dopiero 3cykl. Mam 29lat:) Poprostu mimo że staramy sie nie spinać to ta myśl siłą rzeczy gdzieś jest i nie da się tak poprostu nie myśleć.
Gin mówił w poprzednim cyklu że wszystko ok. Miałam monitoring i umiem rozpoznać owu:) wiem też że ona występuje.
No ale jestem też trochę po przejściach. Bo 10 lat po wycięciu jelita grubego (mam połączone w środku cienkie) i nie mam od 7 lat tarczycy ale stabilnie jest na poziomie odpowiednim dla ciąży:) Więc może poprostu trzeba czasu:)
Pati88 lubi tę wiadomość
-
klaudiaaa93 wrote:Mam pytanie do Was
Na 02.10 udało mi się dostać do ginekologa, to będzie 15dc (owu mam zazwyczaj 16-18dc), o co powinnam go zapytać? Czy moge już poprosić o skierowanie na jakieś badania? (To nasz 3cs)
Na pewno nie możesz dostać skierowania na te badania typowe po poronieniu. Ani na te, które się robi w związku z badaniem płodności (mi np.w ogóle nie chcieli dać skierowania na hormony - progesteron, lh, fsh, estradiol, prolaktyna) - ale zawsze możesz spróbować podpytać.
Nie ma zresztą sensu, żebyś to teraz robiła, pomijając jedną kwestię - to, na czym ja się przejechałam. Czytałam gdzieś (tylko nie wiem, na jakiej próbie te badania), że nawet 50% kobiet może mieć mutację genu MTHFR, przez którą kwas foliowy się nie wchłania. Dlatego warto albo na wszelki wypadek brać kwas foliowy w postaci zmetylowanej (ja mam Femibion Natal - 30zł/miesiąc), albo zrobić badanie genetyczne, żeby to wykluczyć (300zł za pakiet kilku mutacji - na to też nie dostaniesz skierowania). Myślę, że jeśli nie miałaś przygód z poronieniami, bardziej opłaca się ten Femibion (czy cokolwiek innego z dobrą formą kwasu), bo w ciąży i tak będziesz potrzebowała jakiegoś kompleksu witamin zamiast samego kwasu - no chyba, że planujesz długie starania Pilik, moje guru, co myślisz?
Za to możesz poprosić o ogólne - mocz, morfologię, myślę że podstawowe badania tarczycy też powinni Ci zrobić (tsh, ft3 i ft4). Oczywiście USG, żeby zobaczyć pęcherzyki (i ogólnie, czy jest czysto). Mi przed ciążą lekarz zleciła też USG piersi. Warto też zrobić cytologię. Czyli po prostu taki pakiet, jaki się powinno robić co rok-dwa.
Dodatkowo w kierunku ciąży na tej pierwszej wizycie dostałam skierowanie na badania przeciwciał różyczki, cytomegalii i toksoplazmozy (miałam wtedy pakiet w PZU, więc bez problemu wypisywała - nie wiem, jak z NFZ).
A, i kolejna rzecz, która mi wyszła źle i podobno jest bardzo powszechna - niski poziom witaminy D. Też możesz poprosić o skierowanie. Jeśli wyjdzie niski, badasz wapń (kilka zł), żeby się upewnić, że nie będzie Ci blokował przyswajania tej witaminy i po prostu suplementujesz - 4000j.m. dziennie, czyli np. dwie tabletki D-vitum forte.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 września 2017, 21:45
klaudiaaa93 lubi tę wiadomość
Dziewczynka Dwie kreski 23.11.17 (19.08 cb)
MTHFR 1298A-C homo, PAI-1 4G homo -
Mi - Haha, guru
Ale powiem co wiem. Klaudia ja polecam zrobić badania mutacji. Nawet jak się zajdzie to np. Mutacja leiden bywa przyczyną poronień nawet w trzecim trymestrze! Każda kobieta powinna być rutynowo przebadana pod kątem tych mutacji. I nie chodzi tylko o ciąże, ale i branie hormonów, witamin i pewnych grup leków (to już przy konkretnych mutacjach zalecenia różne). Polecam zapoznanie się i odłożone na takie badania. Po co czekać z badaniami na tragedię?
Cena pakietu 330zl (tu najtaniej, a szukałam w rożnych miejscach ), nie jest to mało ale jeżeli może uratować Twoje przyszłe dziecko albo Ciebie to myślę że warto choćby dla własnego spokoju...
http://www.testdna.pl/choroba_zakrzepowo-zatorowa/
Co to wizyty u gin - zapytaj o endometrium, jaka grubość. I spróbuj poprosić o badania hormonów i tarczycy. Plus oczywiście cytologia jeśli nie miałaś ostatnioWiadomość wyedytowana przez autora: 20 września 2017, 21:52
mi88, klaudiaaa93 lubią tę wiadomość
-
Aneta90 wrote:Acha dzięki za informacje ja jakos wczesniej nie mialam problemow z zajsciem w ciaze w pierwszym cyklu staran sie udalo a teraz tez jest pierwszy cykl staran zobaczymy czy @ przyjdzie
Progesteron takze podnosi temp w fazie II powinna byc znaczna roznica temp a u mnie jej nie ma u ciebie ogolnie jest wysoko ale tez bez szalu dlatego pytalam czy go badalas choc znam osobe w ciazy z niskimi temp tezAneta90, klaudiaaa93 lubią tę wiadomość
-
klaudiaaa93 wrote:Mam pytanie do Was
Na 02.10 udało mi się dostać do ginekologa, to będzie 15dc (owu mam zazwyczaj 16-18dc), o co powinnam go zapytać? Czy moge już poprosić o skierowanie na jakieś badania? (To nasz 3cs)klaudiaaa93 lubi tę wiadomość
30 lat Euthyrox 25,Mama aktiv premium,jodid
https://bellybestfriend.pl/pamiętnik/zielona-staraczka-pozniej-ciezarowka-przez-9-miesiecy,2959.html
beta 25.10/229, 27.10/488, 30.10/1615 -
edwarda20 wrote:Wlasnie chodzilo mi o te podstawowe czyli np tarczyca ktora moze utrudniać. Jak owulacja jest i jesteś pod stala kontrola lekarza to jeszcze poprobujcie. Czasami jest to wina nasienia niestety a czasami po prostu to spina czyli Glowa ktora blokuje.
własnie wiem ale jak przekonać M do badania nasienia. Już widzę jak sie obraża07.2018 i 10.2018 laparaskopowe usunięcie zrostow otrzewnej i uwolnieniu jajników i jajowodów.
hiperprolaktynemia oraz zaburzenia glikemii, zespół FAP, MTHFR 677C-T heterozygota, PAI-1 4G heterozygota, fibrynogen 489 mg/dl (norma 200-450) -
anusiak5 wrote:Tak tylko czemu nie moge zajsc w ciaze
też sobie zadaje to pytanie:/ który to Twój cykl?07.2018 i 10.2018 laparaskopowe usunięcie zrostow otrzewnej i uwolnieniu jajników i jajowodów.
MamaNl wrote:Progesteron takze podnosi temp w fazie II powinna byc znaczna roznica temp a u mnie jej nie ma u ciebie ogolnie jest wysoko ale tez bez szalu dlatego pytalam czy go badalas choc znam osobe w ciazy z niskimi temp tez
37 dzisiaj jestAneta90