X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

35 +

Oceń ten wątek:
  • Andzia33 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2014, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miłego dnia dziewczynki!

Wpadłam na chwilkę-pozdrawiam!

Już pracuję ,ale na razie ,jest totalny szał.

samira, grosza, megan8, Mango lubią tę wiadomość

Andzia33
  • ania.g Autorytet

Wysłany: 3 marca 2014, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bozia3 wrote:
    a ile zapłaciłaś za dupka? Ja nie będąc w ciąży płaciłam około 30 zł. Teraz w ciąży mam chyba jeszcze większą zniżkę - bo za 2 opakowania dupka i 6 opakowań luteiny zapłaciłam niecałe 50 zł. Za luteinę w ciąży płacę około 3zł za opakowanie - a receptę mam od prywatnego gina
    33 zł za jedno opakowanie dupka, za luteinę jak byłam w ciąży to też płaciłam grosze. Dupka przepisała mi na ewentualność kiedy będzie pozytywny test ciążowy. Jak się potem okaże że clexane też drogo i bez zniżek to chyba z torbami pójdę.

Matka fantastycznej 4 :)
  • Bozia3 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2014, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ania.g wrote:
    33 zł za jedno opakowanie dupka, za luteinę jak byłam w ciąży to też płaciłam grosze. Dupka przepisała mi na ewentualność kiedy będzie pozytywny test ciążowy. Jak się potem okaże że clexane też drogo i bez zniżek to chyba z torbami pójdę.
    czyli normalnie płacisz - tyle kosztuje dupek. W ciąży płaciłabyś mniej...

FZuMp1.png

• grosza Autorytet

Wysłany: 3 marca 2014, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No pewnie że prawda
    nie wiń siebie przecież trzeba wierzyć że ją szybko wylęczą i będzie z głowy
    Sabina wrote:
    Na razie dostała leki. Będzie brała 3 różne. Potem kontrola. Potem kolejny raz szpital i badania czy leki pomogły.
    Najtrudniej jest mi się z tym pogodzić. Jak już sie przyzwyczaję, to stanie się to naturalne. Powtarzam sobie, że dobrze, że wiemy co się dzieje, wiemy jak leczyć i będzie tylko lepiej, prawda? Prawda??

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca 2014, 18:04

Sabina lubi tę wiadomość

0bfca738c07d15d024deec4f02710b8b.png
  • ania.g Autorytet

Wysłany: 3 marca 2014, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bozia3 wrote:
    czyli normalnie płacisz - tyle kosztuje dupek. W ciąży płaciłabyś mniej...
    Mam nadzieję że faktycznie tak będzie

• grosza Autorytet

Wysłany: 3 marca 2014, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mój syn dzisiaj dostał uwagę w dzienniczku że "ziewa na lekcji - chyba z niewyspania" ps a wcale że nie!!!! spał normalnie 11godz on tak ma jego mózg się dotlenia i przygotowuje do wysiłku i co ja mam tej nauczycielce powiedzieć ????! hmm chyba nic jej nie odpowiem :P

samira, Żanet, megan8 lubią tę wiadomość

0bfca738c07d15d024deec4f02710b8b.png
  • ania.g Autorytet

Wysłany: 3 marca 2014, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    grosza wrote:
    mój syn dzisiaj dostał uwagę w dzienniczku że "ziewa na lekcji - chyba z niewyspania" ps a wcale że nie!!!! spał normalnie 11godz on tak ma jego mózg się dotlenia i przygotowuje do wysiłku i co ja mam tej nauczycielce powiedzieć ????! hmm chyba nic jej nie odpowiem :P
    Powiedz nauczycielce że w ten sposób lepiej mu się myśli ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 marca 2014, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuje :)
    Jesteście wielkie :)

J

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2015, 20:57

Andzia33 lubi tę wiadomość

• Iwone Autorytet

Wysłany: 3 marca 2014, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeżeli chodzi o Duphaston to ciąża nie ma znaczenia, bo lek jest pełnopłatny. Koszt nie może przekroczyć 45.91zł W aptece z plusem można go kupić za 30,59zł

http://www.doz.pl/apteka/p57631-Duphaston_10mg_tabletki_powlekane_import_rownolegly_20_szt

Natomiast Luteina w ciąży chyba jest na ryczałt i dopochwowa kosztuje 3,20zł za 30 tabletek 50mg i 3,56zł za 100 mg
    Doustna Luteina50 kosztuje max 9,33zł za 30 tabl.

samira, bliska77, kapturnica lubią tę wiadomość

• ania.g Autorytet

Wysłany: 3 marca 2014, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwone wrote:
    Jeżeli chodzi o Duphaston to ciąża nie ma znaczenia, bo lek jest pełnopłatny. Koszt nie może przekroczyć 45.91zł W aptece z plusem można go kupić za 30,59zł

http://www.doz.pl/apteka/p57631-Duphaston_10mg_tabletki_powlekane_import_rownolegly_20_szt

Natomiast Luteina w ciąży chyba jest na ryczałt i dopochwowa kosztuje 3,20zł za 30 tabletek 50mg i 3,56zł za 100 mg
    Doustna Luteina50 kosztuje max 9,33zł za 30 tabl.
    Dzięki Iwone. Zastanawiam się też jaka różnica jest w składzie pomiędzy dupkiem a luteiną. W aptece usłyszałam tylko że dupek jest nowszej generacji

• EwaT Autorytet

Wysłany: 3 marca 2014, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bursztyn wrote:
    ale to jest diagnoza mojego lekarza pierwszego kontaktu na podstawie obrazu usg. On nie jest ginem. Baba ktora to usg robila(tez nie gin- tylko przeszkolona w tym celu pielegniarka) powiedziala, ze jesli inne parametry typu: reegularnosc cyklu, hormony sa w normie to tenobraz wcale nie musi oznaczac PCOS. Dal mi skierowanie do kliniki plodnosci, wiec czekam na zaproszenie na wizyte. Tylko ze ja nie mam do nich zaufania. Najchetniej to posiedzialabym sobie miesiac w Krakowie i porobila rozne badania, zaliczyla gina i monitoring, ale nie moge.

może powinnaś jeszcze raz przemyśleć co jest wazne a co wazniejsze i zastanowić się czy aby napewno nie możesz?? może powiedz mężowi co Cie gnębi a on Cie wesprze w takim wyjezdzie? moja koleżanka podróżowała rok po angielskich ginach w ramach nhs az się wkurwiła...ale ona jest po 30stce...
    ja bym na Twoim miejscu postawiła wszystko na jedną kartę ponieważ czas Cie goni okrutnie...no ale w sumie nie znam Twojej sytuacji

• Iwone Autorytet

Wysłany: 3 marca 2014, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ania.g wrote:
    Dzięki Iwone. Zastanawiam się też jaka różnica jest w składzie pomiędzy dupkiem a luteiną. W aptece usłyszałam tylko że dupek jest nowszej generacji
    Nie ma za co :)

Znalazłam coś takiego:

różnica między syntetycznego progesteronu jak Duphaston (Dydrogesteron) i naturalnego progesteronu?

Duphaston tabletek 10 mg dydrogesteronu, zawierają syntetyczną pochodną żeńskich hormonów płciowych progesteronu, co oznacza, że ​​jej struktura chemiczna ściśle przypomina naturalnie produkowanego progesteronu, a zatem działa w podobny sposób. Jednak w przeciwieństwie do naturalnego progesteronu, że łatwo się wchłania i może być stosowany w postaci tabletek w stosunkowo niskich stężeniach, natomiast naturalny progesteron nie jest dobrze wchłaniana przez układ pokarmowy, a do niedawna można podawać wyłącznie w iniekcjach, a teraz nowa forma naturalnego progesteronu , który został mikronizowany (zmniejszone do drobnych cząstek tak, że jest lepiej absorbowany) jest już dostępne. Duphaston 10 można zastąpić progesteronu w leczeniu schorzeń, które są wynikiem braku progesteronu w organizmie, w tym zaburzeń miesiączkowania, endometriozy i mogą być stosowane jako część hormonalnej terapii zastępczej (HRT) System przeciwdziałania skutkom estrogenów i zmniejszenia Ryzyko raka endometrium. Jednak, w przeciwieństwie do innych progestagenu syntetycznego, dydrogesteron nie koliduje z korzystnego wpływu estrogenów, takich jak zapobieganie utracie masy kostnej i regulowania poziomu cholesterolu i nie jest chemicznie podobne do testosteronu, a więc nie ma skutków wirylizację (wywołujące cech męskich), jak, hirsutyzm lub trądzik.

ania.g lubi tę wiadomość

• Iwone Autorytet

Wysłany: 3 marca 2014, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sabina wrote:
    Niedawno wróciliśmy z córą ze szpitala. Mała ma refluks pęcherzowo-moczowy, zniszczony pęcherz i bakterie na cewce moczowej. Wymaga długiego leczenia. Jak zapytałam po szpitalu rok temu czy nie powinnam jej skonsultować, to lekarka POZ stwierdziła - po co, przecież teraz jest zdrowa? No i była, całe 10 msc zdrowa, a teraz w ciągu 3 msc 4 razy była w szpitalu. Nie mogę zrozumieć dlaczego nikt po 2 zakażeniu dróg moczowych nie dał mi skierowania do poradni tylko karmiono mnie głodnymi kawałkami, że jak ją odpieluszkuje to jej przejdzie! Straciłam rok! Może już byłaby zdrowa, a tak to może trwać kilka lat...

Wiecie, wszystkiego mi sie odechciało....
    Sabina którego stopnia ma te odpływy?

• Bursztyn Autorytet

Wysłany: 3 marca 2014, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    EwaT wrote:
    może powinnaś jeszcze raz przemyśleć co jest wazne a co wazniejsze i zastanowić się czy aby napewno nie możesz?? może powiedz mężowi co Cie gnębi a on Cie wesprze w takim wyjezdzie? moja koleżanka podróżowała rok po angielskich ginach w ramach nhs az się wkurwiła...ale ona jest po 30stce...
    ja bym na Twoim miejscu postawiła wszystko na jedną kartę ponieważ czas Cie goni okrutnie...no ale w sumie nie znam Twojej sytuacji
    narazie nie ma szans, jestem w trakcie robienia kursu, nie moge go przerwac w tej chwili, praca, pies, nie da rady, byc moze dopiero w wakacje jesli znajde kogos do opieki nad psem. Oczywiscie to tylko w wielkim skrocie, bo kurs jest powiazany z przyszla praca, ewnet.doktoratem i mnostwo jeszcze innych rzeczy. Wiec narazie nie pozostaje mi nic innego tylko zdac sie na brytyjska sluzbe zdrowia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca 2014, 20:13

477706bb5ioid7xx.jpg
  • Iwone Autorytet

Wysłany: 3 marca 2014, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciąża w ramach NFZ czy prywatnie – czyli co się należy „za darmo”?

http://www.sosrodzice.pl/ciaza-w-ramach-nfz-czy-prywatnie-czyli-co-sie-nalezy-za-darmo/

http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=14&ved=0CEQQFjADOAo&url=http%3A%2F%2Fwww.nfz-katowice.pl%2Fdokumenty%2F72%2Fkomunik-103-11-AOS-swiad_ciaz_fizjo.doc&ei=RNEUU8LiOYPNhAfRg4CgAg&usg=AFQjCNHpjG0BTcXCIvf7qqem6UZyjb73Vg&bvm=bv.61965928,d.ZG4

ania.g lubi tę wiadomość

• ania.g Autorytet

Wysłany: 3 marca 2014, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwone, fajny artykuł znalazłaś. Teraz mam całą rozpiskę co można :) dzięki :)

Iwone lubi tę wiadomość

• EwaT Autorytet

Wysłany: 3 marca 2014, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bursztyn wrote:
    narazie nie ma szans, jestem w trakcie robienia kursu, nie moge go przerwac w tej chwili, praca, pies, nie da rady, byc moze dopiero w wakacje jesli znajde kogos do opieki nad psem. Oczywiscie to tylko w wielkim skrocie, bo kurs jest powiazany z przyszla praca, ewnet.doktoratem i mnostwo jeszcze innych rzeczy. Wiec narazie nie pozostaje mi nic innego tylko zdac sie na brytyjska sluzbe zdrowia.

kurcze no to postaraj się chciaz w wakacje jeżeli do tej pory nie zajdziesz..
    nie załamuj sie Bursztynku ja mam przeczucie że Natanek będzie :) :) :)

Bursztyn, bliska77, Andzia33 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 marca 2014, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ivone pełne wyniki przyjdą pocztą. Dziś dowiedziałam się tylko tyle. Napiszę jak tylko będę wiedzieć resztę. Idę spać bo padam na twarz. Buziaki

Iwone lubi tę wiadomość

• Żanet Autorytet

Wysłany: 3 marca 2014, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olena wrote:
    Witajcie dziewuszki. Rzadko tu teraz zaglądam, bardziej z ciekawości czy są nowe ciężarówki. Jestem na odwyku od forum. Po wiadomości, że moje fsh wynosi 16 odechciało mi się starań. Stwierdziłam, że mam już dość, 1,5 roku dało mi w kość. Umawiam się do ośrodka adopcyjnego. Wybieram inną drogę i jest mi lżej na duszy i cieszę się, że coś w końcu działamy. Teraz martwię się tylko w jakim wieku dostaniemy dziecko. Bo raczej liczę na to że dostaniemy.
    Pozdrawiam Was serdecznie. Będę zaglądać, ale nie czytam już tak pilnie jak kiedyś.

Olena,
    Gratuluję decyzji :) to na pewno nie było łatwe, podziwiam Was i wspieram. Wszystko się ułoży.

Andzia33 lubi tę wiadomość

• EwaT Autorytet

Wysłany: 3 marca 2014, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś

ale puchy
    gdzie wszystkie staraczki?

‹‹ 2562 2563 2564 2565 2566 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ