X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

35 +

Oceń ten wątek:
  • ComeToMeBaby Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2016, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gretka wrote:
    a nie , a gdzie ja je zrobie?
    tzn- jak fachowo sie nazywa i pewnie nie w kazdym labie....
    natural killers
    ale to raczej w klinice zrobisz chyba, nie wiem.

Kometowy Kosmita- lądowanie 21.10.2016 :-)
    c5e015d88e.png
  • sandra80 Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2016, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gretka wrote:
    a nie , a gdzie ja je zrobie?
    tzn- jak fachowo sie nazywa i pewnie nie w kazdym labie....

tu jest to wszystko fajnie opisane i taka ścieżka co badać:

http://www.nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=15779

gretka lubi tę wiadomość

gann9jcgo804inbp.png

1lxlm6r.png

sandra80
    "Nie narzekaj, że masz pod górę skoro zmierzasz na szczyt"
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 lutego 2016, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Simba wrote:
    Bo on jest przeciwny ciazom mnogim na wlasne zyczenie - to sa na starcie ciaze o zwiekszonym ryzyku i dla matki i dla dzieci. Ciaz z trojaczkami w ogole nie prowadzi.

A mój gin to nawet czworaczki prowadził w swojej karierze. :-)
    :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego 2016, 14:30

Bozia3, Sabina, Wiellebna, Simba, BISCA, Aasiula, efcia, malgos741 lubią tę wiadomość

• gretka Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2016, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ComeToMeBaby wrote:
    natural killers
    ale to raczej w klinice zrobisz chyba, nie wiem.
    tyle to ja wiem, tylko myslalam ze jakas inna nazwa badania, bo np zespol antyfosfolipidowy tez niekoniecznie taka sama nazwa badania....

gretka
  • Mimbla Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2016, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gretka, ja bym zrobiła kariotypy. Jak chcesz to Ci powiem na priva, gdzie na Śląsku zrobić na NFZ. Mutacje - polecam robić nie te "plujkowe" tylko z krwi. Genetyk Ci ewentualnie doradzi które sprawdzić, jeśli kariotypy będą dobre.

W dobrej poradni genetycznej z jednej próbki krwi mona zrobić badania na kilkaset mutacji, a nie na kilka - tak jak to mogą oznaczyć wspomniane plujki inviktowe. Plujki to ściema, za 300 zł. Jedyna ich zaleta że człowiek nie spędza czasu na wywiadzie w poradni genetycznej, ot - wysyła ten próbnik kurierem i sobie czeka na wynik.
    Z badaniami z żyły jest więcej zachodu, ale dają pełniejszy obraz Waszego stanu zdrowia.

gretka, Sabina, moremi, Aasiula, ComeToMeBaby lubią tę wiadomość

35+, czynnik męski uwarunkowany genetycznie. 3 x IVF (12.2014, 04.2015, 02.2016)
    d51054bc0b.png
  • gretka Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2016, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimbla wrote:
    Gretka, ja bym zrobiła kariotypy. Jak chcesz to Ci powiem na priva, gdzie na Śląsku zrobić na NFZ. Mutacje - polecam robić nie te "plujkowe" tylko z krwi. Genetyk Ci ewentualnie doradzi które sprawdzić, jeśli kariotypy będą dobre.

W dobrej poradni genetycznej z jednej próbki krwi mona zrobić badania na kilkaset mutacji, a nie na kilka - tak jak to mogą oznaczyć wspomniane plujki inviktowe. Plujki to ściema, za 300 zł. Jedyna ich zaleta że człowiek nie spędza czasu na wywiadzie w poradni genetycznej, ot - wysyła ten próbnik kurierem i sobie czeka na wynik.
    Z badaniami z żyły jest więcej zachodu, ale dają pełniejszy obraz Waszego stanu zdrowia.
    wyslalam zaproszenie, NFZ nie dla mnie, ja emigrantka
    ale w PL poruszam sie na linii medycznej KRK-Katowice :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego 2016, 15:02

Sabina, BISCA, Mimbla, moremi, ComeToMeBaby lubią tę wiadomość

gretka
  • caffe Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2016, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziobak, a Szydło to dzisiaj wpada do Ciebie na chipsy? bo widzę w tv, że No odwiedziła ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego 2016, 15:17

Reni, krycha.stara lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 lutego 2016, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reni wrote:
    przyjemność będziesz miała jak po chili dupa przestanie cie piec
    eeee tam...nie przesadziłam z tym chili, mam nadzieje że męzusiowi bedzie smakować..
    mam dylemat, to iron or not to iron

krycha.stara lubi tę wiadomość

• Mimbla Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2016, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rozumiem. Sorry Gretka, ja po prostu słabo zorientowana tu jeszcze jestem kto skąd pisze;-)

O tym co można zbadać spróbuję Ci oczywiście doradzić, aczkolwiek kiedyś już wspominałam coś o tym jak mi się wydaje, do Biszki chyba to pisałam.

Musiałabyś mi wstępnie wypisać, jak to się mówi - jak krowie przy rowie - jakie badania już miałaś (z krwi, histeroskopia etc) i z jakich wskazań jest robione invitro. Przejrzę archiwa domowe i spiszę wszystko co sami robiliśmy. Na priva, żeby tu nie śmiecić.

A poza tym zachęcam Cię do lektury działu "Starając się - z pomocą medyczną". Tam jest kilka bardzo kompetentnych osób, zwłaszcza na wątku inv. Jeśli chodzi o diagnostykę to ja wszem i wobec zawsze głoszę, że lepiej zrobić jak najwięcej badań na zasadzie eliminowania możliwych przyczyn - czy to braku zagnieżdżenia, czy diagnostyki wczesnych poronień. Nie jestem obiektywna (no bo nikt nie jest) ale ja sądzę że wiele przyczyn tkwi w genach. Tylko, że to jest bardzo młody temat w medycynie.

Nota bene, kiedyś czytałam ciekawy artykuł udowadniający tezę, że choroby immunologiczne też mają swoje uwarunkowania w genach.

moremi, gretka, efcia, ComeToMeBaby, Berenika lubią tę wiadomość

35+, czynnik męski uwarunkowany genetycznie. 3 x IVF (12.2014, 04.2015, 02.2016)
    d51054bc0b.png
  • gretka Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2016, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimbla wrote:
    rozumiem. Sorry Gretka, ja po prostu słabo zorientowana tu jeszcze jestem kto skąd pisze;-)

O tym co można zbadać spróbuję Ci oczywiście doradzić, aczkolwiek kiedyś już wspominałam coś o tym jak mi się wydaje, do Biszki chyba to pisałam.

Musiałabyś mi wstępnie wypisać, jak to się mówi - jak krowie przy rowie - jakie badania już miałaś (z krwi, histeroskopia etc) i z jakich wskazań jest robione invitro. Przejrzę archiwa domowe i spiszę wszystko co sami robiliśmy. Na priva, żeby tu nie śmiecić.

A poza tym zachęcam Cię do lektury działu "Starając się - z pomocą medyczną". Tam jest kilka bardzo kompetentnych osób, zwłaszcza na wątku inv. Jeśli chodzi o diagnostykę to ja wszem i wobec zawsze głoszę, że lepiej zrobić jak najwięcej badań na zasadzie eliminowania możliwych przyczyn - czy to braku zagnieżdżenia, czy diagnostyki wczesnych poronień. Nie jestem obiektywna (no bo nikt nie jest) ale ja sądzę że wiele przyczyn tkwi w genach. Tylko, że to jest bardzo młody temat w medycynie.

Nota bene, kiedyś czytałam ciekawy artykuł udowadniający tezę, że choroby immunologiczne też mają swoje uwarunkowania w genach.
    $dzieki, na ivf zagladam ale nie dzielam sie bo jakos moje pytania i osoba przeszly bez echa na watku....a szkoda bo sporo ta osob z gyncentrum.....

efcia lubi tę wiadomość

gretka
  • Reni Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2016, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gretka wrote:
    $dzieki, na ivf zagladam ale nie dzielam sie bo jakos moje pytania i osoba przeszly bez echa na watku....a szkoda bo sporo ta osob z gyncentrum.....

nie przejmuj się, jak na innych wątkach jest tam kółko wzajemnej adoracji i często nie widzą osób z poza

dlatego wal na ten drugi wątek o ivf

gretka, malgos741, krycha.stara, kapturnica, ComeToMeBaby lubią tę wiadomość

2 IUI, 4 IVF ICSI. 70 cs..Naturalsik!!! Mamy Dziedzica! graphics-bees-482908.gifdqpri09ky14nbyvi.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 lutego 2016, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reni kiedy testujesz?

• gretka Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2016, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reni wrote:
    nie przejmuj się, jak na innych wątkach jest tam kółko wzajemnej adoracji i często nie widzą osób z poza

dlatego wal na ten drugi wątek o ivf
    znaczy ktory? artivmed czy jeszcze czegos nie widze?

Mimbla, ComeToMeBaby lubią tę wiadomość

gretka
  • Mimbla Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2016, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gretka wrote:

Może ktoś nie wiedział co odpisać, i dlatego tak to odebrałaś, że umknęło niezauważone. Jak ja dołączałam na ten wątek to też początki były ciężkie, ale sama sobie byłam winna - nie przeczytałam go nawet w połowie. No bo nie miałam czasu. A potem zadawałam głupie pytania na które już wcześniej 100 razy była odpowiedź.

Z GC jest jedna dziewczyna na wątku inv, która 3. podejście zaliczyła u Twojego lekarza. Jest teraz w 4 . miesiącu ciąży. Ma endometriozę i mutację, jedzie z heparynką.Dużo wie o przeciwciałach. Ciąża z tego co wiem przebiega "książkowo" :-).

efcia, ComeToMeBaby, Simba lubią tę wiadomość

d51054bc0b.png
  • gretka Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2016, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimbla wrote:
    Może ktoś nie wiedział co odpisać, i dlatego tak to odebrałaś, że umknęło niezauważone. Jak ja dołączałam na ten wątek to też początki były ciężkie, ale sama sobie byłam winna - nie przeczytałam go nawet w połowie. No bo nie miałam czasu. A potem zadawałam głupie pytania na które już wcześniej 100 razy była odpowiedź.

Z GC jest jedna dziewczyna na wątku inv, która 3. podejście zaliczyła u Twojego lekarza. Jest teraz w 4 . miesiącu ciąży. Ma endometriozę i mutację, jedzie z heparynką.Dużo wie o przeciwciałach. Ciąża z tego co wiem przebiega "książkowo" :-).
    no wlasnie ja nie otrzymujac odp- przeczytalam od poczatku- chodzilo mi o ultradlugi protokol, no nietety niektore info, ktore pewnie by sie teraz przydalo potraktowalam wtedy "po lebkach"....

gretka
  • anna maria Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2016, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobry popoludniowo ,caly dzien pada i wieje :-(

Mimbla, efcia lubią tę wiadomość

201407014965.png
  • Mimbla Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2016, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gretka wrote:
    no wlasnie ja nie otrzymujac odp- przeczytalam od poczatku- chodzilo mi o ultradlugi protokol, no nietety niektore info, ktore pewnie by sie teraz przydalo potraktowalam wtedy "po lebkach"....

Tej wiedzy jest bardzo dużo. Ja też nie mam co ukrywać, wielu rzeczy nie ogarniam. Nawet się nie zawsze staram... Czasem coś mnie zainteresuje, to dopytam, czasem w którymś kościele zadzwoni - to się podzielę tym, co słyszałam. Ale nie mam pełnego obrazu wszystkich możliwych problemów i diagnostyki i remediów medycznych. Zresztą, nie ma rozwiązania dla faktu który przywołałam Ci na priva: że niestety część zarodków nie zagnieździ się ani nie da ciąży. Nikt nie wie dlaczego dochodzi do takich zjawisk jeśli zarodek jest piękny i zdrowy.

Medycyna przyjmuje że przyczyną są nieprawidłowości genetyczne zarodka albo jakieś meandry właśnie na linii układu immunologicznego (kobieta-zarodek)...aczkolwiek one są bardzo rzadkie.
    Ciąża to taka walka trochę, między dwoma układami immunologicznymi, a zarodek jest niestety czasem odrzucany, jako ciało obce. Tak mi to tłumaczył jeden lekarz.
    W kwestii kariotypów: dzieje się tak, również w naturalnych poczęciach że dwa prawidłowe kariotypy rodziców - skutkują nieprawidłowym, z niezrównoważoną translokacją między chromosomami...

Ja akurat wierzę w Darwina, Einsteina, Stanisława Lema ;-) to i sądzę że selekcja naturalna niestety, jest rzeczywistością. Nigdy nie uda się stworzyć idealnej metody reprodukcji sztucznej, która za każdym transferem będzie skutkować ciązą.
    Z moim małżem omówiliśmy ten temat wiele razy, od strony filozoficznej... naukowej (trochę pracujemy dla ludzi z tego sektora). No i wydaje nam się, że nie będzie nigdy można wyjaśnić wszystkiego.

W jednym dziewczyny z wątku inv mają rację - że jeśli chcesz ciąży, no to musisz walczyć i znaleźć sobie metodę radzenia sobie z porażką. Bo kłód pod nogi invitrówki wpada wiele..

Kłucie się na parę dodatkowych badań to niewielka różnica. Odpoczniesz jeden cykl i wrócisz po mrożaka. Przed Tobą jeszcze 3 szanse, to naprawdę dużo. Także idźcie na kariotypy i przemaglujcie z genetykiem temat mutacji. W osobnym poście na priva Ci o nich napiszę.
    PS. Tam też masz elaborat ode mnie, hehehe ;-).

gretka, SolarPolar, beates, ComeToMeBaby, malgos741, Simba lubią tę wiadomość

d51054bc0b.png
  • gretka Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2016, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimbla wrote:
    Tej wiedzy jest bardzo dużo. Ja też nie mam co ukrywać, wielu rzeczy nie ogarniam. Nawet się nie zawsze staram... Czasem coś mnie zainteresuje, to dopytam, czasem w którymś kościele zadzwoni - to się podzielę tym, co słyszałam. Ale nie mam pełnego obrazu wszystkich możliwych problemów i diagnostyki i remediów medycznych. Zresztą, nie ma rozwiązania dla faktu który przywołałam Ci na priva: że niestety część zarodków nie zagnieździ się ani nie da ciąży. Nikt nie wie dlaczego dochodzi do takich zjawisk jeśli zarodek jest piękny i zdrowy.

Medycyna przyjmuje że przyczyną są nieprawidłowości genetyczne zarodka albo jakieś meandry właśnie na linii układu immunologicznego (kobieta-zarodek)...aczkolwiek one są bardzo rzadkie.
    Ciąża to taka walka trochę, między dwoma układami immunologicznymi, a zarodek jest niestety czasem odrzucany, jako ciało obce. Tak mi to tłumaczył jeden lekarz.
    W kwestii kariotypów: dzieje się tak, również w naturalnych poczęciach że dwa prawidłowe kariotypy rodziców - skutkują nieprawidłowym, z niezrównoważoną translokacją między chromosomami...

Ja akurat wierzę w Darwina, Einsteina, Stanisława Lema ;-) to i sądzę że selekcja naturalna niestety, jest rzeczywistością. Nigdy nie uda się stworzyć idealnej metody reprodukcji sztucznej, która za każdym transferem będzie skutkować ciązą.
    Z moim małżem omówiliśmy ten temat wiele razy, od strony filozoficznej... naukowej (trochę pracujemy dla ludzi z tego sektora). No i wydaje nam się, że nie będzie nigdy można wyjaśnić wszystkiego.

W jednym dziewczyny z wątku inv mają rację - że jeśli chcesz ciąży, no to musisz walczyć i znaleźć sobie metodę radzenia sobie z porażką. Bo kłód pod nogi invitrówki wpada wiele..

Kłucie się na parę dodatkowych badań to niewielka różnica. Odpoczniesz jeden cykl i wrócisz po mrożaka. Przed Tobą jeszcze 3 szanse, to naprawdę dużo. Także idźcie na kariotypy i przemaglujcie z genetykiem temat mutacji. W osobnym poście na priva Ci o nich napiszę.
    PS. Tam też masz elaborat ode mnie, hehehe ;-).
    Dzieki, ja przyjmuje do wiadomosci, ze ze wzgledu na wiek zarodki moga byc takie a nie inne.Ja tylko chcialabym wiedziec ze jesli jest problem gdzie indziej to moze warto zawalczyc ( np jesli to sa NK)Tyle...
    a i szanse mam 2 - 2 slomki(2+1)
    Dzieki jeszcze raz :-)

Mimbla, SolarPolar lubią tę wiadomość

gretka
  • SolarPolar Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2016, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2016, 19:58

krycha.stara, Iwone lubią tę wiadomość

• anulka1978 Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2016, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wrociłam... trochę się zmartwiłam bo luteina do 16 tygodnia ale bedzie dobrze, musi być...
    Do tego magnez i nospa... zero stresu, wysiłku itp
    Nastepna wizyta za 2 tyg i potem nastepna znowu za 2 tygodnie

Tyle u mnie...

Spać...

Wiellebna, BISCA, moremi, Iwone, ComeToMeBaby, malgos741, Berenika lubią tę wiadomość

f2w33e3k4fqom8sd.png
‹‹ 13186 13187 13188 13189 13190 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ