X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Zostańmy mamami 2014
Odpowiedz

Zostańmy mamami 2014

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 lipca 2013, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KotkaPsotka podobno nie powinno sie przyjowac zbyt duzo witaminy A w ciazy. czemu to nie wiem ale tak powiedziala. Ogolnie podobno dobrze brac witaminy ciazowe albo dla starajacych sie jesli starasz sie o dziecko.... u mnie w witaminach byl tej Jod wiec moze dlatego? nie pytalam podalam jej tylko nazwe i kazala odstawic.... powiedziala ze moge brac osobno magnes i zelazo (czasem mam lekka anemie i straszne skurcze) i witamine D i z grup B. ale witaminy A na poczatku nie.

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 lipca 2013, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    "Witamina A jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, rozwoju płodu. Główne źródło witaminy stanowią jaja, marchewka oraz pomarańczowe i czerwone owoce. Z uwagi na fakt, że witamina A rozpuszcza się w tłuszczach, łatwo jest ją przedawkować. Nadmiar witaminy A w ciąży uszkadza płód i może powodować poronienia." ze strony http://parenting.pl/portal/witamina-a-w-ciazy

wiec mysle ze jak ktos je produkty w ktorych jest witamina A to nie powinno sie juz jesc sumplemetow. ja jej duzo marchwii bo lubie i teraz ograniczam.

Andzia33 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 lipca 2013, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga i jak wyniki bety?

• Matylda36 Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2013, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tą suplementacją to mi już 3 lekarz kazał brać jedynie kwas foliowy. Coraz wieksza ilość lekarzy do 3 miesiąca ciąży zaleca jedynie kwas foliowy, a dopiero później suplementy witaminowe dla kobiet w ciąży.

Tak naprawdę wszystko zależy od Twoich wyników krwi i ewentualnych chorób. Jeśli wszystko jest w normie, to wielu lekarzy każe przyjmować jedynie kwas foliowy. Jeśli coś odstaje od normy, to wtedy wprowadzają witaminy z naciskiem na jakąś konkretną, której na przykład w Twoim organizmie brakuje lub wyniki masz w granicach normy. Ja dlatego, że mam ciążę zagrożoną i cały czas leżę mam przyjmować witaminy o konkretnym składzie, by nie doszło do krzepnięcia krwi.

Puszysta, Andzia33 lubią tę wiadomość

Mama najcudowniejszych skarbów :-)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 lipca 2013, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no ja biore teraz tylko kwas foliowy, zelazo i magnez

Aga napisz cos bo sie niecierpliwie :)

• nika86 Przyjaciółka

Wysłany: 15 lipca 2013, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nusia wrote:
    Nika a kiedy zrobiłaś te 2 pierwsze testy? Ile dni po owulacji? Ja w sumie trochę się supokoiłam po tym teście, wiem, że jutro przyjdzie @ więc już nie muszę się denerwować i stresować...

Nusia, pierwszy test 26 czerwca (miałam wizytę u gina i chciałam wiedzieć czy coś tam już sobie siedzi czy nie) to był 10 dpo, ale jak temperatura zaczęła wzrastać, a potem spadła i znów w górę owu przesunęło mi owulację właśnie na ten 26 czerwca. Kolejny test zrobiłam 2 lipca po południu (bladzioszka) i w środę z rana (ciemna kreska).
    Najlepsze jest to, że miałam USG- takie szybkie na zasadzie lekarz tylko złapał wymiary macicy, bo jak tylko zajdę to ona od razu się powiększy i powiedział, że ciąży nie widzi, za to endometrium na 2 cm- zaraz będzie miesiączka. I jak we wtorek nadal nie było to zgłupiałam do reszty i kupiłam następny test.

Powiem Wam, że w czwartek idę na wizytę prywatną. Nie wysiedzę do 31 lipca- poza tym mam w sobotę wesele i chciałabym wiedzieć, że wszystko w porządku i na pewno mogę jechać :-)

cc5ceaf8a68d06df174fd3eb685ece83.png

• nika86 Przyjaciółka

Wysłany: 15 lipca 2013, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga pewnie skacze z radości i uleciało Jej napisać wynik badania.
    Poczekajmy do późniejszego wieczora :-)

Ja mam takie same doświadczenia jak Matylda. Do 12 tyg. tylko i wyłącznie kwas foliowy w podstawowej dawce 0,4 mg. Po skończeniu 1 trymestru brałam Prenatal chyba Complex, a miesiąc przed narodzinami Mikołajka i do 3 miesięcy po narodzinach Prenatal DHA. Im mniej medykamentów tym lepiej- lesze są świeże warzywa i owoce, soki.

Pozdrowionka :-)

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 lipca 2013, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja biore 0,5mg kwasu foliowego... i nie wiem czy to nie za malo bo podobno u kobiet z nadwaga powinno sie brac wiecej. wie ktoras cos na ten temat ? =/

• nika86 Przyjaciółka

Wysłany: 15 lipca 2013, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Puszysta, mnie w tej materii wiedzy brak.

• Emilka WSK Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2013, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A więc beta zwykła, ale: wizyta idealna, 40 minut pytań i odpowiedzi :) za tydzień mam zrobić test bo wszystko wskazuje na...lokatora :) macica lekko rozpulchniona,co wskazywałoby na zagnieżdżanie, zagojona, torbieli brak- zmian nie mam na jajnikach żadnych, a na dodatek to byłe plamienie moje to OWULACJA!!! Bo była tak silna,że nadpękł mi jajnik :) Seks był więc szanse są ogromne :) poza tym dr mówił, że daje nam 2 miesiące, jeśli sie nie uda mamy wrócić i chemicznie mnie przyspieszy. On wyznaje zasadę : na nieudaną ciążę najlepsza jest szybka kolejna ciąża :)

Aha i zasada nr 1 dla staraczek od dr Wojciecha: NIE ROBIMY DZIECI!!! Uprawiamy seks, kochamy się, dziko, często, kiedy się chce ale NIE robimy dzieci :) bo psychika na etapie ROBIENIA się blokuje i nici z ciąży :) mamy dać na luz i działać ;)

Lokatorze: Czekamy za tydzień :) <3

Puszysta, nika86, Andzia33 lubią tę wiadomość

Zawsze będziemy Cię kochać !!!
    10 tydz- Maleństwo 6.06.2013 [*]
    002cf1800b.png

a7dbd8d14944931f43d9602c2b1bc61d.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

Św. Dominiku- dopomóż! Wierzymy!
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 lipca 2013, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emilka trzymam kciukasy! !!!!!! Bede ci dzielnie kibicowac!

Emilka WSK, Andzia33 lubią tę wiadomość

• Emilka WSK Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2013, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Puszysta wrote:
    Emilka trzymam kciukasy! !!!!!! Bede ci dzielnie kibicowac!
    Ze wzajemnością Puszku mój :)
    Zobaczysz, ze wiosną 2014 nam boćki przyniosą maluchy :)

Puszysta, Andzia33 lubią tę wiadomość

002cf1800b.png

• Stinka Ekspertka

Wysłany: 15 lipca 2013, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alxa wrote:
    puszysta a wiesz co jest "najlepsze"?, że we wrześniu będę miała dopiero 23 lata... i już przeszłam dwukrotne leczenie raka szyjki macicy i wycinanie fragmentu szyjki macicy... :(

a może właśnie dlatego ak zależy mi już teraz na dziecku drugim? może boję się, że następnym razem nie pomogą leki i skończy się operacją?

Alxa czy to leczenie bylo przed czy po Twojeje pierwszej ciazy?

8599gov35hcg7r21.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 lipca 2013, 22:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emilka WSK wrote:
    Ze wzajemnością Puszku mój :)
    Zobaczysz, ze wiosną 2014 nam boćki przyniosą maluchy :)
    Puszku :D tak milutko mi sie zrobilo jak to przeczytalam :D

Testowac jutro? Jak @ nie bedzie to zatestuje..... dzis zadnych plamien nie bylo

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 lipca 2013, 07:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Testuj testuj Kochana! Daj znać! Trzymam kciuki :)
    u mnie kolejny spadek tempki, więc dzisiaj zawita @
    odechciewa się wszystkiego! :-(

• Emilka WSK Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2013, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Puszysta wrote:
    Puszku :D tak milutko mi sie zrobilo jak to przeczytalam :D

Testowac jutro? Jak @ nie bedzie to zatestuje..... dzis zadnych plamien nie bylo

Witam upalnie :) testuj Puszku, testuj! :) ja dziś na 16 do pracy i dopiero o 21 w domku więc umrę z ciekawości :)

002cf1800b.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 lipca 2013, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emilka WSK wrote:
    A więc beta zwykła, ale: wizyta idealna, 40 minut pytań i odpowiedzi :) za tydzień mam zrobić test bo wszystko wskazuje na...lokatora :) macica lekko rozpulchniona,co wskazywałoby na zagnieżdżanie, zagojona, torbieli brak- zmian nie mam na jajnikach żadnych, a na dodatek to byłe plamienie moje to OWULACJA!!! Bo była tak silna,że nadpękł mi jajnik :) Seks był więc szanse są ogromne :) poza tym dr mówił, że daje nam 2 miesiące, jeśli sie nie uda mamy wrócić i chemicznie mnie przyspieszy. On wyznaje zasadę : na nieudaną ciążę najlepsza jest szybka kolejna ciąża :)

Aha i zasada nr 1 dla staraczek od dr Wojciecha: NIE ROBIMY DZIECI!!! Uprawiamy seks, kochamy się, dziko, często, kiedy się chce ale NIE robimy dzieci :) bo psychika na etapie ROBIENIA się blokuje i nici z ciąży :) mamy dać na luz i działać ;)

Lokatorze: Czekamy za tydzień :) <3
    też trzymam kciuki, super ten lekarz z tego co piszesz, chciałabym na takiego trafić hehe

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 lipca 2013, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Puszysta wrote:
    ja biore 0,5mg kwasu foliowego... i nie wiem czy to nie za malo bo podobno u kobiet z nadwaga powinno sie brac wiecej. wie ktoras cos na ten temat ? =/
    ja mam informacje ze pare tyg przed planowaną ciążą, nie zaleznie od wagi powinno sie brać 2 tabletki dziennie, ja tak robie, ale tez dlatego ze zdarza mi się zapominac tabletki, wiec uzupełniam braki :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 lipca 2013, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nika86 wrote:
    Aga pewnie skacze z radości i uleciało Jej napisać wynik badania.
    Poczekajmy do późniejszego wieczora :-)

Ja mam takie same doświadczenia jak Matylda. Do 12 tyg. tylko i wyłącznie kwas foliowy w podstawowej dawce 0,4 mg. Po skończeniu 1 trymestru brałam Prenatal chyba Complex, a miesiąc przed narodzinami Mikołajka i do 3 miesięcy po narodzinach Prenatal DHA. Im mniej medykamentów tym lepiej- lesze są świeże warzywa i owoce, soki.

Pozdrowionka :-)
    ważne jest by brać zbilansowane dawki, witaminy zajzdrowsze są w pozywieniu, owoce i warzywa, a w nadmiarze tez mogą byc niekorzystne dla nas

• Emilka WSK Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2013, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniqa wrote:
    też trzymam kciuki, super ten lekarz z tego co piszesz, chciałabym na takiego trafić hehe
    To juz mój 6 gin z kolei Aniqa :)Do tanich nie należy (150 zł) ale widzisz, ostatnio oszczędzałam (50 zł) i co? I byłabym dziś w 16 tygodniu...

No więc czekam i albo się ceiszę albo działam ostro, bo mamy czas do września :)

002cf1800b.png

‹‹ 9 10 11 12 13 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ