X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

35 +

Oceń ten wątek:
  • Reni Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iwcia77 wrote:
    ..bezpowrotnie mijaja czasy gdzie na osiedlu byly biblioteki publiczne i wypozyczanie ksiazek na 2 tyg...uwielbialam wypozyczac ksiazki :). swoja droga nie wiem skad za dzieciaka byla u mnie chec do czytania ksiazek :-O , bo w rodzinie czytali raczej "wieczor wybrzeza" i "trybune ludu" a ja ledwo nauczylam sie czytac , poprosilam mame zeby mnie zapisala do biblioteki i sama wypozyczalam ksiazki :). wtedy moja mama zaczela mi kupowac ksiazki- brzechwe, grimm-ow, chotomska, tuwim itd pozniej te wszystkie ksiazki oddalam wlasnie do tej biblioteki na potrzeby innych dzieci. Ivo kupilam nowe :)

to chyba zależy też od rodziców
    jesli rodzice czytają, to i może dziecko sięgnie z ciekawości
    pamiętam mamę jak już szliśmy spać, zawsze czytała książkę
    z nią chodziłam do biblioteki, a potem odkryłam książki, które mnie zafascynowały i poleciało
    w domu pełno było książek, bo mama pracowała w drukarni :-) eh fajnie było
    Byłam fanką pszczółki Mai i nie zapomnę jak dostałam książkę http://naforum.zapodaj.net/thumbs/b362444adfc9.jpg
    strasznie dziwaczne rysunki, wszystkie postacie w okularach

Jastra, ivf-ivf, kapturnica, iwcia77, Elfik, Mimbla, BISCA, efcia, Mega lubią tę wiadomość

2 IUI, 4 IVF ICSI. 70 cs..Naturalsik!!! Mamy Dziedzica! graphics-bees-482908.gifdqpri09ky14nbyvi.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 listopada 2015, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niuta wrote:
    Jak dla mnie to te całe 500 zł to jest dyskryminowanie dzieci.
    Dlaczego moje jedno ma nie dostać ani złotówki tylko dlatego, że mamy dochód większy niż 800 zł?
    Przy dwójce i więcej rozumiem że nie ma kryterium dochodu, tak?
    I wtedy można zarabiać po 10.000 zł i tak się dostanie.
    Może dla takich ludzi to będzie pikuś , ale dla mnie te 500 zł to by było coś.

Zgadza się, ja też przekraczam. Ale póki co budżet nie udźwignąłby takiego kroku.

• ivf-ivf Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jastra wrote:
    No ale skro to jest świadczenie na drugie to po co miałby być weryfikowany?
    Przecież warunek dochodu obowiązuje tylko przy jednym dziecku...
    Nic to, zobaczymy jak już będzie jakiś akt prawny. Bo na razie to takie gdybanie

No właśnie nie wiem, to o czym pisałam przeczytalam w Dzienniku Gazecie Prawnej ;-)

Jastra lubi tę wiadomość

• Niuta Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jastra wrote:
    Zgadza się, ja też przekraczam. Ale póki co budżet nie udźwignąłby takiego kroku.

Budżet nie udźwignie tego dawania na prawo i lewo od 2 dziecka....

Elfik, krycha.stara lubią tę wiadomość

Kiedy pomagamy innym, pomagamy sobie, ponieważ wszelkie dobro, które dajemy, zatacza koło i wraca do nas. – Flora Edwards
  • Reni Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dorbie wrote:
    A jak moje najstarsze dziecko skończy 18 lat, to moje drugie i trzecie dziecko będą dostawac te 500zł, czy wtedy drugie dziecko stanie się pierwszym i mu to zabiorą?
    Czy jest gdzieś to napisane?

spokojnie jak już tak będzie, to 500 będzie zlikwidowane, bo budżet tego nie udźwignie

a poważnie to chyba tak będzie, że zabiorą, bo z tego co mówili ma być to weryfikowane co roku czy co dwa lata, nie pamiętam już dokładnie

kapturnica, Elfik, Mega lubią tę wiadomość

2 IUI, 4 IVF ICSI. 70 cs..Naturalsik!!! Mamy Dziedzica! graphics-bees-482908.gifdqpri09ky14nbyvi.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 listopada 2015, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niuta wrote:
    Budżet nie udźwignie tego dawania na prawo i lewo od 2 dziecka....
    Będą dawać przez rok, a potem zrobią aneks, że tylko dla osób z niskim dochodem na każde dziecko i już. Tak jak było z becikowym, w pierwszym roku było dla każdego

kapturnica, Elfik, caffe lubią tę wiadomość

• kapturnica Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jastra wrote:
    Ale to wyglada jak kara i dskryminacja dla tych co potrafia sobie lepiej radzic od innych.Wszystko co dotyczy dzieci powinno byc rowno.TO tak jak z tym smiesznym rodzinnym to ,ze moj maz zarabia wiecej (nie spada mu to z nieba sam sie musial o to zatroszczyc )dskwalifikuje nas.Zreszta od zawsze pare groszy nawet jak przekraczalo juz nic nie dostalismy...
    Zasilki na dzieci i inne ekwiwalent powinny byc wyplacane w takiej samej kwocie kazdemu dziecku.Bo dziecko z rodziny gdzie rodzice maja tylko jedno bo nie chca lub nie moga miec wiecej nie moze byc naznaczane.

dorbie, Niuta, Elfik, efcia, Mega lubią tę wiadomość

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 listopada 2015, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kapturnica wrote:
    Ale to wyglada jak kara i dskryminacja dla tych co potrafia sobie lepiej radzic od innych.Wszystko co dotyczy dzieci powinno byc rowno.TO tak jak z tym smiesznym rodzinnym to ,ze moj maz zarabia wiecej (nie spada mu to z nieba sam sie musial o to zatroszczyc )dskwalifikuje nas.Zreszta od zawsze pare groszy nawet jak przekraczalo juz nic nie dostalismy...
    Zasilki na dzieci i inne ekwiwalent powinny byc wyplacane w takiej samej kwocie kazdemu dziecku.Bo dziecko z rodziny gdzie rodzice maja tylko jedno bo nie chca lub nie moga miec wiecej nie moze byc naznaczane.
    Wiesz, to tak jak z podatkiem, jak przekroczysz próg, to płacisz 32%
    To tez niesprawiedliwe, więcej zarobisz, więcej państwu oddac musisz. Jak dla mnie to ten próg powinien byc wyżej. Rozumiem jeśli chodzi o przedsiębiorców, zarabiają krocie, ale nieco ponad próg to nie sa aż tak duże zarobki

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada 2015, 10:49

ivf-ivf, kapturnica, Elfik lubią tę wiadomość

• kapturnica Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dorbie wrote:
    Będą dawać przez rok, a potem zrobią aneks, że tylko dla osób z niskim dochodem na każde dziecko i już. Tak jak było z becikowym, w pierwszym roku było dla każdego
    Dorbie ale przy becikowm prog dochodowy jest bardzo wysoki i malo kto go moze przekroczyc 1922zl na czysto na osobe .To juz naprawde trzeba miec hajsu jak lodu

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 listopada 2015, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reni wrote:
    z nią chodziłam do biblioteki, a potem odkryłam książki, które mnie zafascynowały i poleciało
    Byłam fanką pszczółki Mai i nie zapomnę jak dostałam książkę http://naforum.zapodaj.net/thumbs/b362444adfc9.jpg

Tez mam taką. :-)

Reni, iwcia77, efcia lubią tę wiadomość

• Reni Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kapturnica wrote:
    Dorbie ale przy becikowm prog dochodowy jest bardzo wysoki i malo kto go moze przekroczyc 1922zl na czysto na osobe .To juz naprawde trzeba miec hajsu jak lodu

nie
    wcale nie
    wystarczy, że facet napieprza nadgodziny i pracuje 6 dni w tyg i dupa zbita

macduska, caffe lubią tę wiadomość

• Reni Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    macduska wrote:
    Tez mam taką. :-)

moja tak bardzo mnie odrażała, że ją wyrzuciłam
    teraz żałuję

iwcia77, efcia lubią tę wiadomość

• ivf-ivf Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pożyjemy... Zobaczymy ;-) nie ma się co nakrecac, żyłam bez tej kasy to będę żyć dalej, ale jak dadzą to wezmę. Honorowa nie będę ;-)

macduska, kapturnica, ania.g, Mega lubią tę wiadomość

• Natka_79 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez uważam ze to dyskryminacja jedynskow. Wszyscy powinni miec po równo, jak 500 budżet nie udźwignie to np 300 a tak jest grupa wykluczona. Ciekawe czy to zgodne z konstytucją.

Na becikowe dali próg dochodowy ale i tak wysoki. ciekawe czy bedzie działała zasada Kamysza - jesli przekroczony zostanie dochód to odlicza sie od zasiłku kwotę przekroczenia.

Mega lubi tę wiadomość

hGXkp1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 listopada 2015, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kapturnica wrote:

Ideą tego dodatku miało byc właśnie zachęcenie rodzin do posiadania więcej niż jednego dziecka.

ivf-ivf, Elfik, Bozia3 lubią tę wiadomość

• Reni Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wacia jak mi się przypomni jakaś książka to szukam na aukcjach
    ale koniecznie musi być stare wydanie :-)

podczas przeprowadzki zginęła mi moja ulubiona z pięknymi obrazkami
    chciałam dla dziedzica

na szczęście kupiłam na allegro
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/6c907b7f9b6e.jpg

macduska, Mimbla, BISCA, iwcia77, efcia, Dziobak, Bozia3, Mega lubią tę wiadomość

• iwcia77 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reni wrote:
    ty! moja mama tez w drukarni cale zycie pracowala ( zreszta do dzisiaj) a za komuny ksiazki wynosili :) . tez mialam to wydanie Mai :D

chodzi o to ze moi rodzice nie czytali ksiazek wogole a ja juz tak :) mi to nawet do snu bajek nie opowiadali a ja mojemu Ivo juz tak :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada 2015, 10:51

Reni, Elfik, efcia lubią tę wiadomość

• ivf-ivf Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A te bezrobotne matki i studentki to ten 1000 dostaną?

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 listopada 2015, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reni wrote:
    moja tak bardzo mnie odrażała, że ją wyrzuciłam
    teraz żałuję

A mi się bardzo podobała. Lubiłam ja czytać.

Reni lubi tę wiadomość

• Reni Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iwcia77 wrote:
    ty! moja mam tez w drukarni cale zycie pracowala ( zreszta do dzisiaj) a za komuny ksiazki wynosili :) . tez mialam to wydanie Mai :D

chodzi o to ze moirodzice nie czytali ksiazek wogole a ja juz tak :) mi to nawet do snu bajek nie opowiadali a ja mojemu Ivo juz tak :)

moja bardziej w biurach drukarni gazet, ale też drukowali tam książki, albumy i zawsze po znajomości coś dostawała, albo były zapisy na co lepsze wydania
    żałuję, że wyrzuciłam wszystkie książki jak się przeprowadzałam
    czuję się jakbym popełniła zbrodnię :-(

kapturnica, Elfik, iwcia77, efcia lubią tę wiadomość

‹‹ 12315 12316 12317 12318 12319 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ