X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

35 +

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 września 2013, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie kochane :D
    Dobrej niedzieli :D
    U nas pochmurno ale nie pada i jest ciepło ale słoneczko widze próbuje się właśnie przebić przez tą warstwe chmur :D
    Ja włąśnie zrobiłam miesko na obiadek, surówke z kapustki z włąsnego ogródka no i ziemniaczki mniamniam zaraz je wstawiam :)
    Pierniczki też robie już na początku grudnia aby były pyszne na Boze Narodzenie i pirnik też z dwa tygodnie wcześniej nadziewam go własnej roboty :P powidłami ze śliwek wegierek ( jeden garnek powideł jest robiony tydzień bez dodatku cukru są pyszne )

caffe, Mango, megan8, Iwone lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 września 2013, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Acha ja do rosołku dodaje pól cebulki przysmażonej nadaje super smak no i lubczyk.
    A na Boże Narodzenie obowiżkowe makowce zwijane ale też placek z makiem i to jest rarytas robiony przez moja mame i jej siostre, bratowa mojej mamy za to robi przepyszne serniki. Jak sie zjeżdżamy w 1 świeto ( a jest nas około 30 osób zawsze) to każdy coś przywozi ciocia conajmniej dwa rodzaje sernika i jedno ulubione ciasto z nadzieniem truskawkowym to jest poprostu niebo w "gebie"

Bursztyn, caffe, nick nieaktualny, nick nieaktualny, Andzia33 lubią tę wiadomość

• caffe Autorytet

Wysłany: 15 września 2013, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agafbh wrote:
    Caffe, prponuję jeszcze lubczyk, jedna gałązka w zupie powoduje że pięknie pachnie, to taki naturalny bulion ;-)
    Już dodałam, bo sobie zamroziłam ;)

nick nieaktualny lubi tę wiadomość

• caffe Autorytet

Wysłany: 15 września 2013, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agafbh wrote:
    Caffe ja jutro też śmigam na monitoring :-)
    To trzymam kciuki żeby było dobrze :)

• Bursztyn Autorytet

Wysłany: 15 września 2013, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    caffe wrote:
    To trzymam kciuki żeby było dobrze :)
    i ja! :)

nick nieaktualny, nick nieaktualny lubią tę wiadomość

477706bb5ioid7xx.jpg
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 września 2013, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jutro na monitoringu samych pozytywnych wiadomości :D

caffe, Iwone, nick nieaktualny, Andzia33 lubią tę wiadomość

• caffe Autorytet

Wysłany: 15 września 2013, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bursztyn wrote:
    dawaj ten przepis :)
    Proszę, kiedyś ten przepis znalazłam i wypróbowałam :)

Składniki
    0,5 L miodu
    2 niepełne szklanki cukru
    kostka margaryny (250g)
    1 kg + 1 szklanka mąki tortowej
    3 jajka
    3 łyżeczki sody
    1/2 szklanki mleka
    szczypta soli

2 lub 3 opakowania przypraw do piernika

Miód + cukier + margaryna - ogrzewamy w garnku do rozpuszczenia. Zostawiamy do ostudzenia. Potem dodajemy mąkę wymieszaną z przyprawami, szczyptę soli, jajka, sodę wymieszaną w mleku. Wyrabiamy ciasto. Na końcu dodajemy bakalie.
    Takie ciasto powinno stać 3 tygodnie (do 4) w chłodnym miejscu - w piwnicy, komórce itp., raczej nie w lodówce. (W szklanym, emaliowanym, lub kamionkowym naczyniu, przykryte folią i ściereczką)
    Po 3 tygodniach - upiec - 40 - 45 minut w 160- 180 C.
    Upieczone ciasto powinno także poleżeć - 7-10 dni - aby zmiękło. (zawinąć w ściereczkę)

Można go przełożyć powidłami, masą orzechową, a na wierzch - lukier, lub polewa czekoladowa. Co kto lubi ;)

Przełożyłam go powidłami śliwkowymi z czekoladą, a drugą warstwę masą orzechową:

1 szklanka cukru pudru
    8-10 łyżek mleka
    25 dkg zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
    1 żółtko
    1 łyzka masła
    trochę spirytusu

Ilość mleka w tej masie możemy regulować indywidualnie
    tzn. jeżeli chcemy,żeby masa była bardziej "luźna" - to należy mleka dać trochę więcej aż uzyskamy właściwą konsystencję masy.

Taką masę można wykorzystać jako nadzienie do strucli.

Cukier,mleko i orzechy zagotować.Do ciepłego dodać żółtko,masło i na końcu spirytus. Piernik przekroić (ja piekę oddzielnie 3-4 placki),każdy placek posmarować cieniutko gorącym powidłem wymieszanym z czekoladą,na to również ciepła masa orzechowa.
    Piernik tak przełożony powinien leżakować kilka dni,owinięty folią aluminiową.

Bursztyn, nick nieaktualny, megan8, Andzia33 lubią tę wiadomość

• caffe Autorytet

Wysłany: 15 września 2013, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Można wykrawać też pierniczki i je nadziewać. Też muszą leżakować bo po upieczeniu są twarde jak kamienie :) Najlepiej przechowywać w zamkniętym pudełeczku. Jeśli po kilku dniach nie widac żeby miękły (bo czasami może piekarnik zbytnio przypiec), to do takiego pudełka można wstawić literatkę z wodą. Ale trzeba uważać żeby woda sie nie rozlała po pierniczkach :)

Bursztyn, nick nieaktualny, nick nieaktualny, Andzia33 lubią tę wiadomość

• caffe Autorytet

Wysłany: 15 września 2013, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    inessa wrote:
    Dziewczyny jutro na monitoringu samych pozytywnych wiadomości :D
    No na to juz same nie mamy wpływu, a szkoda :P Jak będzie coś nie tak, to ewidentnie to będzie wina lekarza, że kiepskie wieści przekazuje :)

nick nieaktualny, Bozia3, Andzia33 lubią tę wiadomość

• Bursztyn Autorytet

Wysłany: 15 września 2013, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Caffe, dzieki za piernik. Wyprobuje chyba, mimo ze generalnie trzymam sie od piekarnika z daleka, ale ten przepis wydaje mi sie wykonalny :)
    A propos zupy grzybowej: czy robisz ja ze swiezych tzn. zamrozonych grzybow i dodajesz suszonych? czy cala zaupa z tylko suszonych? Pytanie moze sie komus wydac glupie, ale ja naprawde nie umiem gotowac....

nick nieaktualny, caffe, nick nieaktualny, Bozia3, megan8, Iwone, nick nieaktualny, Andzia33 lubią tę wiadomość

477706bb5ioid7xx.jpg
  • caffe Autorytet

Wysłany: 15 września 2013, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bursztyn wrote:
    Caffe, dzieki za piernik. Wyprobuje chyba, mimo ze generalnie trzymam sie od piekarnika z daleka, ale ten przepis wydaje mi sie wykonalny :)
    A propos zupy grzybowej: czy robisz ja ze swiezych tzn. zamrozonych grzybow i dodajesz suszonych? czy cala zaupa z tylko suszonych? Pytanie moze sie komus wydac glupie, ale ja naprawde nie umiem gotowac....
    Ja robię tylko z suszonych bo takie mam dostępne :P

Wydaje mi się, że ze świeżych grzybów zupa może być delikatniejsza, bo jednak suszone mają swój intensywniejszy aromat, ale próbuj, może się mylę. Na pewno wyjdzie świetna :)

nick nieaktualny, Bursztyn, Bozia3 lubią tę wiadomość

• caffe Autorytet

Wysłany: 15 września 2013, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak już macie te grzyby, to można zrobić weki z grzybów, cebuli i papryki (jesli dobrze pamiętam tę paprykę). Potrawka jest świetna w smaku i idealnie nadaje się np. do zrobienia zapiekanek na bułce lub - dodawałam też do sosów mięsnych :)

nick nieaktualny, Bursztyn, Bozia3, Mango, nick nieaktualny, Andzia33 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 września 2013, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Caffe za super przepis wykorzystam go napewno :D
    A grzybki można te i te wykorzystać.

Bozia3, nick nieaktualny lubią tę wiadomość

• Bursztyn Autorytet

Wysłany: 15 września 2013, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    caffe wrote:
    Jak już macie te grzyby, to można zrobić weki z grzybów, cebuli i papryki (jesli dobrze pamiętam tę paprykę). Potrawka jest świetna w smaku i idealnie nadaje się np. do zrobienia zapiekanek na bułce lub - dodawałam też do sosów mięsnych :)
    a ja to sie robi?

Bozia3, nick nieaktualny lubią tę wiadomość

477706bb5ioid7xx.jpg
  • caffe Autorytet

Wysłany: 15 września 2013, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    1 durszlak ugotowanych grzybów
    1 łyżka soli
    1 szklanka oleju
    5 dużych cebul
    5 łyżek cukru
    5 łyżek koncentratu pomidorowego
    1 łyżka ostrej papryki
    5 łyżek octu.

Grzyby odcedzić pozostawiając sobie szklankę wywaru.

Cebulę udusić na oleju, dodać koncentrat, ocet, paprykę i wszystko wymieszać. Dodać grzyby do tego wszystkiego i wlać pozostawiony wywar.
    Przełożyć "sałatkę" do słoiczków i pasteryzować 20 min.

Bursztyn, Bozia3, nick nieaktualny, megan8, nick nieaktualny, Andzia33 lubią tę wiadomość

• Bursztyn Autorytet

Wysłany: 15 września 2013, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    caffe wrote:
    1 durszlak ugotowanych grzybów
    1 łyżka soli
    1 szklanka oleju
    5 dużych cebul
    5 łyżek cukru
    5 łyżek koncentratu pomidorowego
    1 łyżka ostrej papryki
    5 łyżek octu.

Grzyby odcedzić pozostawiając sobie szklankę wywaru.

Cebulę udusić na oleju, dodać koncentrat, ocet, paprykę i wszystko wymieszać. Dodać grzyby do tego wszystkiego i wlać pozostawiony wywar.
    Przełożyć "sałatkę" do słoiczków i pasteryzować 20 min.
    Dzieki Caffe :)
    to wlasciwie nie jest nawet takie trudne. Moze potraktuje to jako terapie zajeciowa i sie za to zabiore... :)

Bozia3, caffe, nick nieaktualny, megan8, nick nieaktualny lubią tę wiadomość

477706bb5ioid7xx.jpg
  • Bozia3 Autorytet

Wysłany: 15 września 2013, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wróciłam utyrana z grzybów...pogoda odlot...byłam 5 godzin w lesie...cały duży kosz grzybów - borowiki, rydze, kurki, maślaki, jeden kozak, dużo podgrzybków.....Jestem szczęśliwa.... !!!! ;)

Caffe - profanujesz trochę zubę grzybową..
    Prawdziwa zupa grzybowa z borowików suszonych (żadnych świeżych broń Boże)podawana jest czysta (bez zabielania śmietaną!! - śmietaną się zabiela zupy z grzybów świeżych). Moczy się suszone prawdziwki i na tej wymoczonej wodzie plus ewentualnie kostka grzybowa gotuje się pokrojone w paseczki suszone grzyby...potem się posypuje pietruszką - i tylko sól i pieprz..podawać można z łazankami...wygląda jak brązowy rosół i taka ma być!!Wszelkie inne wariacje stosuje się do zup z grzybów świeżych...

Rosół ma ładny kolor od upieczonej cebuli nad ogniem..ale nie tylko- dodajcie małą cebulkę w łupinach - rosół nabierze ciemniejszego, głębszego koloru....ja dodaje też ze 2 ząbki czosnku....mniam mniam...:)

caffe, nick nieaktualny, Bursztyn, Iwone, nick nieaktualny, Andzia33 lubią tę wiadomość

FZuMp1.png

• Bozia3 Autorytet

Wysłany: 15 września 2013, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ineeska podaj mi proszę przepis na te powidła bezcukrowe...bo to coś dla mnie..;) zrobiłabym sobie kilka słoiczków na zimę

nick nieaktualny, nick nieaktualny lubią tę wiadomość

FZuMp1.png

• Bozia3 Autorytet

Wysłany: 15 września 2013, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polarmisiu - co autor chciał powiedzieć w awatarze? :)

FZuMp1.png

• Bozia3 Autorytet

Wysłany: 15 września 2013, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olena - ja kiedyś zrobiłam tak samo...po grzybach prosto pojechałyśmy z bratową do centrum handlowego....bo ona sobie przypomniała, że nie ma szpilek na wesele...:) Czad był niezły - wszyscy się na nas gapili, a mnie to tym bardziej bawiło - ona w sklepikach zdejmowała ubłocone kalosze i będąc w brudnych leginsach przymierzała szpilki...:) Ja lubię takie historie - myślę, że bawię się wtedy lepiej niż gapie..:)

nick nieaktualny, nick nieaktualny, caffe, Bursztyn, Mango, megan8, Iwone, nick nieaktualny, Olena, Andzia33 lubią tę wiadomość

FZuMp1.png

‹‹ 1252 1253 1254 1255 1256 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kiedy ginekolog może zaproponować pessaroterapię i jak przebiega wdrożenie?

Obniżenie macicy, nietrzymanie moczu, ryzyko przedwczesnego porodu – to tylko niektóre z problemów, z którymi zmaga się wiele kobiet. Dla tych, które chcą uniknąć operacji, a jednocześnie poprawić jakość życia, rozwiązaniem może być pessaroterapia. Dowiedz się więcej, czym jest ta metoda i komu jest polecana. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ