35 +
-
WIADOMOŚĆ
-
Bursztyn wrote:w Krakowie mowia przewaznie chyba "chrust", no przynajmniej umnie w domu i znajomi moitez tej nazwy uzywaja, pyszne....mmmmm...
a te oponki to nie to samo?
Ja je robię z sera białego. Smakują super
A chleb na zakwasie piekłam rok temu i wyszedł super. Była cała zabawa z wyhodowaniem zakwasu. Ale taki zakwas można mieć w domu nawet kilka, kilkanaście lat.inessa, Mango, bliska77, malgos741, Myszonek lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnycaffe wrote:Oponki, to takie kółka z dziurką w środku - wyglądają jak opona samochodowa
Ja je robię z sera białego. Smakują super
A chleb na zakwasie piekłam rok temu i wyszedł super. Była cała zabawa z wyhodowaniem zakwasu. Ale taki zakwas można mieć w domu nawet kilka, kilkanaście lat.
Dziewczyny z Krakowa, powiedzcie jak sie u Was mowi na kafelki - takie plytki do lazienki. Wiem, ze kiedys slyszalam ta nazwe i byla zabawna.Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia 2013, 10:14
inessa, Myszonek lubią tę wiadomość
-
polarmiś wrote:Ale to takie paczki a nie fawrki zwany chrustem.
Dziewczyny z Krakowa, powiedzcie jak sie u Was mowi na kafelki - takie plytki do lazienki. Wiem, ze kiedys slyszalam ta nazwe i byla zabawna.inessa, Mango, bliska77, Myszonek lubią tę wiadomość
-
Witajcie:)
Aga super suwaczek:)
Widzę że znów zaczyna się temat smakołyków;) A mój mąż padł i śpi bo malował całą noc klatkę schodową u nas. Środek cyklu a ja nie mam z niego żadnego pożytku;)Może jak pośpi to da się wieczorem wykorzystaćpolarmiś, caffe, inessa, Panda, Mango, bliska77, Myszonek, Andzia33 lubią tę wiadomość
Matka fantastycznej 4 -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
polarmiś wrote:Ale sa puszyste nie chrupiace. Bo gdzies mi swita po glowie ze moja mama to robila dawno, dawno temu i to tez bylo na bazie bialego sera.
Nie są chrupiące, no może troszeczkę na zewnątrzinessa, Mango, malgos741, Myszonek lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDobrze ze mialam koncowke piernika, bo slinotoku dostalam. Wczoraj ze znajomymi wybralismy sie do restauracji lotos- dla dziewczyn z Warszawy pewnie znane miejsce. Podaja tam polskie dania. Czekajac az cale towarzystwo sie zbierze patrzylismy z kolega co serwuja obok na stolikach. Nie wiedzialam, ze mozna tak sie slinic na widok sledzia w smietanie, tatara, plackow ziemniaczanych, pierogow ruskich, barszczu, rosolu - kuzwa nie wiedzialam co wybrac a slina mi po brodzie ciekla.
caffe, ania.g, Simba, inessa, Parka, Mango, malgos741, Myszonek lubią tę wiadomość
-
ania.g wrote:Ale piękne i smakowite. Ja mam dwie lewe ręce do wypieków i czasem coś cudem wychodzi. Jakbym zabrała się za oponki to pewnie wyszły by jakieś kwadratowe.
Najlepsze są w dniu smażenia niestety, ale szybko znikają z talerza także nie zawsze zostaje coś na drugi dzieńWiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia 2013, 10:23
ania.g, inessa, Mango, bliska77, Myszonek, Andzia33 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnycaffe wrote:Nie wyszłyby, są bardzo proste w wykonaniu. Zagniatasz ciasto i wykrawasz szklaną i kieliszkiem otworki. Smaży się ok. 2 minut z obu stron, posypuje się cukrem pudrem z dodatkiem cukru waniliowego (przynajmniej ja) i gotowe
Najlepsze są w dniu smażenia niestety, ale szybko znikają z talerza także nie zawsze zostaje coś na drugi dzieńinessa, Simba, Mango, Myszonek lubią tę wiadomość
-
polarmiś wrote:Dobrze ze mialam koncowke piernika, bo slinotoku dostalam. Wczoraj ze znajomymi wybralismy sie do restauracji lotos- dla dziewczyn z Warszawy pewnie znane miejsce. Podaja tam polskie dania. Czekajac az cale towarzystwo sie zbierze patrzylismy z kolega co serwuja obok na stolikach. Nie wiedzialam, ze mozna tak sie slinic na widok sledzia w smietanie, tatara, plackow ziemniaczanych, pierogow ruskich, barszczu, rosolu - kuzwa nie wiedzialam co wybrac a slina mi po brodzie ciekla.
i nigdy zdecydować się nie mogę. Dlatego nieraz jak jesteśmy w pizza hut to ja zamawiam talerz przystawek, wtedy mam kilka rzeczy po trochu i jestem zadowolona
polarmiś, inessa, Mango, Myszonek, Andzia33 lubią tę wiadomość
-
caffe wrote:Nie wyszłyby, są bardzo proste w wykonaniu. Zagniatasz ciasto i wykrawasz szklaną i kieliszkiem otworki. Smaży się ok. 2 minut z obu stron, posypuje się cukrem pudrem z dodatkiem cukru waniliowego (przynajmniej ja) i gotowe
Najlepsze są w dniu smażenia niestety, ale szybko znikają z talerza także nie zawsze zostaje coś na drugi dzień
Oj kusisz, chyba spróbuję zrobićcaffe, inessa, bliska77, Myszonek lubią tę wiadomość
Matka fantastycznej 4 -
Wstawiam tu przepis i w dziale z przepisami.
3 jajka
0,5 kg sera
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 kg mąki
1/4 kostki masła
1 szklanka cukru
Wszystkie składniki ciasta zagnieść.Rozwałkować ciasto na grubość 0,5 -1 cm, wykrawać koła (szklanka, a najlepiej taka szklanka do ginujest szersza w obwodzie)w ich środku zrobić malutkie dziurki kieliszkiem.Tak przygotowane oponki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
grosza, inessa, Panda, Mango, bliska77, Myszonek, ania.g, Andzia33 lubią tę wiadomość