X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

35 +

Oceń ten wątek:
  • caffe Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2013, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bursztyn wrote:
    w Krakowie mowia przewaznie chyba "chrust", no przynajmniej umnie w domu i znajomi moitez tej nazwy uzywaja, pyszne....mmmmm... :) a te oponki to nie to samo?
    Oponki, to takie kółka z dziurką w środku - wyglądają jak opona samochodowa :) Ja je robię z sera białego. Smakują super :)

A chleb na zakwasie piekłam rok temu i wyszedł super. Była cała zabawa z wyhodowaniem zakwasu. Ale taki zakwas można mieć w domu nawet kilka, kilkanaście lat.

inessa, Mango, bliska77, malgos741, Myszonek lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 grudnia 2013, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agafbh wrote:
    dzięki Panda, tak dzidzia mniej więcej tak właśnie wygląda ;-)ma ok 9mm ;-)
    Jest piekna!!!!

inessa, bliska77, malgos741, Myszonek, Andzia33 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 grudnia 2013, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    caffe wrote:
    Oponki, to takie kółka z dziurką w środku - wyglądają jak opona samochodowa :) Ja je robię z sera białego. Smakują super :)

A chleb na zakwasie piekłam rok temu i wyszedł super. Była cała zabawa z wyhodowaniem zakwasu. Ale taki zakwas można mieć w domu nawet kilka, kilkanaście lat.
    Ale to takie paczki a nie faworki zwany chrustem.
    Dziewczyny z Krakowa, powiedzcie jak sie u Was mowi na kafelki - takie plytki do lazienki. Wiem, ze kiedys slyszalam ta nazwe i byla zabawna.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia 2013, 10:14

inessa, Myszonek lubią tę wiadomość

• caffe Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2013, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polarmiś wrote:
    Ale to takie paczki a nie fawrki zwany chrustem.
    Dziewczyny z Krakowa, powiedzcie jak sie u Was mowi na kafelki - takie plytki do lazienki. Wiem, ze kiedys slyszalam ta nazwe i byla zabawna.
    Moje oponki nie są drożdżowe.

inessa, Mango, bliska77, Myszonek lubią tę wiadomość

• caffe Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2013, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    out.php?t=661813_indeks.jpg

ania.g, grosza, inessa, Panda, malgos741, Andzia33 lubią tę wiadomość

• ania.g Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2013, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie:)
    Aga super suwaczek:)
    Widzę że znów zaczyna się temat smakołyków;) A mój mąż padł i śpi bo malował całą noc klatkę schodową u nas. Środek cyklu a ja nie mam z niego żadnego pożytku;)Może jak pośpi to da się wieczorem wykorzystać;)

polarmiś, caffe, inessa, Panda, Mango, bliska77, Myszonek, Andzia33 lubią tę wiadomość

Matka fantastycznej 4 :)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 grudnia 2013, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale sa puszyste nie chrupiace. Bo gdzies mi swita po glowie ze moja mama to robila dawno, dawno temu i to tez bylo na bazie bialego sera.

inessa, Mango, Myszonek lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 grudnia 2013, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    caffe wrote:
    O to wlasnie chodzilo:-)

caffe, inessa, Myszonek lubią tę wiadomość

• ania.g Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2013, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    caffe wrote:
    Ale piękne i smakowite. Ja mam dwie lewe ręce do wypieków i czasem coś cudem wychodzi. Jakbym zabrała się za oponki to pewnie wyszły by jakieś kwadratowe.

caffe, inessa, bliska77, Myszonek lubią tę wiadomość

• caffe Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2013, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polarmiś wrote:
    Ale sa puszyste nie chrupiace. Bo gdzies mi swita po glowie ze moja mama to robila dawno, dawno temu i to tez bylo na bazie bialego sera.

Nie są chrupiące, no może troszeczkę na zewnątrz :)

inessa, Mango, malgos741, Myszonek lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 grudnia 2013, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobrze ze mialam koncowke piernika, bo slinotoku dostalam. Wczoraj ze znajomymi wybralismy sie do restauracji lotos- dla dziewczyn z Warszawy pewnie znane miejsce. Podaja tam polskie dania. Czekajac az cale towarzystwo sie zbierze patrzylismy z kolega co serwuja obok na stolikach. Nie wiedzialam, ze mozna tak sie slinic na widok sledzia w smietanie, tatara, plackow ziemniaczanych, pierogow ruskich, barszczu, rosolu - kuzwa nie wiedzialam co wybrac a slina mi po brodzie ciekla.

caffe, ania.g, Simba, inessa, Parka, Mango, malgos741, Myszonek lubią tę wiadomość

• caffe Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2013, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ania.g wrote:
    Ale piękne i smakowite. Ja mam dwie lewe ręce do wypieków i czasem coś cudem wychodzi. Jakbym zabrała się za oponki to pewnie wyszły by jakieś kwadratowe.
    Nie wyszłyby, są bardzo proste w wykonaniu. Zagniatasz ciasto i wykrawasz szklaną i kieliszkiem otworki. Smaży się ok. 2 minut z obu stron, posypuje się cukrem pudrem z dodatkiem cukru waniliowego (przynajmniej ja) i gotowe :)
    Najlepsze są w dniu smażenia niestety, ale szybko znikają z talerza także nie zawsze zostaje coś na drugi dzień :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia 2013, 10:23

ania.g, inessa, Mango, bliska77, Myszonek, Andzia33 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 grudnia 2013, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wybralam pol na pol z kolezanka: pierogi ruskie i placki ziemniaczane. Niebo w gebie.

caffe, inessa lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 grudnia 2013, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    caffe wrote:
    Nie wyszłyby, są bardzo proste w wykonaniu. Zagniatasz ciasto i wykrawasz szklaną i kieliszkiem otworki. Smaży się ok. 2 minut z obu stron, posypuje się cukrem pudrem z dodatkiem cukru waniliowego (przynajmniej ja) i gotowe :)
    Najlepsze są w dniu smażenia niestety, ale szybko znikają z talerza także nie zawsze zostaje coś na drugi dzień :)
    A przepis na oponki na naszej kulinarnej zakladce Podala?

inessa, Simba, Mango, Myszonek lubią tę wiadomość

• caffe Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2013, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polarmiś wrote:
    Dobrze ze mialam koncowke piernika, bo slinotoku dostalam. Wczoraj ze znajomymi wybralismy sie do restauracji lotos- dla dziewczyn z Warszawy pewnie znane miejsce. Podaja tam polskie dania. Czekajac az cale towarzystwo sie zbierze patrzylismy z kolega co serwuja obok na stolikach. Nie wiedzialam, ze mozna tak sie slinic na widok sledzia w smietanie, tatara, plackow ziemniaczanych, pierogow ruskich, barszczu, rosolu - kuzwa nie wiedzialam co wybrac a slina mi po brodzie ciekla.
    Znam ten ból, jak widzę jedzenie to wszystko bym zjadła :) i nigdy zdecydować się nie mogę. Dlatego nieraz jak jesteśmy w pizza hut to ja zamawiam talerz przystawek, wtedy mam kilka rzeczy po trochu i jestem zadowolona :)

polarmiś, inessa, Mango, Myszonek, Andzia33 lubią tę wiadomość

• caffe Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2013, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polarmiś wrote:
    A przepis na oponki na naszej kulinarnej zakladce Podala?
    Nie podała, ale jest ich sporo w necie i można sobie popróbować, które najbardziej smakują :) i wybrać coś dla siebie :)

polarmiś, grosza, inessa lubią tę wiadomość

• ania.g Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2013, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    caffe wrote:

Oj kusisz, chyba spróbuję zrobić :)

caffe, inessa, bliska77, Myszonek lubią tę wiadomość

• caffe Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2013, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ania.g wrote:
    Oj kusisz, chyba spróbuję zrobić :)
    Poważnie, nie ma przy tym pracy. Zajmie Ci to godzinę, nie więcej :)

inessa, Myszonek, ania.g lubią tę wiadomość

• grosza Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2013, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam poandrzejkowo i @wo Imprezka udana goście objedzeni i opici pozostawili miłe wspomnienia :)

caffe, inessa, Mango, bliska77, Myszonek lubią tę wiadomość

0bfca738c07d15d024deec4f02710b8b.png
  • caffe Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2013, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wstawiam tu przepis i w dziale z przepisami.

3 jajka
    0,5 kg sera
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    0,5 kg mąki
    1/4 kostki masła
    1 szklanka cukru

Wszystkie składniki ciasta zagnieść.Rozwałkować ciasto na grubość 0,5 -1 cm, wykrawać koła (szklanka, a najlepiej taka szklanka do ginu :P jest szersza w obwodzie)w ich środku zrobić malutkie dziurki kieliszkiem.Tak przygotowane oponki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

grosza, inessa, Panda, Mango, bliska77, Myszonek, ania.g, Andzia33 lubią tę wiadomość

‹‹ 1779 1780 1781 1782 1783 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ