35 +
-
WIADOMOŚĆ
-
Aj dzisiaj mnie wkurzyła moja lekarka POZ - nie można się doprosić skierowania na badania (chyba zmienię lekarza);
Pytam ją o skierowanie na morfologię - a ona, że nie może mi dać, bo może tylko raz w roku, a skoro jestem pod opieką poradni hematologicznej, to ona już nie może; a ja zwyczajnie w świecie chciałam zobaczyć czy od października mi się hemoglobina i hematokryt nie pogorszyły - bo ferrytyna wyszła mi znacznie poniżej normy i miałam nadzieję, że do hematologa pójdę z kompletem badań.
Podobnie było z badaniem na posiew moczu - powiedziała mi, że ona nie może bo to tylko specjaliści - a nefrolog ją wyśmiała.
Dzisiaj pytam jeszcze o badanie poziomu stężenia podstawowych hormonów we krwi - a ona, że to tylko ginekolog.
PARANOJA
a ja odpuściłam wizytę u gina w Poznaniu (miałam się zgłosić w grudniu, chyba że wcześniej jeśli zajdę w ciążę) i myślałam,że porobię sobie badania i pójdę z wynikami - bo i tak hsg będzie chciał robić,
Chyba wybiorę się do laboratorium całkiem prywatnie... a może do stycznia uda się ustrzelić zieloną kropkę.
inessa, Kate 75, szczęśliwa 2, ania.g, bliska77, malgos741, megan8, Andzia33 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyCO ona za pierdoły gada przeci podstawowe badani ona może zalecić, z hormonami niestety to już problem bo wiekszosci przypadków tylko ginekolog moze przepisać.
Niektórzy lekarze są wogóle nie pomocni wrwrwrwrMyszonek, szczęśliwa 2, Andzia33 lubią tę wiadomość
-
inessa wrote:CO ona za pierdoły gada wrwrwrwr
no pierdoły - gdybym jeszcze nie miała tej świadomości - to bym się nie wkurzyła.
A nie chciałabym, żeby ta krew, co mi ją przetoczyli we wrześniu poszła na marne - a skoro ferrytyna jest 5 (a norma 10-291) to znaczy, że organizm ma problemy z przyswajaniem żelaza i zabiera je z rezerw więc chciałam sprawdzić jak hemoglobina i hematokryt - przed przetaczaniem hemo była na poziomie 7 a hematokryt - poniżej 30)
Aj - poradzę sobie.
Tylko jeśli ona takie głupoty gada, to nie wiadomo kiedy mówi prawdę
inessa, Kate 75, megan8, Andzia33 lubią tę wiadomość
-
Myszonku z tymi badaniami to samo życie, oszczędzają jakby to z ich kasy szło, mi jak wyszedł niby guz 8 cm w okolicy trzustki, który się okazał później jajnikiem to najpierw dostałam skierowanie do gastrologa 0,5 roku czekania potem tomografia 0,5 roku czekania i tak może za dwa lata diagnoza. Więc poszłam prywatnie na tomograf + prywatnie onkolog gin + gastrolog bo były wątpliwości+ markery rakowe różnej maści, i tak trochę pieniążków poszło ale cóż dwa lata w suchym, ot co mam w tym temacie do powiedzenia. A morfologię to robię sama 15 zł z ob, bo mam dosyć płaszczenia się przed ogólnym, czasami jak ma dobry humor to da i robię z nfz, ale to rzadkość.
Ekspertki gratuluję z kotem czy bezWiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2013, 20:48
Myszonek, inessa, Andzia33 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJa mam też problemy z krwią ale moja rodzinna te podstawowe jak ferrytyna, i morfologia z rozmazem ze spokojem przepisuje.
Ale zrób sobie teraz już te badania nawet prywatnie bo od września troche czasu już mineło. Ja staram sie robić co miesiac.Myszonek, megan8, Andzia33 lubią tę wiadomość
-
inessa wrote:Ja mam też problemy z krwią ale moja rodzinna te podstawowe jak ferrytyna, i morfologia z rozmazem ze spokojem przepisuje.
Ale zrób sobie teraz już te badania nawet prywatnie bo od września troche czasu już mineło. Ja staram sie robić co miesiac.
o ferrytynie też usłyszałam, że to tylko hematolog no ale jak morfologii nie chciała przypisać, to co ja się dziwię.
Powiedzcie mi tylko, co zrobić z hormonów - pieniądze mam odłożone więc nie będzie problemów. Myślałam o FSH, LH, PRL (miałam kiedyś zbyt wysoki poziom PRL - jak miałam torbiel na jajniku); estradiolu i progesteronie.
I planowałam sprawdzić u jakiegokolwiek gina między 10 a 14 dc czy jest jajoinessa, polarmiś, szczęśliwa 2, malgos741, Andzia33 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Mój hematolog też dużo przepisuje ale żeby u POZ był problem z morfologią... no comments
Jedyne co wyżebrałam to skierowanie na mocz - bo ciągle miałam bakterie a przez tego mięśniaka i anemię to zapomniałam o nerkach - no ale jak znów wyjdą w badaniu to już namierzę nefrologa.
A ja tak nie cierpię się prosić - ba ja nawet nie lubię 2 razy powtarzać ... a co dopiero żebrać o skierowanie ....
Nic to - chyba sobie zmienię lekarza - mój mąż nie ma z niczym problemu u POZinessa, Simba, Andzia33 lubią tę wiadomość
-
Witam, u mnie tez pochmurno ale cieplo a jutro jeszcze cieplej.
Zrobilam oponki z przepisu Caffe, sa smakowite! Myszonku niestety nie wytrzymalam z obietnica postuNa dodatek Sjoanka dodala przepis na moje ulubione ciasteczka i chyba tez sie skusze, tylko musze zrobic maslo orzechowe bo kupne jest be.
U mnie w domu czesto powtarzano: tyle betow a nie masz w czym chodzic!
W tym cyklu nie mierze tempki, z doswiadczenia wiem ze wysoka moze utrzymywac sie do ostatniej chwili, do tego non stop sie budzilam i myslam czy to juz pora? a tak to teraz spie sobie spokojnie i czekam...
PozdrawiamMyszonek, inessa, ania.g, Bursztyn, malgos741, Andzia33 lubią tę wiadomość
-
malajka wrote:Myszonku niestety nie wytrzymalam z obietnica postu
Na dodatek Sjoanka dodala przepis na moje ulubione ciasteczka i chyba tez sie skusze, tylko musze zrobic maslo orzechowe bo kupne jest be.
Pozdrawiam
Ja też nie - wczoraj mnie dziewczyny skusiły na oponkiinessa, malajka, Mango lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMyszonek wrote:Dzięki
Co do TSH - miałam w czerwcu 1,400mlU/L (norma 0.27-4.20)
ale mogę powtórzyć
muszę teraz też te zrobić +TSH (chociaż jak robiłam w pakiecie z hormonami TSH w 3 DC było w normie ) na szczęśćcie mam na nie skierowanie ,mam podejrzenie Hashimoto a 13.01 do ENDO idęMyszonek, inessa, Andzia33 lubią tę wiadomość
-
Tak wiem, że to wydatek
chyba, że poczekam z tarczycowymi do 12 grudnia - wtedy mam hematologa może jego poproszę
albo teraz zrobię, zapłacę a potem też go poproszę i będę miała 2 wyniki aby porównaćWiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia 2013, 16:29
inessa lubi tę wiadomość
-
malajka wrote:Na dodatek Sjoanka dodala przepis na moje ulubione ciasteczka i chyba tez sie skusze, tylko musze zrobic maslo orzechowe bo kupne jest be.
Ale do wypiekow to nie ma sensu robic samemu.
Sprawdz tylko sklad - powinien byc jak najkrotszy. Ja swoje kupilam we wloskim Lidlu - orzeszki 95%, cukier muskowado i sol morska w skladzie.Myszonek, inessa, malajka lubią tę wiadomość
-
Wg moich wiadomości Tsh 1,4 to dobry wynik, ale dokładny obraz tarczycy dają badania Tsh, ft3, ft4 i przeciwciała TPO TG niezaleznie od dnia cyklu (dodatkowo można wykonać jeszcze badanie usg tarczycy gdyby były jakieś nieprawidłowości w wynikach i podejrzeniaco do tarczycy), prolaktyna całkowita i po obciążeniu mtc niezależnie od dnia cyklu rano na czczo , lh, fsh, e2 od 2-4 dc, progesteron 6-8 dc po owu średnio 22 dc i to było na tyle wg mojej wiedzy oraz oczywiście monitoring owulacji na usg.
W tym cyklu też szykuje się na batalię w labo.Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia 2013, 16:40
Myszonek, inessa, Andzia33 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyOlena wrote:Witajcie wogóle.
Dziewczyny powiedzcie mi proszę, bo zastanawiają mnie moje plamienia po @ czy brać Dufaston w drugiej fazie. Gdzieś czytałam, że takie plamienia po @ moga oznaczać obniżony progesteron. Zostało mi trochę Dupka po tym jak lekarz zapisał przed moim poronieniem. Mam też receptę na jeszcze jednego.Iwone, inessa, Myszonek, Olena, Andzia33 lubią tę wiadomość