Zostańmy mamami 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
Japoneczka z Porcelany wrote:Ja mam wizytę 23 października.. (chociaż zastanawiam się czy nie odwołać, skoro mojego nie ma ) mam zamiar powiedzieć, że chcielibyśmy zacząć starania..ale nie wiem nawet czy prosić go o skierowanie na jakieś badania i jakie ? Wcześniej nie miałam takich zawahań albo się szło po tabletki, albo sprawdzić czy wszystko ok
Te badania to piszę tak z pamięci - kóre mi na wstępie dali do zrobienia.. mi jeszcze robili SHBG wszystko to hormonalne jak podjeliśmy decyzje o staraniu sięJaponeczka z Porcelany lubi tę wiadomość
-
kalitria wrote:a jak dlugo bedzie za granica?
wiesz, bo to tez zalezy, jesli staracie sie juz jakis czas i nic z tego nie wychodzi to mzoe warto zrobic hormony i zobaczyc czy wsystko ok, doktór juz ci powie jakie i co dalej.
jesli dopiero zaczeliscie sie starac to moze warto poczekac az gaszek wroci i wtedy zaatakowac doktóra, zrobić na bieżaco badnia i w razie czego tfu tfu dzialac.
a na chwile obecna obserwuj siebie, temperatury i inne dziadostwa które zazwyczaj doprowadzaja nas do szalu, placzu, frustracji i fochów
Mila Ania Dziękuję :*
26dc (pecherzyk 20mm niepekniety)
🧪Glukoza 95,00 mg/dl 🧪TSH 3,98 µIU/ml❌➡️ 1,3 µIU/ml ➡️0.91µIU/ml 🧪FT3 3,65 pg/ml 🧪FT4 0,94 ng/dl 🧪LH 11,24 mIU/ml 🧪Estradiol 107,70 pg/ml 🧪Progesteron 2,08 ng/ml🧪Prolaktyna 22,84 ng/ml🧪DHEA 11,32 ng/ml❌🧪Androstendion 5,71 ng/ml❌🧪Testosteron 61,95 ng/dl🧪anty-TPO 0,30 IU/ml🧪anty-TG < 3.00 IU/ml🧪PAI-1 4G Układ homozygotyczny-nieprawidłowy ❌
👩 34🧔🏻♂️ 40
💊 Euthyrox N 25
grudzień ❤️🩹 -
MalutkaEve wrote:Milcia kiedy ten progesteron robic, ma znaczenie ktory dzin cyklu?
MalutkaEve, Andzia33 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Dobry kobietki..
Właśnie robię bigosik..taka zachcianka...ciezarnej...zapraszam..
Milej soboty..Ania_84, MalutkaEve, kalitria, Andzia33 lubią tę wiadomość
aniołek 13.11.2012 r.
GUSTAW 15.04.2014 r. Godz..10.12 waga 3730 miara 56 cc-39 tydzien.
Ciąża trwała od 15.07.2013 do 15.04.2014. 274 dni. -
nick nieaktualny
-
Nusia wrote:dziewczynki mam pytanie: czy np jak dostałabym okres dzisiaj wieczorem to zaznaczyć, że dzisiaj ejst 1 dc? czy dopiero jutro? pytam bo kiedyś czytałam że jak się dostaje @ popołudniu to kolejny dzień liczy się jako 1 dc. Co o tym myślicie?
ja mysle ze to zalezy tez od krwawienia, jesli sie juz z ciebie konkretnie leje to ja bym dzis zaznaczyla 1dc, jesli to tlko plamienie to raczej jutro jak sie rozkreci. -
MariaAntonina wrote:Dobry kobietki..
Właśnie robię bigosik..taka zachcianka...ciezarnej...zapraszam..
Milej soboty..
MA - daj przepis! moja babcia pyta sie czy ja tu robie, yyy nie, bo tu nikt czegos takiego nie je, ale ja z checia bym zrobila, choc odrobinke!!!
PS. ale ty jestes kusicielka, przyjade do ciebie na rosol i bigos! to masz jak w banku!!! -
Nusia wrote:dziewczynki mam pytanie: czy np jak dostałabym okres dzisiaj wieczorem to zaznaczyć, że dzisiaj ejst 1 dc? czy dopiero jutro? pytam bo kiedyś czytałam że jak się dostaje @ popołudniu to kolejny dzień liczy się jako 1 dc. Co o tym myślicie?
ja zawsze zaznaczam pierwszy dzień w dniu kiedy dostaje,czy to rano,popołudniu czy wieczorem,tak mnie w szkole uczyli
kalitria lubi tę wiadomość
-
MILA wrote:Ania_84 wrote:Japoneczko - Ty możesz iść na badanka.. zrób progesteron, FSH TSH FT3 FT4, LH prolaktyne, estradiol, cytologie, zrób usg .
Jezu o czym ty piszesz? nawet nie wiem po co to i czemu???
proszę o wykład
Te badania po części mi robili jak byłam w spzitalu - przed staraniem się
progesteron - wiadomo - ale progesteron tez mi robili w 5 dc i 22dc
TSH, FT3, FT4 - tarczycowe ( obojętnie który dzień ) a warto sobie zbadać tarczyce przed staraniem się
FSH i LH ( hormon folikulotropowy (FSH) i hormon luteinizujący (LH) ) FSH jest odpowiedzialny za wzrost i odżywianie komórki jajowej, ma także pomniejszy wpływ na błonę śluzową macicy - wykonywany 3-5dc
Badając LH i FSH w 5 dc oblicza się stosunek LH/FSH
Istotny jest stosunek stężeń obu gonadotropin. W przypadku prawidłowego cyklu stosunek LH:FSH jest bliski 1, w niewydolności przysadki ulega zmniejszeniu poniżej 0,6, a w zespole policystycznych jajników (PCOS) wzrasta powyżej 1,5.
Prolaktyna chyba miedzy 5a8 dc - jeśli jest za wysoka to trzeba ją zbić .
Estradiol - mi badali razem ze wszystkim około 3-5 dc - lekarz powiedział że pomaga w diagnostyce niepłodności
A cytologia i usg to chyba każda robi co jakiś czas
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 października 2013, 17:39
celia, MILA, Japoneczka z Porcelany lubią tę wiadomość
-
Ania_84 wrote:Hehehe
Te badania po części mi robili jak byłam w spzitalu - przed staraniem się
progesteron - wiadomo - ale progesteron tez mi robili w 5 dc i 22dc
TSH, FT3, FT4 - tarczycowe ( obojętnie który dzień ) a warto sobie zbadać rasta powyżej 1,5. .............................................
nie no !!! jakaś czarna magia jak dla mnieWiadomość wyedytowana przez autora: 12 października 2013, 17:50
-
nick nieaktualnyNo ja jeszcze nie dostałam, ale pewnie za niedługo się pojawi. A pytam dlatego, że mam iść do gina w 1 lub 2 dc zobaczyć czy ta cystą mi zniknęła, więc to ważne, bo jak dostane dzisiaj to niby jutro powinien już być 2 dc i do dupy...liczę na to że mnie oszczędzi i przyjdzie jutro hehe
-
a ja mam takie pytanie. dzis jest 14dc u mnie i tak jak w zeszlym m-cu tak i dzisiaj zaczal od poludnia naparzac mnie lewy jajnik. po sprawdzeniu na monitoringu jajko jest ale w prawym jajniku, a prawa strona mnie nigdy nie pobolewa raczej a jak juz to tylko zdziebko. co myslicie? jak nie ma nic po lewej stronie to nadal moze bolec???
-
nick nieaktualny
-
kalitria wrote:MA - daj przepis! moja babcia pyta sie czy ja tu robie, yyy nie, bo tu nikt czegos takiego nie je, ale ja z checia bym zrobila, choc odrobinke!!!
PS. ale ty jestes kusicielka, przyjade do ciebie na rosol i bigos! to masz jak w banku!!!
Przepis na biglos..
1kg kiszonej kapuch
0,5kg mięsa gulaszowe(u nas chude bez grama tłuszczyku)
3kawalki surowej polskiej... Której chyba na Cyprze nie znajdziesz chyba ze durowa cypryjska
30dkg boczku parzonego..
0,5kg pieczarek
Przyprawy
Majeranek ziele angielskie liść laurowy pieprz sol do tego tymianek i bazylia..i cebula.1szt.czosnek 2zabki, koncentrat 1 słoiczek
Kapustę z odrobina wody gotuje by była miękka z liściem pieprzem zielem i czosnkiem poszatkowanym.
Pieczarki kroje smażę na maśle z bazylia i majerankiem tak delikatnie.
Mięso kilbaske i boczek z 1cebula pokroić i smażyć do miękkości.
Jak juz kapusta zniknie dodajemy miecho i grzyby to chwile gotować i później dodajemy koncentrat.
Gotować aż wszystko przejdzie na małym ogniu... Doprawić do smaku wedle życzenia..
Smacznego...heeMalutkaEve lubi tę wiadomość
aniołek 13.11.2012 r.
GUSTAW 15.04.2014 r. Godz..10.12 waga 3730 miara 56 cc-39 tydzien.
Ciąża trwała od 15.07.2013 do 15.04.2014. 274 dni. -
Nusia wrote:No ja jeszcze nie dostałam, ale pewnie za niedługo się pojawi. A pytam dlatego, że mam iść do gina w 1 lub 2 dc zobaczyć czy ta cystą mi zniknęła, więc to ważne, bo jak dostane dzisiaj to niby jutro powinien już być 2 dc i do dupy...liczę na to że mnie oszczędzi i przyjdzie jutro heheIzaczek
-
kalitria wrote:ja mysle ze to zalezy tez od krwawienia, jesli sie juz z ciebie konkretnie leje to ja bym dzis zaznaczyla 1dc, jesli to tlko plamienie to raczej jutro jak sie rozkreci.
kalitria lubi tę wiadomość