35 +
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyDobrego dnia u mnie niestety nie pada ale leje
Pamietam o Was
Aga i Caffe udanego wzrostu
Staraczkom owocnych starań a zaciażonym spokoju i radosći z tego darucaffe, Lucky, megan8, Iwone, szczęśliwa 2, Bursztyn, samira, Andzia33 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
caffe wrote:To facet trochę po 40-tce. Dzisiaj rzeczywiście kiepsko się czuł i wyglądał, stąd też powiedział, że nie będzie się konkretnie ze mna umawiał, bo być może pójdzie na zwolnienie.
Ważne też, ze tych jaj nie mam kopy, bo wtedy bym się martwiła, ze nie ma monitoringu. No cóż, pozostaje mi czekać tydzień, o ile się uda pójść na wizytę.
Póki co mu ufam, nie jest jakiś narwany, tylko czuję, ze chce ten mój organizm rozruszać zeby się obudził. I to jest moim zdaniem prawidłowe, bo sporo ciąż po mocno stymulowanym cyklu po prostu kończy się poronieniem, więc ja nie chciałabym być naszprycowana, a potem organizm sam nie da sobie rady.
tak myślę bo jak piszesz to tak dość sensownie on sie zachowujeLucky, bliska77, inessa, caffe lubią tę wiadomość
-
.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2016, 14:31
Lucky, megan8, inessa, caffe, Bursztyn, samira, Bozia3, Rzutka, grosza, Iwone, Andzia33 lubią tę wiadomość
-
szczęśliwa 2 wrote:Hej
no tak ale ja to rozumiem ,że oczywyście progesteron wytwarzany jest w jakimś stopniu wczesniej bo to jest złozony cykl , ale jego duże stężęnie jest tylko i wyłącznie w przypadku powstania ciałka żółtego :-)a rozumiem duże stężenie wyższa temperatura
ja kiedys czytałam dużo z tego forum
http://28dni.pl/pomoc/przemiany_hormonalne
no ale jakie duże?
ja mam wykresy jak ciążowe co miesiąc, co nie znaczy że nie miałam chyba z ośmiu cykli bez owulacji, a temp i tak była w granicach 37,00-37,2
wykres trójstopniowy! dający ogromną nadzieję
mnie się wydaje że nawet niewielka ilośc progesteronu podnosi temp, ale może to jest osobnicze w jakim stopniu
w każdym razie wcale nie łączę powstania ciałka żołtego z wyższą temperaturą jako jedyną opcja, bo ja jestem na to dowodem
no a progesteron bez owulacji 'sam w sobie' nie może rosnąć, bo niby jak???
jeśli usg wyklucza owulację, to nie ma nawet 'słabego' jaja i słabego ciałka żółtego
z resztą wszystko jedno, byle w końcu zajść!szczęśliwa 2, inessa, bliska77, caffe, Bozia3, Andzia33 lubią tę wiadomość
-
Reni wrote:aaaaa i wszystko jasne zaczyna się wytwarzać więc wzrasta potem jest np. jednodniowy spadek pęka pęcherzyk zamienia się w ciałko i zaczyna rosnąć..
chyba kumam
kazda z nas miała rację
cyt
Progesteron zwany potocznie luteiną to najważniejszy żeński hormon płciowy. Stężenie jego wzrasta jeszcze przed owulacją i doprowadza do pęknięcia pęcherzyka Graffa, czyli jajeczkowania. Wzrost poziomu progesteronu przed owulacją może doprowadzić do pierwszego wzrostu podstawowej temperatury ciała. Wcześniej jednak dochodzi do nieznacznego spadku PTC, a moment pomiędzy niższą a wyższą temperaturą zależną od progesteronu to tzw. skok temperatury. W kolejnych dniach cyklu stężenie progesteronu rośnie, co utrzymuje PTC na stosunkowo stałym poziomie. Dopiero przed zakończeniem cyklu, czyli wystąpieniem kolejnej miesiączki temperatura organizmu obniża się, co jest wynikiem spadku stężenia progesteronu. Jeśli w czasie płodności doszło do współżycia oraz jeśli wyższa wartość PTC utrzymuje się dłużej niż 16 dni, a krwawienie nie następuje, można przypuszczać, że doszło do zapłodnienia.Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2016, 14:32
inessa, bliska77, Bozia3 lubią tę wiadomość
-
Rzutka wrote:No to moze jutro ktoras mi jutro powie kiedy u mnie owulka? Wczoraj temp byla 36.3 dzis nie mierzylam temperatury sle test owu super pozytywny, jutro jesli tempka skoczy o 0,2 to znaczy ze juz po ..?
inessa, bliska77, Bozia3, Rzutka, Iwone lubią tę wiadomość
-
agafbh wrote:witajcie
dzięki Lucky, u mnie podobnie jak u Caffe, jeden pęcherzyk 10mm drugi 11mm, endo nawet nie najgorsze jak na ten dzień cyklu, w piątek mam przyjechać na monitoring, jeśli wystarczająco urosną to wtedy IUI albo w sobotę albo w poniedziałek ale nie wiadomo czy urosną
Miłego dnia dziewczynyinessa, bliska77, Bozia3 lubią tę wiadomość
-
Lucky wrote:no ale jakie duże?
ja mam wykresy jak ciążowe co miesiąc, co nie znaczy że nie miałam chyba z ośmiu cykli bez owulacji, a temp i tak była w granicach 37,00-37,2
wykres trójstopniowy! dający ogromną nadzieję
mnie się wydaje że nawet niewielka ilośc progesteronu podnosi temp, ale może to jest osobnicze w jakim stopniu
w każdym razie wcale nie łączę powstania ciałka żołtego z wyższą temperaturą jako jedyną opcja, bo ja jestem na to dowodem
no a progesteron bez owulacji 'sam w sobie' nie może rosnąć, bo niby jak???
jeśli usg wyklucza owulację, to nie ma nawet 'słabego' jaja i słabego ciałka żółtego
z resztą wszystko jedno, byle w końcu zajść!Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2016, 14:32
caffe, Mango, Bursztyn, megan8, inessa, Bozia3 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
szczęśliwa 2 wrote:ale moze to jest tak ze jakies jajo jest i sie wykluwa lae moze jest słabe a samo ciałko powstaje i temperatura rosnie no albo sam w sobie progesteron rosnie i podnosi temperature ?????
szczęśliwa 2, bliska77, inessa, Bozia3 lubią tę wiadomość
-
A mnie nawet przekonuje ta teoria o wcześniejszej produkcji progesteronu, bo u mnie minimalnie rośnie tempka i dopiero wtedy program zaznacza mi ovu - przynajmniej tak mam w tym cyklu
szczęśliwa 2, caffe, Bursztyn, bliska77, inessa, Bozia3 lubią tę wiadomość
Mangoi jej marzenie