WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

35 +

Oceń ten wątek:
  • iwcia77 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2015, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alis wrote:
    Znalazłam taki artykuł tłumaczący, dlaczego u starszych matek jest więcej dzieci z ZD, a najbardziej podoba mi się cytat:
    Analiza wykazała, że dzieci z zespołem Downa znacznie częściej rodziły się starszym kobietom, gdy był to ich pierwszy w życiu poród, niż starszym matkom, które już miały dzieci. Innymi słowy, pierwsza ciąża w późnym wieku była znacznie silniej związana z wyższym ryzykiem zespołu Downa u dziecka, niż ciąża druga czy trzecia. Z kolei prawdopodobieństwo wystąpienia zespołu Downa u kolejnego dziecka kobiety było tym wyższe, im większy był odstęp od ostatniej ciąży. Z badań tych wynika, że oprócz wieku
    matki na ryzyko zespołu Downa u dziecka wpływają też liczba starszego rodzeństwa oraz różnica wieku między nim a dzieckiem.

Tutaj całość, gdyby ktoś jeszcze oprócz mnie był zainteresowany: http://www.medic.hg.pl/Zespol%20Downa.pdf
    tez slyszalam o tym, ze przy nastepnych dzieciach ryzyko ZD jest rzadkoscia

Alis lubi tę wiadomość

• efcia Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2015, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paszczakin wrote:
    hehe, mam wrazenie, ze en temat na forum juz byl..
    u nas jak u Komety: mikolaj 6, gwiazdor 24

Mikolaj przynosi do buta, gwiazdor pod choine..

u nas podobnie
    6.12 Mikołaj zostawia pod poduszką- zazwyczaj słodkości
    24.12 Mikołaj-Gwiazdor prezenty pod choinke- i to już raczej dużogabarytowe ;-D

moremi lubi tę wiadomość

• iwcia77 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2015, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alis- co postanowiliscie? pomimo artykulu .kiedy macie nastepne badanie?

Mimbla lubi tę wiadomość

• Reni Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2015, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jastra wrote:
    A u mnie 6 Mikołaj, a pod choinkę Dzieciątko przynosiło prezenty.
    O Aniołkach i Gwiazdorach słyszałam, ale z tym jajkiem 6.12 to mnie zaskoczyłyście O.o

jakie znowu dzieciątko??! Jeszcze dziecku zabierają prezenty, które niesie!
    Koniec świata!

iwcia77, efcia, ComeToMeBaby, kapturnica, moremi, Mega lubią tę wiadomość

2 IUI, 4 IVF ICSI. 70 cs..Naturalsik!!! Mamy Dziedzica! graphics-bees-482908.gifdqpri09ky14nbyvi.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 grudnia 2015, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reni wrote:
    jakie znowu dzieciątko??! Jeszcze dziecku zabierają prezenty, które niesie!
    Koniec świata!

Achhhh, ciemnogród, jak zabierają jak ono samo to w cudowny sposób daje?!? ;)
    I skoro niesie to przeca nie samo dla siebie. Toż to Jezus a nie egoista!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2015, 13:26

kapturnica, Bozia3 lubią tę wiadomość

• Reni Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2015, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jastra wrote:
    Ups, Reni napisała jako a ja przeczytałam jajko z niespodzianką :)
    bo tak jajko z niespodzianką czy inne słodycze, zależy co w sklepach zaczęło się pojawiać w sprzedaży
    ale za komuny raczej 6.12 nie obchodziło się..chyba, bo nie pamiętam wczesnych lat szkolnych i przedszkolnych

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2015, 13:34

efcia, Mega lubią tę wiadomość

2 IUI, 4 IVF ICSI. 70 cs..Naturalsik!!! Mamy Dziedzica! graphics-bees-482908.gifdqpri09ky14nbyvi.png
  • Reni Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2015, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paszczakin wrote:
    hehe, mam wrazenie, ze en temat na forum juz byl..
    u nas jak u Komety: mikolaj 6, gwiazdor 24

Mikolaj przynosi do buta, gwiazdor pod choine..

może i był, ale o gwiazdorze pierwsze słyszę

jak on wygląda?

ComeToMeBaby lubi tę wiadomość

• iwcia77 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2015, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jastra wrote:
    nic nie zrozumialam :-O

ivf-ivf, Reni, efcia, ComeToMeBaby lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 grudnia 2015, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reni wrote:
    bo tak jajko z niespodzianką czy inne słodycze, zależy co w sklepach zaczęło się pojawiać w sprzedaży
    ale za komuny raczej za komuny 6.12 nie obchodziło się..chyba, bo nie pamiętam wczesnych lat szkolnych i przedszkolnych

Ja pamiętam że zawsze był Mikołaj, nawet jak paczki służbowe rodzice dostawali, to impreza była w kinie i Mikołaj je wręczał. Ależ się go dzieci bały, hihihih

efcia, ComeToMeBaby, kapturnica, moremi, Bozia3, BISCA, Mega lubią tę wiadomość

• Reni Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2015, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alis wrote:
    Znalazłam taki artykuł tłumaczący, dlaczego u starszych matek jest więcej dzieci z ZD, a najbardziej podoba mi się cytat:
    Analiza wykazała, że dzieci z zespołem Downa znacznie częściej rodziły się starszym kobietom, gdy był to ich pierwszy w życiu poród, niż starszym matkom, które już miały dzieci. Innymi słowy, pierwsza ciąża w późnym wieku była znacznie silniej związana z wyższym ryzykiem zespołu Downa u dziecka, niż ciąża druga czy trzecia. Z kolei prawdopodobieństwo wystąpienia zespołu Downa u kolejnego dziecka kobiety było tym wyższe, im większy był odstęp od ostatniej ciąży. Z badań tych wynika, że oprócz wieku
    matki na ryzyko zespołu Downa u dziecka wpływają też liczba starszego rodzeństwa oraz różnica wieku między nim a dzieckiem.

Tutaj całość, gdyby ktoś jeszcze oprócz mnie był zainteresowany: http://www.medic.hg.pl/Zespol%20Downa.pdf

i co ja mam teraz z tą wiedzą zrobić??? O.o
    chyba wolałabym nie wiedzieć

a może adoptować kota

Jastra, ComeToMeBaby, Alis, efcia, krycha.stara, moremi, BISCA, Sabina, Mimbla, Mega lubią tę wiadomość

• Alis Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2015, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iwcia77 wrote:
    Alis- co postanowiliscie? pomimo artykulu .kiedy macie nastepne badanie?

Umówiłam się na poniedziałek do genetyka, we wtorek mam ginekologa (to już dawno zaplanowane, ale chcę koniecznie u niej potwierdzić kość nosową). Na amnio teżjestem umówione, ale chcę zobaczyć, co genetyk i ginekolog powiedzą - czy jest potrzeba. No i też, jaka jest opinia o tym miejscu, gdzie sie umówiłam.
    Obecnie wierzymy, że ten lepszy test jest prawdziwy - bo wczorajszy specjalista oglądał zdjęcia i powiedział, że jest bardziej prawidłowo wymierzony. Ale nie wiem, czy prawdopodobieństwo 1:1000 jest dobre - mam nadzieję, że genetyk mi powie. No i to prawdopodobieństwo jest oparte na obecności kości nosowej, a kobieta, która mnie badała szukała tej kosci dłuższą chwilę. Potem powiedziała, że jest, ale chcę to jeszcze raz usłyszeć, a najlepiej zobaczyć :)
    Mój mąż uważa, że ten zły wynik to przekręt, żeby od nas kasę za dodatkowe badania wyciągnąć (bo to przecież było prywatnie). Ale też już zaczął się zgadzać, że 1:1000 to nie jest dużo.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2015, 13:30

iwcia77, Bozia3, ania.g, malgos741 lubią tę wiadomość

aY05p2.png
  • Reni Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2015, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    już wiem
    gwiazdor- Wywodzi się z dawnych grup kolędników, zaś nazwa od noszonej przez nich gwiazdy. Była to postać ubrana w baranicę i futrzaną czapę, z twarzą ukrytą pod maską lub umazaną sadzą. Gwiazdor nosił ze sobą wór z podarkami i rózgę

A idźcie w cholerę z takim koszmarem. Pozostanę przy Santa Clausie

iwcia77, ComeToMeBaby, efcia, moremi, BISCA, Mega, satori lubią tę wiadomość

• ComeToMeBaby Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2015, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reni wrote:

a może adoptować kota
    i ty i ja, no i jeszcze parę innych dziewczyn... także ten- proszę mi tu nie siać paniki na wątku! lalala.gif

Reni, efcia, krycha.stara, BISCA, Mega lubią tę wiadomość

Kometowy Kosmita- lądowanie 21.10.2016 :-)
    c5e015d88e.png
  • efcia Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ComeToMeBaby wrote:
    na pewno ci się zdaje...
    i co? może jeszcze powiesz, że kiedyś o piernikach było? albo o sprzątaniu przed świętami? o takiej np myjce karchera? albo o gotowaniu, pieczeniu, pakowaniu prezentów? phi! o tym NIGDY nie było!

właśnie- to co pieczemy na święta? :P

u mnie bedzie tak:
    * makowiec drożdżowy
    * piernik przekładany kremem z kaszy manny
    * pierniczki
    * sernik z kruszonką kokosowa
    * pijak ( ciacho z kremem z nutelli i śliwkami suszonymi - moczącymi sie 2 doby w alkoholu)
    * ananasowiec

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2015, 13:32

iwcia77, ComeToMeBaby, beates, Bozia3, BISCA, ania.g, Mimbla, satori lubią tę wiadomość

• Reni Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jastra wrote:

Przynosi co nie oznacza zostawia. A skoro Wy je macie po świętach = zabraliście mu.
    Przemoc w święta. Koniec świata

Ja to chyba muszę się napić.

p.s. aaah Jesus - ale on dopiero się rodzi więc jak

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2015, 13:33

iwcia77, kapturnica, ComeToMeBaby, moremi, BISCA, Mimbla, Mega lubią tę wiadomość

• Alis Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2015, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reni wrote:

a może adoptować kota

Przepraszam... Fakt. Może wyrzucimy te posty zanim reszta doczyta... Ale chyba i tak każdy wie, że ryzyko po 35 gwałtownie rośnie - nic nowego, a tu jest tylko o tym, że przy drugim dziecku może mimo wieku być mniejsze.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2015, 13:34

iwcia77, kapturnica, ComeToMeBaby lubią tę wiadomość

aY05p2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 grudnia 2015, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny zagłębione w medycynę, powiedzcie jakie są (jeśli są) metody na zwiększenie ilości wód płodowych w 34 tygodniu?
    Moja siostra na ostatniej wizycie się dowiedziała ze ma na pograniczu minimalnej ilości i gin kazał jej dużo pić.
    A tak naprawdę jest możliwość żeby przez picie zwiększyć ich ilość?

iwcia77, ComeToMeBaby, moremi lubią tę wiadomość

• iwcia77 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2015, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reni wrote:
    już wiem
    gwiazdor- Wywodzi się z dawnych grup kolędników, zaś nazwa od noszonej przez nich gwiazdy. Była to postać ubrana w baranicę i futrzaną czapę, z twarzą ukrytą pod maską lub umazaną sadzą. Gwiazdor nosił ze sobą wór z podarkami i rózgę

wujek google mowi tak :

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/9f671650a6c3.jpg

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/dd9a894cc772.jpg

efcia, ComeToMeBaby, moremi lubią tę wiadomość

• ComeToMeBaby Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2015, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reni wrote:
    już wiem

heh, a mnie się wydawało że Gwiazdor to się ubiera i wygląda jak Mikołaj, mimo że to kto inny. Fajnie, że tego poszukałaś.
    Ale z tą rózgą to prawda- u nas rodzice zawsze mówili: bądź grzeczny bo ci Gwiazdor rózgę przyniesie! :)

efcia, BISCA lubią tę wiadomość

Kometowy Kosmita- lądowanie 21.10.2016 :-)
    c5e015d88e.png
  • paszczakin Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2015, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reni wrote:
    może i był, ale o gwiazdorze pierwsze słyszę

jak on wygląda?

tak samo jak mikolaj. jak we wszytkich galeriach handlowych i hamerykanskich filmach..
    widzialyscie, zeby gdzies przed swietami dziciatko na kolana dzieci bralo i pytalo, co chca?

a tu u nas (niderlandzka tradycja) Mikolaj ma czarnego przydupasa ;) teraz to juz politycznie niepoprawne, bo jakze czarny (piotrus) ma pomagac bialemu (mikolajowi)?

rasizm, panie, rasizm..

efcia, ComeToMeBaby, moremi, beates, Bozia3, BISCA, satori lubią tę wiadomość

Jeśli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można
    4u3Dp2.png eGmlp2.png
‹‹ 12503 12504 12505 12506 12507 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ