X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

35 +

Oceń ten wątek:
  • Bursztyn Autorytet

Wysłany: 16 września 2013, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lucky wrote:
    http://28dni.pl/pomoc/owulacja_fakty_i_mity

to znalazłam na szybko, ale czytałam ze dwa piękne artykuły na ten temat

nie wiem jaką szkołę reprezentuje instruktor NPR Reni, ale to co powyżej to nawet nie NPR tylko medycyna i biologia
    dzieki :)

inessa, Bozia3 lubią tę wiadomość

477706bb5ioid7xx.jpg
  • caffe Autorytet

Wysłany: 16 września 2013, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To wszystko jest jak ruska ruletka :P

out.php?i=614074_321k.jpg

Bursztyn, Reni, Lucky, Mango, inessa, promyk, grosza, Bozia3, megan8, Olena lubią tę wiadomość

• Bursztyn Autorytet

Wysłany: 16 września 2013, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W obliczu najnowszych odkryc naukowych nalezy zarzadzic Nieustanne bzykanko przez caly miesiac, chlopy beda sie cieszyc :) :D

caffe, Reni, Mango, inessa, promyk, Bozia3, megan8, szczęśliwa 2 lubią tę wiadomość

477706bb5ioid7xx.jpg
  • Reni Autorytet

Wysłany: 16 września 2013, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a jeszcze to jest dobre...

cyt Jeżeli temperatura nie zmienia się, nie wzrasta powyżej 37° C, zachodzi prawdopodobieństwo cykli bezowulacyjnych. W takim przypadku należy niezwłocznie skonsultować się z lekarzem.

jak można takie bzdety wypisywać..

caffe, Bursztyn, inessa, Bozia3, szczęśliwa 2 lubią tę wiadomość

2 IUI, 4 IVF ICSI. 70 cs..Naturalsik!!! Mamy Dziedzica! graphics-bees-482908.gifdqpri09ky14nbyvi.png
  • Reni Autorytet

Wysłany: 16 września 2013, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jeden z nich jest lekarzem w szpitalu na Madalińskiego

może i progesteron zaczyna się wytwarzać ale nie na tyle żeby był taki duży skok przed owu
    Lucky wrote:
    http://28dni.pl/pomoc/owulacja_fakty_i_mity

to znalazłam na szybko, ale czytałam ze dwa piękne artykuły na ten temat

nie wiem jaką szkołę reprezentuje instruktor NPR Reni, ale to co powyżej to nawet nie NPR tylko medycyna i biologia

Lucky, inessa, Bozia3, szczęśliwa 2 lubią tę wiadomość

2 IUI, 4 IVF ICSI. 70 cs..Naturalsik!!! Mamy Dziedzica! graphics-bees-482908.gifdqpri09ky14nbyvi.png
  • Bursztyn Autorytet

Wysłany: 16 września 2013, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Caffe!!!! ruleta wymiata!!! 2smiech2.gif

caffe, inessa, Bozia3 lubią tę wiadomość

477706bb5ioid7xx.jpg
  • Lucky Autorytet

Wysłany: 16 września 2013, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reni wrote:
    jeden z nich jest lekarzem w szpitalu na Madalińskiego

może i progesteron zaczyna się wytwarzać ale nie na tyle żeby był taki duży skok przed owu

ale co to znaczy duży skok?
    skok to skok, czyli do góry po spadku przedowulacyjnym

właśnie okazuje się że wiele wykresów jest ze skokiem, OF wyznacza owulację, a owulacji nie było, to co podniosło temperaturę, jeśli nie ma ciałka żółtego i w domniemaniu nie ma progesteronu?

caffe, inessa, Bozia3 lubią tę wiadomość

• caffe Autorytet

Wysłany: 16 września 2013, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bursztyn wrote:
    Caffe!!!! ruleta wymiata!!! 2smiech2.gif
    Nie pozostaje nic innego jak tylko zdac się na los i oczekiwać na wygraną

out.php?i=614079_indeks.jpg

Lucky, Bursztyn, inessa, Bozia3, promyk, bliska77, megan8, szczęśliwa 2, Andzia33 lubią tę wiadomość

• caffe Autorytet

Wysłany: 16 września 2013, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lucky wrote:

właśnie okazuje się że wiele wykresów jest ze skokiem, OF wyznacza owulację, a owulacji nie było, to co podniosło temperaturę, jeśli nie ma ciałka żółtego i w domniemaniu nie ma progesteronu?
    Lucky, ja się nie znam, ale wiem po sobie, ze czy był skok w danym cyklu czy nie, to owu u mnie nie było. I mój lekarz powiedział, ze sama temperatura nie jest wyznacznikiem owu i dlatego jest sceptyczny do sugerowania się tylko tą metodą.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 września 2013, 21:41

Lucky, Bursztyn, inessa, Bozia3, bliska77, szczęśliwa 2, samira lubią tę wiadomość

• Reni Autorytet

Wysłany: 16 września 2013, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aaaaa i wszystko jasne zaczyna się wytwarzać więc wzrasta potem jest np. jednodniowy spadek pęka pęcherzyk zamienia się w ciałko i zaczyna rosnąć..
    chyba kumam
    kazda z nas miała rację

cyt
    Progesteron zwany potocznie luteiną to najważniejszy żeński hormon płciowy. Stężenie jego wzrasta jeszcze przed owulacją i doprowadza do pęknięcia pęcherzyka Graffa, czyli jajeczkowania. Wzrost poziomu progesteronu przed owulacją może doprowadzić do pierwszego wzrostu podstawowej temperatury ciała. Wcześniej jednak dochodzi do nieznacznego spadku PTC, a moment pomiędzy niższą a wyższą temperaturą zależną od progesteronu to tzw. skok temperatury. W kolejnych dniach cyklu stężenie progesteronu rośnie, co utrzymuje PTC na stosunkowo stałym poziomie. Dopiero przed zakończeniem cyklu, czyli wystąpieniem kolejnej miesiączki temperatura organizmu obniża się, co jest wynikiem spadku stężenia progesteronu. Jeśli w czasie płodności doszło do współżycia oraz jeśli wyższa wartość PTC utrzymuje się dłużej niż 16 dni, a krwawienie nie następuje, można przypuszczać, że doszło do zapłodnienia.

caffe, Lucky, inessa, Bozia3, bliska77, szczęśliwa 2, Andzia33 lubią tę wiadomość

• Reni Autorytet

Wysłany: 16 września 2013, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ale ciałko robi się z pęcherzyka nawet jak nie pęknie
    może być też tak że pęknie ale jajo zostanie w środku i też będzie z tego pęcherzyk

jest wiele opcji tak czy siak dupa blada na stówe nie dowiemy się czy jajo pomknęło w kierunku zachodzącego słońca
    Lucky wrote:

caffe, Lucky, Bursztyn, inessa, Bozia3, szczęśliwa 2 lubią tę wiadomość

• Lucky Autorytet

Wysłany: 16 września 2013, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    o tu jeszcze takie:

<<Tak fajnie nie ma. W domowych warunkach nie da się wyznaczyć dnia
    owulacji.

Owulacja może być w okienku w stosunku do pierwszej wyższej temp. po
    dniu szczytu śluzu:
    od 4 dni przed
    do 2. dnia wyższych
    lub 3. dnia wyższych, jak 3. wyższa nie osiągnie 0.2 C nad linią.

Czyli mogłaś mieć przy takim USG owulację 20 lub 21 dc.

Ciałko żółte może się tworzyć w ściance pęcherzyka Graafa przed
    pęknięciem i to powoduje wzrost temp. przy wrażliwym ośrodku
    termoregulacji, ale poziom progesteronu jest jeszcze za mały, by
    owulację zablokować.>>

http://forum.gazeta.pl/forum/w,14906,109296981,,Owulacja_po_skoku_temperatury_prosze_o_wyjasnien.html?v=2

caffe, Bursztyn, inessa, Bozia3, megan8 lubią tę wiadomość

• Lucky Autorytet

Wysłany: 16 września 2013, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no nic, faktycznie pozostaje seksić się i czekać
    ciekawe że ludzkość jakoś przetrwała tyle tysiącleci bez tej rozbudowanej wiedzy na temat progesteronów, jaj i temperatur ;)

dobranoc, padam coś dziś wcześniej na twarz

caffe, Mango, Bursztyn, Bozia3, inessa, Olena, szczęśliwa 2 lubią tę wiadomość

• caffe Autorytet

Wysłany: 16 września 2013, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lucky wrote:
    no nic, faktycznie pozostaje seksić się i czekać
    ciekawe że ludzkość jakoś przetrwała tyle tysiącleci bez tej rozbudowanej wiedzy na temat progesteronów, jaj i temperatur ;)

dobranoc, padam coś dziś wcześniej na twarz
    Kolorowych... ;)

Bozia3, inessa, Lucky lubią tę wiadomość

• Reni Autorytet

Wysłany: 16 września 2013, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    d.gifo.gifb.gifr.gifa.gifn.gifo.gifc.gifempty.gif

Bozia3, inessa, Lucky, Olena lubią tę wiadomość

• Mango Autorytet

Wysłany: 16 września 2013, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczny jesteście baaaaaaaaaaaaardzo mądre :) Teraz już mam jajka zamiast mózgu i właściwie nie wiem kiedy miałam owulację ;) Tyle seksu to ja nie dam rady ;)

Bursztyn, Bozia3, inessa, Rzutka, Reni, Iwone, Lucky, megan8, szczęśliwa 2, samira lubią tę wiadomość

Mango motylki.gif i jej marzenie <3
  • Bursztyn Autorytet

Wysłany: 16 września 2013, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jednak owulacja to fascynujacy temat... :)

Bozia3, inessa lubią tę wiadomość

477706bb5ioid7xx.jpg
  • Bozia3 Autorytet

Wysłany: 16 września 2013, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poćwiczyłam...no dramatu nie ma, ale kilka razy wymiękłam....w sumie da się przeżyć - ważne, że nie jest to rozciągnięte w czasie na nie wiadomo jak długo.....:)

Coś jest z tą temperaturą i progesteronem. Ginka mi powiedziała, że ona też nie sugeruje się temperaturą - bo to może mylić..(np. puste jaja itp, które udają owulację) - natomiast według niej...wynik wysokiego progesteronu w 2 części cyklu potwierdza owulację...i tutaj nie rozumiem tego....bo jeśli utrzymuje się temperatura wysoka w cyklu bezowulacyjnym (tak jak to było ostatnio w cyklu caffe)a progesteron powiedzmy wyszedłby niski (co potwierdziłoby brak owulacji) to co w takim razie u caffe trzymało na wysokim poziomie tę temperaturę? he?

Mango, inessa, szczęśliwa 2, samira lubią tę wiadomość

FZuMp1.png

• Bursztyn Autorytet

Wysłany: 16 września 2013, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bozia3 wrote:
    Poćwiczyłam...no dramatu nie ma, ale kilka razy wymiękłam....w sumie da się przeżyć - ważne, że nie jest to rozciągnięte w czasie na nie wiadomo jak długo.....:)

Coś jest z tą temperaturą i progesteronem. Ginka mi powiedziała, że ona też nie sugeruje się temperaturą - bo to może mylić..(np. puste jaja itp, które udają owulację) - natomiast według niej...wynik wysokiego progesteronu w 2 części cyklu potwierdza owulację...i tutaj nie rozumiem tego....bo jeśli utrzymuje się temperatura wysoka w cyklu bezowulacyjnym (tak jak to było ostatnio w cyklu caffe)a progesteron powiedzmy wyszedłby niski (co potwierdziłoby brak owulacji) to co w takim razie u caffe trzymało na wysokim poziomie tę temperaturę? he?
    a moze to zalezy od tego JAK wysoka jest ta temp.? Moze przy lekko podwyzszonej jest niewiele progesteronu? Sama juz nie wiem...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 września 2013, 22:36

inessa, szczęśliwa 2 lubią tę wiadomość

477706bb5ioid7xx.jpg
  • Rzutka Przyjaciółka

Wysłany: 16 września 2013, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to moze jutro ktoras mi jutro powie kiedy u mnie owulka? Wczoraj temp byla 36.3 dzis nie mierzylam temperatury sle test owu super pozytywny, jutro jesli tempka skoczy o 0,2 to znaczy ze juz po ..?

Lucky, inessa, szczęśliwa 2 lubią tę wiadomość

ovufriend.pl
‹‹ 1265 1266 1267 1268 1269 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ