35 +
-
WIADOMOŚĆ
-
ComeToMeBaby wrote:to że się nie da nic zrobić to jest półprawda.
po pierwsze wiadomo wtedy co jest grane jeśli jest coś nie tak. wtedy można zaplanować co dalej. wiadomo, że genów nie "uleczymy", ale możemy zbadać, czy krzyżowanie naszych genów stwarza ryzyko jakiejś choroby u dziecka, czy będzie nosicielem mutacji itp. Można wdrożyć diagnostykę preimplantacyjną- badanie zarodków pod kątem DNA. Droga sprawa, ale możliwość jest. Podjąć wtedy można decyzję co z zarodkiem, czy i jakie jest ryzyko poronień. Co do genetyki to tu na pewno Mimbla może się wypowiedzieć, ja liznęłam tematu.
No wlasnie. Chodzi przede wszystkim o to, zeby znalezc w czym problem. Jesli sie okaze, ze genetyka, i nie da sie leczyc, przynajmniej wiemy na czym stoimy i mozna podejmowac dalsze kroki zamiast tracic czas na kolejne IVF, ktore i tak (ewentualnie) nie przyniosa skutku.
Sabina, moremi, ComeToMeBaby lubią tę wiadomość
-
Mimbla wrote:Biszka a robiłaś kiedyś histeroskopię diagnostyczną?
Nie, nie robilam. Moja ginka powiedziala, ze jak II IVF nie da ciazy, to mi zrobi to badanie.
Ale z tego co pamietam, to lekarz "podgladal" macice podczas laparoskopii (przy usuwaniu ciaz pozamacicznych) i nie znalazl nic alarmujacego. Mialam tez HSG i w raporcie bylo, ze macica OK.
Sabina, Mimbla, efcia, Mega, moremi, ComeToMeBaby lubią tę wiadomość
-
BISCA wrote:No wlasnie. Chodzi przede wszystkim o to, zeby znalezc w czym problem. Jesli sie okaze, ze genetyka, i nie da sie leczyc, przynajmniej wiemy na czym stoimy i mozna podejmowac dalsze kroki zamiast tracic czas na kolejne IVF, ktore i tak (ewentualnie) nie przyniosa skutku.
Bisca pogadaj z lekarką o tej heparynie, powinna pomóc i rzeczywiście zrób histerokopię, bo może coś z macicą nie teges. Na tym bym się teraz skupiła.BISCA, ivf-ivf, Mimbla lubią tę wiadomość
-
Sabina wrote:Iwcia moja córka bez problemu bierze teraz nebulizacje, ale jak była.młodsza to się tego bala. U nas pomagalo włączenie tv. Nawet reklam, byle odwracaly uwage
Sabina, paszczakin, Simba lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyiwcia77 wrote:moj sie nie boi ale jak juz go przywiaze, unieruchomie , maske zaloze to wlaczam wszystko w domu- tv, komp, radio a on i tak wyje
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia 2015, 17:34
iwcia77 lubi tę wiadomość
-
a to jest moj Karcher :
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/ccc2c2108e71.jpg
komu okien tym nie wymyje ten sie nie moze nadziwic jakie czysciutkie, bez smug, maziow itp, szybko i niezawodnie - nie narzekam zebym sie narobila
woda z kropelka plynu do naczyc, szmatka z mikrofibry , myje okna i potem sciagam caly syf, kurz i kupy muchoweMimbla, Sabina, BISCA, efcia, Niuta, ania.g, Bozia3, megan8, satori lubią tę wiadomość
-
Magdala wrote:Tak mozna badac i podjac decyzje co z zarodkiem, ale nie da sie naprawic. To takie troche poswiecanie siebie dla nauki. A czas leci.
Oni kariotypy maja w porzadku. Co tu jeszcze grzebac.
Moim zdaniem nalezy podrazyc dlaczego zarodek jest eliminowany. Nie wierze, ze 4 razy z powodu genetyki.
W zasadzie to tylko 2 razy. 2 pierwsze ciaze byly pozamaciczne. Usuniete w 7tc, co "ciekawe" zywe. Czyli zarodki byly OK, mimo, ze zagniezdzone w nieodpowiednim miejscu.
-
Biszka, mnie się wydaje że mogłabyś przede wszystkim do tego tematu histerki wrócić, teraz ze swoją ginką.
Sprawdzić czy wszystko jest w porządku, czy przegrody nie ma, ani jakiegoś małego polipa. Niechby przy okazji wzięli ze dwa wycinki do biopsji - bedziesz miała a'la scratching na poczet crio.
Histero w takim przypadku najlepiej robić w okolicach 7-8 dnia cyklu. Ja tak robiłam.
I w kolejnym cyklu bierzesz swojego mrożonego biszkopta.
Sabina, BISCA, efcia, ComeToMeBaby, paszczakin, satori, Simba lubią tę wiadomość
-
sandra80 wrote:Bisca pogadaj z lekarką o tej heparynie, powinna pomóc i rzeczywiście zrób histerokopię, bo może coś z macicą nie teges. Na tym bym się teraz skupiła.
Ok, to dzialam w tym kierunku.
Dzieki za wasze cenne rady
Jak dlugo po histero trzeba byc na zwolnieniu ?efcia, malgos741 lubią tę wiadomość
-
Mimbla wrote:Biszka, mnie się wydaje że mogłabyś przede wszystkim do tego tematu histerki wrócić, teraz ze swoją ginką.
Sprawdzić czy wszystko jest w porządku, czy przegrody nie ma, ani jakiegoś małego polipa. Niechby przy okazji wzięli ze dwa wycinki do biopsji - bedziesz miała a'la scratching na poczet crio.
Histero w takim przypadku najlepiej robić w okolicach 7-8 dnia cyklu. Ja tak robiłam.
I w kolejnym cyklu bierzesz swojego mrożonego biszkopta.
Dam Wam znac kiedy wizyta i czy ginka idzie w "nasz" plan
Mimbla, iwcia77, efcia, moremi, ComeToMeBaby, Simba lubią tę wiadomość
-
BISCA wrote:Ok, to dzialam w tym kierunku.
Dzieki za wasze cenne rady
Jak dlugo po histero trzeba byc na zwolnieniu ?
W Polsce możesz być na zwolnieniu, ale z reguły absolutnie nie ma takiej potrzeby.
Jeśli robią zabieg typu usuwanie przegrody, zrostu, mięśniaka - no to może być krwawienie i rekonwalescencja- może 3 dni?
Ale u mnie niczego nie usuwali, po biopsji było samo plamienie, luz blues. Następnego dnia siedziałam przed kompem i tylko przeżywałam jak było w szpitalu. Bo było chu -owo, co tu dużo mówić.Sabina, efcia, iwcia77, BISCA, moremi, ComeToMeBaby lubią tę wiadomość
-
iwcia77 wrote:o 16 podam mu pierwsza dawke , wiec zobaczymy
zapomnialam sie pediatry zapytac czy mam mu podawac tez oslonkowe na flore bakteryjna ?
Iwcia ostatnio lekarz odradzil mojej mamie leki osłonowe, powiedzial ze one zmniejszaja dzialanie antybiotyku, ze jezeli brac, to w duzym odstepie, nie pamietam jakim-podpytam
no chyba ze nasz forumowy lekarz cos wie na ten tematiwcia77 lubi tę wiadomość
-
efcia wrote:Iwcia ostatnio lekarz odradzil mojej mamie leki osłonowe, powiedzial ze one zmniejszaja dzialanie antybiotyku, ze jezeli brac, to w duzym odstepie, nie pamietam jakim-podpytam
no chyba ze nasz forumowy lekarz cos wie na ten tematMimbla, efcia lubią tę wiadomość
-
Uff, wreszcie nadrobiłam
swoja droga mam czas tylko przy dojarce
Doobry
Kapta, spóźnione życzenia- spełnienia marzeń i sił na codzień !
Bisca, s tobie zycze zeby zagadka sie rozwiązała i żebyś jak najszybciej zaliczała kolejne etapy ciazy
Elfik ja tez z chęcią przyjmę ten voucher do h&y
Padnięta dzis jestema tu prasowanie wola... Tylko kręgosłup tak mi napier.... ze szkoda gadac
Krycha, cudne pierniczki
Swoja droga jak to możliwe ze juz grudzieńtak w ogóle to myslalam ze dzis jakis czwartek jest a to dopiero wtorek
O hoo, Francesco zgłodniał
iwcia77, BISCA, kapturnica, Sabina, efcia, ania.g, Mega, moremi, ComeToMeBaby, Bozia3, satori lubią tę wiadomość
-
Ja zaraz wychodzę na usg moich piersi.
Czy ktoś pamięta w jakim rozmiarze mam piersi?
Na pewno nie.
No nieważne.
To idę je przebadaćiwcia77, BISCA, Sabina, efcia, Reni, malgos741, moremi, ComeToMeBaby, satori, Simba lubią tę wiadomość
-
bry wieczornie
nie mam siły ale kciuki i kegle zaciskam za wygrane boje z chorobami i infekcjami, bezstresową pracę, udane pierniczenie coby lukier nie spływał, za superowe wyniki badań, dłuższe/krótsze* cykle, mądrych/słuchających się foruma ginów i za rozkminianie zagwozdek
zostawiłam przepis na pieczyste co się zawsze udaje
ftorkuf też nie lubie, ide w karton coś uprasować
* niepotrzebne skreślić
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia 2015, 18:48
iwcia77, Sabina, kapturnica, BISCA, ComeToMeBaby lubią tę wiadomość
jeżeli plan A nie wypali, alfabet ma jeszcze 25 liter