35 +
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Co powiecie jesli mam endometrium 12,3 cm jak wskazalo usg. Ja sie na tym kompletnie nie znam.
A jesli chodzi o palec to juz wole go sobie ciachnac. Rwie jak diabli az do szyji a jutro zmiana opatrunku i drenazu na zywca - nie dam rady....musialam sie ratowac duza dawka lekow przeciwbolowych- bede jak grzechotka a tu w perspektywie jeszcze nocka w robocieAndzia33, samira, bliska77, Iwone, inessa, anek42, caffe lubią tę wiadomość
Promyk -
Tak sobie czytam i żal mi tego strażnika
Biedak nie da rady nawet z workiem cementu na takie głodne towarzystwo
Dziś przesunęłam moją wizytę u gin na 29.10., bo wtedy będę prawdopodobnie w 7dc, więc wcześniej zrobię sobie w 3-4dc LH, FSH i estradiol, no i zabiorę wydruki z ovu. Gdy przyjdę taka przygotowana walonki jej spadnąAndzia33, bliska77, Iwone, inessa, Lucky, caffe, megan8 lubią tę wiadomość
Mangoi jej marzenie
-
nick nieaktualnypromyk wrote:Co powiecie jesli mam endometrium 12,3 cm jak wskazalo usg. Ja sie na tym kompletnie nie znam.
A jesli chodzi o palec to juz wole go sobie ciachnac. Rwie jak diabli az do szyji a jutro zmiana opatrunku i drenazu na zywca - nie dam rady....musialam sie ratowac duza dawka lekow przeciwbolowych- bede jak grzechotka a tu w perspektywie jeszcze nocka w robocie
ENDOMETRIUM – błona śluzowa macicy ssaków[1], wrażliwa na hormony steroidowe, w szczególności na estrogeny i gestageny, w związku z czym zmieniająca się wraz z cyklem miesięcznym.
U dziewcząt przed okresem dojrzewania ma grubość od 0,3 do 0,5 mm. U kobiet miesiączkujących w okresie okołoowulacyjnym przeciętnie ma grubość 7–9 mm, a w drugiej fazie cyklu może dochodzić do 15 mm (za nieprawidłową grubość endometrium dla kobiet miesiączkujących uznaje się wartość powyżej 15 mm). W okresie pomenopauzalnym u kobiet stosujących HTZ grubość endometrium nie powinna przekraczać 8 mm, a u kobiet nie stosujących HTZ nie powinna przekraczać 5 mm. Po okresie pomenopauzalnym grubość endometrium przekraczająca 12 mm sugeruje raka trzonu macicy.
W błonie śluzowej można wyróżnić dwie warstwy, które są dobrze widoczne w fazie lutealnej. Są to warstwy podstawna i czynnościowa. Warstwa czynnościowa złuszcza się w końcowej fazie lutealnej cyklu miesiączkowego. Warstwa podstawowa stanowi materiał zapasowy, z którego odbudowuje się warstwa czynnościowa na początku cyklu miesięcznego.
W fazie folikularnej podwyższone i narastające stężenie estrogenów powoduje proliferację komórek podścieliska, rozrost cew gruczołowych (w ich komórkach gromadzi się glikogen) i naczyń krwionośnych spiralnych. W tym okresie błona śluzowa kilkakrotnie grubieje i odtwarza się nabłonek gruczołowy wyściełający jamę macicy.
Rozbudowujące się w jajniku ciałko żółte zaczyna wydzielać progesteron i cykl przechodzi w fazę lutealną. Komórki endometrium dojrzewają i tracą zdolności mitotyczne. W szczytowych częściach komórek nadal gromadzi się glikogen. Częściowo jest on wydzielany do cew gruczołowych. Cewy rozszerzają się i przyjmują kształt gwiazdkowaty oraz zwijają się spiralnie. Naczynia spiralne układają się wzdłuż cew, obficie je unaczyniając. Komórki podścieliska są w tym okresie tzw. komórkami doczesnowymi miesiączkowymi. Ulegają one przekształceniu i pojawiają się w nich enzymy proteolityczne, glikogen i lipidy. Zewnętrzna warstwa zawiera komórki doczesnowe i nabłonek pokrywający, które razem stanowią warstwę zbitą. Głębiej znajdują się rozbudowane cewy gruczołowe, czyli warstwa gąbczasta.
Jeżeli dojdzie do zapłodnienia, pod wpływem progesteronu z ciałka żółtego nastąpi dalszy rozwój endometrium i przekształcenie go w doczesną ciążową z warstwą zbitą i gąbczastą. Wtedy endometrium bogate w substancje odżywcze ma odżywiać zarodek przed jego pełnym zagnieżdżeniem (implantacją).
W przeciwnym wypadku dochodzi do ustania działania ciałka żółtego i wydzielania progesteronu. Następuje krótkotrwałe niedokrwienie, a następnie rozszerzenie naczyń włosowatych. Wypełniają się one krwią i pękają. Część czynnościowa błony śluzowej ulega złuszczeniu.
aaa współczuję bólu palca jak pisałam miałam podobnie ...Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2013, 17:42
bliska77, inessa lubią tę wiadomość
-
oj promyczku ciężko,a nie możesz wziąc wolnego?
Endometrium masz bardzo duże a to hyba dobrze,dzidziuś będzie miał się gdzie zagniezdzic.
Kiedyś mi m nie chcący przejechał nogę autem [busem -załadowanym]i wtedy właśnie ucierpiał duży palec,gdzie paznokiec całkowicie odskoczył[nawet nie wiedziałam,że jest pod skórą taki duży]miałam coś do psikania i nawet szybsze poruszanie m się po pokoju mi przeszkadzało.
Dasz radę ,bądż dzielna!bliska77, inessa, caffe, megan8 lubią tę wiadomość
Andzia33 -
nick nieaktualnyReni wrote:niektóre są obrzydliwe.. chyba wolałam tego nie widzieć
dla mnie tylko 3 i 5
to jest tak intymna chwila, że nie wiem czy bym chciała, żeby to ktoś oglądała już jestem całkowitym przeciwnikiem filmowania porodu!!!!!!!!!!!!!!!!
inessa, Andzia33 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnypromyk wrote:Co powiecie jesli mam endometrium 12,3 cm jak wskazalo usg. Ja sie na tym kompletnie nie znam.
A jesli chodzi o palec to juz wole go sobie ciachnac. Rwie jak diabli az do szyji a jutro zmiana opatrunku i drenazu na zywca - nie dam rady....musialam sie ratowac duza dawka lekow przeciwbolowych- bede jak grzechotka a tu w perspektywie jeszcze nocka w robocieinessa, Lucky, caffe lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Dobry wieczór kobietki,
Dzisiaj miałam usg po 31 t.c. - dzidzia rozwija się prawidłowo , wszystkie wymiary właściwe , waży 1780g - widziałam buźkę - śliczna! Niestety była odwrócona pleckami i nie chciała pokazać co jest między nóżkami , żebym już była pewna na 100%. Ułożenie główkowe, nie ma wskazań do cc - po skończonym 32tc odstawiam duphaston, a za 3 tyg. leki przeciwskurczowe. Szyjka wysoko, zamknięta - więc gin stwierdził ,że jeszcze nie szykuję się do porodu, z czego bardzo się cieszę, bo bałam się , że będzie wcześniak. Przytyłam już 10,5 kg
Pozdrawiam Was wszystkie
Dobranoc i kolorowych snów lub ekscytujących bzykosercIwone, bliska77, samira, Nati74, inessa, Mango, polarmiś, Lucky, anna maria, Olena, grosza, caffe, Andzia33, gosia7122, megan8 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyangela wrote:Dobry wieczór kobietki,
Dzisiaj miałam usg po 31 t.c. - dzidzia rozwija się prawidłowo , wszystkie wymiary właściwe , waży 1780g - widziałam buźkę - śliczna! Niestety była odwrócona pleckami i nie chciała pokazać co jest między nóżkami , żebym już była pewna na 100%. Ułożenie główkowe, nie ma wskazań do cc - po skończonym 32tc odstawiam duphaston, a za 3 tyg. leki przeciwskurczowe. Szyjka wysoko, zamknięta - więc gin stwierdził ,że jeszcze nie szykuję się do porodu, z czego bardzo się cieszę, bo bałam się , że będzie wcześniak. Przytyłam już 10,5 kg
Pozdrawiam Was wszystkie
Dobranoc i kolorowych snów lub ekscytujących bzykosercinessa, Lucky, angela, caffe, Andzia33 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyBozia3 wrote:Promyk....chyba masz 1,23 cm to endo, a nie 12,3 - bo przecież to niemożliwe trochę.....
Ale 1,23 to bardzo ładny wynik...i tak by się zgadzało ze 1,23cm
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2013, 21:50
inessa, Lucky, caffe lubią tę wiadomość
-
samira wrote:Bozia bo to jest jako 12,3 mm (milimetrów a nie cm)chyba o to chdzi
i tak by się zgadzało ze 1,23cm
samira, inessa, Lucky, bliska77, caffe lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyBozia3 wrote:a no pewnie tak myślała...ale napisała cm...ale już się nie czepiam....tylko zgłupiałam jak zobaczyłam taki rozmiar...
inessa, Lucky, bliska77, caffe, Andzia33 lubią tę wiadomość
-
witam dziewczynki
zimno, ale słonecznie
ale masz endo Promyku, ja walczę zażarcie o zwykłe 8mmi różnie z tym bywa, pewnie to jest naszym problemem
Angelo, ale Ci wspaniale, no nie umiem nie zazdrościć ale jednocześnie bardzo się z Tobą cieszę
Cafe będziesz testować????
pozdrawiam wszystkieanna maria, anek42, caffe, angela, Andzia33, inessa lubią tę wiadomość