X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

35 +

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 września 2013, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bozia3 wrote:
    samirka - widać, że masz parcie na rozmnażanie - Freud już by Cię zinterpretował.... że chcesz się "pocielić"...;)
    parcie mam ale muszę poczekać do grudnia ,bo do tego czasu odłozylismy staranka :P

Andzia33, caffe lubią tę wiadomość

• promyk Autorytet

Wysłany: 4 września 2013, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co powiecie jesli mam endometrium 12,3 cm jak wskazalo usg. Ja sie na tym kompletnie nie znam.
    A jesli chodzi o palec to juz wole go sobie ciachnac. Rwie jak diabli az do szyji a jutro zmiana opatrunku i drenazu na zywca - nie dam rady....musialam sie ratowac duza dawka lekow przeciwbolowych- bede jak grzechotka a tu w perspektywie jeszcze nocka w robocie

Andzia33, samira, bliska77, Iwone, inessa, anek42, caffe lubią tę wiadomość

Promyk
  • Mango Autorytet

Wysłany: 4 września 2013, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak sobie czytam i żal mi tego strażnika ;) Biedak nie da rady nawet z workiem cementu na takie głodne towarzystwo ;)
    Dziś przesunęłam moją wizytę u gin na 29.10., bo wtedy będę prawdopodobnie w 7dc, więc wcześniej zrobię sobie w 3-4dc LH, FSH i estradiol, no i zabiorę wydruki z ovu. Gdy przyjdę taka przygotowana walonki jej spadną ;)

Andzia33, bliska77, Iwone, inessa, Lucky, caffe, megan8 lubią tę wiadomość

Mango motylki.gif i jej marzenie <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 września 2013, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    promyk wrote:
    Co powiecie jesli mam endometrium 12,3 cm jak wskazalo usg. Ja sie na tym kompletnie nie znam.
    A jesli chodzi o palec to juz wole go sobie ciachnac. Rwie jak diabli az do szyji a jutro zmiana opatrunku i drenazu na zywca - nie dam rady....musialam sie ratowac duza dawka lekow przeciwbolowych- bede jak grzechotka a tu w perspektywie jeszcze nocka w robocie

ENDOMETRIUM – błona śluzowa macicy ssaków[1], wrażliwa na hormony steroidowe, w szczególności na estrogeny i gestageny, w związku z czym zmieniająca się wraz z cyklem miesięcznym.
    U dziewcząt przed okresem dojrzewania ma grubość od 0,3 do 0,5 mm. U kobiet miesiączkujących w okresie okołoowulacyjnym przeciętnie ma grubość 7–9 mm, a w drugiej fazie cyklu może dochodzić do 15 mm (za nieprawidłową grubość endometrium dla kobiet miesiączkujących uznaje się wartość powyżej 15 mm). W okresie pomenopauzalnym u kobiet stosujących HTZ grubość endometrium nie powinna przekraczać 8 mm, a u kobiet nie stosujących HTZ nie powinna przekraczać 5 mm. Po okresie pomenopauzalnym grubość endometrium przekraczająca 12 mm sugeruje raka trzonu macicy.
    W błonie śluzowej można wyróżnić dwie warstwy, które są dobrze widoczne w fazie lutealnej. Są to warstwy podstawna i czynnościowa. Warstwa czynnościowa złuszcza się w końcowej fazie lutealnej cyklu miesiączkowego. Warstwa podstawowa stanowi materiał zapasowy, z którego odbudowuje się warstwa czynnościowa na początku cyklu miesięcznego.
    W fazie folikularnej podwyższone i narastające stężenie estrogenów powoduje proliferację komórek podścieliska, rozrost cew gruczołowych (w ich komórkach gromadzi się glikogen) i naczyń krwionośnych spiralnych. W tym okresie błona śluzowa kilkakrotnie grubieje i odtwarza się nabłonek gruczołowy wyściełający jamę macicy.
    Rozbudowujące się w jajniku ciałko żółte zaczyna wydzielać progesteron i cykl przechodzi w fazę lutealną. Komórki endometrium dojrzewają i tracą zdolności mitotyczne. W szczytowych częściach komórek nadal gromadzi się glikogen. Częściowo jest on wydzielany do cew gruczołowych. Cewy rozszerzają się i przyjmują kształt gwiazdkowaty oraz zwijają się spiralnie. Naczynia spiralne układają się wzdłuż cew, obficie je unaczyniając. Komórki podścieliska są w tym okresie tzw. komórkami doczesnowymi miesiączkowymi. Ulegają one przekształceniu i pojawiają się w nich enzymy proteolityczne, glikogen i lipidy. Zewnętrzna warstwa zawiera komórki doczesnowe i nabłonek pokrywający, które razem stanowią warstwę zbitą. Głębiej znajdują się rozbudowane cewy gruczołowe, czyli warstwa gąbczasta.
    Jeżeli dojdzie do zapłodnienia, pod wpływem progesteronu z ciałka żółtego nastąpi dalszy rozwój endometrium i przekształcenie go w doczesną ciążową z warstwą zbitą i gąbczastą. Wtedy endometrium bogate w substancje odżywcze ma odżywiać zarodek przed jego pełnym zagnieżdżeniem (implantacją).
    W przeciwnym wypadku dochodzi do ustania działania ciałka żółtego i wydzielania progesteronu. Następuje krótkotrwałe niedokrwienie, a następnie rozszerzenie naczyń włosowatych. Wypełniają się one krwią i pękają. Część czynnościowa błony śluzowej ulega złuszczeniu.

aaa współczuję bólu palca jak pisałam miałam podobnie ...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2013, 17:42

bliska77, inessa lubią tę wiadomość

• Andzia33 Autorytet

Wysłany: 4 września 2013, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oj promyczku ciężko,a nie możesz wziąc wolnego?
    Endometrium masz bardzo duże a to hyba dobrze,dzidziuś będzie miał się gdzie zagniezdzic.
    Kiedyś mi m nie chcący przejechał nogę autem [busem -załadowanym]i wtedy właśnie ucierpiał duży palec,gdzie paznokiec całkowicie odskoczył[nawet nie wiedziałam,że jest pod skórą taki duży]miałam coś do psikania i nawet szybsze poruszanie m się po pokoju mi przeszkadzało.
    Dasz radę ,bądż dzielna!

bliska77, inessa, caffe, megan8 lubią tę wiadomość

Andzia33
  • Andzia33 Autorytet

Wysłany: 4 września 2013, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to do juterka idę wykonac mój bzykoplan!

bliska77, inessa, Mango, caffe lubią tę wiadomość

Andzia33
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 września 2013, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reni wrote:
    niektóre są obrzydliwe.. chyba wolałam tego nie widzieć :-/ dla mnie tylko 3 i 5
    to jest tak intymna chwila, że nie wiem czy bym chciała, żeby to ktoś oglądał
    mam podobne zdani ;-) a już jestem całkowitym przeciwnikiem filmowania porodu!!!!!!!!!!!!!!!!

inessa, Andzia33 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 września 2013, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bozia3 wrote:
    caffe Ty jesteś stuknięta na maksa...:)
    Caffe wymiata

inessa, Lucky, caffe lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 września 2013, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    promyk wrote:
    Piękne to endo :-)

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 września 2013, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wyniki mamy, wszystko chyba ok, jeden wynik ponad norme ale pielgniarka powiedziała, ze na 99,99% świadczy o przebytej infekcji, no odetchneliśmy

Iwone, inessa, Lucky, grosza, caffe, Andzia33, megan8 lubią tę wiadomość

• angela Autorytet

Wysłany: 4 września 2013, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobry wieczór kobietki,
    Dzisiaj miałam usg po 31 t.c. - dzidzia rozwija się prawidłowo , wszystkie wymiary właściwe , waży 1780g - widziałam buźkę - śliczna! Niestety była odwrócona pleckami i nie chciała pokazać co jest między nóżkami , żebym już była pewna na 100%. Ułożenie główkowe, nie ma wskazań do cc - po skończonym 32tc odstawiam duphaston, a za 3 tyg. leki przeciwskurczowe. Szyjka wysoko, zamknięta - więc gin stwierdził ,że jeszcze nie szykuję się do porodu, z czego bardzo się cieszę, bo bałam się , że będzie wcześniak. Przytyłam już 10,5 kg
    Pozdrawiam Was wszystkie
    Dobranoc i kolorowych snów lub ekscytujących bzykoserc

Iwone, bliska77, samira, Nati74, inessa, Mango, polarmiś, Lucky, anna maria, Olena, grosza, caffe, Andzia33, gosia7122, megan8 lubią tę wiadomość

[img][/img]ex2btv7310kr6qnr.png
  • Iwone Autorytet

Wysłany: 4 września 2013, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 marca 2017, 19:35

bliska77, inessa, Lucky, anek42, caffe, megan8 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 września 2013, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    angela wrote:
    Dobry wieczór kobietki,
    Dzisiaj miałam usg po 31 t.c. - dzidzia rozwija się prawidłowo , wszystkie wymiary właściwe , waży 1780g - widziałam buźkę - śliczna! Niestety była odwrócona pleckami i nie chciała pokazać co jest między nóżkami , żebym już była pewna na 100%. Ułożenie główkowe, nie ma wskazań do cc - po skończonym 32tc odstawiam duphaston, a za 3 tyg. leki przeciwskurczowe. Szyjka wysoko, zamknięta - więc gin stwierdził ,że jeszcze nie szykuję się do porodu, z czego bardzo się cieszę, bo bałam się , że będzie wcześniak. Przytyłam już 10,5 kg
    Pozdrawiam Was wszystkie
    Dobranoc i kolorowych snów lub ekscytujących bzykoserc
    Angela, jak ten czas szybko leci, bardzo się cieszę że u Ciebie a racze u Was wszystko ok, już niebawem będziemy odliczać dni do porodu :-)

inessa, Lucky, angela, caffe, Andzia33 lubią tę wiadomość

• Bozia3 Autorytet

Wysłany: 4 września 2013, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Promyk....chyba masz 1,23 cm to endo, a nie 12,3 - bo przecież to niemożliwe trochę.....
    Ale 1,23 to bardzo ładny wynik...:)

samira, inessa, Lucky, bliska77, caffe lubią tę wiadomość

FZuMp1.png

• Bozia3 Autorytet

Wysłany: 4 września 2013, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela..super...już urodź tą Lenkę i bierz się za jakiegoś Bartusia - dołącz do naszych starań...
    A 10 kg...to bardzo przepisowo...:)

inessa, Lucky, bliska77, caffe, angela, Andzia33, megan8 lubią tę wiadomość

FZuMp1.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 września 2013, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bozia3 wrote:
    Promyk....chyba masz 1,23 cm to endo, a nie 12,3 - bo przecież to niemożliwe trochę.....
    Ale 1,23 to bardzo ładny wynik...:)
    Bozia bo to jest jako 12,3 mm (milimetrów a nie cm)chyba o to chdzi ;) i tak by się zgadzało ze 1,23cm

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2013, 21:50

• Bozia3 Autorytet

Wysłany: 4 września 2013, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    samira wrote:
    Bozia bo to jest jako 12,3 mm (milimetrów a nie cm)chyba o to chdzi ;) i tak by się zgadzało ze 1,23cm
    a no pewnie tak myślała...ale napisała cm...ale już się nie czepiam....tylko zgłupiałam jak zobaczyłam taki rozmiar...:)

samira, inessa, Lucky, bliska77, caffe lubią tę wiadomość

FZuMp1.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 września 2013, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bozia3 wrote:
    a no pewnie tak myślała...ale napisała cm...ale już się nie czepiam....tylko zgłupiałam jak zobaczyłam taki rozmiar...:)
    hehe no wtedy to by mogły się pięcioraczki zagniezdzić :D

inessa, Lucky, bliska77, caffe, Andzia33 lubią tę wiadomość

• Bozia3 Autorytet

Wysłany: 4 września 2013, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga super, że wyniki ok - tym bardziej inseminacja daje Wam większą szansę - wyhodują Ci dorodne jajo i do ataku....:)

inessa, Lucky, bliska77, caffe lubią tę wiadomość

FZuMp1.png

• Lucky Autorytet

Wysłany: 5 września 2013, 07:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam dziewczynki
    zimno, ale słonecznie
    ale masz endo Promyku, ja walczę zażarcie o zwykłe 8mm :) i różnie z tym bywa, pewnie to jest naszym problemem

Angelo, ale Ci wspaniale, no nie umiem nie zazdrościć ale jednocześnie bardzo się z Tobą cieszę

Cafe będziesz testować???? :D

pozdrawiam wszystkie

anna maria, anek42, caffe, angela, Andzia33, inessa lubią tę wiadomość

‹‹ 1180 1181 1182 1183 1184 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kiedy ginekolog może zaproponować pessaroterapię i jak przebiega wdrożenie?

Obniżenie macicy, nietrzymanie moczu, ryzyko przedwczesnego porodu – to tylko niektóre z problemów, z którymi zmaga się wiele kobiet. Dla tych, które chcą uniknąć operacji, a jednocześnie poprawić jakość życia, rozwiązaniem może być pessaroterapia. Dowiedz się więcej, czym jest ta metoda i komu jest polecana. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikrobiom intymny a infekcje - wakacyjny niezbędnik

Mikrobiom pochwy to złożony ekosystem mikroorganizmów, który pełni kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia intymnego. Jego zaburzenie może prowadzić do różnorodnych dolegliwości, które są szczególnie uciążliwe podczas podróży. W tym artykule przyjrzymy się, jak działa mikrobiom pochwy, jakie czynniki mogą go zaburzyć podczas wakacji, a wreszcie jak skutecznie chronić zdrowie intymne w trakcie podróżowania oraz kiedy warto sięgnąć po sprawdzone wsparcie z apteki.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ