X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

35 +

Oceń ten wątek:
  • iwcia77 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2015, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alis wrote:
    Znalazłam taki artykuł tłumaczący, dlaczego u starszych matek jest więcej dzieci z ZD, a najbardziej podoba mi się cytat:
    Analiza wykazała, że dzieci z zespołem Downa znacznie częściej rodziły się starszym kobietom, gdy był to ich pierwszy w życiu poród, niż starszym matkom, które już miały dzieci. Innymi słowy, pierwsza ciąża w późnym wieku była znacznie silniej związana z wyższym ryzykiem zespołu Downa u dziecka, niż ciąża druga czy trzecia. Z kolei prawdopodobieństwo wystąpienia zespołu Downa u kolejnego dziecka kobiety było tym wyższe, im większy był odstęp od ostatniej ciąży. Z badań tych wynika, że oprócz wieku
    matki na ryzyko zespołu Downa u dziecka wpływają też liczba starszego rodzeństwa oraz różnica wieku między nim a dzieckiem.

Tutaj całość, gdyby ktoś jeszcze oprócz mnie był zainteresowany: http://www.medic.hg.pl/Zespol%20Downa.pdf
    tez slyszalam o tym, ze przy nastepnych dzieciach ryzyko ZD jest rzadkoscia

Alis lubi tę wiadomość

• efcia Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2015, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paszczakin wrote:
    hehe, mam wrazenie, ze en temat na forum juz byl..
    u nas jak u Komety: mikolaj 6, gwiazdor 24

Mikolaj przynosi do buta, gwiazdor pod choine..

u nas podobnie
    6.12 Mikołaj zostawia pod poduszką- zazwyczaj słodkości
    24.12 Mikołaj-Gwiazdor prezenty pod choinke- i to już raczej dużogabarytowe ;-D

moremi lubi tę wiadomość

• iwcia77 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2015, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alis- co postanowiliscie? pomimo artykulu .kiedy macie nastepne badanie?

Mimbla lubi tę wiadomość

• Reni Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2015, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jastra wrote:
    A u mnie 6 Mikołaj, a pod choinkę Dzieciątko przynosiło prezenty.
    O Aniołkach i Gwiazdorach słyszałam, ale z tym jajkiem 6.12 to mnie zaskoczyłyście O.o

jakie znowu dzieciątko??! Jeszcze dziecku zabierają prezenty, które niesie!
    Koniec świata!

iwcia77, efcia, ComeToMeBaby, kapturnica, moremi, Mega lubią tę wiadomość

2 IUI, 4 IVF ICSI. 70 cs..Naturalsik!!! Mamy Dziedzica! graphics-bees-482908.gifdqpri09ky14nbyvi.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 grudnia 2015, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reni wrote:
    jakie znowu dzieciątko??! Jeszcze dziecku zabierają prezenty, które niesie!
    Koniec świata!

Achhhh, ciemnogród, jak zabierają jak ono samo to w cudowny sposób daje?!? ;)
    I skoro niesie to przeca nie samo dla siebie. Toż to Jezus a nie egoista!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2015, 13:26

kapturnica, Bozia3 lubią tę wiadomość

• Reni Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2015, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jastra wrote:
    Ups, Reni napisała jako a ja przeczytałam jajko z niespodzianką :)
    bo tak jajko z niespodzianką czy inne słodycze, zależy co w sklepach zaczęło się pojawiać w sprzedaży
    ale za komuny raczej 6.12 nie obchodziło się..chyba, bo nie pamiętam wczesnych lat szkolnych i przedszkolnych

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2015, 13:34

efcia, Mega lubią tę wiadomość

2 IUI, 4 IVF ICSI. 70 cs..Naturalsik!!! Mamy Dziedzica! graphics-bees-482908.gifdqpri09ky14nbyvi.png
  • Reni Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2015, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paszczakin wrote:
    hehe, mam wrazenie, ze en temat na forum juz byl..
    u nas jak u Komety: mikolaj 6, gwiazdor 24

Mikolaj przynosi do buta, gwiazdor pod choine..

może i był, ale o gwiazdorze pierwsze słyszę

jak on wygląda?

ComeToMeBaby lubi tę wiadomość

• iwcia77 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2015, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jastra wrote:
    nic nie zrozumialam :-O

ivf-ivf, Reni, efcia, ComeToMeBaby lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 grudnia 2015, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reni wrote:
    bo tak jajko z niespodzianką czy inne słodycze, zależy co w sklepach zaczęło się pojawiać w sprzedaży
    ale za komuny raczej za komuny 6.12 nie obchodziło się..chyba, bo nie pamiętam wczesnych lat szkolnych i przedszkolnych

Ja pamiętam że zawsze był Mikołaj, nawet jak paczki służbowe rodzice dostawali, to impreza była w kinie i Mikołaj je wręczał. Ależ się go dzieci bały, hihihih

efcia, ComeToMeBaby, kapturnica, moremi, Bozia3, BISCA, Mega lubią tę wiadomość

• Reni Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2015, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alis wrote:
    Znalazłam taki artykuł tłumaczący, dlaczego u starszych matek jest więcej dzieci z ZD, a najbardziej podoba mi się cytat:
    Analiza wykazała, że dzieci z zespołem Downa znacznie częściej rodziły się starszym kobietom, gdy był to ich pierwszy w życiu poród, niż starszym matkom, które już miały dzieci. Innymi słowy, pierwsza ciąża w późnym wieku była znacznie silniej związana z wyższym ryzykiem zespołu Downa u dziecka, niż ciąża druga czy trzecia. Z kolei prawdopodobieństwo wystąpienia zespołu Downa u kolejnego dziecka kobiety było tym wyższe, im większy był odstęp od ostatniej ciąży. Z badań tych wynika, że oprócz wieku
    matki na ryzyko zespołu Downa u dziecka wpływają też liczba starszego rodzeństwa oraz różnica wieku między nim a dzieckiem.

Tutaj całość, gdyby ktoś jeszcze oprócz mnie był zainteresowany: http://www.medic.hg.pl/Zespol%20Downa.pdf

i co ja mam teraz z tą wiedzą zrobić??? O.o
    chyba wolałabym nie wiedzieć

a może adoptować kota

Jastra, ComeToMeBaby, Alis, efcia, krycha.stara, moremi, BISCA, Sabina, Mimbla, Mega lubią tę wiadomość

• Alis Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2015, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iwcia77 wrote:
    Alis- co postanowiliscie? pomimo artykulu .kiedy macie nastepne badanie?

Umówiłam się na poniedziałek do genetyka, we wtorek mam ginekologa (to już dawno zaplanowane, ale chcę koniecznie u niej potwierdzić kość nosową). Na amnio teżjestem umówione, ale chcę zobaczyć, co genetyk i ginekolog powiedzą - czy jest potrzeba. No i też, jaka jest opinia o tym miejscu, gdzie sie umówiłam.
    Obecnie wierzymy, że ten lepszy test jest prawdziwy - bo wczorajszy specjalista oglądał zdjęcia i powiedział, że jest bardziej prawidłowo wymierzony. Ale nie wiem, czy prawdopodobieństwo 1:1000 jest dobre - mam nadzieję, że genetyk mi powie. No i to prawdopodobieństwo jest oparte na obecności kości nosowej, a kobieta, która mnie badała szukała tej kosci dłuższą chwilę. Potem powiedziała, że jest, ale chcę to jeszcze raz usłyszeć, a najlepiej zobaczyć :)
    Mój mąż uważa, że ten zły wynik to przekręt, żeby od nas kasę za dodatkowe badania wyciągnąć (bo to przecież było prywatnie). Ale też już zaczął się zgadzać, że 1:1000 to nie jest dużo.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2015, 13:30

iwcia77, Bozia3, ania.g, malgos741 lubią tę wiadomość

aY05p2.png
  • Reni Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2015, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    już wiem
    gwiazdor- Wywodzi się z dawnych grup kolędników, zaś nazwa od noszonej przez nich gwiazdy. Była to postać ubrana w baranicę i futrzaną czapę, z twarzą ukrytą pod maską lub umazaną sadzą. Gwiazdor nosił ze sobą wór z podarkami i rózgę

A idźcie w cholerę z takim koszmarem. Pozostanę przy Santa Clausie

iwcia77, ComeToMeBaby, efcia, moremi, BISCA, Mega, satori lubią tę wiadomość

• ComeToMeBaby Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2015, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reni wrote:

a może adoptować kota
    i ty i ja, no i jeszcze parę innych dziewczyn... także ten- proszę mi tu nie siać paniki na wątku! lalala.gif

Reni, efcia, krycha.stara, BISCA, Mega lubią tę wiadomość

Kometowy Kosmita- lądowanie 21.10.2016 :-)
    c5e015d88e.png
  • efcia Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ComeToMeBaby wrote:
    na pewno ci się zdaje...
    i co? może jeszcze powiesz, że kiedyś o piernikach było? albo o sprzątaniu przed świętami? o takiej np myjce karchera? albo o gotowaniu, pieczeniu, pakowaniu prezentów? phi! o tym NIGDY nie było!

właśnie- to co pieczemy na święta? :P

u mnie bedzie tak:
    * makowiec drożdżowy
    * piernik przekładany kremem z kaszy manny
    * pierniczki
    * sernik z kruszonką kokosowa
    * pijak ( ciacho z kremem z nutelli i śliwkami suszonymi - moczącymi sie 2 doby w alkoholu)
    * ananasowiec

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2015, 13:32

iwcia77, ComeToMeBaby, beates, Bozia3, BISCA, ania.g, Mimbla, satori lubią tę wiadomość

• Reni Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jastra wrote:

Przynosi co nie oznacza zostawia. A skoro Wy je macie po świętach = zabraliście mu.
    Przemoc w święta. Koniec świata

Ja to chyba muszę się napić.

p.s. aaah Jesus - ale on dopiero się rodzi więc jak

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2015, 13:33

iwcia77, kapturnica, ComeToMeBaby, moremi, BISCA, Mimbla, Mega lubią tę wiadomość

• Alis Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2015, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reni wrote:

a może adoptować kota

Przepraszam... Fakt. Może wyrzucimy te posty zanim reszta doczyta... Ale chyba i tak każdy wie, że ryzyko po 35 gwałtownie rośnie - nic nowego, a tu jest tylko o tym, że przy drugim dziecku może mimo wieku być mniejsze.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2015, 13:34

iwcia77, kapturnica, ComeToMeBaby lubią tę wiadomość

aY05p2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 grudnia 2015, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny zagłębione w medycynę, powiedzcie jakie są (jeśli są) metody na zwiększenie ilości wód płodowych w 34 tygodniu?
    Moja siostra na ostatniej wizycie się dowiedziała ze ma na pograniczu minimalnej ilości i gin kazał jej dużo pić.
    A tak naprawdę jest możliwość żeby przez picie zwiększyć ich ilość?

iwcia77, ComeToMeBaby, moremi lubią tę wiadomość

• iwcia77 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2015, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reni wrote:
    już wiem
    gwiazdor- Wywodzi się z dawnych grup kolędników, zaś nazwa od noszonej przez nich gwiazdy. Była to postać ubrana w baranicę i futrzaną czapę, z twarzą ukrytą pod maską lub umazaną sadzą. Gwiazdor nosił ze sobą wór z podarkami i rózgę

wujek google mowi tak :

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/9f671650a6c3.jpg

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/dd9a894cc772.jpg

efcia, ComeToMeBaby, moremi lubią tę wiadomość

• ComeToMeBaby Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2015, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reni wrote:
    już wiem

heh, a mnie się wydawało że Gwiazdor to się ubiera i wygląda jak Mikołaj, mimo że to kto inny. Fajnie, że tego poszukałaś.
    Ale z tą rózgą to prawda- u nas rodzice zawsze mówili: bądź grzeczny bo ci Gwiazdor rózgę przyniesie! :)

efcia, BISCA lubią tę wiadomość

Kometowy Kosmita- lądowanie 21.10.2016 :-)
    c5e015d88e.png
  • paszczakin Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2015, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reni wrote:
    może i był, ale o gwiazdorze pierwsze słyszę

jak on wygląda?

tak samo jak mikolaj. jak we wszytkich galeriach handlowych i hamerykanskich filmach..
    widzialyscie, zeby gdzies przed swietami dziciatko na kolana dzieci bralo i pytalo, co chca?

a tu u nas (niderlandzka tradycja) Mikolaj ma czarnego przydupasa ;) teraz to juz politycznie niepoprawne, bo jakze czarny (piotrus) ma pomagac bialemu (mikolajowi)?

rasizm, panie, rasizm..

efcia, ComeToMeBaby, moremi, beates, Bozia3, BISCA, satori lubią tę wiadomość

Jeśli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można
    4u3Dp2.png eGmlp2.png
‹‹ 12503 12504 12505 12506 12507 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ