35 +
-
WIADOMOŚĆ
-
samira wrote:witam
apropos tego ile żyją plemniory
Od chwili pojawienia się śluzu do momentu w którym przypomina surowe białko mija około 6 dni. Następnie następuje jajeczkowanie podczas którego uwolniona komórka jajowa przedostaje się do jajowodu. Gdy spotka się z plemnikiem dojdzie do zapłodnienia. Śluz jest niezbędny to transportu i utrzymania przy życiu plemników. Dzięki niemu mogą żyć nawet do 5 dni, bez niego giną po 3 godzinach. -
nick nieaktualny
-
Bursztyn wrote:SPROSTOWANIE PYTANIA: chodzilo mi o to, czy jesli facet "obdarowuje" mnie troche starymi plemnikami- takimi 5dniowymi, to czy one nie sa juz za stare?
zdaje sobie sprawe, ze to pytanie troche glupio brzmi
ale ich przydatność do użycia chyba się liczy od chwili wytrysku? -
EwaT wrote:ale ich przydatność do użycia chyba się liczy od chwili wytrysku?
ale ja sie nie znam, wiec moze ktos wie?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2014, 18:40
-
nick nieaktualnyBursztyn wrote:SPROSTOWANIE PYTANIA: chodzilo mi o to, czy jesli facet "obdarowuje" mnie troche starymi plemnikami- takimi 5dniowymi, to czy one nie sa juz za stare?
zdaje sobie sprawe, ze to pytanie troche glupio brzmi
dlaczego głupio ?? jeśli o to chodzi to 18stolatki to nie są ale tak koło 28 będą miałynajlepsza przerwa 2-3 dni
Bursztyn, bliska77 lubią tę wiadomość
-
samira wrote:acha pogodziłam się G po północy w wiadomy sposób ,powiedzmy tak mnie przeprosił
ale rano jeszcze gadaliśmy ,i powiedział takie zdanie ze mnie bardzo nim zaskoczył
samira, Simba lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyciekawostka
Jeden cykl spermogenezy trwa około 16 dni. Do wytworzenia w całości dojrzałej spermy potrzebne jest około 5 cykli, czyli ponad 2 miesiące. Choroby przebyte podczas pierwszego cyklu w przeciągu potrzebnych pięciu, np. wysoka gorączka, infekcje, zapalenia nerek, jądra, najądrzy, prostaty, anemia, urazy jądra, nowotwór (chemioterapia), zaburzenia metaboliczne np. cukrzyca, hemochromatoza, także leki przeciwcukrzycowe, oraz przeciwnadciśnieniowe, zaburzenia hormonalne (np. niewydolność pętli gonadalnej podwzgórze-przysadka mózgowa, a co za tym idzie niedobór testosteronu) mogą wpłynąć na dojrzałą spermę i pogorszyć jej jakość, pomimo dobrego stanu zdrowia pacjenta po chorobie (w czasie badania). Dlatego zaleca się, by pary planujące dzieci odłożyły we wskazanych wyżej przypadkach poczęcie na 74 dni (ok. 2,5 miesiąca), bo tyle czasu zajmuje pełna wymiana populacji plemników.bliska77, Andzia33 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyBadania dotyczace nauki jezykow przez dzieci dowodza, ze jesli dziecko opanowalo w dostatecznym stopniu jeden jezyk, to latwiej jest mu nauczyc sie kolejnego. Dzieci mowiace od malego dwoma jezykami moga zadnego nie opanowac perfekcyjnie ( mam na mysli biegle w mowie i pismie, z wlaczeniem gramatyki i ortografii ). Oczywiscie, moga poslugowac sie nimi biegle, ale to nie to samo.
Baza w postaci opanowanego jezyka ojczystego jest gruntem dla poznawania kolejnych.
Duzo latwej jest zrozumiec dziecku pojecia abstrakcyjne w jezyku, kiedy jest do tego gotowe. A nauka jezyka to niestety nie tylko konkrety.
biedrona lubi tę wiadomość
-
Bursztyn wrote:no wlasnie ponoc niekoniecznie, bo jesli facet nie mial wytrysku np. 2 tyg. to podobno taki towar nadaje sie tylko na smietnik
ale ja sie nie znam, wiec moze ktos wie?
naprawde wierzysz że nie miał dwa tygodnie ??Simba lubi tę wiadomość
-
Pusurek wrote:Badania dotyczace nauki jezykow przez dzieci dowodza, ze jesli dziecko opanowalo w dostatecznym stopniu jeden jezyk, to latwiej jest mu nauczyc sie kolejnego. Dzieci mowiace od malego dwoma jezykami moga zadnego nie opanowac perfekcyjnie ( mam na mysli biegle w mowie i pismie, z wlaczeniem gramatyki i ortografii ). Oczywiscie, moga poslugowac sie nimi biegle, ale to nie to samo.
Baza w postaci opanowanego jezyka ojczystego jest gruntem dla poznawania kolejnych.
Duzo latwej jest zrozumiec dziecku pojecia abstrakcyjne w jezyku, kiedy jest do tego gotowe. A nauka jezyka to niestety nie tylko konkrety.
gramatyki i ortografii można sie nauczyć w szkole, mnie chodziło o takie posługiwanie sie nim jak native- i własnie na to jest czas limitowany -
nick nieaktualnyEwaT wrote:nie sądze żeby miało z tym problem
dzieci mojego fryzjera w Londku (Araba) mówiły bez zarzutu w 3 językach- angielskim- to wiadomo, oprócz tego z rodzicami po arabsku , no i po francusku poniewaz co chwile jezdziły do dziadkow do Maroka, gdybym mnie usłyszała to bym nie wierzyła, niesamowite sa te małe móżdzki
synowie mojej bratowej nauczyły się biegle włoskiego po przeprowadzce z Londynu do Bolonii w 6 miesięcy( mówiąc już biegle po ang i polsku, 3 i 4latki)
Czy pisza tez w we wszystkich jezykach? Bo jesli nie, to ciezko mowic o znajomosci jezyka...
Nie wierze tez, ze 3 latek mowi BIEGLE w jakimkolwiek jezyku, Ewo...
biedrona lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyEwaT wrote:gramatyki i ortografii można sie nauczyć w szkole, mnie chodziło o takie posługiwanie sie nim jak native- i własnie na to jest czas limitowany
Masz juz jakies wielojezyczne dzieci?
I nie ma czegos takiego jak limitowany czas nauki jezyka... Oczywiscie im pozniej, tym moze byc gorzej, ale nie jest prawda, ze im wczesniej tym lepiej...Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2014, 18:53
-
Pusurek wrote:Czy pisza tez w we wszystkich jezykach? Bo jesli nie, to ciezko mowic o znajomosci jezyka...
Nie wierze tez, ze 3 latek mowi BIEGLE w jakimkolwiek jezyku, Ewo...
dzieci w tym wieku jeszcze nie piszą , ale pewnie będą i pisać..
inaczej zachodzi proces uczenia się mowy a inaczej pisania
i tak- 3 latek mówi po angielsku lepiej niż ja ...poniewaz ma akcent nie od odróznienia i nie zastanawia sie czasami nad słowami, mówi zupełnie automatycznieAndzia33 lubi tę wiadomość
-
Bursztyn wrote:no wlasnie ponoc niekoniecznie, bo jesli facet nie mial wytrysku np. 2 tyg. to podobno taki towar nadaje sie tylko na smietnik
ale ja sie nie znam, wiec moze ktos wie?Bursztyn, Simba, Andzia33 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyEwaT wrote:mieszkałam z tymi dziećmi o których wspomniałam w Londynie , mieszkaliśmy z bratowa w jednym domu, a dlaczego pytasz?
Bo gdybys miala, to bys wiedziala, jak ciezko jest dziecku np. 9 - cio miesiecznemu zalapac, ze jablko to to samo, co apple. Dletego dzieci bilingualne mowia pozniej, bo potrzebuja wiecej czasu na ogarniecie tego. Mieszaja tez czesto jezyki, maja problemy z rozpoczeciem pisania i czytania, szczegolnie kiedy alfabety roznia sie znaczaco.
biedrona, Simba lubią tę wiadomość