X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

35 +

Oceń ten wątek:
  • Bursztyn Autorytet

Wysłany: 16 września 2013, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bozia3 wrote:
    Idę na 40 minut do CHodakowskiej przy kompie - pierwszy raz spróbuje pofikać z nią jakiś skalpel czy coś....ciekawe czy działa.. :)
    wytrzymalam tylko 5 min, ale ja jestem cienki Bolek i poczatkujaca :)

Bozia3, inessa, megan8 lubią tę wiadomość

477706bb5ioid7xx.jpg
  • Lucky Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bursztyn wrote:
    ale tak na rozum biorac: jesli pecherzyk PO uwolnieniu jajka zamienia sie w cialko zolte ktore z kolei sprawia ze wydziela sie progesteron i podnosi temperature no to jak moze nastepowac ten skok skoro jeszcze nie bylo owulacji?

otóż nie
    szczegółowe badania dowiodły że progesteron jest wydzielany zaraz przed owulacją, że podobno jest do niej potrzebny i to własnie jest ten skok! jak tylko znajdę ten tekst to wkleję
    ale było to mądrze wytłumaczone, po prostu my znamy bardzo mało szczegółów tego procesu i trochę chodzimy po omacku

Reni, Bursztyn, caffe, Bozia3, inessa lubią tę wiadomość

• Bursztyn Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bozia3 wrote:
    ahahahaahhaha :)

No właśnie o tym gadałyśmy ostatnio - według mnie skok jest po owulacji - bo wtedy pęnięty pęcherzyk, czyli ciałko żółte wytwarza progesteron, który podnosi temperatura - u mnie to się jakoś zgadza....ale jak widać są różne cuda u cudeńka...ludzie znają się na tym - siedzą w tym latami...to może wiedzą lepiej....
    ciekawe zatem co podbija tą temperaturę - jeśli nie owulacja...
    mi chyba Natanek kiedy na niego patrze ;)

Reni, Bozia3, inessa lubią tę wiadomość

477706bb5ioid7xx.jpg
  • Reni Autorytet

Wysłany: 16 września 2013, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hola hola mój wibrek nie jest opieszały w sumie mógł mieć rację co widać po wykresie
    Mój ci on! ;-)
    Bozia3 wrote:
    caffe - ja bym nie spisywała na straty zupełnie tego cyklu...powinnaś mieć kolejny monitoring za 3-4 dni, żeby zobaczyć, czy w ogóle jajka rosną- Twój gin wydaje mi się jakiś opieszały.... czy to nie jest przypadkiem jakiś stary dziad typu wibrującego Reni?

Bursztyn, caffe, inessa lubią tę wiadomość

2 IUI, 4 IVF ICSI. 70 cs..Naturalsik!!! Mamy Dziedzica! graphics-bees-482908.gifdqpri09ky14nbyvi.png
  • Lucky Autorytet

Wysłany: 16 września 2013, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lucky wrote:
    otóż nie
    szczegółowe badania dowiodły że progesteron jest wydzielany zaraz przed owulacją, że podobno jest do niej potrzebny i to własnie jest ten skok! jak tylko znajdę ten tekst to wkleję
    ale było to mądrze wytłumaczone, po prostu my znamy bardzo mało szczegółów tego procesu i trochę chodzimy po omacku

poza tym sam monitoring miałam na potwierdzenie tego
    dwa razy dokładnie sie tak zdarzyło że byłam w dniu skoku i na usg było nadal niepęknięte jajo, więc skąd?

caffe, inessa lubią tę wiadomość

• Reni Autorytet

Wysłany: 16 września 2013, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    o super też się przymierzam ale nie chce mi się tyłka ruszyć ;-)
    Bozia3 wrote:
    Idę na 40 minut do CHodakowskiej przy kompie - pierwszy raz spróbuje pofikać z nią jakiś skalpel czy coś....ciekawe czy działa.. :)

inessa lubi tę wiadomość

2 IUI, 4 IVF ICSI. 70 cs..Naturalsik!!! Mamy Dziedzica! graphics-bees-482908.gifdqpri09ky14nbyvi.png
  • Bursztyn Autorytet

Wysłany: 16 września 2013, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reni wrote:
    no to mamy problem, bo ja też mam instruktora NPR oraz lekarza ze szpitala obaj są specjalistami w tej dziedzinie i obaj twierdzą, że skok temp jest po owulacji
    a temp skacze tylko gdy jest ciałko żółte
    i gdzie leży prawda?
    chyba sklaniam sie ku Twoim specjalistom, nie sadze zeby prawda w tym przypadku lezala posrodku ;)

inessa lubi tę wiadomość

477706bb5ioid7xx.jpg
  • Reni Autorytet

Wysłany: 16 września 2013, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dawaj Lucky bo to ważne informacje
    trzeba będzie bzykanie inaczej ustawić
    szukaj! :-)
    Lucky wrote:
    otóż nie

Bursztyn, caffe, Lucky, Mango, inessa, Bozia3 lubią tę wiadomość

• Bursztyn Autorytet

Wysłany: 16 września 2013, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lucky wrote:
    otóż nie
    to znowu komplikuje sprawe :)

caffe, Lucky, inessa, Bozia3 lubią tę wiadomość

477706bb5ioid7xx.jpg
  • caffe Autorytet

Wysłany: 16 września 2013, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bozia3 wrote:
    caffe - ja bym nie spisywała na straty zupełnie tego cyklu...powinnaś mieć kolejny monitoring za 3-4 dni, żeby zobaczyć, czy w ogóle jajka rosną- Twój gin wydaje mi się jakiś opieszały.... czy to nie jest przypadkiem jakiś stary dziad typu wibrującego Reni?

To facet trochę po 40-tce. Dzisiaj rzeczywiście kiepsko się czuł i wyglądał, stąd też powiedział, że nie będzie się konkretnie ze mna umawiał, bo być może pójdzie na zwolnienie.
    Ważne też, ze tych jaj nie mam kopy, bo wtedy bym się martwiła, ze nie ma monitoringu. No cóż, pozostaje mi czekać tydzień, o ile się uda pójść na wizytę.
    Póki co mu ufam, nie jest jakiś narwany, tylko czuję, ze chce ten mój organizm rozruszać zeby się obudził. I to jest moim zdaniem prawidłowe, bo sporo ciąż po mocno stymulowanym cyklu po prostu kończy się poronieniem, więc ja nie chciałabym być naszprycowana, a potem organizm sam nie da sobie rady.

Lucky, inessa, Bozia3, szczęśliwa 2 lubią tę wiadomość

• Lucky Autorytet

Wysłany: 16 września 2013, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tu coś jest:

<<Pęcherzyk gwałtownie wzrasta, około 3 mm na dobę, osiągając w końcu średnicę 18-22 mm. Jego zewnętrzna warstwa, składająca się z komórek ziarnistych staje się niezwykle wrażliwa na wyrzut lutropiny.

W 8-38 godzin po szczycie estrogenów, również LH osiąga swój szczyt. Jest to też początek wydzielania progesteronu.

Owulacja następuje zwykle w ciągu 24-36 godzin po pierwszym gwałtownym wyrzucie LH, lub 9-24 godzin po szczytowym wyrzucie LH.

Tak, czy tak, moment owulacji jest bardzo ograniczony w czasie, gdyż po spadku LH już nie może do niej dojść.

Uwolniona z pęcherzyka Graafa komórka zachowuje zdolność do zapłodnienia 12-18 godzin od jajeczkowania.

Po uwolnieniu komórki jajowej, pęknięty pęcherzyk Graafa przekształca się w ciałko żółte wydzielające dalej progesteron. Jego wysoki poziom hamuje wydzielanie LH i FSH, a tym samym uniemożliwia dojrzewanie innych komórek jajowych w tym samym cyklu.>>

jak widać progesteron nie pojawia się w momencie przekształcenia się pękniętego jaja w ciałko żółte, bo co by powodowało wzrost progesteronu przy cyklach bezowulacyjnych? a przecież nie wynosi on wtedy zero, tylko 5-7 jednostek

caffe, Bursztyn, Mango, inessa, Bozia3, szczęśliwa 2 lubią tę wiadomość

• caffe Autorytet

Wysłany: 16 września 2013, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reni wrote:
    no to mamy problem, bo ja też mam instruktora NPR oraz lekarza ze szpitala obaj są specjalistami w tej dziedzinie i obaj twierdzą, że skok temp jest po owulacji
    a temp skacze tylko gdy jest ciałko żółte
    i gdzie leży prawda?
    Pewnie nigdzie, bo ja nie miałam owulacji w poprzednim cyklu, a skok miałam jak ta lala :P

Lucky, inessa, Bozia3, szczęśliwa 2 lubią tę wiadomość

• Lucky Autorytet

Wysłany: 16 września 2013, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    znowu za dużo mi pogrubiło, ale chyba widać ile jest mojego a ile oryginalnego tekstu

Cafe, ważne że gościowi ufasz, wygląda na to że on jakiś taki rozsądny. Jajnik drgnął, będzie lepiej. Ja tam w Ciebie wierzę!

caffe, inessa, Bozia3, szczęśliwa 2, Andzia33 lubią tę wiadomość

• Lucky Autorytet

Wysłany: 16 września 2013, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    caffe wrote:
    Pewnie nigdzie, bo ja nie miałam owulacji w poprzednim cyklu, a skok miałam jak ta lala :P

o proszę i tu dowód na to co mnie powiedziano

caffe, Mango, inessa, Bozia3, szczęśliwa 2 lubią tę wiadomość

• Bursztyn Autorytet

Wysłany: 16 września 2013, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm...a mozesz podac zrodlo?

inessa, Bozia3 lubią tę wiadomość

477706bb5ioid7xx.jpg
  • Reni Autorytet

Wysłany: 16 września 2013, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    do dupy z tymi wykresami

chyba trzeba zadzwonić do wróżna Macieja..niech dziadyga karty postawi i powie kiedy będzie jajo :-)

http://www.demoty.pl/wroz-maciej-14633

;-)

Bursztyn, caffe, Lucky, Iwone, inessa, Bozia3, megan8, szczęśliwa 2, Andzia33 lubią tę wiadomość

• Bursztyn Autorytet

Wysłany: 16 września 2013, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wniosek z tego, ze trzeba sie bzykac bez przerwy... 0hump.gif
    bo tak naprawde- nie znamy dnia i godziny.....

caffe, Lucky, Mango, inessa, Bozia3, megan8, Andzia33 lubią tę wiadomość

477706bb5ioid7xx.jpg
  • Bursztyn Autorytet

Wysłany: 16 września 2013, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reni wrote:
    do dupy z tymi wykresami

chyba trzeba zadzwonić do wróżna Macieja..niech dziadyga karty postawi i powie kiedy będzie jajo :-)

http://www.demoty.pl/wroz-maciej-14633

;-)
    hehehehe! :D okazuje sie ze to chyba metoda tak samo pewna jak wykresy i temp., o ile nie pewniejsza ;)

Reni, caffe, Lucky, inessa, Bozia3, szczęśliwa 2 lubią tę wiadomość

477706bb5ioid7xx.jpg
  • caffe Autorytet

Wysłany: 16 września 2013, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lucky wrote:
    znowu za dużo mi pogrubiło, ale chyba widać ile jest mojego a ile oryginalnego tekstu

Cafe, ważne że gościowi ufasz, wygląda na to że on jakiś taki rozsądny. Jajnik drgnął, będzie lepiej. Ja tam w Ciebie wierzę!
    Dzięki :)

Lucky, inessa, Bozia3 lubią tę wiadomość

• Lucky Autorytet

Wysłany: 16 września 2013, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bursztyn wrote:
    Hmm...a mozesz podac zrodlo?

http://28dni.pl/pomoc/owulacja_fakty_i_mity

to znalazłam na szybko, ale czytałam ze dwa piękne artykuły na ten temat

nie wiem jaką szkołę reprezentuje instruktor NPR Reni, ale to co powyżej to nawet nie NPR tylko medycyna i biologia

Bursztyn, inessa, Bozia3, szczęśliwa 2 lubią tę wiadomość

‹‹ 1264 1265 1266 1267 1268 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ