Zając kica🐇, bocian leci🪺, w grudniu będą z tego dzieci🫄
-
WIADOMOŚĆ
-
Belia wrote:Żelazo w krwi może wyjść podwyższone nawet w wyniku tego, że coś się zjadło dzień wcześniej co zawierało dużo żelaza. Ważna jest ferrytyna. Ja kiedyś zbadałam żelazo i miałam 190! Za tydzień już 90 więc typowo zależne od dnia.
Wczoraj z pediatra gadałam i mówiła, że wyniki nie są niepokojące więc i ja zluzowalam. W sumie mloda jadła ostatnio sporo nerkowców, buraki więc może to jest faktycznie kwestia diety.34👧 38🧑 🐈🐈⬛🐈
💕2014👰♂️🤵2018
9 cs 💔
👨👩👧 02.2020 nasza mała Zuzia (12cs)
12 cs 💔
14 cs start! Ostatnia próba 🤞🤞🤞
Jestem światłem, które nie gaśnie, nawet w najciemniejszym lesie.
Jestem sercem, które bije odważnie, nawet gdy drży.
Nie czekam na cud – ja nim jestem.
Moja dusza zna drogę. A ja… jej ufam. -
Darrika wrote:Nawet nie wiesz jak mi się ciepło na sercu zrobiło ❤️ jezeli wiem, że moje nastawienie chociaż trochę komuś ulży czy pomoże w trudnym czasie to ja wtedy wiem, że to nie jest na marne, że ja siebie nie oszukuję tymi pozytywami, których się łapie, ale ze one są szczere i prawdziwe, a to chyba największy dar, że to nastawienie dźwiga nie tylko mnie, ale się roznosi na innych ❤️ dziękuję Ci za te słowa 😘 Ja jakoś zawsze mam w głowie, że jak dostanę cytrynę to trza robić lemoniadę, nie ma bata 😅 wypłakać się wcześniej, załamać, ale finalnie wstać wypić te lemoniadę i Coco jumbo do przodu 🤭
@Lani pocieszę cię, że ja to jak sobie tam aplikuje paluchy to nawet nie wiem gdzie jest ta szyjka czy ja ją w ogóle kiedyś poczułam? Nie wiem, wątpię? Mam tam czasem coś dziwnego w dotyku jakby mocno z lewej strony, ale szyjka przecież powinna być na środku chyba nie ? Dla mnie to absolutnie czarna magia, próbowałam szyjkę badać już po porodzie, przed nie, a mam wrażenie, że przez nacięcie do vaccuum, które było długie i głębokie to tam w środku już nie mam standardowego wnętrza 😅
Jak napisałaś o tych cytrynach i lemoniadzie 😆 mój mood po tym jak przyszedł okres 🩸
Powder, S_va_88 lubią tę wiadomość
👩🏻34🧔🏻♂️36🐶x2
Badania 04.2025
TSH 1,86 ⬇️
Ferrytyna 46,95
Żelazo 23,4
Badania 01.25
TSH 2,19
4dc
FSH 4,78
LH 5,90
Prolaktyna 20.10
Testosteron 1,86
SHBG 54,25
Androstendion 4,20
Badanie nasienia 05.25 🔜
Drożność 06 lub 07.25 🔜
Cykle regularne 27-28 dni
Suple 💊 PrenatalPrimo, OMEGA 3 (DHA,EPA), Q10, wiesołek do owu , l-arginina , Magnez, NAC 3-7dc -
Ja na podnoszenie ferrytyny biorę innofer, bo nic innego nie mogę, bo od razu pojawia się biegunka i silne mdłości..
Ten Innofer biorę też w małej dawce, bo jak biorę większą dawkę to źle się czuje, więc bardzo powoli podnosi mi się ferrytynakarczoch321 lubi tę wiadomość
👩🏻 29 👦🏻 33
ANA1 (dodatni) , ANA3 - Centromer B + ---> Centromer B ++🔺😰
TSH 1,33❇️(Euthyrox 25),Ferrytyna 18,9 ---> 25,9 (po 4 miesiącach suplementacji żelaza) ,Kwas foliowy 4,29 ---> 17,10 ng/ml ❇️
(2dc): Estriadol 19,0 pg/ml ❇️, FSH 3,3 mUl/ml ❇️, LH 3,3 mUl/ml ❇️, Prolaktyna 125,9 ng/ml --> 13,53 ❇️, Prolaktyna po obciążeniu metoclopramidem 394,62🔺, Kortyzol 6,9 ug/d ❇️
Witamina D 135 ng/ml (>100 - stężenie potencjalnie toksyczne)🔺
Zobacz wykres
👦🏻
🔻ilość - 37.27 mln
🔻koncentracja: 13.31 mln/ml
🔻ruch postępowy (a+b) - 13.7%
🔻ruch całkowity (a+b+c) - 26%
🔆żywotność - 78%
🔻morfologia - 0% (100% nieprawidłowych główek)
TSH 4,539 µIU/ml (Euthyrox 25), LH 3,55 mIU/ml❇️ FSH 8,50 mIU/ml❇️,Prolaktyna 9,91 ng/ml❇️,Testosteron 652,60 ng/dl❇️,SHBG 46,46 nmol/l❇️,Testosteron wolny 24,00 pg/ml ❇️ -
milka_91 wrote:
Ludzieeeee haha dobre uśmiałam się 🤣🤣🤣 ale zawsze jeszcze można zetrzeć skórkę cytryny i dodać do muffinek i zrobić wersję cytrynową 😜Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 kwietnia, 12:00
milka_91, Olisska, Powder, S_va_88 lubią tę wiadomość
34👧 38🧑 🐈🐈⬛🐈
💕2014👰♂️🤵2018
9 cs 💔
12 cs 💔
kropka_aga wrote:Dziewczyny, które mają problem z żelazem/ferrytyną - suplementujecie coś, czy tylko podbijacie dietą? Ja jestem trochę wybredna w jedzeniu i np. nie ruszę wątróbki czy szpinaku
za wołowiną tez nie przepadam, no ale już wolę to niż wątróbkę
Jak suplementujecie to co polecacie? Chciałabym takie żelazo, które nie podrażnia jelit i dobrze się wchłania...
Mam upatrzony Swansona Chelat Albion, ale nie wiem czy to dobry wybór... albo Solgara. Z Solgara mam cytrynian magnezu.
Hej, ja mam problem z ferrytyny i mój bazowy wynik to był 25 i udało mi się samym zakwasem z buraka po 3 miesiąca podbić do 35
Potem znowu to olałam i spadło do 26 w marcu a teraz podnoszę zakwasem z buraka + tłoczony sok z pokrzywy. Zamawiam duże worki na allegro i się to bardziej opylakarczoch321, kropka_aga lubią tę wiadomość
28 lat
2 lata starań
PCOS i Endometrioza
Objawy: Długie lub niekończące się cykle, słabej jakości owulacje, niedomoga progesteronowa, LUF, niepłodność
Leczenie:
Naprotechnologia (od września 2024)
Suple (od września 2024)
Lametta + Cyclogest
Sono HSG z lipiodolem (listopad 2024)
Posiewy, wymazy, biopsja endometrium - czysto
Od lutego 2025 przerwa od stymulacji. 1-8dc Adalift, neurovit co 3 dni i aspiring cardio wieczorem -
Paulina66 wrote:Co do ferrytyny to ja przy niskim wyniku dostałam od ginekolog Sorbifer na receptę. Dodatkowo biorę też laktoferynę i przyjmuję ją razem z witaminą C 1000. Jak dostanę dzisiejsze wyniki to się okaże czy suplementacja pomogła 😊
A niska ferrytyna to ile u Ciebie było?
Bo mi się z 16 podniosła na 20 jak regularnie jadłam przez miesiąc wątróbkę i piłam buraka, a ostatnio trochę odpuściłam i znowu poleciała do 15… z tym, że mój lekarz uznał, że „jakoś dziwnie badają w tych laboratoriach, bo wszystkim wychodzi za niska, ale to nie szkodzi” xD no i generalnie olał temat, bo nie widzi sensu w podnoszeniu na siłę ferrytyny„bądź dobrej myśli, bo po co być złej?” 🤞
🙎♀️🧔♂️ 34
🍀 9 cs
💔 02.25 - 6tc
💊 Pueria Uno, inozytol, omega 3, wiesiołek, witamina D, NAC, Q10, magnez, cynk, l-arginina i zioła Ojca Sroki 🍵 -
snieżka wrote:Co za głupoty Ci nagadała :o Ja mam od wielu lat niedoczynność tarczycy i zawsze mało ważyłam. Teraz ważę 46,5 a może nawet mniej, bo mam jelitowke i przed wczoraj 20-30 razy wymiotowałam, myślałam że to już koniec ze mną 😫
Nawet tego nie skomentujęsama wiedziałam, że pierdzieli głupoty, chciałam tylko skierowanie na badania, wtedy byłam na stażu, mało kasy zarabiałam i szkoda mi było na prywatne wyniki... Do endo końcowo poszłam już prywatnie, aby nie czekać. Jeszcze lekarz był tak miły, że przez telefon podałam mu wyniki, powiedziałam, jak się czuję i kazał pilnie przyjechać na drugi dzień
Teraz ważę więcej, ale wtedy ważyłam jakieś 46kg przy 170 wzrostu
O matko współczuję, mam nadzieję, że już trochę lepiejgrypa żołądkowa to najgorsze G...,
karczoch321 wrote:A niska ferrytyna to ile u Ciebie było?
Bo mi się z 16 podniosła na 20 jak regularnie jadłam przez miesiąc wątróbkę i piłam buraka, a ostatnio trochę odpuściłam i znowu poleciała do 15… z tym, że mój lekarz uznał, że „jakoś dziwnie badają w tych laboratoriach, bo wszystkim wychodzi za niska, ale to nie szkodzi” xD no i generalnie olał temat, bo nie widzi sensu w podnoszeniu na siłę ferrytyny
Ja np. w marcu miałam 44 ferrytynę, a na koniec marca już 23
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 kwietnia, 12:02
snieżka lubi tę wiadomość
👱♀️ 32
👨 37
🐈🐈
Euthyrox N50
Cykle 29-30 dni
Wit. D 4000
Cytrynian Magnezu
B-Complex
ferrytyna 23 (04.25) 😡
TSH - 1.8 (04.25)
FT4 1.25 (04.25)
wit. D - 27,8 (03.25) -
ater wrote:Przede wszystkim przytulam 🫂🫂 to okropne uczucie…a kreska była taka konkretna i objawy takie też których nie ma się normalnie przed 🐒
Co do tej krwi to ja czytałam, że może tak być przy ureaplasmie. Może wiesz implantacja próbuje się zadziać i przez bakterie się nie dzieje?
Też na razie na to zwalam. A jak wyleczę urea to chyba chciałabym jeszcze sprawdzić drożność. Raczej na NFZ.
Tylko potrzebuje skierowanie którego lekarz nie chciał mi dać póki nie wyleczę urea. Gdzie na NFZ raczej nie ma terminów od ręki, więc na spokojnie mogłabym się próbować zapisać np na za 2 miesiące żeby nie tracić czasu 🙃„bądź dobrej myśli, bo po co być złej?” 🤞
🙎♀️🧔♂️ 34
🍀 9 cs
💔 02.25 - 6tc
💊 Pueria Uno, inozytol, omega 3, wiesiołek, witamina D, NAC, Q10, magnez, cynk, l-arginina i zioła Ojca Sroki 🍵 -
Dziewczyny jeszcze może nie wyłazi na zewnątrz, ale jak wtykam papier głębiej to już żywa krew widzę na papierze, kwestia chwili i jazda z 14 cyklem 🤞 ale będzie dzisiaj ciężki dzień, bo mam dosyć silne, kłujące skurcze i bóle co jakiś czas więc jak puści tama to mnie srogo zaleje, dzisiaj sobie chyba nawet pozwole na przeciwbólowe tabletki w razie co, ale czuję ulgę, że się kończy ten etap i mogę wejść w nowy powoli. No i przez weekend majowy się powykrwawiam, a na 5-6 maj jak mam wolne to idealnie już będzie prawie po @ to uda się zrealizować moją mała wycieczkę rowerową 😊
Belia, AnMiPe, Idawoll, cukrzyk1991, Miracle25, Zosia667, Marzycielka94, cysterka95 lubią tę wiadomość
34👧 38🧑 🐈🐈⬛🐈
💕2014👰♂️🤵2018
9 cs 💔
12 cs 💔
Darrika wrote:Wczoraj z pediatra gadałam i mówiła, że wyniki nie są niepokojące więc i ja zluzowalam. W sumie mloda jadła ostatnio sporo nerkowców, buraki więc może to jest faktycznie kwestia diety.
Darrika, Marzycielka94 lubią tę wiadomość
👩🏼&👨🏽 30 &🐶 2
11cs o pierwsze 👶🏼 🤞🏼
2024 ciąża biochemiczna x2 💔💔
2025 jest nasz ✨
🔜 maj powtórka badań z 2-5dc/ biocenoza/ MUCH
🔜 czerwiec HSG
🧬mutacja MTHFR a1298c hetero
💊 acard75, cynk, prenacaps multiplan, DHA, witC, D3+K2, Mg+B6, inozotol z NAC, olej z wiesiołka
Team #rodzew2026 ✊🏼 -
Darrika wrote:Dziewczyny jeszcze może nie wyłazi na zewnątrz, ale jak wtykam papier głębiej to już żywa krew widzę na papierze, kwestia chwili i jazda z 14 cyklem 🤞 ale będzie dzisiaj ciężki dzień, bo mam dosyć silne, kłujące skurcze i bóle co jakiś czas więc jak puści tama to mnie srogo zaleje, dzisiaj sobie chyba nawet pozwole na przeciwbólowe tabletki w razie co, ale czuję ulgę, że się kończy ten etap i mogę wejść w nowy powoli. No i przez weekend majowy się powykrwawiam, a na 5-6 maj jak mam wolne to idealnie już będzie prawie po @ to uda się zrealizować moją mała wycieczkę rowerową 😊
Darrika lubi tę wiadomość
👩🏼&👨🏽 30 &🐶 2
11cs o pierwsze 👶🏼 🤞🏼
2024 ciąża biochemiczna x2 💔💔
2025 jest nasz ✨
🔜 maj powtórka badań z 2-5dc/ biocenoza/ MUCH
🔜 czerwiec HSG
🧬mutacja MTHFR a1298c hetero
💊 acard75, cynk, prenacaps multiplan, DHA, witC, D3+K2, Mg+B6, inozotol z NAC, olej z wiesiołka
Team #rodzew2026 ✊🏼 -
Kokosik wrote:Dużo o tym czytałam, bo u nas morfologia 1%
Czy da się poprawić? Niby nie ma suplementów które poprawiają wyłącznie morfologię, jednak znam wiele przypadków i widać tutaj, po forum, jak suplementacja korzystnie wpływa na poprawę morfologii.
Pamiętaj też o sposobie badania próbki, to tylko fragment. Niekoniecznie całość to 0% prawidłowych, ta wartość może być inna.
I kolejna sprawa, plemnik o nieprawidłowej budowie również może mieć zdrowe DNA i może zapłodnić komórkę.
Tak łopatologicznie ale myślę, że wytłumaczyłam znośnie. Ogólnie szansa nadal jest. Jak u Was wypada reszta parametrów?
275 mln w całości, reszta w stopce, tak pokrótce. Jakoś mocno to analizuję ostatnio i bardzo się nakręcam.
Grażka - jak to zrobiliście? Przepraszam, jeśli już gdzieś o to pytałam, tonący każdej odpowiedzi się chwyta.🤶 29l.
Temat dziecko od 02.2023, starania ciągłe od 5.2024 r.
🩷IO, otyłość, [06.2023 miomektomia/laparotomia 5x7cm], choroba Gravesa-Basedowa
💊Thyrozol, Propranolol WZF, Glucophage, suple
🎅34 l.
💙54,85 mln/ml, A+B 33,52%, morfo 0% ⬇️
💊Co-Prestarium Initio, Fertisim, suple
▫️to nieskończoność nabiera ostrości▫️ -
AnMiPe wrote:275 mln w całości, reszta w stopce, tak pokrótce. Jakoś mocno to analizuję ostatnio i bardzo się nakręcam.
Grażka - jak to zrobiliście? Przepraszam, jeśli już gdzieś o to pytałam, tonący każdej odpowiedzi się chwyta.
Szczerze mówiąc to same suple tak na prawde i rzucenie palenia. Jak bede w domu to Ci napisze, bo musze zajrzeć w szafę co on tam maTak z głowy to nie pamietam
AnMiPe, Powder, Marzycielka94 lubią tę wiadomość
Start starania: Marzec 2024
14 cs
9 cykli naturalnych ❌
4 cykle stymulowane (Aromek, Clo) ❌
👩25 lat
👨26 lat
🐶4 lata
✨Euthyrox 25 + Glucophage
PCOS, długie cykle (ok.30-33 dni)
04.03 - 🩸 Stymulacja Aromkiem i Clo🍀
18.04 - 🥚
30.04- testowanie
📆
06.05 - Klinika (wizyta kwalifikacyjna IVF)
"Jeśli przechodzisz przez piekło, nie zatrzymuj się" -
Darrika wrote:Wczoraj z pediatra gadałam i mówiła, że wyniki nie są niepokojące więc i ja zluzowalam. W sumie mloda jadła ostatnio sporo nerkowców, buraki więc może to jest faktycznie kwestia diety.
Tak, sam poziom żelaza jest zmienny i mocno związany z dietą. Mi też kiedyś wyszło ponad normę, zaczęłam oczywiście panikować i czytać o hemochromatozie, ale potem jak powtórzyłam to już był w normie 😊
Dziewczyny, a na ile dni przed badaniem ferrytyny odstawiacie suple przyjmowane na jej podniesienie?kropka_aga lubi tę wiadomość
31 👰🏼♀️ 33 🤵🏻
starania o pierwsze 👶🏼🍼 od 11.2024
01.2025 💔🪽 9tc
Jeżeli idziesz przez piekło, nie zatrzymuj się, idź dalej. Wszystko się kiedyś kończy - Winston Churchill. -
Cześć dziewczyny, po mojej bladej kresce z krwi zrobiłam kolejny test ale sikany był blady może jakiś przebłysk był ale wydaje mi się że to była testowa (dzień przed spodziewaną miesiączka) : / dzisiaj 30 dzień cyklu a tu cisza póki co nie robię testu czekam na @ może się rozkręci dzisiaj albo jutro ale trochę wariuje bo zawsze miałam 28 dni cyklu jak w zegarku 😵💫 mam lepki sluź raz biały później trochę żółtawy bez żadnego zapachu : / Wydaje mi się że to zwykłe opóźnienie bo naprawdę dzień przed miesiączka powinna być trochę mocniejsza kreska a tu nic.
Pogubiona, S_va_88 lubią tę wiadomość
-
A dziewczyny macie może jakąś radę na włosy? Bo widzę, że są w coraz gorszym stanie i nie tylko ja to zauważyłam.. nie wiem czy to przez pcos czy stymulację czy jaki jest powód, ale dość sporo ich wypada czy się łamie, ale tempo odrastania jest ekspresowe, więc mam mnóstwo nowych baby hairów, ani to spiąć ani nic, jest ich tyle, że przy głowie gęstość dwukrotnie większa i niedługo będę wyglądać jak w latach 80tych jak mieli tak pocieniowane włosy, że tych długich zostanie dosłownie kilka 🫠🤣 i nie wiem, nie mam pojęcia co ja mogę zrobić, żeby temu zapobiec 🫣 nawet myślałam, żeby ściąć moje długie (tzn pod biust), ale nawet krótkie będą za długie względem tych baby hairów👧25.5 🧑26.5 🐈🐈
⏳️05.24 💉01.25
⏳️13ty miesiąc 🤞
👧 PCOS | AMH 6.16 | brak owulacji
🧑 HBA 78% | MAR 1% | DFI 19% | Morfologia 4%
❌️01 Lametta + Zivafert
❌️02 Lametta + Zivafert
❌️03 Lametta + Zivafert
❌️04 Lametta + Zivafert
05 Lametta 🤞 -
Belia wrote:Dziewczyny ja po swoim grudniowym cieniu, który okazał się kreska testowa postanowiłam nie robić już testów przed terminem @. Jeżeli widziałabym cień w dniu @ to wiadomo, że albo oszukaniec albo Biochem. Ja nie wierzę w „pozna implantację”. Dokładnie wiem, kiedy mam owulke. Wiem, że przy moich dwóch ciążach kreski pojawiły się już w 11dpo więc jeżeli w 15dpo ma coś wyjść to wyjdzie porządna. Z resztą nie oszukujmy się jak komuś wychodzi późno cień to w większości przypadków taka ciąża się nie utrzymuje. Za długo jestem na forum i za dużo przypadków już widziałam.
No chyba, że ktoś nie wie kiedy owulacja była dokładnie.
Nie mam siły już na doszukiwanie się niewiadomo czego. Myślę że wiecie o czym mówię.
Wiem o czym mówisz, ale nie zawsze 15 dpo wychodzi krecha konkret jeśli jest zdrowa ciąża, aż odkopałam w galerii zdjęcie testu z mojej pierwszej ciąży, to było 14 dpo, owulacja była potwierdzona monitoringiem bo byłam na stymulacji wtedy.
Ten cień ma już 2,5 roku 😃🫶🏻 beta następnego dnia wynosiła 370, więc te testy też się bardzo różnie wybarwiają właśnie, a to był pink superczuły
https://zapodaj.net/plik-MStWiPD5qQAnMiPe, Marzycielka94 lubią tę wiadomość
2022 - 👶🏼 nasz mały cud po 30 cs (wcześniej jeden niedrożny jajowód, obniżone parametry nasienia i wysokie TSH)
•niedoczynność tarczycy(euthyrox 25)
09.24 - TSH 3,09
11.24 - TSH 1,26
03.25 - TSH 1,72
🤷🏼♀️Ona
09.24- HSG oba jajowody drożne
Badania 4dc
FSH 6,44
LH 3,24
Estradiol 35
Testosteron 26,62
SHBG 31,70
Prolaktyna 19,23
AMH 4,72
💁🏼♂️On
Ilość plemników 224 mln
Koncentracja 44 mln
Ruch a 35%, ruch b 33%
Morfologia 18% 🔥
Aktualnie 17cs o rodzeństwo 🥲
Team #rodzew2026 -
White1 a farbujesz włosy?🤶 29l.
Temat dziecko od 02.2023, starania ciągłe od 5.2024 r.
🩷IO, otyłość, [06.2023 miomektomia/laparotomia 5x7cm], choroba Gravesa-Basedowa
💊Thyrozol, Propranolol WZF, Glucophage, suple
🎅34 l.
💙54,85 mln/ml, A+B 33,52%, morfo 0% ⬇️
💊Co-Prestarium Initio, Fertisim, suple
▫️to nieskończoność nabiera ostrości▫️ -
AnMiPe wrote:White1 a farbujesz włosy?👧25.5 🧑26.5 🐈🐈
⏳️05.24 💉01.25
⏳️13ty miesiąc 🤞
👧 PCOS | AMH 6.16 | brak owulacji
🧑 HBA 78% | MAR 1% | DFI 19% | Morfologia 4%
❌️01 Lametta + Zivafert
❌️02 Lametta + Zivafert
❌️03 Lametta + Zivafert
❌️04 Lametta + Zivafert
05 Lametta 🤞 -
Dziewczyny w temacie ŻELAZA, to ostatnio przeczytałam coś ważnego - branie syntetycznego żelaza może osłabiać owulację!!
Myślę, że w trakcie starań pewnie lepiej laktoferynę, jak ktoś może to betaine hcl (nie można przy słabszych jelitach) witaminę c i dużo jedzenia bogatego w żelazo.karczoch321 lubi tę wiadomość
32🧝♀️33🧔🏻♂️
starania od II.24
02/25 💔
pamiętaj jak wiele masz w sobie siły!✨