SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Dlaczego pierwsze 90 dni przed poczęciem
ma kluczowe znaczenie?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Postaw na dopasowaną formułę i dawkę folianów.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

35 +

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 września 2013, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bozia3 wrote:
    samirka - widać, że masz parcie na rozmnażanie - Freud już by Cię zinterpretował.... że chcesz się "pocielić"...;)
    parcie mam ale muszę poczekać do grudnia ,bo do tego czasu odłozylismy staranka :P

Andzia33, caffe lubią tę wiadomość

• promyk Autorytet

Wysłany: 4 września 2013, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co powiecie jesli mam endometrium 12,3 cm jak wskazalo usg. Ja sie na tym kompletnie nie znam.
    A jesli chodzi o palec to juz wole go sobie ciachnac. Rwie jak diabli az do szyji a jutro zmiana opatrunku i drenazu na zywca - nie dam rady....musialam sie ratowac duza dawka lekow przeciwbolowych- bede jak grzechotka a tu w perspektywie jeszcze nocka w robocie

Andzia33, samira, bliska77, Iwone, inessa, anek42, caffe lubią tę wiadomość

Promyk
  • Mango Autorytet

Wysłany: 4 września 2013, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak sobie czytam i żal mi tego strażnika ;) Biedak nie da rady nawet z workiem cementu na takie głodne towarzystwo ;)
    Dziś przesunęłam moją wizytę u gin na 29.10., bo wtedy będę prawdopodobnie w 7dc, więc wcześniej zrobię sobie w 3-4dc LH, FSH i estradiol, no i zabiorę wydruki z ovu. Gdy przyjdę taka przygotowana walonki jej spadną ;)

Andzia33, bliska77, Iwone, inessa, Lucky, caffe, megan8 lubią tę wiadomość

Mango motylki.gif i jej marzenie <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 września 2013, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    promyk wrote:
    Co powiecie jesli mam endometrium 12,3 cm jak wskazalo usg. Ja sie na tym kompletnie nie znam.
    A jesli chodzi o palec to juz wole go sobie ciachnac. Rwie jak diabli az do szyji a jutro zmiana opatrunku i drenazu na zywca - nie dam rady....musialam sie ratowac duza dawka lekow przeciwbolowych- bede jak grzechotka a tu w perspektywie jeszcze nocka w robocie

ENDOMETRIUM – błona śluzowa macicy ssaków[1], wrażliwa na hormony steroidowe, w szczególności na estrogeny i gestageny, w związku z czym zmieniająca się wraz z cyklem miesięcznym.
    U dziewcząt przed okresem dojrzewania ma grubość od 0,3 do 0,5 mm. U kobiet miesiączkujących w okresie okołoowulacyjnym przeciętnie ma grubość 7–9 mm, a w drugiej fazie cyklu może dochodzić do 15 mm (za nieprawidłową grubość endometrium dla kobiet miesiączkujących uznaje się wartość powyżej 15 mm). W okresie pomenopauzalnym u kobiet stosujących HTZ grubość endometrium nie powinna przekraczać 8 mm, a u kobiet nie stosujących HTZ nie powinna przekraczać 5 mm. Po okresie pomenopauzalnym grubość endometrium przekraczająca 12 mm sugeruje raka trzonu macicy.
    W błonie śluzowej można wyróżnić dwie warstwy, które są dobrze widoczne w fazie lutealnej. Są to warstwy podstawna i czynnościowa. Warstwa czynnościowa złuszcza się w końcowej fazie lutealnej cyklu miesiączkowego. Warstwa podstawowa stanowi materiał zapasowy, z którego odbudowuje się warstwa czynnościowa na początku cyklu miesięcznego.
    W fazie folikularnej podwyższone i narastające stężenie estrogenów powoduje proliferację komórek podścieliska, rozrost cew gruczołowych (w ich komórkach gromadzi się glikogen) i naczyń krwionośnych spiralnych. W tym okresie błona śluzowa kilkakrotnie grubieje i odtwarza się nabłonek gruczołowy wyściełający jamę macicy.
    Rozbudowujące się w jajniku ciałko żółte zaczyna wydzielać progesteron i cykl przechodzi w fazę lutealną. Komórki endometrium dojrzewają i tracą zdolności mitotyczne. W szczytowych częściach komórek nadal gromadzi się glikogen. Częściowo jest on wydzielany do cew gruczołowych. Cewy rozszerzają się i przyjmują kształt gwiazdkowaty oraz zwijają się spiralnie. Naczynia spiralne układają się wzdłuż cew, obficie je unaczyniając. Komórki podścieliska są w tym okresie tzw. komórkami doczesnowymi miesiączkowymi. Ulegają one przekształceniu i pojawiają się w nich enzymy proteolityczne, glikogen i lipidy. Zewnętrzna warstwa zawiera komórki doczesnowe i nabłonek pokrywający, które razem stanowią warstwę zbitą. Głębiej znajdują się rozbudowane cewy gruczołowe, czyli warstwa gąbczasta.
    Jeżeli dojdzie do zapłodnienia, pod wpływem progesteronu z ciałka żółtego nastąpi dalszy rozwój endometrium i przekształcenie go w doczesną ciążową z warstwą zbitą i gąbczastą. Wtedy endometrium bogate w substancje odżywcze ma odżywiać zarodek przed jego pełnym zagnieżdżeniem (implantacją).
    W przeciwnym wypadku dochodzi do ustania działania ciałka żółtego i wydzielania progesteronu. Następuje krótkotrwałe niedokrwienie, a następnie rozszerzenie naczyń włosowatych. Wypełniają się one krwią i pękają. Część czynnościowa błony śluzowej ulega złuszczeniu.

aaa współczuję bólu palca jak pisałam miałam podobnie ...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2013, 17:42

bliska77, inessa lubią tę wiadomość

• Andzia33 Autorytet

Wysłany: 4 września 2013, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oj promyczku ciężko,a nie możesz wziąc wolnego?
    Endometrium masz bardzo duże a to hyba dobrze,dzidziuś będzie miał się gdzie zagniezdzic.
    Kiedyś mi m nie chcący przejechał nogę autem [busem -załadowanym]i wtedy właśnie ucierpiał duży palec,gdzie paznokiec całkowicie odskoczył[nawet nie wiedziałam,że jest pod skórą taki duży]miałam coś do psikania i nawet szybsze poruszanie m się po pokoju mi przeszkadzało.
    Dasz radę ,bądż dzielna!

bliska77, inessa, caffe, megan8 lubią tę wiadomość

Andzia33
  • Andzia33 Autorytet

Wysłany: 4 września 2013, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to do juterka idę wykonac mój bzykoplan!

bliska77, inessa, Mango, caffe lubią tę wiadomość

Andzia33
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 września 2013, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reni wrote:
    niektóre są obrzydliwe.. chyba wolałam tego nie widzieć :-/ dla mnie tylko 3 i 5
    to jest tak intymna chwila, że nie wiem czy bym chciała, żeby to ktoś oglądał
    mam podobne zdani ;-) a już jestem całkowitym przeciwnikiem filmowania porodu!!!!!!!!!!!!!!!!

inessa, Andzia33 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 września 2013, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bozia3 wrote:
    caffe Ty jesteś stuknięta na maksa...:)
    Caffe wymiata

inessa, Lucky, caffe lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 września 2013, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    promyk wrote:
    Piękne to endo :-)

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 września 2013, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wyniki mamy, wszystko chyba ok, jeden wynik ponad norme ale pielgniarka powiedziała, ze na 99,99% świadczy o przebytej infekcji, no odetchneliśmy

Iwone, inessa, Lucky, grosza, caffe, Andzia33, megan8 lubią tę wiadomość

• angela Autorytet

Wysłany: 4 września 2013, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobry wieczór kobietki,
    Dzisiaj miałam usg po 31 t.c. - dzidzia rozwija się prawidłowo , wszystkie wymiary właściwe , waży 1780g - widziałam buźkę - śliczna! Niestety była odwrócona pleckami i nie chciała pokazać co jest między nóżkami , żebym już była pewna na 100%. Ułożenie główkowe, nie ma wskazań do cc - po skończonym 32tc odstawiam duphaston, a za 3 tyg. leki przeciwskurczowe. Szyjka wysoko, zamknięta - więc gin stwierdził ,że jeszcze nie szykuję się do porodu, z czego bardzo się cieszę, bo bałam się , że będzie wcześniak. Przytyłam już 10,5 kg
    Pozdrawiam Was wszystkie
    Dobranoc i kolorowych snów lub ekscytujących bzykoserc

Iwone, bliska77, samira, Nati74, inessa, Mango, polarmiś, Lucky, anna maria, Olena, grosza, caffe, Andzia33, gosia7122, megan8 lubią tę wiadomość

[img][/img]ex2btv7310kr6qnr.png
  • Iwone Autorytet

Wysłany: 4 września 2013, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 marca 2017, 19:35

bliska77, inessa, Lucky, anek42, caffe, megan8 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 września 2013, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    angela wrote:
    Dobry wieczór kobietki,
    Dzisiaj miałam usg po 31 t.c. - dzidzia rozwija się prawidłowo , wszystkie wymiary właściwe , waży 1780g - widziałam buźkę - śliczna! Niestety była odwrócona pleckami i nie chciała pokazać co jest między nóżkami , żebym już była pewna na 100%. Ułożenie główkowe, nie ma wskazań do cc - po skończonym 32tc odstawiam duphaston, a za 3 tyg. leki przeciwskurczowe. Szyjka wysoko, zamknięta - więc gin stwierdził ,że jeszcze nie szykuję się do porodu, z czego bardzo się cieszę, bo bałam się , że będzie wcześniak. Przytyłam już 10,5 kg
    Pozdrawiam Was wszystkie
    Dobranoc i kolorowych snów lub ekscytujących bzykoserc
    Angela, jak ten czas szybko leci, bardzo się cieszę że u Ciebie a racze u Was wszystko ok, już niebawem będziemy odliczać dni do porodu :-)

inessa, Lucky, angela, caffe, Andzia33 lubią tę wiadomość

• Bozia3 Autorytet

Wysłany: 4 września 2013, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Promyk....chyba masz 1,23 cm to endo, a nie 12,3 - bo przecież to niemożliwe trochę.....
    Ale 1,23 to bardzo ładny wynik...:)

samira, inessa, Lucky, bliska77, caffe lubią tę wiadomość

FZuMp1.png

• Bozia3 Autorytet

Wysłany: 4 września 2013, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela..super...już urodź tą Lenkę i bierz się za jakiegoś Bartusia - dołącz do naszych starań...
    A 10 kg...to bardzo przepisowo...:)

inessa, Lucky, bliska77, caffe, angela, Andzia33, megan8 lubią tę wiadomość

FZuMp1.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 września 2013, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bozia3 wrote:
    Promyk....chyba masz 1,23 cm to endo, a nie 12,3 - bo przecież to niemożliwe trochę.....
    Ale 1,23 to bardzo ładny wynik...:)
    Bozia bo to jest jako 12,3 mm (milimetrów a nie cm)chyba o to chdzi ;) i tak by się zgadzało ze 1,23cm

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2013, 21:50

• Bozia3 Autorytet

Wysłany: 4 września 2013, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    samira wrote:
    Bozia bo to jest jako 12,3 mm (milimetrów a nie cm)chyba o to chdzi ;) i tak by się zgadzało ze 1,23cm
    a no pewnie tak myślała...ale napisała cm...ale już się nie czepiam....tylko zgłupiałam jak zobaczyłam taki rozmiar...:)

samira, inessa, Lucky, bliska77, caffe lubią tę wiadomość

FZuMp1.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 września 2013, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bozia3 wrote:
    a no pewnie tak myślała...ale napisała cm...ale już się nie czepiam....tylko zgłupiałam jak zobaczyłam taki rozmiar...:)
    hehe no wtedy to by mogły się pięcioraczki zagniezdzić :D

inessa, Lucky, bliska77, caffe, Andzia33 lubią tę wiadomość

• Bozia3 Autorytet

Wysłany: 4 września 2013, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga super, że wyniki ok - tym bardziej inseminacja daje Wam większą szansę - wyhodują Ci dorodne jajo i do ataku....:)

inessa, Lucky, bliska77, caffe lubią tę wiadomość

FZuMp1.png

• Lucky Autorytet

Wysłany: 5 września 2013, 07:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam dziewczynki
    zimno, ale słonecznie
    ale masz endo Promyku, ja walczę zażarcie o zwykłe 8mm :) i różnie z tym bywa, pewnie to jest naszym problemem

Angelo, ale Ci wspaniale, no nie umiem nie zazdrościć ale jednocześnie bardzo się z Tobą cieszę

Cafe będziesz testować???? :D

pozdrawiam wszystkie

anna maria, anek42, caffe, angela, Andzia33, inessa lubią tę wiadomość

‹‹ 1180 1181 1182 1183 1184 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak radzić sobie z poczuciem winy i ze wstydem?

Poczucie winy i wstydu może wpływać na to, jak postrzegasz siebie, jakie decyzje podejmujesz i jak budujesz relacje z innymi. Jeśli nie umiesz ich rozpoznać i zrozumieć, mogą Cię przytłaczać, odbierać energię i podcinać pewność siebie. Nie musisz w tym tkwić. Nauka rozróżniania tych emocji i skutecznego radzenia sobie z nimi pomoże Ci odzyskać wewnętrzny spokój i lepszy kontakt ze sobą.

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych - aplikacja starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ