Wspieramy się w drodze do celu ⚖️🌱 , zdrowa dieta wkrótce bez przymusu i stresu! 🥦🙌
-
WIADOMOŚĆ
-
Co do ruchu to mój sposób na lenia to włączenie sobie jakiegoś prostego filmiku z ćwiczeniami na YouTube. Jest sporo filmików typu „15 min training for lazy women” 🤣 jak już zrobię takie jeden to zazwyczaj stwierdzam, że skoro zaczęłam cokolwiek to włącze sobie jeszcze jakiś jeden krótki np. na ramiona, a potem może jeszcze kolejne 10 min na brzuch… i tak często z lenistwa wychodzi mi jakieś 40 min ćwiczeń
A nawet jeśli tylko skończę na tym pierwszym to i tak spoko, bo jednak ten kwadrans ćwiczeń zrobiłam i mam w głowie odhaczone takie minimum ruchuJulia24, Ona_39 lubią tę wiadomość
🙎♀️🧔♂️ 34
🧁5cs
💊 pregna, fertistim, omega 3, wiesiołek, witamina D, NAC, l-arginina i zioła Ojca Sroki 🍵 -
Dziewczyny chwile mnie nie było ale dalej walczę. Tata mój się pochorował, Wróciłam do pracy i nie mogę poświęcić tyle uwagi na to wszystko co wcześniej. Zwracam uwagę na to czym się zajadam, codziennie ok 40min jeżdżę na rowerku. Waga teraz wolniej spada w dół, jednak jak wszystkiego się pilnuje są lepsze efekty. Udało mi się zrzucić dotej pory 3kg także dobre i co. Małymi kroczkami może coś uda się zdziałać. Trzymam kciuki za Was dziewczyny.
karczoch321, Ona_39 lubią tę wiadomość
Ja 👩 35, on 🧔♂️ 45
Starania od 2021 r.
2 x IUI, bez powodzenia
05.23 cb 💔
Allo mlr 0% ➡️ 11/12.23 szczepienia limfocytami 46%
06.24 ⏸️ pozytywna beta ❤️
10.24 ciąża zatrzymana w 19tc 💔, dziewczynka nasze upragnione szczęście 😭 -
Ona_39 wrote:Jak tam z ruchem dziewczyny? Ja odnalazłam coś dla siebie: 10-minutowy trening HIIT, po którym nabieram sił witalnych 😅 do tego skończyły się moje zapasy orzechów 😄 więc liczę, że waga drgnie w odpowiednim kierunku 👍
Dawno nie pisałam tu,ale co do ruchu to mój przyszły mąż zamówił mi rowerek stacjonarny na poczatku na pewno sie podjaram i bede jezdzic, ale jak długo? No a poza tym to standardowo codziennie spacery z psem. Dietowo ostatnio leżę, miałam(moze mam nadal) gorszy okres psychicznie i poprawianko humoru żarciem było grane kilka dni, ale przez to czuje sie niedożywiona, bo brakuje mi witamin, więc wracam od dziś do zdrowego jedzenia. Na prawdę żywię się chipsami i tostami szynka ser z piekarnika.Start starania: Marzec 2024
11 cs
8 cykli naturalnych ❌
2 cykle stymulowane Clo + duphaston ❌
👩25 lat
👨26 lat
🐶4 lata
✨Euthyrox 25 + Glucophage
29.12 - 🩸
12.01 - 🥚
26.01 - testowanie - ❄️
🔜
10.02 - drożność
"Jeśli przechodzisz przez piekło, nie zatrzymuj się" -
Ech, u mnie żarcie już nie działa, tylko budzi poczucie winy. Potrzebuję większego kopa, dlatego doraźnie nawet krótki, bardzo intensywny wysiłek pomaga mi. Mam nadzieję się tego trzymać.
Z tymi rowerkami to trzeba uważać, bo złośliwce szybko starają się zostać wieszakami na ubrania 😉 Jednak odrobina wytrwałości i będzie ok 👍 -
Ona_39 wrote:Ech, u mnie żarcie już nie działa, tylko budzi poczucie winy. Potrzebuję większego kopa, dlatego doraźnie nawet krótki, bardzo intensywny wysiłek pomaga mi. Mam nadzieję się tego trzymać.
Z tymi rowerkami to trzeba uważać, bo złośliwce szybko starają się zostać wieszakami na ubrania 😉 Jednak odrobina wytrwałości i będzie ok 👍
U mnie to był taki epizod, nie mialam na nic sily, tylko spanie, lezenie, ogladanie seriali... Nawet obiadu nie mialam sily ani ochoty zrobić. Moze tez dlatego, ze mialam antybiotyk na zeba potem przeziebienie i tak to wszystko sie zeszlo. Swieta mnie dobijają jeszcze i tak o.
Doszło już do tego, że normalnie ryczałam na zakupach w Achuanie...Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2024, 14:16
Start starania: Marzec 2024
11 cs
8 cykli naturalnych ❌
👩25 lat
👨26 lat
🐶4 lata
29.12 - 🩸
12.01 - 🥚
26.01 - testowanie - ❄️
🔜
10.02 - drożność
Hej dziewczyny , dołączam do was do wątku .
Także postanowiłam rzucić słodycze i wprowadzić zdrowszą dietę , oraz aktywność fizyczna - jak na razie to staram się robić min 10tys kroków dziennie plus joga raz w tygodniu .
Jakie macie dania w swoim jadłospisie ?
Może znacie jakieś dobre koktajle na płodność ?👩 28 | 🧔32
👼 💔 Aniołek, 05.2024, ciąża zatrzymana 11+1dc -
Hej, ja też postanowiłam dołączyć do wątku Mam nadzieję, że razem będzie raźniej i może uda mi się bardziej zmotywować zwłaszcza do aktywności fizycznej
Dieta jest w moim przypadku konieczna, bo mam od jakiegoś czasu spore problemy z układem pokarmowym i uczę się jeść tak, żeby sobie nie szkodzić. Niestety nie jest to łatwe, bo często wymiotuję i nawet nie wiem od czego Od kilku dni biorę antybiotyk na SIBO i IMO, a gdy go skończę muszę być na ścisłej diecie. Przez święta pozwolę sobie jeszcze na jakieś małe grzeszki (o ile żołądek mi pozwoli) Słodycze i cukier udało mi się już mocno ograniczyć, chociaż jeszcze pare miesięcy temu nie wyobrażałam sobie życia bez czekolady 😊
Z aktywnością fizyczną jest u mnie trochę gorzej, bo ciężko u mnie z regularnością, ale będę nad tym pracować. A jak już ćwiczę to wybieram jogęJulia24 lubi tę wiadomość
👩🏻 29 👦🏻 33
🔬04.24:ANA1 (dodatni) , ANA3 - Centromer B (+)❌️
🔬04-05.2024r. - Chlamydia trachomatis i Ureaplasma sp. - wyleczone ✅️
🔬06.24: Cytologia LBC ✅️
🔬11.24:TSH 1,33✅️(Euthyrox 25),Ferrytyna 18,9❓,Kwas foliowy 4,29 ❌️,WBC 4,04 ❌️,Glukoza 4,1 ✅️,Witamina B12 - 544 ✅️
🔬12.24: SIBO, IMO, Dysbioza jelitowa ❌️(po 1 antybiotykoterapii, pod opieką dietetyka)
🔬01.25 (2dc): Estriadol 19,0 pg/ml ✅️, FSH 3,3 mUl/ml ✅️, LH 3,3 mUl/ml ✅️, Prolaktyna 125,9 ng/ml ❌️ , Progesteron 0,83 ng/ml ❌️
💊Asertin, Trittico CR, Euthyrox, Ovarin, Żelazo z laktoferyną, Omega-3, Witamina D3, Maślan sodu, Probiotyk: Alflorex -
A jeśli chodzi o wagę, to ja bardzo chciałabym przytyć 😅 Niestety przez te problemy z żołądkiem schudłam 9 kg w 6 miesięcy i teraz mam niedowagę - ważę 47 kg I najgorsze jest to, że waga ciągle idzie w dół. Ale to przez wymioty i częste biegunki👩🏻 29 👦🏻 33
🔬11.24:TSH 1,33✅️(Euthyrox 25),Ferrytyna 18,9❓,Kwas foliowy 4,29 ❌️,WBC 4,04 ❌️,Glukoza 4,1 ✅️,Witamina B12 - 544 ✅️
🔬12.24: SIBO, IMO, Dysbioza jelitowa ❌️(po 1 antybiotykoterapii, pod opieką dietetyka)
🔬01.25 (2dc): Estriadol 19,0 pg/ml ✅️, FSH 3,3 mUl/ml ✅️, LH 3,3 mUl/ml ✅️, Prolaktyna 125,9 ng/ml ❌️ , Progesteron 0,83 ng/ml ❌️
💊Asertin, Trittico CR, Euthyrox, Ovarin, Żelazo z laktoferyną, Omega-3, Witamina D3, Maślan sodu, Probiotyk: Alflorex -
snieżka wrote:Hej, ja też postanowiłam dołączyć do wątku Mam nadzieję, że razem będzie raźniej i może uda mi się bardziej zmotywować zwłaszcza do aktywności fizycznej
Dieta jest w moim przypadku konieczna, bo mam od jakiegoś czasu spore problemy z układem pokarmowym i uczę się jeść tak, żeby sobie nie szkodzić. Niestety nie jest to łatwe, bo często wymiotuję i nawet nie wiem od czego Od kilku dni biorę antybiotyk na SIBO i IMO, a gdy go skończę muszę być na ścisłej diecie. Przez święta pozwolę sobie jeszcze na jakieś małe grzeszki (o ile żołądek mi pozwoli) Słodycze i cukier udało mi się już mocno ograniczyć, chociaż jeszcze pare miesięcy temu nie wyobrażałam sobie życia bez czekolady 😊
Z aktywnością fizyczną jest u mnie trochę gorzej, bo ciężko u mnie z regularnością, ale będę nad tym pracować. A jak już ćwiczę to wybieram jogę
O matko, współczuję bardzo. A długo musisz brać antybiotyk?snieżka lubi tę wiadomość
Start starania: Marzec 2024
11 cs
8 cykli naturalnych ❌
👩25 lat
👨26 lat
🐶4 lata
29.12 - 🩸
12.01 - 🥚
26.01 - testowanie - ❄️
🔜
10.02 - drożność
Hej dziewczyny, jak Wam idzie dieta? 😁 Jak po świętach brzuszki? 🤗
Ja jestem załamana 🫣🫣. Po ostatnim testowaniu przed świętami odpuściłam dietę i teraz po świętach bardzo źle się czuję. Muszę wrócić do normalnego jedzenia. Niestety tak, jak dobrze mi szło wcześniej tak teraz mam straszny opór. Nie wiem, dlaczego, ale ogólnie mam podły humor od owulacji w tym cyklu.💃30 lat🕴️35 lat
🍀10cs o pierwsze bobo! 👶
🗓️ Plan działania:
🌼 07/02/25 wizyta w klinice u nowego lekarza prowadzącego + wymazy MUCHa + powtórka AMH(?)
🌼 10-12/02/25 Sono- HSG
🌼 Koniec lutego- powtórka seminogramu + HBA + fragmentacja DNA
❌ Endometrioza otrzewnowa
❌ Adenomioza
❌ IO, BMI 25.7 (-> metformina + dieta)
❌ U partnera znacznie obniżony ruch postępowy plemników, morfologia 4% (-> worek supli)
☑️ W miarę regularne cykle i owulacje. Generalnie wyniki dobre. AMH (17.08.24) 2,29ng/ml -
Cześć wszystkim
Nie widziałam wcześniej wątku, a to chyba powinno być moje docelowe miejsce na tym forum.
BMI 37,72. Tak, teraz możecie wylać na mnie wszystko, co najgorsze, bo wiem, że jest fatalnie.
Czy mogę pocieszyć się tym, że nie wyglądam na tyle? No nie wiem. Nie wiem też jak się ruszyć, bo naprawdę przy takiej wadze jest mi zwyczajnie ciężko.
Nienawidzę diet, bo mam uraz - jako nastolatka odchudzałam się bardzo rygorystycznie, aż trafiłam do szpitala. Podejrzewam, że stąd u mnie teraz też część problemów.
Kocham cziperki, ale nie kupuję. Znowu mam problem z piciem wody (po 1l mam wrażenie, że dostaję zgagi), słodkie naprawdę sporadycznie, bo nie jestem fanką czekolady. Zdecydowanie bardziej sięgnęłabym po pizzę.
Jest jakiś sposób jak przestać być wielorybkiem bez saxendy? Help...🤶 28l. 🎅34 l.
❤️🔥 8 cs
💠IO, otyłość, [06.2023 miomektomia/laparotomia 5x7cm]
💊Fertisim, omega3, wit.D
21.12 (2 dc)
💠Żelazo 88 µg/dL Ferrytyna 36 ng/mL
💠Glukoza 91 mg/dL Insulina 22,0 µU/mL
💠Prolaktyna 12,50 ng/mL
💠TSH < 0,005 µlU/mL
💠Estradiol 34 pg/mL
💠FSH 4,1 mIU/mL
💠LH 3,61 mIU/mL
💠Progesteron 0,146 ng/mL
💠Testosteron ↑ 0,55 ng/mL
▫️to nieskończoność nabiera ostrości▫️ -
AnMiPe wrote:Cześć wszystkim
Nie widziałam wcześniej wątku, a to chyba powinno być moje docelowe miejsce na tym forum.
BMI 37,72. Tak, teraz możecie wylać na mnie wszystko, co najgorsze, bo wiem, że jest fatalnie.
Czy mogę pocieszyć się tym, że nie wyglądam na tyle? No nie wiem. Nie wiem też jak się ruszyć, bo naprawdę przy takiej wadze jest mi zwyczajnie ciężko.
Nienawidzę diet, bo mam uraz - jako nastolatka odchudzałam się bardzo rygorystycznie, aż trafiłam do szpitala. Podejrzewam, że stąd u mnie teraz też część problemów.
Kocham cziperki, ale nie kupuję. Znowu mam problem z piciem wody (po 1l mam wrażenie, że dostaję zgagi), słodkie naprawdę sporadycznie, bo nie jestem fanką czekolady. Zdecydowanie bardziej sięgnęłabym po pizzę.
Jest jakiś sposób jak przestać być wielorybkiem bez saxendy? Help...
Cześć! Jest sposób:) sama jestem żywym przykładem! Uzbroić się w cierpliwość i potraktować to jak proces, który może będzie liczył lata, a nie 3-6 miesięczny zryw, który zakończy się jojo.
1. Policzyć swoje zapotrzebowanie na kcal i ustalić z lekarzem/dietetykiem ile powinnaś jeść na redukcji. Pogodzić się z tym, że liczenie kcal będzie w tym wszystkim największym bólem tyłka, ale warto i po jakimś czasie jest łatwiej:)
2.Polecam zerknąć na instagrama (mam 35 lat, więc na tiktoka jestem za stara:p) jest tak całe mnóstwo super przepisów. Duża ilość białka i warzyw itp itd. możesz zerknąć na ikp, tam nawet chyba są gotowe jadłospisy!!!
3. Zaplanować jakaś aktywność fizyczną. Najlepiej zacząć od spacerów. A potem się zobaczy:)
4. Małe kroki. Tzn nie musisz wdrażać wszystkiego na raz. Od czegoś trzeba zacząć. Koniec z zasadą "wszystko albo nic". Mam tu na myśli takie historie: Pięknie jesz od poniedziałku do piątku. W sobotę zjadasz ciasto, które nie było w w planie, więc teraz odpuszczasz dietę na sobotę i niedzielę, bo można się napchać, bo nie było idealnie! A od poniedziałku zaczniesz od nowa, ale tym razem IDEALNIE. Brzmi znajomo?
Żeby nie było, zawsze takie rady jak te moje traktowałam jak nic niewarte pierdy do stycznia 2024, gdzie osiągnęłam wagę 112. Pomyślałam, że nie no muszę coś spróbować inaczej. Wyeliminowalam alkohol i słodkie. W marcu ruszyłam na siłownię raz w tygodniu, a w maju zaczęłam liczyć kalorie( 1800-2000). Schudłam przez 11 miesiący 20kg. kiedyś 20kg potrafiłam zrzucić w 3-4 miesiące... Ale co z tego? Skoro potem zawsze było jojo. Na serio warto spróbować, ale nie pozwolić, żeby życie się wokół tego kręciło.
Powodzenia!!!AnMiPe, Gama81 lubią tę wiadomość
rocznik 89
przygotowanie do starań 01.2024
rozpoczęcie starań 12.2024
⏸️ 19.12.2024 , beta 64
21.12 beta 134.7
23.12 beta 339
27.12 beta 1951 -
Jest to plan, może faktycznie wrócę do fitatu i będę się jakoś spinać (czasem mam w drugą stronę, że zjem jeden posiłek przez cały dzień i organizm dostaje szału).
Alko piję ze 3 razy do roku max i tak jak pisałam, ze słodyczami też nie będzie problemu. Ta aktywność to moje przekleństwo.
Kocham kanapę, kocham leżenie miłością absolutną, jest to miłość odkąd mam IO, mogłabym leżeć/spać jak kot. 😱osiecka89 lubi tę wiadomość
🤶 28l. 🎅34 l.
❤️🔥 8 cs
💊Fertisim, omega3, wit.D
21.12 (2 dc)
💠Prolaktyna 12,50 ng/mL
💠TSH < 0,005 µlU/mL
💠Estradiol 34 pg/mL
💠FSH 4,1 mIU/mL
💠LH 3,61 mIU/mL
💠Progesteron 0,146 ng/mL
AnMiPe wrote:Jest to plan, może faktycznie wrócę do fitatu i będę się jakoś spinać (czasem mam w drugą stronę, że zjem jeden posiłek przez cały dzień i organizm dostaje szału).
Alko piję ze 3 razy do roku max i tak jak pisałam, ze słodyczami też nie będzie problemu. Ta aktywność to moje przekleństwo.
Kocham kanapę, kocham leżenie miłością absolutną, jest to miłość odkąd mam IO, mogłabym leżeć/spać jak kot. 😱
Może będzie motywacją dla Ciebie dzielenie się z nami małymi sukcesami!! 💪 Trzymam kciuki! Najgorzej jest zacząć! ✨AnMiPe lubi tę wiadomość
💃30 lat🕴️35 lat
🍀10cs o pierwsze bobo! 👶
🗓️ Plan działania:
🌼 07/02/25 wizyta w klinice u nowego lekarza prowadzącego + wymazy MUCHa + powtórka AMH(?)
🌼 10-12/02/25 Sono- HSG
🌼 Koniec lutego- powtórka seminogramu + HBA + fragmentacja DNA
❌ Endometrioza otrzewnowa
❌ Adenomioza
❌ IO, BMI 25.7 (-> metformina + dieta)
❌ U partnera znacznie obniżony ruch postępowy plemników, morfologia 4% (-> worek supli)
☑️ W miarę regularne cykle i owulacje. Generalnie wyniki dobre. AMH (17.08.24) 2,29ng/ml -
AnMiPe wrote:Jest to plan, może faktycznie wrócę do fitatu i będę się jakoś spinać (czasem mam w drugą stronę, że zjem jeden posiłek przez cały dzień i organizm dostaje szału).
Kocham kanapę, kocham leżenie miłością absolutną, jest to miłość odkąd mam IO, mogłabym leżeć/spać jak kot. 😱
Te zmiany muszą być skrojone pod ciebie:) jak widzisz, że gubi cię słone i nieregularne żarcie to niech od tego zacznie się zmiana. I niech wpadnie ta pizza nawet raz w tygodniu, ale tylko jako jeden z 3 czy 5 posiłków (nie wiem jaki styl preferujesz). Od razu zaznaczam, że nawet takie małe zmiany będą męczące i będziesz mieć kryzysy. Jesteśmy tylko ludźmi:) Jeśli na razie aktywnośc fizyczna cię przerasta, odpuść. Wróć do tematu za jakiś czas. Zacznij od jakiejkolwiek zmiany, żeby za miesiac zobaczyć choć te 2kg mniej:)
Za rok o tej porze (a czas spierniczy ekspresowo), bez wielkich rewolucji w życiu będziesz mieć BMI co najmniej 32, a nie 42! Oczywiście jeśli nie ma żadnych medycznych przeciwskazan czy problemów!
Do dzieła zatem
AnMiPe lubi tę wiadomość
rocznik 89
przygotowanie do starań 01.2024
rozpoczęcie starań 12.2024
⏸️ 19.12.2024 , beta 64
21.12 beta 134.7
23.12 beta 339
27.12 beta 1951 -
Dobra, na liczniku równa setka, dam znać za jakiś czas jak poszło. Po drodze też mam zamiar zobaczyć się z moją gin i może uda się w końcu dostać do jakiegoś endo w sprawie niedoczynności, a dodatkowo myślę, że czas wrócić do metforminy, żeby ta insulina nie rosła.
osiecka89, snieżka, Julia24 lubią tę wiadomość
🤶 28l. 🎅34 l.
❤️🔥 8 cs
💊Fertisim, omega3, wit.D
21.12 (2 dc)
💠Prolaktyna 12,50 ng/mL
💠TSH < 0,005 µlU/mL
💠Estradiol 34 pg/mL
💠FSH 4,1 mIU/mL
💠LH 3,61 mIU/mL
💠Progesteron 0,146 ng/mL
grazka0022 wrote:O matko, współczuję bardzo. A długo musisz brać antybiotyk?
Kończę w tym tygodniu, bo dostałam na 2 tygodnie. Ale często przy SIBO trzeba więcej razy powtarzać antybiotykoterapię Teraz też czekam na wyniki badań na pasożyty i grzyby (z podobno one często są przyczyną SIBO) i jeśli coś mi wyjdzie, to będę musiała też to wyleczyć 😩👩🏻 29 👦🏻 33
Pobiegałam dziś Dziewczyny i to jest to. Jest mi ogólnie bardzo bardzo źle. Liczę, że bieganie pomoże mi przetrwać.
Robi mi się smutno na myśl o tym, że inni też może wybiegują problemy. Mam nadzieję, że w większości to jednak szczęśliwi fani ruchu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 grudnia 2024, 20:19
Julia24, snieżka lubią tę wiadomość