Zaciążone i czekajace-rozmowy o wszystkim i niczym.
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyDziewczyny zdrowiejcie bo musicie miec sile dla bąbli
U nas nic specjalnego, za dwa dni Liwia skonczy 4 tygodnie i tym samym przemianujemy ja na niemowle a w odstawke pojdzie noworodek. ;p
Przeraza mnie ilosc wizyt w przychodniach szczegolnie ze na wiekszosc chodze sama i czasem jeszcze sobie nie radze sama z wozkiem, z dzieckiem omotanym w kilka warstw a nie wszystkie przychodnie sa dostosowane do wozkow.
Ale ogolnie jest spoko. Moge sie cieszyc dzieckiem ktore do tej tak naprawde jeden dzien plakalo bo cos jej bylo (skonczyl mi sie linomag i uzylam alantanu i mloda dostala odparzen:/ ale dwa dni stosowania linomagu i brak slady po bolesnych czerwonych posladkach), tak to tylko marudzi, szczegolnie ze tak jak o tej porze to robi sie mega marudna i nie chce spac dopoki tata nie przyjdzie. W ciagu dnia w ogole nie jest uroczo ze spaniem bo od 2 tygodnia zycia to ona posypia po 15-30minut a potem trzeba sie nia zajmowac. Az znow przysnie na 30 minut. Jak ma lepszy dzien to wkladam ja do lezaczka i spokojnie cos sobie robie, jak gorszy to troche jestem uwiazana, ale daje rade. Przez miesiac moj facet zrobil obiad 3 razy bo nie dalam rady wiec nie jest zle.
Do tego zauwazylam ze moj G jest lepszym rodzicem niz ja. Lepiej sobie radzi w kryzysowych sytuacjach, ja wpadam w panike jak juz nie mam pomyslow a on mysli trzezwo. Bardzo mi pomaga w nocy i w weekendy a Mloda widac ze jest do niego przywiazana. Tylko przychodzi o bierze ja na rece ona juz usypia a jak nie to sie uspokaja.
Ale dziecko wiekszosc nocy mi przesypia i to od samego poczatku wiec jest fajnie.
Dzis zamowilam chuste. Jutro ma przyjsc wiec bede sie uczyc ja motac a potem mam zamiar pojsc na warsztaty albo zamowic wizyte doradcy by skorygowal moje wiazania.
Ogolnie sie ciesze bo myslalam ze jednak po urodzeniu bedziemy mieli najazdy gosci bo tak zapowiadali ze beda wpadac i przyjezdzac a jednak uszanowali nasze zdanie i nikt do domu nam sie nie pchal. Wiadomo dziadkowie byli (moja mama to w pierwszym tygodniu bo pokazywala mi kapiel ale tesciowie po 2 tygodniach) a dopiero w niedziele wpadl ktos wiecej a z kolejnymi ludzmi widzimy sie dopiero w swieta.
Nie wiem co jeszcze moge napisac z jednej strony jest tyle do opowiadania a z drugiej nie ma co. Jak chcecie pytajcie.
Noo a poza tym corka od kilku dni (mniej wiecej od tygodnia) obdarza nas juz usmiechami jak do niej mowimy albo nas oglada i sie usmiechamy
Noo i jest baaardzo silna. Wczoraj nawet ta neurolog powiedziala ze rozwija sie dosc szybko jesli chodzi o motoryke mimo ze ma te drzenia. -
nick nieaktualnyNoo wczoraj pisalam ze te drzenia pani neurolog uznala za fizjologiczne. Uklad nerwowy jest jeszcze nie do konca rozwiniety i do 3 miesiaca zycia powinno jej przejsc. Jutro mamy usg przez ciemiaczkowe tak profilaktyczne ze wzgledu na drzenia i to ze mialam odklejajace sie lozysko wiec zeby juz na 100% wykluczyc niedotlenienie mozgu noo i kolejna wizyta w polowie maja. Noo ale ja mam caly wypas bo mama mi zalatwila wizyte u tej pani doktor wiec wiesz jak to jest po znajomosci.
Zus przyjal wszystko. G z tym byl i powiedziala babka ze wszystko ok. Ale musze zadzwonic do zusu zapytac o wyrejestrowanie sie ze skladek i o uaktywnienie zakladki swiadczeniobiorcy zeby wiedziec czy mi przyznali macierzynski ibkiedy wyplaty.
A o co dokładnie pytasz? Tak ogolnie przeglad rzeczy z kazdego rodzaju? Od ciuchow przez kosmetyki i gadzety? -
nick nieaktualnyWłaśnie Ewi ja już zanotowałam linomag;)
Ciri fajnie, miło się takie rzeczy czyta, wyobrażam sobie też wtedy, że i mnie to czeka.
a ze jest spokojniejsza u G to normalne, bo przecież dzieci wuczuwają nasze emocje, a Ty jako matka jesteś bardziej świadoma i bardziej przezywasz.
Ja ostatnio znalazłam świetny kanał na yt z filmikami o kąpieli, przewijaniu itp i od razu mi lepiej mniej zielona się czuję, jeszcze tylko noszenie/trzymanie/podnoszenie mnie przeraża mam nadzieję, że na szkole rodzenia przećwiczę -
tak pytam o wszystko gazety, kosmetyki ubranka itp.
Przepraszam niedoczytałam wczoraj ledwo zyłam. Pewnie Liwia potrzebuje wiecej czasu. daj znac co i jak po jutrzejszej wizycie
No to dobrze ze z Zus powoli do przodu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2016, 19:05
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyCześć Chciałam zapytać o jeden objaw, a mianowicie, takie mrowienie w dole brzucha, wręcz pulsowanie, kłuł mnie też bok tzn pachwina. Dodam, że mam 27 dc a dziś 28 i nie mam póki co @, piersi jakieś większe i z niebieskimi żyłkami od ok 4 dni tak. Są t dla mnie nowe objawy, czy któraś z Was ma podobnie przed @ czy jednak mogę mieć nadzieje na ciążę? Wczoraj test wieczorem negatywny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyOczywiscie to takie moje doswiadczenia na pewno Baronowa i Picja moga miec inne zdanie na dany temat.
Ciuchy:
Nie kupujcie wiecej niz 10-12 kompletow (to takie total max) tych pierwszych ciuszkow. Juz nawet nie chodzi o szybkie wyrastania ale ja mam cala szuflade ciuchow a Mloda chodzi 8 kompletach na okraglo a jej pranie robie co 4 dni.
Jesli jestescie nie wprawne w ubieraniu i sie boicie kupcie sobie ze kilka body i bluzeczek rozpinanych w calosci. Mi na poczatku bardzo pomogly szczegolnie w szpitalu gdzie trzeba czesem szybko rozbierac i ubierac dzieci i sie stresujemy wiec tym bardziej ciezko jest.
Bede wam wysylac w kilku postach.ewi0808 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyPieluchy i kosmetyki do pupy:
Ja jak kupowalam pieluchy wszedzie czytalam zebu tylko jedno opakowanie new born kipowac a potem przechodzimy na 2. Ale juz moim zdaniem lepiej te 2-3 tygodnie byc na mniejszych pieluchach z dwoch powodow:
1. Pupki tych dzieci sa na tyle male ze 2 sa za duze i mozna nie dokladnie zapiac je i dziecko bedzie sie obsikiwac
2. Kupcie sobie po jednym opakowaniu z kazdej firmy. Zobaczycie ktore wam najbardziej pasuja a przy okazji bedziecie wiedziec czy dziwcko nie ma uczulenia a opakowania sa na tyle male ze w razie "w" nie wyrzucicie calego opakowania.
Jesli chodzi o kosmetyki to ja mam kilka: linomag ktory ja sobie kupilam i kilka innych ktore dostalam jako probkii od znajomych... Niestety jak linomag mi się skonczyl posmarowalam czym innym i od razu odparzenia... Wiec masakra.
Ja osobiście do mycia pupy nie uzywam chusteczek (tylko na wyjscie) z dwoch powodow:
1. Za szybko się zuzywaja
2. Jak tylko uzywam chusteczek (a tak robilam w pierwszym tygodniu) podraznia sie mlodej pupa.
Zamiast tego nam wate kosmetyczna i ciepła woda przemywam pupe i osuszam platkien kosmetycznym.
Do tego na podraznienia mam zaparzony rumianek do przemywanua pupy, oczu i powiekszokszonych gruczolow sutkowych.ewi0808 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyKosmetyki:
Ja osobiscie kupilam z tego babydream i jestem zadowolona. Mam taki plyn do mycia z pompka i on jest lekko natluszczajacy ale przy tym nie robi sie dziecko sliskie wiec dla poczatkujacych rodzicow lepsze do kapieli niz w tych plynach emolientach bo przez to dziecko jest sliskie.
Karmienie:
Polecam kupic butelki tak ze 2 na poczatek to dla mnie odpowiednia ilosc i tak jak mowilam wczesniej ja jestem zadowolona z tych haberman canpolu przystepna cena a jednak jest roznica miedzy taka butelka a taka ze zwyklym smoczkiem.
Laktator. Coz mozna sie obyc bez niego nawet od czasu do czasu sciagajac pokarm. Ja kupilam ale mi jakie taki z ferelna pompka sie trafil ktora strasznie sie zapowietrza wiec mnie wkurza. Sciagam pokarm recznie.
Proponuje kupic sobie 3-5 buteleczek gotowego mleka modyfikowanego. Drogi nie jest kosztuje w granicach 3 zl za butelke a moze wam uratowac nerwy... Ja dostalam 3 od ciotki i dwie do tej pory zuzylam... 1 po powrocie ze szpita ja jak odsypialam G bez mojej wiedzy dal mlodej bo nie mial serca mnie budzic (a moje sutki byly w takim stanie ze w sumie mu dziekowalam za to), druga zuzylam dwa dni temu (wtedy co miala odparzenia na pupie myslalam ze jej moj kebab zaszkodzil wiec jej raz podalam zeby juz nie jadla tego mlekq po ostrym sosie... Dobrze miec w razie W nie trzeba uzywac a psychicznie czujesz sie lepiez ze gdyby cos masz alternatywe.
Koper! Numer jeden dla mnie. Jak po jajkach mloda strasznie sie prezyla i budzila na pierdziochy dalam jej 30ml kopru i od razu przespala 4 godziny
Podgrzewacz do butelek dla mnie rewelacja. Podgrzewa w nim jak na razie rumianek zeby miec caly czas cieply do przemywania.
Nakladki na sutki mozna kupic ale ja kupilam i okazaly sie za duze a niby rozmiar uniwersalny. Wiec nie uzywalam moge komus oddac.
Koniecznie krem na sutki mnie uratowala ta z madeli z czysta lanolina.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2016, 21:27
basiunia lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyWyposazenie:
Jesli chodzi o lozko tak jak mowilam nie kupowalam ani poscieli ani wypelnienia i jak na razie dalej uwazam to za zbedne. Dziecko owijam kocem i tyle. Kupilam tylko przescieradla do lozka i koce.
Co do kocy bylam glupia ze kupilam 3 duze i tylko jeden maly. Przy malym dziecku kupcie sobie ze 3 koce 100x70 i jeden duzy.
Nie kupowalam ochraniacza na lozeczko i jak na razie uwazam za zbedne moze jak bedzie Liwia wieksza to dokupie.
Monitor oddechu wydaje mi sie zbedny ale to moje zdanie bo moje dziecko dosc glosno spi ;p
Ciesze sie ze kupilam sobie ten przewijak z Ikei. Nie dosc ze robi za polke przy lozeczku na drobiazgi kosmetyczne i inne takie to naprawde wygodnie mi dziecko na tym przewijac a podczas kapieli stanowi stol na wanienke. Tanie i wielofunkyjne. To w pamietniku mozecie zobaczyc jak to wyglada
Kupcie sobie smoczek jeden na poczatek. Moje dziecko po tygodniu okazalo sie smoczkowe ;/ i niestety korzysta z niego czasem. Szczegolnie jak ma niespokojny sen bo kupa czy gazy. Ma dosc silny odruch ssania i czesto mimo tego ze jest najedzona szuka cycka. Raz chciala co 5 minut zeby ja przystawiac. Podobno te drzace dzieci moga tak miec... Noo ale dobre jest to ze nie akceptuje smoczka caly czas czas, sama wie kiedy go chce oraz jak sie uspokoi to go wypluwa sama.
Moje dziecko szybko zaczelo koncentrowac wzrok i wodzic wzrokiem za przedmiotami. Karuzele ma juz od ponad tygodnia zamontowana bo ja bardzo lubi i jest nia mardzo zainteresowana.
Nie wyobrazam sobie zycia bez lezaczka. Zainwestujcie w taki od pierwszych dni. Co na plasko sie rozklada. Od 2 tygodnia moja Mala w nim siedzi w dzien jak nie chce spac. Mam ja na oku.
Szumisie i inne takie kupujcie po urodzeniu dziecka jak aplikacja sprawdzicie czy dziala to akurat na wasze dziecko. Na moja Liwie nie dziala bialy szum.
Pieluchy tetrowe ja mam 20 i na poczatku myslalam ze za duzo. Ale jak zaczely sie problemy z pupa to zeszlo ich duzo ;P
Nie wiem co jeszcze moge napisac pytajcie bo na pewno o czyms zapomnialam choc staralam sie opisac jak najwiecej i dokladnie co uzywam.ewi0808, basiunia lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyTo co jeszcze mi sie przypomnialo to podklady chigieniczne z apteki albo z rossmana na przewijak. Dla mnie to zbawienna rzecz bo moja corka uwielbia nasikac w momencie jak wynmuje jedna pieluche z pod niej i chce podsunac nowa. Ja juz zuzylam 2 opakowania (jedno 10szt z rossmana i drugie takie duze ktore do szpitala sobie kupilam). Niby mozna polozyc folie i na to pieluszke flanelowa ale wygodniejszy dla mnie taki jednorazowy podklad.
ewi0808 lubi tę wiadomość
-
ciri22 wrote:To co jeszcze mi sie przypomnialo to podklady chigieniczne z apteki albo z rossmana na przewijak. Dla mnie to zbawienna rzecz bo moja corka uwielbia nasikac w momencie jak wynmuje jedna pieluche z pod niej i chce podsunac nowa. Ja juz zuzylam 2 opakowania (jedno 10szt z rossmana i drugie takie duze ktore do szpitala sobie kupilam). Niby mozna polozyc folie i na to pieluszke flanelowa ale wygodniejszy dla mnie taki jednorazowy podklad.
ciri22, basiunia lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny