X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

35 +

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 września 2013, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie kochane :D
    Dobrej niedzieli :D
    U nas pochmurno ale nie pada i jest ciepło ale słoneczko widze próbuje się właśnie przebić przez tą warstwe chmur :D
    Ja włąśnie zrobiłam miesko na obiadek, surówke z kapustki z włąsnego ogródka no i ziemniaczki mniamniam zaraz je wstawiam :)
    Pierniczki też robie już na początku grudnia aby były pyszne na Boze Narodzenie i pirnik też z dwa tygodnie wcześniej nadziewam go własnej roboty :P powidłami ze śliwek wegierek ( jeden garnek powideł jest robiony tydzień bez dodatku cukru są pyszne )

caffe, Mango, megan8, Iwone lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 września 2013, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Acha ja do rosołku dodaje pól cebulki przysmażonej nadaje super smak no i lubczyk.
    A na Boże Narodzenie obowiżkowe makowce zwijane ale też placek z makiem i to jest rarytas robiony przez moja mame i jej siostre, bratowa mojej mamy za to robi przepyszne serniki. Jak sie zjeżdżamy w 1 świeto ( a jest nas około 30 osób zawsze) to każdy coś przywozi ciocia conajmniej dwa rodzaje sernika i jedno ulubione ciasto z nadzieniem truskawkowym to jest poprostu niebo w "gebie"

Bursztyn, caffe, samira, bliska77, Andzia33 lubią tę wiadomość

• caffe Autorytet

Wysłany: 15 września 2013, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agafbh wrote:
    Caffe, prponuję jeszcze lubczyk, jedna gałązka w zupie powoduje że pięknie pachnie, to taki naturalny bulion ;-)
    Już dodałam, bo sobie zamroziłam ;)

inessa lubi tę wiadomość

• caffe Autorytet

Wysłany: 15 września 2013, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agafbh wrote:
    Caffe ja jutro też śmigam na monitoring :-)
    To trzymam kciuki żeby było dobrze :)

inessa lubi tę wiadomość

• Bursztyn Autorytet

Wysłany: 15 września 2013, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    caffe wrote:
    To trzymam kciuki żeby było dobrze :)
    i ja! :)

inessa, bliska77 lubią tę wiadomość

477706bb5ioid7xx.jpg
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 września 2013, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jutro na monitoringu samych pozytywnych wiadomości :D

caffe, Iwone, bliska77, Andzia33 lubią tę wiadomość

• caffe Autorytet

Wysłany: 15 września 2013, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bursztyn wrote:
    dawaj ten przepis :)
    Proszę, kiedyś ten przepis znalazłam i wypróbowałam :)

Składniki
    0,5 L miodu
    2 niepełne szklanki cukru
    kostka margaryny (250g)
    1 kg + 1 szklanka mąki tortowej
    3 jajka
    3 łyżeczki sody
    1/2 szklanki mleka
    szczypta soli

2 lub 3 opakowania przypraw do piernika

Miód + cukier + margaryna - ogrzewamy w garnku do rozpuszczenia. Zostawiamy do ostudzenia. Potem dodajemy mąkę wymieszaną z przyprawami, szczyptę soli, jajka, sodę wymieszaną w mleku. Wyrabiamy ciasto. Na końcu dodajemy bakalie.
    Takie ciasto powinno stać 3 tygodnie (do 4) w chłodnym miejscu - w piwnicy, komórce itp., raczej nie w lodówce. (W szklanym, emaliowanym, lub kamionkowym naczyniu, przykryte folią i ściereczką)
    Po 3 tygodniach - upiec - 40 - 45 minut w 160- 180 C.
    Upieczone ciasto powinno także poleżeć - 7-10 dni - aby zmiękło. (zawinąć w ściereczkę)

Można go przełożyć powidłami, masą orzechową, a na wierzch - lukier, lub polewa czekoladowa. Co kto lubi ;)

Przełożyłam go powidłami śliwkowymi z czekoladą, a drugą warstwę masą orzechową:

1 szklanka cukru pudru
    8-10 łyżek mleka
    25 dkg zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
    1 żółtko
    1 łyzka masła
    trochę spirytusu

Ilość mleka w tej masie możemy regulować indywidualnie
    tzn. jeżeli chcemy,żeby masa była bardziej "luźna" - to należy mleka dać trochę więcej aż uzyskamy właściwą konsystencję masy.

Taką masę można wykorzystać jako nadzienie do strucli.

Cukier,mleko i orzechy zagotować.Do ciepłego dodać żółtko,masło i na końcu spirytus. Piernik przekroić (ja piekę oddzielnie 3-4 placki),każdy placek posmarować cieniutko gorącym powidłem wymieszanym z czekoladą,na to również ciepła masa orzechowa.
    Piernik tak przełożony powinien leżakować kilka dni,owinięty folią aluminiową.

Bursztyn, inessa, megan8, Andzia33 lubią tę wiadomość

• caffe Autorytet

Wysłany: 15 września 2013, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Można wykrawać też pierniczki i je nadziewać. Też muszą leżakować bo po upieczeniu są twarde jak kamienie :) Najlepiej przechowywać w zamkniętym pudełeczku. Jeśli po kilku dniach nie widac żeby miękły (bo czasami może piekarnik zbytnio przypiec), to do takiego pudełka można wstawić literatkę z wodą. Ale trzeba uważać żeby woda sie nie rozlała po pierniczkach :)

Bursztyn, inessa, bliska77, Andzia33 lubią tę wiadomość

• caffe Autorytet

Wysłany: 15 września 2013, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    inessa wrote:
    Dziewczyny jutro na monitoringu samych pozytywnych wiadomości :D
    No na to juz same nie mamy wpływu, a szkoda :P Jak będzie coś nie tak, to ewidentnie to będzie wina lekarza, że kiepskie wieści przekazuje :)

inessa, Bozia3, Andzia33 lubią tę wiadomość

• Bursztyn Autorytet

Wysłany: 15 września 2013, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Caffe, dzieki za piernik. Wyprobuje chyba, mimo ze generalnie trzymam sie od piekarnika z daleka, ale ten przepis wydaje mi sie wykonalny :)
    A propos zupy grzybowej: czy robisz ja ze swiezych tzn. zamrozonych grzybow i dodajesz suszonych? czy cala zaupa z tylko suszonych? Pytanie moze sie komus wydac glupie, ale ja naprawde nie umiem gotowac....

samira, caffe, inessa, Bozia3, megan8, Iwone, bliska77, Andzia33 lubią tę wiadomość

477706bb5ioid7xx.jpg
  • caffe Autorytet

Wysłany: 15 września 2013, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bursztyn wrote:
    Caffe, dzieki za piernik. Wyprobuje chyba, mimo ze generalnie trzymam sie od piekarnika z daleka, ale ten przepis wydaje mi sie wykonalny :)
    A propos zupy grzybowej: czy robisz ja ze swiezych tzn. zamrozonych grzybow i dodajesz suszonych? czy cala zaupa z tylko suszonych? Pytanie moze sie komus wydac glupie, ale ja naprawde nie umiem gotowac....
    Ja robię tylko z suszonych bo takie mam dostępne :P

Wydaje mi się, że ze świeżych grzybów zupa może być delikatniejsza, bo jednak suszone mają swój intensywniejszy aromat, ale próbuj, może się mylę. Na pewno wyjdzie świetna :)

inessa, Bursztyn, Bozia3 lubią tę wiadomość

• caffe Autorytet

Wysłany: 15 września 2013, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak już macie te grzyby, to można zrobić weki z grzybów, cebuli i papryki (jesli dobrze pamiętam tę paprykę). Potrawka jest świetna w smaku i idealnie nadaje się np. do zrobienia zapiekanek na bułce lub - dodawałam też do sosów mięsnych :)

inessa, Bursztyn, Bozia3, Mango, bliska77, Andzia33 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 września 2013, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Caffe za super przepis wykorzystam go napewno :D
    A grzybki można te i te wykorzystać.

Bozia3, bliska77 lubią tę wiadomość

• Bursztyn Autorytet

Wysłany: 15 września 2013, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    caffe wrote:
    Jak już macie te grzyby, to można zrobić weki z grzybów, cebuli i papryki (jesli dobrze pamiętam tę paprykę). Potrawka jest świetna w smaku i idealnie nadaje się np. do zrobienia zapiekanek na bułce lub - dodawałam też do sosów mięsnych :)
    a ja to sie robi?

Bozia3, inessa lubią tę wiadomość

477706bb5ioid7xx.jpg
  • caffe Autorytet

Wysłany: 15 września 2013, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    1 durszlak ugotowanych grzybów
    1 łyżka soli
    1 szklanka oleju
    5 dużych cebul
    5 łyżek cukru
    5 łyżek koncentratu pomidorowego
    1 łyżka ostrej papryki
    5 łyżek octu.

Grzyby odcedzić pozostawiając sobie szklankę wywaru.

Cebulę udusić na oleju, dodać koncentrat, ocet, paprykę i wszystko wymieszać. Dodać grzyby do tego wszystkiego i wlać pozostawiony wywar.
    Przełożyć "sałatkę" do słoiczków i pasteryzować 20 min.

Bursztyn, Bozia3, inessa, megan8, bliska77, Andzia33 lubią tę wiadomość

• Bursztyn Autorytet

Wysłany: 15 września 2013, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    caffe wrote:
    1 durszlak ugotowanych grzybów
    1 łyżka soli
    1 szklanka oleju
    5 dużych cebul
    5 łyżek cukru
    5 łyżek koncentratu pomidorowego
    1 łyżka ostrej papryki
    5 łyżek octu.

Grzyby odcedzić pozostawiając sobie szklankę wywaru.

Cebulę udusić na oleju, dodać koncentrat, ocet, paprykę i wszystko wymieszać. Dodać grzyby do tego wszystkiego i wlać pozostawiony wywar.
    Przełożyć "sałatkę" do słoiczków i pasteryzować 20 min.
    Dzieki Caffe :)
    to wlasciwie nie jest nawet takie trudne. Moze potraktuje to jako terapie zajeciowa i sie za to zabiore... :)

Bozia3, caffe, inessa, megan8, bliska77 lubią tę wiadomość

477706bb5ioid7xx.jpg
  • Bozia3 Autorytet

Wysłany: 15 września 2013, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wróciłam utyrana z grzybów...pogoda odlot...byłam 5 godzin w lesie...cały duży kosz grzybów - borowiki, rydze, kurki, maślaki, jeden kozak, dużo podgrzybków.....Jestem szczęśliwa.... !!!! ;)

Caffe - profanujesz trochę zubę grzybową..
    Prawdziwa zupa grzybowa z borowików suszonych (żadnych świeżych broń Boże)podawana jest czysta (bez zabielania śmietaną!! - śmietaną się zabiela zupy z grzybów świeżych). Moczy się suszone prawdziwki i na tej wymoczonej wodzie plus ewentualnie kostka grzybowa gotuje się pokrojone w paseczki suszone grzyby...potem się posypuje pietruszką - i tylko sól i pieprz..podawać można z łazankami...wygląda jak brązowy rosół i taka ma być!!Wszelkie inne wariacje stosuje się do zup z grzybów świeżych...

Rosół ma ładny kolor od upieczonej cebuli nad ogniem..ale nie tylko- dodajcie małą cebulkę w łupinach - rosół nabierze ciemniejszego, głębszego koloru....ja dodaje też ze 2 ząbki czosnku....mniam mniam...:)

caffe, inessa, Bursztyn, Iwone, bliska77, Andzia33 lubią tę wiadomość

FZuMp1.png

• Bozia3 Autorytet

Wysłany: 15 września 2013, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ineeska podaj mi proszę przepis na te powidła bezcukrowe...bo to coś dla mnie..;) zrobiłabym sobie kilka słoiczków na zimę

inessa, bliska77 lubią tę wiadomość

FZuMp1.png

• Bozia3 Autorytet

Wysłany: 15 września 2013, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polarmisiu - co autor chciał powiedzieć w awatarze? :)

inessa lubi tę wiadomość

FZuMp1.png

• Bozia3 Autorytet

Wysłany: 15 września 2013, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olena - ja kiedyś zrobiłam tak samo...po grzybach prosto pojechałyśmy z bratową do centrum handlowego....bo ona sobie przypomniała, że nie ma szpilek na wesele...:) Czad był niezły - wszyscy się na nas gapili, a mnie to tym bardziej bawiło - ona w sklepikach zdejmowała ubłocone kalosze i będąc w brudnych leginsach przymierzała szpilki...:) Ja lubię takie historie - myślę, że bawię się wtedy lepiej niż gapie..:)

inessa, samira, caffe, Bursztyn, Mango, megan8, Iwone, bliska77, Olena, Andzia33 lubią tę wiadomość

FZuMp1.png

‹‹ 1252 1253 1254 1255 1256 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ