X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

35 +

Oceń ten wątek:
  • Natka_79 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    macduska wrote:

Nie rozumiem jednego.
    Jak chcą dawać wszystkim to narzekają, ze bogaci się wzbogacą, jak wprowadzają jakieś progi to larum, że nie wszystkim po równo. :O
    Tylko ze w tym przypadku progi sa w dolnych granicach dochodu a nie w górnych i liczy sie ilośc dzieci. Czyli prezes banku posiadający dwoje dostanie kasę a jak ktos przekroczy 800/os to juz nie. Moim zdaniem tu jest błąd. Moze powinni dawać na każde dziecko do progu jak przy becikowym?

kapturnica, caffe lubią tę wiadomość

hGXkp1.png
  • ivf-ivf Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kapturnica wrote:
    A jak ktos chce miec kolejne a nie moze??To ma byc to dodatkowa kara bo ma jedynaka??Bez przesad.

A tak na poważnie to skąd Ci na górze mogą o tym wiedzieć :-) czy ktoś może czy nie.

Myślę, ze chodzi o to, ze rodzina z dwojgiem, trojgiem czy szesciorgiem dzieci jest bardziej dociazona niz ta z jedynakiem... wiem, ze nie powinno sie tak tego wartosciowac, ale chyba o to chodzi.

macduska, Bozia3 lubią tę wiadomość

• Mimbla Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elfik wrote:
    Sceny kochałam. Teraz odkupiłam już dwa egzemplarze, na wypadek gdyby jeden wsiąkł.
    Ale nie znam zielonego prosiaczka, no jak to !!!!!! wchodze do netu

Prosiaczek był z plasteliny i miał guziczek zamiast nosa.
    I serce ulepione z plasteliny :)
    Fajne ilustracje tam były.

Jest opcja że mam to zachomikowane w domu, poszukam. Smoki też długo trzymałam..

Elfik, iwcia77, BISCA, Mega lubią tę wiadomość

35+, czynnik męski uwarunkowany genetycznie. 3 x IVF (12.2014, 04.2015, 02.2016)
    d51054bc0b.png
  • Elfik Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    macduska wrote:
    Brawo!!!! Robię to samo od lat!

oddać ksiązki, ale jak to? moje ukochane dzieci?;)

odziedziczyłam po ciotce bibliotekę. było trochę pozycji zupełnie nie w moim guście.
    A wiecie gdzie oddałam Harlequiny, Collins, Amande Quick i jak im tam było?
    do kobiecego więzienia w Sztumie.
    Innych książek niż romanse nie chcieli.
    Hm

iwcia77, efcia, ComeToMeBaby, Magdala, Simba, megan8, BISCA, Mega lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 listopada 2015, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natka_79 wrote:
    Tylko ze w tym przypadku progi sa w dolnych granicach dochodu a nie w górnych i liczy sie ilośc dzieci. Czyli prezes banku posiadający dwoje dostanie kasę a jak ktos przekroczy 800/os to juz nie. Moim zdaniem tu jest błąd. Moze powinni dawać na każde dziecko do progu jak przy becikowym?

Powtórzę - ideą, która przyświeca projektowi 500 zeta na dziecko jest poprawienie dzietności w Polsce. Bonusa dostają Ci, którym się chce poświęcić zdrowie, energię, czas i pieniądze na urodzenie i wychowanie więcej niż jednego dziecka.

ivf-ivf, Magdala, Bozia3 lubią tę wiadomość

• Simba Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja robilam amniopunkcje w siodmym bodajze miesiacu ciazy. Najbardziej stresujace, obciazajace psychicznie i bolesne badanie ever. Poryczalam sie, a M malo nie zemdlal. Nie robilabym go, ale Maxowi w zbyt szybkim tempie zaczela rosnac glowa i bylo podejrzenie wodoglowia (oraz ciezszych wad genetycznych). Zdecydowalam sie tylko dlatego ze wodoglowie mozna by bylo leczyc jeszcze w ciazy.
    Rozumiem bardzo dobrze Twoje dylematy. Nam nawet w tym siodmym miesiacu sugerowano "rozwiazanie problemu". DLA NAS TO BYLO WYKLUCZONE. Za dobrze znalismy juz wtedy Maxa i zbyt mocno go juz wtedy kochalismy :)
    Kiedys juz tu pisalam - mnie ciaza zmienila poglady na temat aborcji i uposledzen, wad etc. Ale to indywidualne. Podzielam zdanie Waci - mozna usunac dziecko o ktorym wiemy ze narodzi sie chore, ale nie mamy pewnosci czy to zdrowe nim pozostanie. Ja zadalam sobie pytanie w ciazy: czy gdyby ktos mi powiedzial ze urodze zdrowe dziecko ale ono powaznie zachoruje po 6 roku to czy usunelabym ciaze? Nie. Sa duze szanse, ze jak zobaczysz ten bijacy punkt na monitorze, to bedziesz chciala go miec za wszelka cene. Tak juz jest z dziecmi na ktore sie dlugo czeka ;)
    Mimbla wrote:
    Macduska, oczywiście masz rację że badanie kariotypu płodu to nie wszystko...nie znam się na wadach wrodzonych, wadach rozwojowych itd. Na pewno wszystko w genach nie leży. A może leży - tylko nie umiemy tego jeszcze wybadać bo diagnostyka genów nie jest ciągle doskonała.
    Ja akurat na punkcie genetyki mam "hopla"...
    Uważam że leży w niej źródło wielu rzeczy, tylko że to młoda dziedzina nauki. I myślę sobie, że diagnozowanie chorób czy inszych zaburzeń, będzie się jeszcze długo rozwijać. Latami, dziesiątkami lat.

Jak byliśmy u genetyczki, to słyszałam że te najcięższe choroby genetyczne można w badaniach prenatalnych potwierdzić, jak rozumiem, na 100%. Nie generalizuję że kariotyp to wszystko. Ale u nas bedzie najważniejszy. Jak masz siły się ze mną podzielić wiedzą na priva to chętnie się douczę :(. Mam nadzieję że będę mogła potem spać normalnie... przed i po transferze ;-))).

U nas jest szansa że kariotyp będzie całkiem ok, albo taki sam jak małżowy - czyli, skutkujący u chłopca problemami z rozrodem ("i tylko tyle, poza tym będzie jak mąż zdrowe"). Szansa 50/50..

Wiem że to niezręczne pytanie, ale czy robiłaś tzw kompletną diagnostykę prenatalną? Łącznie z badaniem płynu, z kosmówki?
    Czy lekarze umieli ustalić - gdzie leży przyczyna choroby dziecka?

Możesz mi of korz odpowiedzieć na priva, jeśli tak wolisz. No cóż, przygnębiłam się lekko ale i tak chętnie się doedukuję.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada 2015, 11:14

macduska, kapturnica, Elfik, iwcia77, efcia, caffe, sandra80, Magdala, Dziobak, Reni, BISCA, Bozia3, Mega, krycha.stara, satori lubią tę wiadomość

a8vSp1.png
  • kapturnica Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ivf-ivf wrote:
    A tak na poważnie to skąd Ci na górze mogą o tym wiedzieć :-) czy ktoś może czy nie.

Myślę, ze chodzi o to, ze rodzina z dwojgiem, trojgiem czy szesciorgiem dzieci jest bardziej dociazona niz ta z jedynakiem... wiem, ze nie powinno sie tak tego wartosciowac, ale chyba o to chodzi.
    No wiem ,ze jest dociazona ale czasem i ci co maja jedno maja ciezko...Dlatego sie nie powinno tak tego wartosciowac. A moze Ci co nie chca zadnego zdecydowalib sie chociaz na to jedno majac w perspektwie pomoc panstwa
    Wszystkie dzieci nasze sa!

Natka_79, Mega lubią tę wiadomość

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • ivf-ivf Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kapturnica wrote:
    No wiem ,ze jest dociazona ale czasem i ci co maja jedno maja ciezko...Dlatego sie nie powinno tak tego wartosciowac. A moze Ci co nie chca zadnego zdecydowalib sie chociaz na to jedno majac w perspektwie pomoc panstwa
    Wszystkie dzieci nasze sa!

Kochana, zawsze będzie ktoś poszkodowany lub niezadowolony, a sprawiedliwość zwłaszcza ta spoleczna, wiesz jak jest.

Bozia3, kapturnica lubią tę wiadomość

• iwcia77 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elfik wrote:
    Reni, mordo ty moja!
    u mnie zupełnie tak samo, nie wiem gdzie się moje książki podziały i teraz kupuję na allegro stare wydania!
    jakiś czas temu miałam fazę na książki z rysunkami Szancera. Trochę ich nakupowałam.
    Mam świadomość,że to mnie się najbardziej będą podobać, bo w tym zalewie łatwo dostępnych mega kolorowych książek nasze dzieci pewnie nie odczują tej magii
    Ale dla mnie postacie z bajek Andersena zawsze będą się kojarzyły z tym czarodziejskimi rysunkami

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/be7e798cbcd9.jpg
    dokladnie to wydanie oddlam do biblioteki a Ivo ma teraz taka:

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/cec5fc57e60d.jpg

ilustracje Szancera

• kapturnica Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Simbiak lov ju <3
    Jak pieknie to napisalas.Dlatego ja nie chcialam robic zadnych inwazyjnch badan ani nawet testow pappa bo wiedzialam ,ze nie bede zdolna usunac ciazy.Nigdy nie mamy pewnosci ,ze w przyszlosci cos sie nie pojawi.Dlatego cieszmy sie kazdym dniem z naszymi bąblami =D

Elfik, ivf-ivf, iwcia77, efcia, caffe, Simba, Mega, satori lubią tę wiadomość

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • Elfik Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy Mega dotarła do pracy? hellloł?

iwcia77, efcia, BISCA, Mega lubią tę wiadomość

• ivf-ivf Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    macduska wrote:
    Powtórzę - ideą, która przyświeca projektowi 500 zeta na dziecko jest poprawienie dzietności w Polsce. Bonusa dostają Ci, którym się chce poświęcić zdrowie, energię, czas i pieniądze na urodzenie i wychowanie więcej niż jednego dziecka.

Idealnie to ujęłaś :-)

macduska, Bozia3 lubią tę wiadomość

• Elfik Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    i gdzie jest Asiula się pytam?
    Pewnie jak wszyscy (prawie) z tego forum zwiedza świat i siedzie w Kambodży czy innych Seszelach..

iwcia77, efcia, Mimbla, kapturnica, Mega lubią tę wiadomość

• Simba Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdala wrote:
    A w bibliotece? Chyba dziala jeszcze?

Po angielsku jest tak, ze dzieci ucza sie Religious Studies, czyli poznaja wszystkie religie po kolei. Zawiera sie w tym wiara, etyka, zachowania religijne, a takze porownania, historia i aspekty kulturowe. Oraz przyklady slawnych osob, czy prorokow.
    Jak przychodzi czas na sakrementy, to te dzieci, ktore chca, sa przygotowywane po lekcjach i ucza sie tego, co trzeba.
    Tak bylo u mnie w liceum. Tylko ze muzulmanie zawsze robili rozpierduche na tych lekcjach, szczegolnie jesli byla mowa o Zydach.

Reni, krycha.stara lubią tę wiadomość

a8vSp1.png
  • Elfik Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja amniopunkcję robiłam i choć nie wiem jaką bym decyzję podjęła, bo tego nigdy nie wiemy, az stanie się faktem, popieram prawo do aborcji.
    I nie chcę tu pisac, bo nie ma po co dlaczego.
    Jest też różnica pomiędzy ciążą i unikaniem cierpienia dziecka a .. eh dobra.
    Są takie sytuacje jak te w które zamieszany był hazan.

a powiem wam, że jak pomagałam w ciąży dziewczynie, która urodziła dziecko z Z Downa, niespodzianie, to powiem wam, że błogosławiłam to, że mam wynik amnio w garści..inaczej wyobraźnia by pracowała.
    Dla mnie amniopunkcja zapewniła spokój w ciąży.
    Nie pokaże wszystkiego, ale duzo schorzeń eliminuje.

a decydując się na dziecko zawsze jest ryzyko, że zachoruje w każdym dniu swego życia, jakby człowiek tak myslał, to by się nie zdecydował :)

iwcia77, anna maria, Simba, ania.g, Mimbla, BISCA, Magda*, kapturnica, paszczakin, Mega lubią tę wiadomość

• Elfik Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Idę powiesić pranie, ledwo to pomyślałam, dzieć się obudził..
    Radar jakis czy co?

iwcia77, BISCA, kapturnica, Mega lubią tę wiadomość

• iwcia77 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a tak se wspominamy ksiazki...potrzebuje pomocy ...byl taki ludzik co mial czerwone serce ..troche podobny do plastusia ...jak on sie zowal?

• caffe Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reni wrote:
    nie
    wcale nie
    wystarczy, że facet napieprza nadgodziny i pracuje 6 dni w tyg i dupa zbita
    Ja przekroczyłam ten próg, a nie uważam żebym żyła w przepychu.

ivf-ivf, Reni, kapturnica lubią tę wiadomość

• Magdala Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iwcia77 wrote:
    ty! moja mama tez w drukarni cale zycie pracowala ( zreszta do dzisiaj) a za komuny ksiazki wynosili :) . tez mialam to wydanie Mai :D

chodzi o to ze moi rodzice nie czytali ksiazek wogole a ja juz tak :) mi to nawet do snu bajek nie opowiadali a ja mojemu Ivo juz tak :)

Sorry iwcia, ale jak nie czytali ksiazek to po co wynosili??

iwcia77 lubi tę wiadomość

Bedzie tak, jak chcesz zeby bylo.
  • iwcia77 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elementarz Falskiego - 67 zl ? nono...cena niezla :(

ivf-ivf lubi tę wiadomość

‹‹ 12317 12318 12319 12320 12321 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ