35 +
-
WIADOMOŚĆ
-
Alis wrote:Znalazłam taki artykuł tłumaczący, dlaczego u starszych matek jest więcej dzieci z ZD, a najbardziej podoba mi się cytat:
Analiza wykazała, że dzieci z zespołem Downa znacznie częściej rodziły się starszym kobietom, gdy był to ich pierwszy w życiu poród, niż starszym matkom, które już miały dzieci. Innymi słowy, pierwsza ciąża w późnym wieku była znacznie silniej związana z wyższym ryzykiem zespołu Downa u dziecka, niż ciąża druga czy trzecia. Z kolei prawdopodobieństwo wystąpienia zespołu Downa u kolejnego dziecka kobiety było tym wyższe, im większy był odstęp od ostatniej ciąży. Z badań tych wynika, że oprócz wieku
matki na ryzyko zespołu Downa u dziecka wpływają też liczba starszego rodzeństwa oraz różnica wieku między nim a dzieckiem.
Tutaj całość, gdyby ktoś jeszcze oprócz mnie był zainteresowany: http://www.medic.hg.pl/Zespol%20Downa.pdfAlis lubi tę wiadomość
-
paszczakin wrote:hehe, mam wrazenie, ze en temat na forum juz byl..
u nas jak u Komety: mikolaj 6, gwiazdor 24
Mikolaj przynosi do buta, gwiazdor pod choine..
u nas podobnie
6.12 Mikołaj zostawia pod poduszką- zazwyczaj słodkości
24.12 Mikołaj-Gwiazdor prezenty pod choinke- i to już raczej dużogabarytowemoremi lubi tę wiadomość
-
Jastra wrote:A u mnie 6 Mikołaj, a pod choinkę Dzieciątko przynosiło prezenty.
O Aniołkach i Gwiazdorach słyszałam, ale z tym jajkiem 6.12 to mnie zaskoczyłyście
jakie znowu dzieciątko??! Jeszcze dziecku zabierają prezenty, które niesie!
Koniec świata!iwcia77, efcia, ComeToMeBaby, kapturnica, moremi, Mega lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyReni wrote:jakie znowu dzieciątko??! Jeszcze dziecku zabierają prezenty, które niesie!
Koniec świata!
Achhhh, ciemnogród, jak zabierają jak ono samo to w cudowny sposób daje?!?
I skoro niesie to przeca nie samo dla siebie. Toż to Jezus a nie egoista!Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2015, 13:26
kapturnica, Bozia3 lubią tę wiadomość
-
Jastra wrote:Ups, Reni napisała jako a ja przeczytałam jajko z niespodzianką
ale za komuny raczej 6.12 nie obchodziło się..chyba, bo nie pamiętam wczesnych lat szkolnych i przedszkolnychWiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2015, 13:34
efcia, Mega lubią tę wiadomość
-
paszczakin wrote:hehe, mam wrazenie, ze en temat na forum juz byl..
u nas jak u Komety: mikolaj 6, gwiazdor 24
Mikolaj przynosi do buta, gwiazdor pod choine..
może i był, ale o gwiazdorze pierwsze słyszę
jak on wygląda?ComeToMeBaby lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyReni wrote:bo tak jajko z niespodzianką czy inne słodycze, zależy co w sklepach zaczęło się pojawiać w sprzedaży
ale za komuny raczej za komuny 6.12 nie obchodziło się..chyba, bo nie pamiętam wczesnych lat szkolnych i przedszkolnych
Ja pamiętam że zawsze był Mikołaj, nawet jak paczki służbowe rodzice dostawali, to impreza była w kinie i Mikołaj je wręczał. Ależ się go dzieci bały, hihihihefcia, ComeToMeBaby, kapturnica, moremi, Bozia3, BISCA, Mega lubią tę wiadomość
-
Alis wrote:Znalazłam taki artykuł tłumaczący, dlaczego u starszych matek jest więcej dzieci z ZD, a najbardziej podoba mi się cytat:
Analiza wykazała, że dzieci z zespołem Downa znacznie częściej rodziły się starszym kobietom, gdy był to ich pierwszy w życiu poród, niż starszym matkom, które już miały dzieci. Innymi słowy, pierwsza ciąża w późnym wieku była znacznie silniej związana z wyższym ryzykiem zespołu Downa u dziecka, niż ciąża druga czy trzecia. Z kolei prawdopodobieństwo wystąpienia zespołu Downa u kolejnego dziecka kobiety było tym wyższe, im większy był odstęp od ostatniej ciąży. Z badań tych wynika, że oprócz wieku
matki na ryzyko zespołu Downa u dziecka wpływają też liczba starszego rodzeństwa oraz różnica wieku między nim a dzieckiem.
Tutaj całość, gdyby ktoś jeszcze oprócz mnie był zainteresowany: http://www.medic.hg.pl/Zespol%20Downa.pdf
i co ja mam teraz z tą wiedzą zrobić???
chyba wolałabym nie wiedzieć
a może adoptować kotaJastra, ComeToMeBaby, Alis, efcia, krycha.stara, moremi, BISCA, Sabina, Mimbla, Mega lubią tę wiadomość
-
iwcia77 wrote:Alis- co postanowiliscie? pomimo artykulu .kiedy macie nastepne badanie?
Umówiłam się na poniedziałek do genetyka, we wtorek mam ginekologa (to już dawno zaplanowane, ale chcę koniecznie u niej potwierdzić kość nosową). Na amnio teżjestem umówione, ale chcę zobaczyć, co genetyk i ginekolog powiedzą - czy jest potrzeba. No i też, jaka jest opinia o tym miejscu, gdzie sie umówiłam.
Obecnie wierzymy, że ten lepszy test jest prawdziwy - bo wczorajszy specjalista oglądał zdjęcia i powiedział, że jest bardziej prawidłowo wymierzony. Ale nie wiem, czy prawdopodobieństwo 1:1000 jest dobre - mam nadzieję, że genetyk mi powie. No i to prawdopodobieństwo jest oparte na obecności kości nosowej, a kobieta, która mnie badała szukała tej kosci dłuższą chwilę. Potem powiedziała, że jest, ale chcę to jeszcze raz usłyszeć, a najlepiej zobaczyć
Mój mąż uważa, że ten zły wynik to przekręt, żeby od nas kasę za dodatkowe badania wyciągnąć (bo to przecież było prywatnie). Ale też już zaczął się zgadzać, że 1:1000 to nie jest dużo.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2015, 13:30
iwcia77, Bozia3, ania.g, malgos741 lubią tę wiadomość
-
już wiem
gwiazdor- Wywodzi się z dawnych grup kolędników, zaś nazwa od noszonej przez nich gwiazdy. Była to postać ubrana w baranicę i futrzaną czapę, z twarzą ukrytą pod maską lub umazaną sadzą. Gwiazdor nosił ze sobą wór z podarkami i rózgę
A idźcie w cholerę z takim koszmarem. Pozostanę przy Santa Clausieiwcia77, ComeToMeBaby, efcia, moremi, BISCA, Mega, satori lubią tę wiadomość
-
Reni wrote:i co ja mam teraz z tą wiedzą zrobić???
a może adoptować kotaReni, efcia, krycha.stara, BISCA, Mega lubią tę wiadomość
-
ComeToMeBaby wrote:na pewno ci się zdaje...
i co? może jeszcze powiesz, że kiedyś o piernikach było? albo o sprzątaniu przed świętami? o takiej np myjce karchera? albo o gotowaniu, pieczeniu, pakowaniu prezentów? phi! o tym NIGDY nie było!
właśnie- to co pieczemy na święta?
u mnie bedzie tak:
* makowiec drożdżowy
* piernik przekładany kremem z kaszy manny
* pierniczki
* sernik z kruszonką kokosowa
* pijak ( ciacho z kremem z nutelli i śliwkami suszonymi - moczącymi sie 2 doby w alkoholu)
* ananasowiec
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2015, 13:32
iwcia77, ComeToMeBaby, beates, Bozia3, BISCA, ania.g, Mimbla, satori lubią tę wiadomość
-
Jastra wrote:Achhhh, ciemnogród, jak zabierają jak ono samo to w cudowny sposób daje?!?
I skoro niesie to przeca nie samo dla siebie. Toż to Jezus a nie egoista!
Przynosi co nie oznacza zostawia. A skoro Wy je macie po świętach = zabraliście mu.
Przemoc w święta. Koniec świata
Ja to chyba muszę się napić.
p.s. aaah Jesus - ale on dopiero się rodzi więc jakWiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2015, 13:33
iwcia77, kapturnica, ComeToMeBaby, moremi, BISCA, Mimbla, Mega lubią tę wiadomość
-
Reni wrote:i co ja mam teraz z tą wiedzą zrobić???
a może adoptować kota
Przepraszam... Fakt. Może wyrzucimy te posty zanim reszta doczyta... Ale chyba i tak każdy wie, że ryzyko po 35 gwałtownie rośnie - nic nowego, a tu jest tylko o tym, że przy drugim dziecku może mimo wieku być mniejsze.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2015, 13:34
iwcia77, kapturnica, ComeToMeBaby lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDziewczyny zagłębione w medycynę, powiedzcie jakie są (jeśli są) metody na zwiększenie ilości wód płodowych w 34 tygodniu?
Moja siostra na ostatniej wizycie się dowiedziała ze ma na pograniczu minimalnej ilości i gin kazał jej dużo pić.
A tak naprawdę jest możliwość żeby przez picie zwiększyć ich ilość?iwcia77, ComeToMeBaby, moremi lubią tę wiadomość
-
Reni wrote:już wiem
gwiazdor- Wywodzi się z dawnych grup kolędników, zaś nazwa od noszonej przez nich gwiazdy. Była to postać ubrana w baranicę i futrzaną czapę, z twarzą ukrytą pod maską lub umazaną sadzą. Gwiazdor nosił ze sobą wór z podarkami i rózgę
A idźcie w cholerę z takim koszmarem. Pozostanę przy Santa Clausie
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/9f671650a6c3.jpg
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/dd9a894cc772.jpgefcia, ComeToMeBaby, moremi lubią tę wiadomość
-
Reni wrote:już wiem
A idźcie w cholerę z takim koszmarem. Pozostanę przy Santa Clausie
Ale z tą rózgą to prawda- u nas rodzice zawsze mówili: bądź grzeczny bo ci Gwiazdor rózgę przyniesie!efcia, BISCA lubią tę wiadomość
-
Reni wrote:może i był, ale o gwiazdorze pierwsze słyszę
jak on wygląda?
tak samo jak mikolaj. jak we wszytkich galeriach handlowych i hamerykanskich filmach..
widzialyscie, zeby gdzies przed swietami dziciatko na kolana dzieci bralo i pytalo, co chca?
a tu u nas (niderlandzka tradycja) Mikolaj ma czarnego przydupasateraz to juz politycznie niepoprawne, bo jakze czarny (piotrus) ma pomagac bialemu (mikolajowi)?
rasizm, panie, rasizm..efcia, ComeToMeBaby, moremi, beates, Bozia3, BISCA, satori lubią tę wiadomość