X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

35 +

Oceń ten wątek:
  • Myszonek Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2013, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aj dzisiaj mnie wkurzyła moja lekarka POZ - nie można się doprosić skierowania na badania (chyba zmienię lekarza);
    Pytam ją o skierowanie na morfologię - a ona, że nie może mi dać, bo może tylko raz w roku, a skoro jestem pod opieką poradni hematologicznej, to ona już nie może; a ja zwyczajnie w świecie chciałam zobaczyć czy od października mi się hemoglobina i hematokryt nie pogorszyły - bo ferrytyna wyszła mi znacznie poniżej normy i miałam nadzieję, że do hematologa pójdę z kompletem badań.
    Podobnie było z badaniem na posiew moczu - powiedziała mi, że ona nie może bo to tylko specjaliści - a nefrolog ją wyśmiała.
    Dzisiaj pytam jeszcze o badanie poziomu stężenia podstawowych hormonów we krwi - a ona, że to tylko ginekolog.
    PARANOJA
    a ja odpuściłam wizytę u gina w Poznaniu (miałam się zgłosić w grudniu, chyba że wcześniej jeśli zajdę w ciążę) i myślałam,że porobię sobie badania i pójdę z wynikami - bo i tak hsg będzie chciał robić,

Chyba wybiorę się do laboratorium całkiem prywatnie... a może do stycznia uda się ustrzelić zieloną kropkę.

inessa, Kate 75, szczęśliwa 2, ania.g, bliska77, malgos741, megan8, Andzia33 lubią tę wiadomość

• Myszonek Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2013, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oooo i jeszcze mi status zmieniło ovu - na ekspertkę - chyba od kota hihi

inessa, Kate 75, malajka, Mango, szczęśliwa 2, Bursztyn, malgos741, Andzia33 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 grudnia 2013, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CO ona za pierdoły gada przeci podstawowe badani ona może zalecić, z hormonami niestety to już problem bo wiekszosci przypadków tylko ginekolog moze przepisać.
    Niektórzy lekarze są wogóle nie pomocni wrwrwrwr

Myszonek, szczęśliwa 2, Andzia33 lubią tę wiadomość

• Myszonek Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2013, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    inessa wrote:
    CO ona za pierdoły gada wrwrwrwr

no pierdoły - gdybym jeszcze nie miała tej świadomości - to bym się nie wkurzyła.
    A nie chciałabym, żeby ta krew, co mi ją przetoczyli we wrześniu poszła na marne - a skoro ferrytyna jest 5 (a norma 10-291) to znaczy, że organizm ma problemy z przyswajaniem żelaza i zabiera je z rezerw więc chciałam sprawdzić jak hemoglobina i hematokryt - przed przetaczaniem hemo była na poziomie 7 a hematokryt - poniżej 30)
    Aj - poradzę sobie.
    Tylko jeśli ona takie głupoty gada, to nie wiadomo kiedy mówi prawdę :)

inessa, Kate 75, megan8, Andzia33 lubią tę wiadomość

• Kate 75 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2013, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myszonku z tymi badaniami to samo życie, oszczędzają jakby to z ich kasy szło, mi jak wyszedł niby guz 8 cm w okolicy trzustki, który się okazał później jajnikiem to najpierw dostałam skierowanie do gastrologa 0,5 roku czekania potem tomografia 0,5 roku czekania i tak może za dwa lata diagnoza. Więc poszłam prywatnie na tomograf + prywatnie onkolog gin + gastrolog bo były wątpliwości+ markery rakowe różnej maści, i tak trochę pieniążków poszło ale cóż dwa lata w suchym, ot co mam w tym temacie do powiedzenia. A morfologię to robię sama 15 zł z ob, bo mam dosyć płaszczenia się przed ogólnym, czasami jak ma dobry humor to da i robię z nfz, ale to rzadkość.
    Ekspertki gratuluję z kotem czy bez :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2013, 20:48

Myszonek, inessa, Andzia33 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 grudnia 2013, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam też problemy z krwią ale moja rodzinna te podstawowe jak ferrytyna, i morfologia z rozmazem ze spokojem przepisuje.
    Ale zrób sobie teraz już te badania nawet prywatnie bo od września troche czasu już mineło. Ja staram sie robić co miesiac.

Myszonek, megan8, Andzia33 lubią tę wiadomość

• Myszonek Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2013, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    inessa wrote:
    Ja mam też problemy z krwią ale moja rodzinna te podstawowe jak ferrytyna, i morfologia z rozmazem ze spokojem przepisuje.
    Ale zrób sobie teraz już te badania nawet prywatnie bo od września troche czasu już mineło. Ja staram sie robić co miesiac.

o ferrytynie też usłyszałam, że to tylko hematolog no ale jak morfologii nie chciała przypisać, to co ja się dziwię.

Powiedzcie mi tylko, co zrobić z hormonów - pieniądze mam odłożone więc nie będzie problemów. Myślałam o FSH, LH, PRL (miałam kiedyś zbyt wysoki poziom PRL - jak miałam torbiel na jajniku); estradiolu i progesteronie.
    I planowałam sprawdzić u jakiegokolwiek gina między 10 a 14 dc czy jest jajo

inessa, polarmiś, szczęśliwa 2, malgos741, Andzia33 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 grudnia 2013, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zrób jeszcze TSH i anty TPO i anty TG to tarczyca.

Myszonek lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 grudnia 2013, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja bardzo dużo przepisuje choć teraz mają ograniczenia ,nie wszystkie mogą przepisać ale np. TSH bez problemu

Myszonek, inessa, szczęśliwa 2, bliska77 lubią tę wiadomość

• Myszonek Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2013, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    inessa wrote:
    Zrób jeszcze TSH i anty TPO i anty TG to tarczyca.

Dzięki
    Co do TSH - miałam w czerwcu 1,400mlU/L (norma 0.27-4.20)
    ale mogę powtórzyć :)

inessa, samira lubią tę wiadomość

• Myszonek Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2013, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój hematolog też dużo przepisuje ale żeby u POZ był problem z morfologią... no comments

Jedyne co wyżebrałam to skierowanie na mocz - bo ciągle miałam bakterie a przez tego mięśniaka i anemię to zapomniałam o nerkach - no ale jak znów wyjdą w badaniu to już namierzę nefrologa.

A ja tak nie cierpię się prosić - ba ja nawet nie lubię 2 razy powtarzać ... a co dopiero żebrać o skierowanie ....

Nic to - chyba sobie zmienię lekarza - mój mąż nie ma z niczym problemu u POZ

inessa, Simba, Andzia33 lubią tę wiadomość

• malajka Koleżanka

Wysłany: 4 grudnia 2013, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam, u mnie tez pochmurno ale cieplo a jutro jeszcze cieplej.
    Zrobilam oponki z przepisu Caffe, sa smakowite! Myszonku niestety nie wytrzymalam z obietnica postu :) Na dodatek Sjoanka dodala przepis na moje ulubione ciasteczka i chyba tez sie skusze, tylko musze zrobic maslo orzechowe bo kupne jest be.
    U mnie w domu czesto powtarzano: tyle betow a nie masz w czym chodzic! :)

W tym cyklu nie mierze tempki, z doswiadczenia wiem ze wysoka moze utrzymywac sie do ostatniej chwili, do tego non stop sie budzilam i myslam czy to juz pora? a tak to teraz spie sobie spokojnie i czekam... ;-) ;)

Pozdrawiam :)

Myszonek, inessa, ania.g, Bursztyn, malgos741, Andzia33 lubią tę wiadomość

km5szbmhoofnwevo.png
  • Myszonek Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2013, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malajka wrote:
    Myszonku niestety nie wytrzymalam z obietnica postu :) Na dodatek Sjoanka dodala przepis na moje ulubione ciasteczka i chyba tez sie skusze, tylko musze zrobic maslo orzechowe bo kupne jest be.
    ;)

Pozdrawiam :)

Ja też nie - wczoraj mnie dziewczyny skusiły na oponki :(

inessa, malajka, Mango lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 grudnia 2013, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myszonek wrote:
    Dzięki
    Co do TSH - miałam w czerwcu 1,400mlU/L (norma 0.27-4.20)
    ale mogę powtórzyć :)
    tylko Myszonku przygotuj się na spory wydatek anty-TPO I anty_TG to wydatek każdy po 35zł a TSH ok 20...ostatnio pytałam ...

muszę teraz też te zrobić +TSH (chociaż jak robiłam w pakiecie z hormonami TSH w 3 DC było w normie ) na szczęśćcie mam na nie skierowanie ,mam podejrzenie Hashimoto a 13.01 do ENDO idę

• Myszonek Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2013, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak wiem, że to wydatek
    chyba, że poczekam z tarczycowymi do 12 grudnia - wtedy mam hematologa może jego poproszę
    albo teraz zrobię, zapłacę a potem też go poproszę i będę miała 2 wyniki aby porównać :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia 2013, 16:29

inessa lubi tę wiadomość

• sjoanka Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2013, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malajka wrote:
    Na dodatek Sjoanka dodala przepis na moje ulubione ciasteczka i chyba tez sie skusze, tylko musze zrobic maslo orzechowe bo kupne jest be.

Ale do wypiekow to nie ma sensu robic samemu.
    Sprawdz tylko sklad - powinien byc jak najkrotszy. Ja swoje kupilam we wloskim Lidlu - orzeszki 95%, cukier muskowado i sol morska w skladzie.

Myszonek, inessa, malajka lubią tę wiadomość

• Myszonek Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2013, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myszonek wrote:
    Tak wiem, że to wydatek
    i będę miała 2 wyniki aby porównać :)

oczywiście w odstępie czasowym :)

inessa lubi tę wiadomość

• Kate 75 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2013, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wg moich wiadomości Tsh 1,4 to dobry wynik, ale dokładny obraz tarczycy dają badania Tsh, ft3, ft4 i przeciwciała TPO TG niezaleznie od dnia cyklu (dodatkowo można wykonać jeszcze badanie usg tarczycy gdyby były jakieś nieprawidłowości w wynikach i podejrzeniaco do tarczycy), prolaktyna całkowita i po obciążeniu mtc niezależnie od dnia cyklu rano na czczo , lh, fsh, e2 od 2-4 dc, progesteron 6-8 dc po owu średnio 22 dc i to było na tyle wg mojej wiedzy oraz oczywiście monitoring owulacji na usg. :)
    W tym cyklu też szykuje się na batalię w labo.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia 2013, 16:40

• slash Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2013, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    inessa wrote:
    Poprostu mniam mniam :D :D :D
    SLash wiesz już niedługo jetst poczatek roku !!!!!!!!!!!! :P :P :P

Wiem wiem :)

inessa lubi tę wiadomość

klz98u696p33kjce.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 grudnia 2013, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olena wrote:
    Witajcie wogóle.
    Dziewczyny powiedzcie mi proszę, bo zastanawiają mnie moje plamienia po @ czy brać Dufaston w drugiej fazie. Gdzieś czytałam, że takie plamienia po @ moga oznaczać obniżony progesteron. Zostało mi trochę Dupka po tym jak lekarz zapisał przed moim poronieniem. Mam też receptę na jeszcze jednego.
    Olena tego nie wiedziałam ale od trzech cykli uczciwie biorę progesteron (dupka) i od dwóch nie mam w ogóle plamień po okresie. Może to działa, nie wiem.

Iwone, inessa, Myszonek, Olena, Andzia33 lubią tę wiadomość

‹‹ 1807 1808 1809 1810 1811 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ