35 +
-
WIADOMOŚĆ
-
Witajcie. Wpadam tu na chwilę prosząc o opinie. Otóż byłam wczoraj u gina i dostałam CLO. Nie wiem nic prawie na temat tego leku. Na badaniu wyszło, że mam znowu cienkie endometrium. Myślałam, że przepisze mi coś na wzrost endometrium. Z tego co czytam to CLO jest na wzrost pęcherzyków. Czy może też po nim wzrośnie mi endometrium. Proszę piszcie jak coś wiecie.
Z tego wszystkiego cieszę się, bo wyniki mojego M. są super.
Ale ja się podłamałam troszku.Iwone, samira, bliska77, Andzia33, caffe, inessa, Mango, megan8 lubią tę wiadomość
-
Czesc dziewczyny. Mam dosc - po nocce poszlam na male te ta tet z chirurgiem. Odczekalam w kolejce i zaczelo sie. Sam powiedzial ze nie poszedlby mi sam zastrzal i dobrze ze przyszlam po czym dal znieczulenie i zaczal kroic . Teraz dotarlam do domu ,i chcialabym pojsc spac ale znieczulenie przestalo dzialac i chyba wsadze sobie palucha w d....
Olena, samira, bliska77, Andzia33, caffe, Iwone, inessa, megan8 lubią tę wiadomość
Promyk -
Olena, ja nie bralam Clo wiec sie nie wypowiem, wiem tylko tyle ze jest na porost jajcow, ale czy na endo tez?? Moze inne dziewczyny sie wypowiedza.
Olena wrote:Witajcie. Wpadam tu na chwilę prosząc o opinie. Otóż byłam wczoraj u gina i dostałam CLO. Nie wiem nic prawie na temat tego leku. Na badaniu wyszło, że mam znowu cienkie endometrium. Myślałam, że przepisze mi coś na wzrost endometrium. Z tego co czytam to CLO jest na wzrost pęcherzyków. Czy może też po nim wzrośnie mi endometrium. Proszę piszcie jak coś wiecie.
Ale ja się podłamałam troszku.Andzia33, inessa lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnycaffe wrote:Cześć wszystkim
Aga, oby wszystko było dobrze
ja od jakiegoś czasu nie mogę spać, tzn. wieczorem padam, ale do rana dospać nie mogę co jest do mnie nie podobne. Leżę i patrzę, że jest godz. 6, potem, 7, a w efekcie wstaję bo już doleżeć nie mogę. Niepodobne to do mnie bo ja lubię pospać do południa.ale też spać nie mogę tylko wcześniej tak między 4 a 5
caffe, inessa lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyOlena, nie wiem co Ci powiedzieć na temat CLO, ja mam za sobą w sumie z przerwami pewnie już ok 11, 12 cykli z CLO, wiem jedno, ze jeśli masz słabe endo to powinna dać Ci np estrofem, tym bardziej przy CLO ale sama też wiele możesz zdziałać, codzienna lampka czerwonego inka, orzeszki i migdałki naprawdę czynią cuda
caffe, Andzia33, Olena, inessa lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyOlena wrote:Witajcie. Wpadam tu na chwilę prosząc o opinie. Otóż byłam wczoraj u gina i dostałam CLO. Nie wiem nic prawie na temat tego leku. Na badaniu wyszło, że mam znowu cienkie endometrium. Myślałam, że przepisze mi coś na wzrost endometrium. Z tego co czytam to CLO jest na wzrost pęcherzyków. Czy może też po nim wzrośnie mi endometrium. Proszę piszcie jak coś wiecie.
Ale ja się podłamałam troszku.
i tu poczytaj http://www.przychodnia.pl/el/leki.php3?lek=548
i to Sklad
"1 tabl. zawiera 50 mg cytrynianu klomifenu."
Dzialanie
"Syntetyczny związek chemiczny, pochodna chlorotrianizenu, działający bezpośrednio na podwzgórze, pobudzający wydzielanie gonadotropin przysadkowych, zwłaszcza LH. Wykazuje działanie antagonisty-agonisty receptora estrogenowego, blokując receptory dla estrogenów w podwzgórzu zakłóca mechanizm ujemnego sprzężenia zwrotnego. W wyniku działania leku dochodzi do uwalniania hormonów odpowiedzialnych za dojrzewanie pęcherzyka jajnikowego, a następnie owulacji. Oprócz działania na podwzgórze miejscem działania są także przysadka, jajniki i endometrium. Wzmaga przemianę androgenów do estrogenów, hamuje wzrost błony śluzowej endometrium. Warunkiem działania terapeutycznego jest prawidłowe stężenie prolaktyny, odpowiednie stężenie endogennych estrogenów i zachowana czynność przysadki oraz podwzgórza. U mężczyzn pod wpływem klomifenu wydzielanie gonadotropin również wzrasta, pobudzając spermatogenezę. Dobrze wchłania się z przewodu pokarmowego. Działa długo, T0,5 wynosi 5 dni. Wydalany z żółcią."
Wskazania
Zaburzenia miesiączkowania i niepłodność powodowane brakiem owulacji. Oligospermia. Zespół Stein-Leventala. Mlekotok (przy wykluczeniu raka sutka).
Przeciwwskazania
Ciąża, choroby wątroby, krwawienia z dróg rodnych o niewyjaśnionej etiologii, torbiel jajnika, nowotwory przysadki i jajników.
Niepozadane
"Zaburzenia miesiączkowania, powiększenie jajników, napięcie gruczołów piersiowych, przyrost wagi ciała, bóle w podbrzuszu, uderzenia gorąca zbliżone do objawów w menopauzie, nudności, rzadziej wymioty, nerwowość, podrażnienie, depresja, zmęczenie, bezsenność, zawroty i bóle głowy, zwiększone prawdopodobieństwo ciąży mnogiej, odczyny skórne, w przypadku długotrwałej kuracji odwracalne wypadanie włosów. Nasilenie działań niepożądanych wzrasta wraz z dawką leku."
Dawkowanie
"Leczenie niepłodności z powodu braku owulacji: 1 tabl. = 50 mg/dobę przez 5 kolejnych dni, rozpoczynając 5 dnia cyklu miesięcznego. W razie braku skuteczności dawkę leku można podwoić. Kurację można powtarzać do 6 kolejnych cykli. Oligospermiia - 50 mg/dobę przez 6 tygodni."
Uwagi
Przed rozpoczęciem leczenia należy wykluczyć nowotwór endometrium.
bliska77, Andzia33, Olena, inessa lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Czesc Dziewczynki - wczoraj narobiłam się przetworów z aronii - dziś lub jutro będę robić nalewkę....
Olena - dziwne, że masz clo na endometrium...ale może lekarze wiedzą co robią....
Aga - zdrówka dla córeczkisamira, bliska77, Andzia33, Olena, inessa lubią tę wiadomość
-
Viola wrote:Hej Dziewczynki, a ja odkad biore bromergon to spie na okraglo...jak byla moja mama to dopytywala czy jestem zdrowa bo wracalam z pracy i spalam, pozniej cos tam zrobilam i znowu szlam spac, w ktoras sobote spalam do 15, ale wtedy wzielam 2 polowki bromka dwa dni pod rzad i scielo mnie wtedy. Postanowilam go odstawic bo odkad go biore to nie zyje. W pracy ledwo wytrzymuje.
Aha, i wczoraj nie bylo bzyku-bzyku, bo moj dzielny zolnierzyk padl, byl 24 godziny na nogach no i jak zobaczylam go jak wrocil to nie mialam serca go juz molestowac.....bliska77, inessa lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyBozia3 wrote:Czesc Dziewczynki - wczoraj narobiłam się przetworów z aronii - dziś lub jutro będę robić nalewkę....
Olena - dziwne, że masz clo na endometrium...ale może lekarze wiedzą co robią....
Aga - zdrówka dla córeczki
cyt : Oprócz działania na podwzgórze miejscem działania są także przysadka, jajniki i endometrium. Wzmaga przemianę androgenów do estrogenów, hamuje wzrost błony śluzowej endometrium.
jesli hamuje to na wzrost nie jest ,chyba ze Olena ma je za duze to owszemOlena, inessa lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny już to napisałam pod wykresem, ale się powtórzę. Miałyście po luteinie gumowaty śluz?
Ja luteinę brałam będąc w ciąży i takich rzeczy nie było, dlatego pytam czy może w normalnych sytuacjach tak się dzieje?
Jeszcze trochę i będzie mi korkociąg potrzebny.
O, dzięki Bozia za odpowiedź pod wykresemWiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2013, 10:51
Andzia33, inessa lubią tę wiadomość
-
caffe wrote:Dziewczyny już to napisałam pod wykresem, ale się powtórzę. Miałyście po luteinie gumowaty śluz?
Ja luteinę brałam będąc w ciąży i takich rzeczy nie było, dlatego pytam czy może w normalnych sytuacjach tak się dzieje?
Jeszcze trochę i będzie mi korkociąg potrzebny.wejdz sobie na jej wykres - ona to tam opisuje w notatkach
Caffe nie chcesz myknać na jakies badanie USG? Dowiedziałabyś się czy dalej masz tą torbiel...bo może tam już jest ciałko żółte..?caffe, samira, Andzia33, inessa, megan8 lubią tę wiadomość
-
samira wrote:raczej nie n awzrost endo bo o
cyt : Oprócz działania na podwzgórze miejscem działania są także przysadka, jajniki i endometrium. Wzmaga przemianę androgenów do estrogenów, hamuje wzrost błony śluzowej endometrium.
jesli hamuje to na wzrost nie jest ,chyba ze Olena ma je za duze to owszemsamira, caffe, bliska77, Olena, inessa lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny