X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

35 +

Oceń ten wątek:
  • caffe Autorytet

Wysłany: 3 października 2013, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bozia3 wrote:
    cytat:
    "Zacznę może od tego, że okres prenatalny dzieli się na:

I. Okres przedzarodkowy

1. Okres jaja płodowego (od 0 do 14 dni)

2. Okres rozwoju listków zarodkowych (15-21 dni)

II. Okres rozwoju zarodkowego (4-8 tyg.)

III. Okres rozwoju płodowego (9-38 tyg.)

Okres jaja płodowego

Ten okres rozpoczyna się w chwili połączenia komórki jajowej z plemnikiem, kończy w momencie inplantacji zapłodnionej komórki jajowej w śluzówce macicy.

Charakteryzuje się małą wrażliwością na czynniki szkodliwe przenoszone z krwią matki (tytoń, alkohol, leki), jednak dużą wrażliwością na czynniki bezpośrednio działające na zarodek (promieniowanie RTG, elektro-magnetyczne).

Okres listków zarodkowych

Rozpoczyna się w momencie implantacji zapłodnionej komórki jajowej w śluzówce macicy; kończy w momencie powstania trzech listków zarodkowych

Bardzo duża wrażliwość na czynniki szkodliwe

- powodują powstanie wielu wad równocześnie co najczęściej jest przyczyną obumarcia płodu;

lub

- organizm dziecka jest w stanie zastąpić uszkodzone komórki nowymi, w związku z czym dziecko rodzi się całkowicie zdrowe.

Podsumowując: jeśli piłaś alkohol w pierwszych dwóch tygodniach po zapłodnieniu (dwa tygodnie przed terminem spodziewanej miesiączki – tj. do końca 4 tygodnia), prawdopodobnie nic złego nie spowodował. Jeśli natomiast piłaś w tym tygodniu, kiedy to miesiączka miała już wystąpić (piąty tydzień ciąży) to również masz szansę na urodzenie zdrowego dziecka, ponieważ gdyby doszło do uszkodzeń, nie byłabyś teraz w ciąży.

Niestety następne tygodnie ciąży charakteryzują się szczególną wrażliwością an czynniki szkodliwe. W tym czasie rozwijają wszystkie ważne dla życia dziecka narządy.

Im słabszy w tym czasie wypiłaś alkohol i im mniej go było, tym mniej prawdopodobne, że maleństwo ucierpiało. Na szczęście pomimo, iż 1/3 kobiet będących w ciąży przyznawało się do spożycia w tym czasie alkoholu (badania z 2005r.; brano pod uwagę zarówno okazjonalne spożycie, jak i nadużywanie alkoholu) nie wszystkie dzieci rodziły się z uszkodzeniami."

Także dziewczynki - spokojnie - do testowania luzik...:)
    ja więc tym bardziej na luziku, bo u mnie to tylko wykres jest ok, nic poza tym :)

inessa lubi tę wiadomość

• Bozia3 Autorytet

Wysłany: 3 października 2013, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    caffe wrote:
    ja więc tym bardziej na luziku, bo u mnie to tylko wykres jest ok, nic poza tym :)
    caffe bardzo mi przypomina Twoja sytuacji Agi wykresy - ona miała podobnie...może stymulacja silniejsza rozkręci CIę - i wszystko będzie ok

inessa, caffe, bliska77, Andzia33 lubią tę wiadomość

FZuMp1.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 października 2013, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bozia ja mam w ng/ml i z poniedziałkowego 7 i nie pamkietam teraz jeszcze troche wzrosło wczoraj do 9,47 ng/ml
    a estardiol ze 106,...pg/ml na 156,12 pg/ml
    progesteron jest niski ale rośnie dlatego ważny jest jutrzejszy wynik czy rośnie czy spada, jak rośnie to zaczynam brać Duphaston a mam brać go 2 razy dziennie

bliska77, Andzia33 lubią tę wiadomość

• caffe Autorytet

Wysłany: 3 października 2013, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bozia3 wrote:
    caffe bardzo mi przypomina Twoja sytuacji Agi wykresy - ona miała podobnie...może stymulacja silniejsza rozkręci CIę - i wszystko będzie ok
    Bozia, mnie jest przykro i się wkurzam najczęściej po wizycie u gina :) potem jest mi wszystko jedno.

Nie pamiętam Agi wykresów, bo się w ogóle wykresami nie interesowałam z powodu tego, ze one mi nic nie mówiły. Jak zaczęłam prowadzić swój, to nadaj się nie znam, ale troche więcej czaję jak powinny wyglądać. Moje są idealne, ale to wszystko jest bujda jak się okazuje :)

Moje starania nawet nie można nazwać staraniami, tylko jest to zwyczajne leczenie. Jak będę miała owu to wtedy można mówić o staraniach. Teraz urlopuję ;)

inessa, bliska77, szczęśliwa 2 lubią tę wiadomość

• megan8 Autorytet

Wysłany: 3 października 2013, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2016, 13:59

inessa, caffe, grosza, bliska77, szczęśliwa 2, Andzia33 lubią tę wiadomość

NIE STARAM SIĘ !!!!! 7a4at5odn0c3ve6g.png
  • Bozia3 Autorytet

Wysłany: 3 października 2013, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    inessa wrote:
    Bozia ja mam w ng/ml i z poniedziałkowego 7 i nie pamkietam teraz jeszcze troche wzrosło wczoraj do 9,47 ng/ml
    a estardiol ze 106,...pg/ml na 156,12 pg/ml
    progesteron jest niski ale rośnie dlatego ważny jest jutrzejszy wynik czy rośnie czy spada, jak rośnie to zaczynam brać Duphaston a mam brać go 2 razy dziennie
    Inesska może taka Twoja uroda...bo chyba bezowulacyjne cykle stwierdza się poniżej 3 ng/ml..

inessa, szczęśliwa 2 lubią tę wiadomość

FZuMp1.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 października 2013, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak wiem, poziom etsradiolu wskazuje już na to,zę owulacja napewno była no a progesteron ponoć własnie musi być powyzej 3 to znaczy,ze była.
    No a zresztą nie zachodziąłbym wciaze tylko,ze na ciaze to jest nisko i dlatego miedzyinnymi nie che sie dzieciątko utrzymać dlatego badania robie no i bede musiaął brać tego Dupka.
    Ale Ty masz cudny i wierze,że w końcu sie Wam uda :D

bliska77, szczęśliwa 2, Andzia33 lubią tę wiadomość

• caffe Autorytet

Wysłany: 3 października 2013, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    megan8 wrote:
    wizyta kontrolna po szpitalu wyszła dobrze
    nadal mam się oszczędzać i leżeć

mój jutro przyjeżdża na tydzień i nie wiem jak z serduszkowaniem ,bo tego też nie za bardzo mogę
    No ja myślę, ze serduszkowanie tylko w wersji demonstracyjnej wchodzi w grę w tej sytuacji ;)

a tak na poważnie, to bym nie ryzykowała.

Dobrze, że wyniki sa ok :)

megan8, inessa, bliska77, pepapig, szczęśliwa 2, Andzia33 lubią tę wiadomość

• Bozia3 Autorytet

Wysłany: 3 października 2013, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    caffe wrote:
    No ja myślę, ze serduszkowanie tylko w wersji demonstracyjnej wchodzi w grę w tej sytuacji ;)

a tak na poważnie, to bym nie ryzykowała.

Dobrze, że wyniki sa ok :)
    Albo jak to dziewczyny określają na ovu: "tzw. inne czynności seksualne...";)

caffe, inessa, megan8, Mango, bliska77, pepapig, szczęśliwa 2 lubią tę wiadomość

FZuMp1.png

• caffe Autorytet

Wysłany: 3 października 2013, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bozia3 wrote:
    Albo jak to dziewczyny określają na ovu: "tzw. inne czynności seksualne...";)
    No tak, bo jak to ostatnio na konferencji jeden czarny powiedział, że inne czynności seksualne to kwestia interpretacji ;)

inessa, Mango, bliska77, szczęśliwa 2 lubią tę wiadomość

• megan8 Autorytet

Wysłany: 3 października 2013, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2016, 13:59

Mango, bliska77, inessa, szczęśliwa 2 lubią tę wiadomość

NIE STARAM SIĘ !!!!! 7a4at5odn0c3ve6g.png
  • Nati74 Autorytet

Wysłany: 3 października 2013, 23:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andzia33 wrote:
    Nati na początku jej powiedział,że jedno dziecko nie żyje,a dopiero póżniej[za miesiąc] stwierdził,że żyje,ale jest młodsze i dlatego się póżniej rozwijało i to o 5 dni.Niewiem ,może póżniej się zagnieżdziło.

Wiesz powodów może być dużo - wolniejszy rozwój (co też się zdarza) różnica pomiarów.... Ale ginekolog powinien wiedzieć, że owulacja powoduje wzrost progesteronu, a ten hamuje skutecznie możliwość drugiej czy kolejnej owulacji. Gdyby nie to, to cały NPR można by między bajki włożyć.
    Ja rozumiem, że kursują w narodzie plotki - które przy bliższym zbadaniu najczęściej okazywały się błędami w interpretacji cyklu, ale lekarz nie powinien takich bajek opowiadać :)

grosza, bliska77, inessa, szczęśliwa 2, Andzia33 lubią tę wiadomość

94d248b7cf3fad2322c1c7b41d90ec96.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • grosza Autorytet

Wysłany: 4 października 2013, 06:30

Cytuj  /     /  Zgłoś

No właściwie ja ostatnio chodzę spać max22 bo póżniej to bym nie wstała rano :P

QUOTE=Reni]Pandolot to po bagnach lata a reszta? :-(

Szczęsliwa ja i bez ciąży o 21 poszłabym spać ;-)[/QUOTE]

bliska77, inessa, szczęśliwa 2 lubią tę wiadomość

0bfca738c07d15d024deec4f02710b8b.png
  • grosza Autorytet

Wysłany: 4 października 2013, 06:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiedza to podstawa :) dobrze ,że to wiesz
    W sobotę na impreskę urodzinową kolegi pomykamy i nie mamy jeszcze nic kupionego pewnie skończy się na dobrej flaszce :P
    inessa wrote:
    Dziewczyny dziekuje ale napewno nie sa takie jak Bozi :)
    Niestety wiem już,że mimo iuż rośnie progesteron to i tak jest maleńki aby utrzymać ciaże i progesteron mnie nie ominie.

Grosza co u CIebie?

0bfca738c07d15d024deec4f02710b8b.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 października 2013, 07:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witajcie,
    Biedny pies Bursztynka, aż mnie krocze boli na samą myśl o kastracji..... :-(

Caffe, ja miałam wręcz książkowo wzorcowe wykresy (99% pozytyw i każda była pewna że skończy sie zielonym), odkąd oczywiście cykle lekami były ustawione, wcześniej nie huhu
    Inessa, trzeba wierzyć, że będzie dobrze, najważniejsze, że już jakiś postęp widać
    Grosza, dobra flaszka jest lepsza niż prezent "bez pomysłu"
    Miłego dnia

caffe, inessa, szczęśliwa 2, Andzia33 lubią tę wiadomość

• caffe Autorytet

Wysłany: 4 października 2013, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agafbh wrote:
    witajcie,
    Biedny pies Bursztynka, aż mnie krocze boli na samą myśl o kastracji..... :-(

Caffe, ja miałam wręcz książkowo wzorcowe wykresy (99% pozytyw i każda była pewna że skończy sie zielonym), odkąd oczywiście cykle lekami były ustawione, wcześniej nie huhu
    Inessa, trzeba wierzyć, że będzie dobrze, najważniejsze, że już jakiś postęp widać
    Grosza, dobra flaszka jest lepsza niż prezent "bez pomysłu"
    Miłego dnia

Aga, nie ma co ukrywać, że leki "podrasowują" trochę wszystko. Dobrze, że wykres ovu nie robi badań hormonów on line, bo wtedy to by było wariactwo na wykresach hehehe

• caffe Autorytet

Wysłany: 4 października 2013, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miłego dnia :)

• Bozia3 Autorytet

Wysłany: 4 października 2013, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    caffe testowałaś dla spokoju ducha? :)

caffe, bliska77, inessa, szczęśliwa 2 lubią tę wiadomość

FZuMp1.png

• caffe Autorytet

Wysłany: 4 października 2013, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bozia3 wrote:
    caffe testowałaś dla spokoju ducha? :)
    No tak :P

inessa, szczęśliwa 2 lubią tę wiadomość

• Mango Autorytet

Wysłany: 4 października 2013, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od wczoraj chodzi mi po głowie myśl związana z poradą dnia, że należy brać minimum 0,4 mg kwasu foliowego, bo to ułatwia zajście ;) Ile bierzecie tego kwasu ;) ? Może brać dwie tablety? Sama już nie wiem co kombinuję ;)

caffe, inessa, szczęśliwa 2, Andzia33 lubią tę wiadomość

Mango motylki.gif i jej marzenie <3
‹‹ 1358 1359 1360 1361 1362 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ