35 +
-
WIADOMOŚĆ
-
Bozia3 wrote:a pod choinką to coś innego - będzie oczywiście prezent,ale to wtedy aniołki chodzą, a nie Mikołaj...
Mikołaj chodzi w nocy z 5na6 grudnia i zostawia prezenty pod poduszką..tego by nie zakumał...
jakie q...wa aniołki???co Ty do mnie rozmawiasz? Tyle lat żyłam w kłamstwie!???!!
BISCA, ComeToMeBaby, iwcia77, kapturnica, moremi, paszczakin, efcia, SolarPolar, sandra80, Mimbla lubią tę wiadomość
-
Bozia3 wrote:a pod choinką to coś innego - będzie oczywiście prezent,ale to wtedy aniołki chodzą, a nie Mikołaj...
Mikołaj chodzi w nocy z 5na6 grudnia i zostawia prezenty pod poduszką..tego by nie zakumał...
aaa w senie 6.12 no to fakt my też w domu nie obchodziliśmy (jakies tam jajko z niespodzianką było i gitarra)Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2015, 13:22
kapturnica, efcia lubią tę wiadomość
-
Reni wrote:jakie q...wa aniołki???
co Ty do mnie rozmawiasz? Tyle lat żyłam w kłamstwie!???!!
ale są różne warianty po Polsce praktykowane, nawet i z Dziadkiem Mrozemale o aniołkach to słyszę pierwszy raz.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2015, 12:23
kapturnica, efcia lubią tę wiadomość
-
Bozia3 wrote:ania spróbuj kupic sobie tarkę Peggy Sage - ona jest dostępna w drogeriach, albo na allegro...ma bardzo dobrą gradację (80/100) i cenę też ok... naprawdę się dobrze sprawdza, ale trzeba systematycznie..po jej użyciu (na sucho, przed kąpielą, polecam krem po kąpieli Regenerum do pięt...po tygodniu masz pięty jak dupcia niemowlaka...
1. termomix
2. frytkownica
3 peggy cos tam..
4 regenerum
i co jeszcze ???
musze napisac list do MikolajaBozia3, efcia, satori lubią tę wiadomość
-
ComeToMeBaby wrote:u nas 6.12 chodzi Mikołaj (czyści mu się buty, pastuje itd- zostawia drobne podarunki w butach; dobrze- bo buty przygotowane na spotkanie ze śniegiem i solą na drogach hyhy), a 24.12 Gwiazdor (no to wiadomo, że pod choinką prezentów szukać).
ale są różne warianty po Polsce praktykowane, nawet i z Dziadkiem Mrozemale o aniołkach to słyszę pierwszy raz.
u mnie było po bożemu..i było tak: Św. Mikołaj 6 grudnia, wigilia - Aniołki ( w innych domach też Mikołaj - choc to mało poprawne, bo Mikołaja jest 6 grudnia w kalendarzu), u innych Gwiazdka pod choinkę
Ateiści próbowali coś tam kombinować - no bo kto u nich ma przynosić prezenty? To mają Gwiazdora i Dziadka Mroza ukradzionego Rosjanom...oni jeszcze do Dziadka Mroza (Died Maroz) mają Śnieżynkę (Snieguraćka)Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2015, 12:29
ComeToMeBaby, kapturnica, iwcia77, Reni, satori lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyReni wrote:aaa w senie 6.12 no to fakt my też w domu nie obchodziliśmy (jakies tam jako z niespodzianką było i gitarra)
Ups, Reni napisała jako a ja przeczytałam jajko z niespodziankąWiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2015, 12:35
Bozia3, iwcia77, BISCA, Mega lubią tę wiadomość
-
iwcia77 wrote:a ma ktoras tarke Velvet schoola? zastanawialam sie nad nia - teraz jest w promocji za 29 euro, potem dokupuje sie wklady...
iwcia77 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
iwcia77 wrote:Bozia nie denerwuj mnie - nie zarobie na te wszystkie super nowinki
1. termomix
2. frytkownica
3 peggy cos tam..
4 regenerum
i co jeszcze ???
musze napisac list do Mikolaja
Bozia ma wszytkie gadzety! Nie dosc, ze moderator, to jeszcze gadzciara! Bo szczoteczke tyz maiwcia77, ComeToMeBaby, BISCA, efcia, Reni, moremi, Bozia3, Mega lubią tę wiadomość
-
Reni wrote:jakie q...wa aniołki???
co Ty do mnie rozmawiasz? Tyle lat żyłam w kłamstwie!???!!
hehe, mam wrazenie, ze en temat na forum juz byl..
u nas jak u Komety: mikolaj 6, gwiazdor 24
Mikolaj przynosi do buta, gwiazdor pod choine..ComeToMeBaby, iwcia77, efcia, kapturnica lubią tę wiadomość
-
paszczakin wrote:hehe, mam wrazenie, ze en temat na forum juz byl..
i co? może jeszcze powiesz, że kiedyś o piernikach było? albo o sprzątaniu przed świętami? o takiej np myjce karchera? albo o gotowaniu, pieczeniu, pakowaniu prezentów? phi! o tym NIGDY nie było!
właśnie- to co pieczemy na święta?
iwcia77, efcia, paszczakin, Reni, kapturnica, moremi, Mimbla lubią tę wiadomość
-
Znalazłam taki artykuł tłumaczący, dlaczego u starszych matek jest więcej dzieci z ZD, a najbardziej podoba mi się cytat:
Analiza wykazała, że dzieci z zespołem Downa znacznie częściej rodziły się starszym kobietom, gdy był to ich pierwszy w życiu poród, niż starszym matkom, które już miały dzieci. Innymi słowy, pierwsza ciąża w późnym wieku była znacznie silniej związana z wyższym ryzykiem zespołu Downa u dziecka, niż ciąża druga czy trzecia. Z kolei prawdopodobieństwo wystąpienia zespołu Downa u kolejnego dziecka kobiety było tym wyższe, im większy był odstęp od ostatniej ciąży. Z badań tych wynika, że oprócz wieku
matki na ryzyko zespołu Downa u dziecka wpływają też liczba starszego rodzeństwa oraz różnica wieku między nim a dzieckiem.
Tutaj całość, gdyby ktoś jeszcze oprócz mnie był zainteresowany: http://www.medic.hg.pl/Zespol%20Downa.pdfivf-ivf, iwcia77, Bozia3 lubią tę wiadomość