X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

35 +

Oceń ten wątek:
  • Bozia3 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2014, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    slash wrote:
    Witajcie :)
    No Bozia - już widzę wyraz twarzy Twojego faceta :) To było na pewno bezcenne.
    A co było w pudełeczku? Bo chyba tego nie doczytałam. Test?
    Test zawinięty w karteczkę z wynikiem bety :)

Simba, mysza1975, Żanet, bliska77, inessa lubią tę wiadomość

FZuMp1.png

• EwaT Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2014, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Simba wrote:
    Ewa nie wkladaj w to nadmiernych emocji - sama kierujesz swoim losem.
    Lepiej?
    Przepraszam za uszczypliwosc, ale tak mniej wiecej wygladaja Twoje porady dla starajacych sie dziewczyn.
    Z calego serca zycze Ci, zeby wszystko bylo w porzadku. Nie znam sie na tych testach, ale z tego co widac, Twoje wyniki sa dobre. A reszta to tak jak pisze Caffe.

swoim tak, nie chce być sędzią dla dziecka
    oprócz emocji pisałam również o paru innych rzeczach więc moje rady nie ograniczaja sie do nich, podobno najczęsciej dopada nas to czego sie boimy dlatego pisałam o emocjach..w cyklu w którym zaszłam- był to jedyny cykl od roku 'odpuszczony' jeżeli chodzi o ilość serduszek i leżenie do góry nogami, myslenie o poczęciu...tzn było szybko i zero leżenia....

kiedyś pisałam że usunęłam ciążę, byłam wtedy chora i uważałam, pękła nam gumka ja w panice poleciałam do łazienki i szybko robiłam irygacje , z pół godziny sie taplałam........zaszłam :(

wychodzi na to że najłatwiej zajść kiedy sie nie chce

polarmiś, Iwone, bliska77, Parka lubią tę wiadomość

• EwaT Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2014, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jakieś dwa miesiące przed zajściem mój lekarz rodzinny, starszy człowiek , pzrepisał mi Aerin, na wszelki wypadek gdybym była uczulona na spermę, miał mi pomóc, pamietał że poradził mi wtedy żeby wyrzuciła z siebie wszelka presję w tym temacie i odcieła sie od mamusiek i tesciowych :)
    dodał- zastanawiające jest że 90% gwałtów kończy się ciąża.....czyli znowu wychodzi na to że czym bardziej nie chcesz tym bardziej zajdziesz

w podobny sposób pisze Vadim Zeland, w przyrodzie natura zawsze stara sie wyrównać potencjał,dąży do równowagi, plus ciągnie do minusa, próżnia zasysa itd...tak samo jest z naszymi emocjami które sa fizyczne,namacalne , nie sa jedynie abstrakcja a wibracja o okreslonym ładunku, ale to takie moje rozważania na dobranoc :)

Iwone, polarmiś, Lucky, bliska77, Parka lubią tę wiadomość

• mysza1975 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2014, 23:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    EwaT wrote:

w podobny sposób pisze Vadim Zeland, w przyrodzie natura zawsze stara sie wyrównać potencjał,dąży do równowagi, plus ciągnie do minusa, próżnia zasysa itd...tak samo jest z naszymi emocjami które sa fizyczne,namacalne , nie sa jedynie abstrakcja a wibracja o okreslonym ładunku, ale to takie moje rozważania na dobranoc :)

Jakoś nie bardzo mnie to przekonuje, bo wg tej tezy dostajemy to czego nie chcemy.
    Jest taka książka Josepha Murphy'ego "Potęga podświadomości", która proponuje coś zupełnie odwrotnego - trening sugestywny i afirmacyjny, który pomoże spełnić plany i marzenia.
    I komu tu wierzyć?

Simba, grosza, Parka, samira, EwaT, Pusurek, inessa lubią tę wiadomość

• Iwone Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2014, 00:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    EwaT wrote:
    nie wiem coś mi tam mówiła ale ja z nerwów nic nie pamietam :( w kazdym razie powiedziała że wyniki z krwi(to jest to pappa?) są ok....ale dalsza decyzja o badaniach nalezy do mnie....na wynkach z usg ktore dostalam od razu pisało że budowa płodu prawidłowa i ryzyko spadło do 1: 260 a teraz po wynikach krwi chyba powiedziala 1: 303....na serio nic z tego nie wiem

Ewa w celu odpowiedniego obliczania ryzyka genetycznego należy „połączyć” wyniki USG i testu PAPP-A. Jest to możliwe jedynie przy użyciu odpowiedniego programu komputerowego a z tymi bywa różnie.
    Oddzielna analiza wyników badań USG i testu PAPP-A może prowadzić do nieprawidłowych wniosków.

Popatrz na nasze ovu, tu też komputer oblicza nam owulację i nie zawsze się to pokrywa z naszymi obserwacjami.

Z tego co piszesz, jeśli byś miała tylko USG to ryzyko byłoby większe, ale w połączeniu z badaniem krwi (testu PAPP-A) to ryzyko u Ciebie spadło, czyli jest większe prawdopodobieństwo że urodzisz zdrowe dziecko.
    Żadna ciężarna nie dostanie 100% gwarancji że z płodem jest wszystko ok. Jak na razie nie wynaleźli takiego sprzętu, ani programu komputerowego.

Ewa nie martw się na zapas, wszystko będzie dobrze :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia 2014, 00:41

bliska77, caffe, Parka, EwaT, inessa lubią tę wiadomość

• Iwone Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2014, 00:44

Cytuj  /     /  Zgłoś

Ogromny postęp medycyny w ostatnich latach pozwolił na kompleksową diagnostykę płodu. Z tych względów (w pewnych sytuacjach) zdecydowanie lepiej jest wykonać kilka rodzajów badań, których analiza pozwoli na określenie stanu zdrowia dziecka.
    Na szczęście zdecydowana większość dzieci rodzi się zdrowa i diagnostyka prenatalna służy temu, żeby potwierdzić taki stan. Niestety, w 1 na 100 przypadków ciąż dochodzi do ciężkiego upośledzenia umysłowego dziecka bądź ciężkiego kalectwa spowodowanego wystąpieniem wady rozwojowej.

Jednym z najczęściej spotykanych schorzeń w tej grupie jest zespół Downa – występujący wtedy, gdy dziecko otrzymuje dodatkowy chromosom 21 (trisomia 21 chromosomu). Ryzyko wystąpienia Zespołu Downa u dziecka wzrasta proporcjonalnie do wzrostu wieku matki, ale dotyczy także młodych matek.

Połączenia testów diagnostycznych w kierunku wykrywania zespołu Downa, stosowanych w pierwszym trymestrze ciąży:

Badanie przesiewowe oparte o wiek matki wykrywa zaledwie 30% przypadków zespołu Downa - dlatego badanie to powinny wykonywać wszystki ciężarne, a nie tylko te powyżej 35 roku życia.
    Badanie przesiewowe oparte o wykonanie pomiaru przezierności karkowej (NT) i wiek matki - wykrywa ok. 70 - 75 % przypadków zespołu Downa.
    Badanie przesiewowe oparte tylko o wyniki badań z krwi (wolne β-hCG oraz PAPP-A - test podwójny) i wiek matki wykrywa ok. 60% przypadków zespołu Downa.
    Połączenie obu metod – badanie USG, pomiar NT oraz badania z krwi matki (wolne β-hCG i PAPP-A) wykrywa ok. 90% przypadków zespołu Downa.
    Zastosowanie dodatkowych markerów wad chromosomowych (badanie obecności kości nosowej - NB, badanie przepływów dopplerowskich przez zastawkę trójdzielną -TV, przewód żylny - DV oraz pomiar kąta czołowo - szczękowego twarzy - FMF-A), wraz z oceną NT, wiekiem matki i koniecznie testem PAPP-A (bez tej składowej cała analiza traci skuteczność) - wykrywa ok. 96% przypadków zespołu Downa.

grosza, bliska77, caffe, Parka, EwaT, inessa, mysza1975 lubią tę wiadomość

• Anna39 Ekspertka

Wysłany: 14 stycznia 2014, 05:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    EwaT wrote:
    bede rozmawiać w czwartek polarku...czy na badaniu połowkowym które mnie czeka również zwracają uwage na ewentualne wady mogace swiadczyć o trisomii? ktoś wie?
    Na tym badaniu tylko ocenią głównie serce i ew.wady jego lub ich brak.Pozatym zobaczy inne struktury dziecka,ale ew.wady Downa już nie zobaczy i nie oceni.

caffe, inessa lubią tę wiadomość

781bf18f8a2720294b991893655b2777.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 stycznia 2014, 07:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie,
    widzę że temat dość poważny, ja tam Ewę rozumiem, niebawem pewnie sama stanę przed takim wyborem i przyznam, ze już teraz z tego powodu, jak zaczynam o tym wszystkim myśleć, to momentalnie ciśnienie mi się podnosi i jestem bardzo niespokojna, wiem, że zawsze łatwo sie mówi ale niezależnie od własnych przekonań i światopoglądu, jest to cholernie trudny temat dla każdej przyszłej matki
    miłego dnia

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia 2014, 07:50

polarmiś, caffe, Parka, Iwone, samira, EwaT, inessa, gosia7122, Andzia33 lubią tę wiadomość

• Lucky Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2014, 07:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczęta, nie miałam już wczoraj jak siąść do komputera, mała coś niewyraźna i marudna była całe popołudnie i wieczór

nie pisałam o tym bo mi jakoś umknęło, a i przerwa zrobiła swoje
    w grudniu miałam wielkiego doła, takiego z okazji wszystkiego, no i wtedy M poddał się, mało chętnie ale jednak, zrobiliśmy ponowne badania spermy, wyniki, na granicy dolnej normy ale ok, dostał też antybiotyk na jakąś bakterię. Ja tak nie cisnęłam o te ponowne badania, bo M ma już jedno dziecko z poprzedniego związku no i nasze wspólne, wiem że to niczego nie gwarantuje, ale jakoś nas uspokajało. Może jest jak pisze Ewa, za bardzo chcemy.

Invitro odpada ze względu na koszty, nie do przeskoczenia, na program się nie załapię, minęłam 40-tkę. Iui wcale nie daje wielkich szans i gdy pomyślę ile nerwów by nas to kosztowało (głównie M) to nie biorę tego teraz pod uwagę.

Z jednej strony jestem wyciszona i mam dość na tyle by się nie emocjonować, a z drugiej czasem dopada mnie i smutek i złość :(

Paszczakinie, Mango, Oleno, Małgoś - widzę że jedziemy na jednym wózku, mocno Was przytulam i trzymam mocno mocno kciuki.

Dagi, martwiłam się o Ciebie, dobrze że miałaś tę wizytę, ciekawa jestem po co dała Ci skierowanie na betę jeśli wg niej nic tam nie ma i być nie mogło. Czekam na wiadomości

Boziu - Boże co za szczeście :) piękna ta beta, rośnij zdrowo!

bliska77, polarmiś, caffe, malgos741, Parka, Bozia3, inessa, mysza1975, Andzia33 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 stycznia 2014, 07:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lucky, może to tak działa, ze jak odpuścisz tylko tak naprawdę to wtedy sie uda, tyle z nas już sie o tym przekonało...
    Dagi, teraz musi być tylko lepiej, najważniejsze, że zajął się Toba lekarz, co do bety, organizm potrafi ją wytwarzać przy różnych schorzeniach, nie tylko przy ciaży

Lucky, caffe, Parka, Bozia3, inessa, Andzia33 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 stycznia 2014, 08:03

Cytuj  /     /  Zgłoś

Dagi...... ciekawa jestem po co dała Ci skierowanie na betę jeśli wg niej nic tam nie ma i być nie mogło. Czekam na wiadomości

- Podwyzszona beta jest markerem nowotworowym ,moze wskazywac na obecnosc raka zarodkowego

bliska77, Lucky, Parka, inessa, Andzia33 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 stycznia 2014, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polarmiś wrote:
    Dagi...... ciekawa jestem po co dała Ci skierowanie na betę jeśli wg niej nic tam nie ma i być nie mogło. Czekam na wiadomości

- Podwyzszona beta jest markerem nowotworowym ,moze wskazywac na obecnosc raka zarodkowego
    dokładnie

Lucky, Parka, inessa lubią tę wiadomość

• Lucky Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2014, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tzn wiedziałam że beta pojawia się przy guzach, nowotworach, ale :( z opisu Dagi wynikało że lekarka nie widzi tam nic niepokojącego :(
    teraz dopiero się martwię
    Dagi - pisz!

Aguś, tylko jak 'tak naprawdę' odpuścić?
    można przestać chcieć mieć dziecko? :(
    ufff no chyba jakieś medytacje mi potrzebne czy coś'
    zerknę na tę książkę Ewy

bliska77, caffe, paszczakin, Parka, EwaT, inessa, Andzia33 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 stycznia 2014, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lucky wrote:
    tzn wiedziałam że beta pojawia się przy guzach, nowotworach, ale :( z opisu Dagi wynikało że lekarka nie widzi tam nic niepokojącego :(
    teraz dopiero się martwię
    Dagi - pisz!

Aguś, tylko jak 'tak naprawdę' odpuścić?
    można przestać chcieć mieć dziecko? :(
    ufff no chyba jakieś medytacje mi potrzebne czy coś'
    zerknę na tę książkę Ewy
    wiesz co, już kiedyś o tym pisałam, człowiek przechodzi przez rózne etapy, euforia, rozpacz, dołki, wzloty i upadki emocjonalne aż dochodzi do takiego momentu, ze naprawdę wszystko zaczyna mu wisieć i przestaje zależeć... to jest chyba ta granica i ten przełomowy moment....

Lucky, Iwone, inessa, mysza1975, Andzia33 lubią tę wiadomość

• Lucky Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2014, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga, to ja jestem bardzo blisko :(
    dziekuję za wszystkie słowa i wsparcie

bliska77, caffe, Bozia3, inessa, Andzia33 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 stycznia 2014, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lucky wrote:
    Aga, to ja jestem bardzo blisko :(
    dziekuję za wszystkie słowa i wsparcie
    Lucky, nie wiem jak Cię pocieszyć ale naprawdę mocno w to wierzę, ze sie uda, spójrz ile z nas było już praktycznie "na straconej pozycji" a jednak sie udało, pamiętaj, ze zawsze po deszczu wychodzi słońce, czasem trochę później ale wychodzi :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia 2014, 08:45

Lucky, Iwone, inessa, Andzia33 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 stycznia 2014, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lucky nie pociesze bo mam tak samo. Staram się nie myśleć o tym zbyt często ale refleksje niestety same, nieproszone, wpadają do mojej głowy. Jednak pocieszam się że naprawdę dziewczynom się udaje i może też będę tą szczęściarą, a może nie?.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia 2014, 09:18

bliska77, malgos741, Iwone, Lucky, Simba, inessa, mysza1975, Andzia33 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 stycznia 2014, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paszczakin wrote:
    nie wiem ile jeszcze lat musialabym sie starac, aby tak naprawde "odpuscic".. jak juz sie czlowiek zalamie i stwierdzi, ze chyba sie nie uda to i tak potem liczy na cud i zamiera przy kazdej wizycie w toalecie w czasie potencjalnego @.

a na ksiazkowe wywody o wpajaniu sobie szczescia/odpuszczaniu bo samo przyjdzie zawsze mialam uczulenie. kazdy z nas jest inny i kazdy czego innego potrzebuje, ale prawda jest taka (jak simba pisze) ze wszytkiego nie jestesmy w stanie kontrolowac.

ja wierze, ze nam sie w koncu uda. tyle, ze wierze juz 2 lata. i na poczatku bez parcia- "wyjdzie, to bedzie", potem "tym razem na bank sie udalo". pierwsza IUI nie wierzylam, za duzo stresu, za malo pomocy ze strony lekarzy- no i stalo sie jak myslalam- dupa..
    teraz sie zawezme, upre, zeby wszytko bylo tak jak wg mnie powinno i wierze, ze to pomoze.. zobaczymy za 3-4 tygodnie..
    uda sie uda, ja przy córcie walczyłam ponad 3,5 roku i przeszłam chyba przez cały wachlarz emocji, teraz trwało to ponad dwa lata i uznam za sukces jak zobaczę zdrowego własnego dzidziusia ;-)

Iwone, Lucky, inessa, Andzia33 lubią tę wiadomość

• malgos741 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2014, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się kawką. :-)
    Lucky głowa do góry co ma być to będzie. Tak samo jak ty na invitro mnie nie stać może zdecyduję się na lui, zobaczymy na razie mam stymulację.
    Ta pogoda daje wszystkim jakiegoś doła.

Reni, Iwone, bliska77, Lucky, Bozia3, inessa, Parka, Andzia33 lubią tę wiadomość

01.2015 iui :( invicta Gdańska
    10.2015 iui :( Artemida Olsztyn
    ivf Kwiecień punkcja 14.04.2016 :(
    kariotypy ok
    mutacja MTHFR
    ivf listopad Novum co ma być to będzie...transfer 18.11.2017 :(
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 stycznia 2014, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też o swojego syna starałam się 3 lata na luzie (zaczęłam jak miałam 30-lat więc do +35 miałam jeszcze czas) a urodziłam w wieku 34. Przez pierwsze 2,5 roku na zupełnym luzie, bez znajomości wykresów, śluzów, położenia wysokości macicy, patrzeniem czy mam owulacje czy nie - seks bez ograniczeń i duuuuzo.
    Po pierwszym miesiącu (po 2,5 latach starań) po stwierdzonej hiperprolaktyleni i łykaniu bromergonu i leków na tarczycę udało się zajść w ciąże, niestety poroniłam. Pół roku później (musiałam odczekać 6 miesięcy) w pierwszy cyklu starań udało się.
    Teraz jest inaczej- jednak :-(, choć malutki krok do przodu był w maju:-)

Iwone, bliska77, Lucky, Bozia3, Simba, inessa, Parka, Andzia33 lubią tę wiadomość

‹‹ 2110 2111 2112 2113 2114 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ