X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

35 +

Oceń ten wątek:
  • caffe Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2013, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bursztyn wrote:
    w Krakowie mowia przewaznie chyba "chrust", no przynajmniej umnie w domu i znajomi moitez tej nazwy uzywaja, pyszne....mmmmm... :) a te oponki to nie to samo?
    Oponki, to takie kółka z dziurką w środku - wyglądają jak opona samochodowa :) Ja je robię z sera białego. Smakują super :)

A chleb na zakwasie piekłam rok temu i wyszedł super. Była cała zabawa z wyhodowaniem zakwasu. Ale taki zakwas można mieć w domu nawet kilka, kilkanaście lat.

inessa, Mango, bliska77, malgos741, Myszonek lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 grudnia 2013, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agafbh wrote:
    dzięki Panda, tak dzidzia mniej więcej tak właśnie wygląda ;-)ma ok 9mm ;-)
    Jest piekna!!!!

inessa, bliska77, malgos741, Myszonek, Andzia33 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 grudnia 2013, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    caffe wrote:
    Oponki, to takie kółka z dziurką w środku - wyglądają jak opona samochodowa :) Ja je robię z sera białego. Smakują super :)

A chleb na zakwasie piekłam rok temu i wyszedł super. Była cała zabawa z wyhodowaniem zakwasu. Ale taki zakwas można mieć w domu nawet kilka, kilkanaście lat.
    Ale to takie paczki a nie faworki zwany chrustem.
    Dziewczyny z Krakowa, powiedzcie jak sie u Was mowi na kafelki - takie plytki do lazienki. Wiem, ze kiedys slyszalam ta nazwe i byla zabawna.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia 2013, 10:14

inessa, Myszonek lubią tę wiadomość

• caffe Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2013, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polarmiś wrote:
    Ale to takie paczki a nie fawrki zwany chrustem.
    Dziewczyny z Krakowa, powiedzcie jak sie u Was mowi na kafelki - takie plytki do lazienki. Wiem, ze kiedys slyszalam ta nazwe i byla zabawna.
    Moje oponki nie są drożdżowe.

inessa, Mango, bliska77, Myszonek lubią tę wiadomość

• caffe Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2013, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    out.php?t=661813_indeks.jpg

ania.g, grosza, inessa, Panda, malgos741, Andzia33 lubią tę wiadomość

• ania.g Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2013, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie:)
    Aga super suwaczek:)
    Widzę że znów zaczyna się temat smakołyków;) A mój mąż padł i śpi bo malował całą noc klatkę schodową u nas. Środek cyklu a ja nie mam z niego żadnego pożytku;)Może jak pośpi to da się wieczorem wykorzystać;)

polarmiś, caffe, inessa, Panda, Mango, bliska77, Myszonek, Andzia33 lubią tę wiadomość

Matka fantastycznej 4 :)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 grudnia 2013, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale sa puszyste nie chrupiace. Bo gdzies mi swita po glowie ze moja mama to robila dawno, dawno temu i to tez bylo na bazie bialego sera.

inessa, Mango, Myszonek lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 grudnia 2013, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    caffe wrote:
    O to wlasnie chodzilo:-)

caffe, inessa, Myszonek lubią tę wiadomość

• ania.g Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2013, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    caffe wrote:
    Ale piękne i smakowite. Ja mam dwie lewe ręce do wypieków i czasem coś cudem wychodzi. Jakbym zabrała się za oponki to pewnie wyszły by jakieś kwadratowe.

caffe, inessa, bliska77, Myszonek lubią tę wiadomość

• caffe Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2013, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polarmiś wrote:
    Ale sa puszyste nie chrupiace. Bo gdzies mi swita po glowie ze moja mama to robila dawno, dawno temu i to tez bylo na bazie bialego sera.

Nie są chrupiące, no może troszeczkę na zewnątrz :)

inessa, Mango, malgos741, Myszonek lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 grudnia 2013, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobrze ze mialam koncowke piernika, bo slinotoku dostalam. Wczoraj ze znajomymi wybralismy sie do restauracji lotos- dla dziewczyn z Warszawy pewnie znane miejsce. Podaja tam polskie dania. Czekajac az cale towarzystwo sie zbierze patrzylismy z kolega co serwuja obok na stolikach. Nie wiedzialam, ze mozna tak sie slinic na widok sledzia w smietanie, tatara, plackow ziemniaczanych, pierogow ruskich, barszczu, rosolu - kuzwa nie wiedzialam co wybrac a slina mi po brodzie ciekla.

caffe, ania.g, Simba, inessa, Parka, Mango, malgos741, Myszonek lubią tę wiadomość

• caffe Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2013, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ania.g wrote:
    Ale piękne i smakowite. Ja mam dwie lewe ręce do wypieków i czasem coś cudem wychodzi. Jakbym zabrała się za oponki to pewnie wyszły by jakieś kwadratowe.
    Nie wyszłyby, są bardzo proste w wykonaniu. Zagniatasz ciasto i wykrawasz szklaną i kieliszkiem otworki. Smaży się ok. 2 minut z obu stron, posypuje się cukrem pudrem z dodatkiem cukru waniliowego (przynajmniej ja) i gotowe :)
    Najlepsze są w dniu smażenia niestety, ale szybko znikają z talerza także nie zawsze zostaje coś na drugi dzień :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia 2013, 10:23

ania.g, inessa, Mango, bliska77, Myszonek, Andzia33 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 grudnia 2013, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wybralam pol na pol z kolezanka: pierogi ruskie i placki ziemniaczane. Niebo w gebie.

caffe, inessa lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 grudnia 2013, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    caffe wrote:
    Nie wyszłyby, są bardzo proste w wykonaniu. Zagniatasz ciasto i wykrawasz szklaną i kieliszkiem otworki. Smaży się ok. 2 minut z obu stron, posypuje się cukrem pudrem z dodatkiem cukru waniliowego (przynajmniej ja) i gotowe :)
    Najlepsze są w dniu smażenia niestety, ale szybko znikają z talerza także nie zawsze zostaje coś na drugi dzień :)
    A przepis na oponki na naszej kulinarnej zakladce Podala?

inessa, Simba, Mango, Myszonek lubią tę wiadomość

• caffe Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2013, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polarmiś wrote:
    Dobrze ze mialam koncowke piernika, bo slinotoku dostalam. Wczoraj ze znajomymi wybralismy sie do restauracji lotos- dla dziewczyn z Warszawy pewnie znane miejsce. Podaja tam polskie dania. Czekajac az cale towarzystwo sie zbierze patrzylismy z kolega co serwuja obok na stolikach. Nie wiedzialam, ze mozna tak sie slinic na widok sledzia w smietanie, tatara, plackow ziemniaczanych, pierogow ruskich, barszczu, rosolu - kuzwa nie wiedzialam co wybrac a slina mi po brodzie ciekla.
    Znam ten ból, jak widzę jedzenie to wszystko bym zjadła :) i nigdy zdecydować się nie mogę. Dlatego nieraz jak jesteśmy w pizza hut to ja zamawiam talerz przystawek, wtedy mam kilka rzeczy po trochu i jestem zadowolona :)

polarmiś, inessa, Mango, Myszonek, Andzia33 lubią tę wiadomość

• caffe Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2013, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polarmiś wrote:
    A przepis na oponki na naszej kulinarnej zakladce Podala?
    Nie podała, ale jest ich sporo w necie i można sobie popróbować, które najbardziej smakują :) i wybrać coś dla siebie :)

polarmiś, grosza, inessa lubią tę wiadomość

• ania.g Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2013, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    caffe wrote:

Oj kusisz, chyba spróbuję zrobić :)

caffe, inessa, bliska77, Myszonek lubią tę wiadomość

• caffe Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2013, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ania.g wrote:
    Oj kusisz, chyba spróbuję zrobić :)
    Poważnie, nie ma przy tym pracy. Zajmie Ci to godzinę, nie więcej :)

inessa, Myszonek, ania.g lubią tę wiadomość

• grosza Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2013, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam poandrzejkowo i @wo Imprezka udana goście objedzeni i opici pozostawili miłe wspomnienia :)

caffe, inessa, Mango, bliska77, Myszonek lubią tę wiadomość

0bfca738c07d15d024deec4f02710b8b.png
  • caffe Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2013, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wstawiam tu przepis i w dziale z przepisami.

3 jajka
    0,5 kg sera
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    0,5 kg mąki
    1/4 kostki masła
    1 szklanka cukru

Wszystkie składniki ciasta zagnieść.Rozwałkować ciasto na grubość 0,5 -1 cm, wykrawać koła (szklanka, a najlepiej taka szklanka do ginu :P jest szersza w obwodzie)w ich środku zrobić malutkie dziurki kieliszkiem.Tak przygotowane oponki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

grosza, inessa, Panda, Mango, bliska77, Myszonek, ania.g, Andzia33 lubią tę wiadomość

‹‹ 1779 1780 1781 1782 1783 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ