35 +
-
WIADOMOŚĆ
-
ivf-ivf wrote:Dziewczyny, nie nakrecajcie się, Reni pewnie tez by chciala zeby to bylo już. Ja o tym szptalu na Starynkiewicza dużo negatywów słyszałam.
spokojnie
to w sumie dobry termin
dzisiaj chciał mnie zbadać, ale mu odradziłamz szalejącą @ nie ma żartów
więc mam jeszcze raz przyjść po następnej @ a do tego czasu mamy zrobić badania krwi
i dodatkowo na mój koszt cytologię, biocenozę i chlamydię prc (gdzie to się robi i ile kosztuje? pewnie ze 150?)
trochę się na wyniki czeka i jeszcze idą swięta sylwek szybko zleci
no i potem ruszamy..można powiedzieć 09.02 bo tak mniej więcej wypadnie kolejna @
szybko zleci
a jeszcze teraz jak mam cudowny zapierd#l w robocie! czas zapieprza jak oszalały
jestem zadowolonaanna maria, ivf-ivf, gosia7122, gretka, beates, moremi, ComeToMeBaby, Sabina, ania.g, macduska, iwcia77, Jastra, BISCA, kapturnica, paszczakin, Mimbla, malgos741, Simba, krycha.stara, Mega lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
gosia7122 wrote:a Adaś ile waży? Marysia 8500 o golankach nie mam mowy ale brzuszek ma .
Brzuszki w tym wieku beda, ale to kwestia slabych jeszcze miesni brzucha i lordozy. Po prostu brzucho idzie do przodu.Wyrowna sie za czas jakis.
iwcia77, gosia7122, dorbie lubią tę wiadomość
-
Gretka, trzymam kciuki za zadomowienie się Twoich maluchów
Kometa, Reni, czekam na pozytywny rozwój wydarzeń
Iwcia, normalnie jak golonki nie cierpię to te Adasiowe schrupałabym bez chwili zastanowieniaiwcia77, Reni, ComeToMeBaby, BISCA, Sabina lubią tę wiadomość
Matka fantastycznej 4 -
ania.g wrote:Gretka, trzymam kciuki za zadomowienie się Twoich maluchów
Kometa, Reni, czekam na pozytywny rozwój wydarzeń
Iwcia, normalnie jak golonki nie cierpię to te Adasiowe schrupałabym bez chwili zastanowieniaIvo za to nadrabia
BISCA, Dziobak, ania.g lubią tę wiadomość
-
Reni wrote:spokojnie
to w sumie dobry termin
dzisiaj chciał mnie zbadać, ale mu odradziłamz szalejącą @ nie ma żartów
więc mam jeszcze raz przyjść po następnej @ a do tego czasu mamy zrobić badania krwi
i dodatkowo na mój koszt cytologię, biocenozę i chlamydię prc (gdzie to się robi i ile kosztuje? pewnie ze 150?)
trochę się na wyniki czeka i jeszcze idą swięta sylwek szybko zleci
no i potem ruszamy..można powiedzieć 09.02 bo tak mniej więcej wypadnie kolejna @
szybko zleci
a jeszcze teraz jak mam cudowny zapierd#l w robocie! czas zapieprza jak oszalały
jestem zadowolona
otóż, moja droga- z wymazem PCR mam spore doświadczenieniestety.
Chodzi konkretnie o wymaz z kanału szyjki macicy w kierunku chlamydia trachomatis metodą PCR (DNA). KONIECZNIE tą metodą. Proszę cię- upewnij się 3 razy w labie, że robią ci właściwe badanie. Naprawdę. To badanie wymagane jest ponoć od 1 listopada. Taki nowy wymóg... Całe kuźwa szczęście, że trzeba zrobić je raz (nie wiem ile jest ważne- chyba 3 miesiące...)- ja miałam dwukrotnie pobierany materiał bo ani lab ani położna nie podołali temu trudnemu zadaniu za pierwszym razem...
Zrobisz je w: Diagnostyce, Alabie, Vitalabo, w labach szpitali gin-położniczych.
Jak:
a) zazwyczaj dostajesz specjalny sprzęt (coś podobnego do pobierania cytologii, długi pręcik, ale zakończony "szczoteczką" podobną do szczotki do mycia butelek hyhy) w komplecie z małą fiolką wypełnioną różowym płynem, tzw "transporterem". Z tym osprzętem idziesz do lekarza (uwaga: ważne słowo: lekarz. położne często sobie nie radzą z zadaniem. konieczny jest wziernik i fachowe pobranie- z kanału szyjki a nie mazianie po wnętrzu pochwy...). Z pobraną próbką wracasz do labu i... pilnujesz żeby dobrze wklepali w system, że ma być metodą PCR.
b) luksusem jest lab, który ma możliwość pobierania wymazów ginekologicznych (np. Diagnostyka, Vitalabo, Alab- to są pojedyncze punkty, musisz się dowiedzieć czy jest u ciebie taka możliwość. u mnie w mieście jest tylko jeden taki punkt, także ten...). Wtedy po prostu idziesz, dajesz sobie pobrać, płacisz i wychodzisz. Uwaga- na każdym etapie pilnując aby robili to co trzeba...
Ceny od 69 zł (Alab- ja tam robiłam) do nawet i 140. Pytaj.
Czas oczekiwania na wyniki między 10 a 15 dni roboczych (Alab 11).
Cieszę się, że jesteś zadowolonaPójdzie ci szybko, nawet się nie obejrzysz i będzie luty.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2015, 21:14
BISCA, Mimbla, Sabina lubią tę wiadomość
-
Reni wrote:No widzisz Kometa
te Twoje przejścia do czegoś się przydają
dziękihyhyhy
laski w całej Polsce mają z tym problem. Laby często mają je w ofercie ale personel jest średnio zorientowany co i jak.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2015, 21:20
Mimbla, iwcia77, krycha.stara lubią tę wiadomość
-
Reni wrote:Ale jaja! Mam alab koło domu i robią pobrania ginekologiczne! cudownie
dzięki Kometa dzięki dziękinie tylko ja zresztą.
Aaaaaa. Ten Alab do którego jechałam te 40 km też się reklamował na stronie że robi wymazy gin. Wiesz jak to wyglądało? Mieścili się w przychodni. Pan z laba do mnie mówi: pójdzie pani do poradni K, tam na pewno jakaś położna pani pobierze.... Eh...Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2015, 21:24
-
Reni cytologie i posiew możesz przeca spokojnie robic na NFZ...no chyba że w Alabie od razu wszystko za 1 razem zrobisz?
posiew- na bakterie gram+ i gram- żeby uwzglednili myco i ureaplasme:) ktore wymagaja specjalnej pozywki
Simba lubi tę wiadomość
-
Mimbla wrote:Reni cytologie i posiew możesz przeca spokojnie robic na NFZ...no chyba że w Alabie od razu wszystko za 1 razem zrobisz?
posiew- na bakterie gram+ i gram- żeby uwzglednili myco i ureaplasme:) ktore wymagaja specjalnej pozywki
okazuje się, że biocenoza pochwy (zamiennie stosowana nazwa: stopień czystości pochwy) to nie jest to samo badanie co posiew. są to dwa różne badania.
a do ivf potrzebna jest biocenoza vel. czystość.
posiew można zrobić dla samej siebie jeśli w biocenozie wyjdzie coś nie teges. pobranie takie jak do cytologii czy biocenozy.
a mykoplasma i ureaplasma to już wyższy lewel (i też z kanału szyjki zazwyczaj, dla celów ivf), całkiem odrębne badanie. choć nie mniej wartościowe oczywiście. z jednego materiału pobranego na posiew nie zrobią mykoplasmy i ureaplasmy bo to są dwa różne miejsca pobrania.
i tak- cytologię robiłam na nfz.
i usg piersi też- bo u nas w klinice chcieli.
wymazy za kasiorę robiłam.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2015, 22:01
-
Mimbla wrote:Reni cytologie i posiew możesz przeca spokojnie robic na NFZ...no chyba że w Alabie od razu wszystko za 1 razem zrobisz?
żeby na nfz musiałabym zapisać się do gina nfzetowskiego, więc nie zdążę
cytologię i biocenozę sieknę w luxmedzie
albo chociaż cytologię
biocenoza chyba jakies grosze kosztuje
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2015, 22:16
Mimbla, moremi lubią tę wiadomość
-
Tylko nie zapomnij Reni swojej uśmiechniętej wyszorować, jak masz badanie czystości
A tak serio-super, że się dzieje!
Tera to, pani, wszystkie na szkiełku zachodzo, żadnej nie chce się robić..Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2015, 22:24
anna maria, iwcia77, Reni, moremi, Sabina, BISCA, beates, kapturnica, ComeToMeBaby, Simba, krycha.stara, Bozia3 lubią tę wiadomość
-
dobra jestem tylko idę nadrabiać..
iwcia77, moremi, Sabina, BISCA, peppapig lubią tę wiadomość
01.2015 iuiinvicta Gdańska
10.2015 iuiArtemida Olsztyn
ivf Kwiecień punkcja 14.04.2016
kariotypy ok
mutacja MTHFR
ivf listopad Novum co ma być to będzie...transfer 18.11.2017 -
anna maria wrote:Dzisiaj w sklepie Helka najpierw zwalial cala polke z lampami ,jak juz sie z tym uporalam to mialm w koszyku jakies 30 zapalnikow do gazu
ciezko sie z nia kupuje
iwcia77, moremi, Sabina, BISCA, beates, kapturnica, anna maria, ComeToMeBaby, Simba, krycha.stara, Bozia3 lubią tę wiadomość