35 +
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyA proszę bardzo
Ciasto z jabłkami ( bez tłuszczu )
Składniki:
25 dkg mąki tortowej ( przesiać )
25 dkg cukru
1 op. cukru waniliowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
troszkę margaryny i bułki tartej do wysmarowania formy.
0,5 kg miękkich i 0,5 kg twardych jabłek
Do naczynia wsypujemy przesianą mąkę, cukier,cukier waniliowy, proszek do pieczenia i wbijamy 4 jajka. wszystko miksujemy mikserem na jednolitą masę aby wszystkie składniki się połączyły. Masa musi być taka żeby się pokazywały pęcherzyki powietrza jak się wyłączy mikser. Jabłka umyć, obrać, pokroić w nierówne kawałki średniej wielkości. Prodiż wysmarować margaryną cienko i obsypać bułką tartą. Wsypać jabłka i równo je rozłożyć, następnie zalać ciastem starać zrobić się to równomiernie. Piec przez około 1h 15min. MI grzeje góra i dół prodiża dlatego przez 45min. mam podłączone właśnie i to i to, po tym czasie wyłączam dół po kolejnych 15min. robię odwrotnie czyli włączam dół wyłączam górę. Po następnych 15min. ciasto powinno być gotowe, otworzyć lekko pokrywę i jeszcze sprawdzić drewnianym patyczkiem. Jeśli patyczek suchy to wszystko jest ok ciasto upieczone. Teraz powinno wystygnąć przy sporo uchylonym prodiżu, po ok. 40 min. spróbować wyjąć na talerz ale górą do dołu żeby jeszcze dolna część się do końca wystudziła i wyschła. Po jakiś 30.min. odwrócić na drugą stronę.
Lukier:
30dkg cukru pudru
1 średnia cytryna
Cukier wsypać do miski dodać wyciśnięty sok z cytryny i utrzeć całość drewnianą pałką. Polać równomiernie na ciasto, można posypać kolorową posypką cukrową. żeby lukier troszkę stężał można ciasto dać do lodówki na jakieś 20min. Potem trzymać w chłodnym miejscu.
SMACZNEGO
iza37, caffe, inessa, KaRa, bliska77, megan8, Bursztyn lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyi jeszcze takie bez pieczenia ,jest pyszne
dobre na przyjęcia urodzinowe ,najlepsze na drugi dzień
Kaszak z kremem
Kaszak z kremem są to kruche herbatniki przełożone dwoma kremami z kaszy manny : waniliowym oraz kakaowym. Palce lizać !! Czas przygotowania 45 min. plus oczekiwanie, ilość porcji 12 - 14, jedna porcja 1,10 zł , 370 kcal .
Składniki :
- 1l. mleka
- 250 g. masła
- 240 g. kaszy manny
- 220 g. cukru
- 3 łyżki kakao
- 16 g cukru waniliowego ( przeważnie 1 torebka )
- 45 ml. rumu ( ale ja myślę że może być zamiast tego olejek rumowy )
- 500 g. herbatników
- 120 g. dowolnego dżemu
Kaszę mannę ugotować na mleku , cały czas mieszając . Wsypać cukier , wymieszać, odstawić do ostygnięcia, mieszać co jakiś czas by na wierzchu nie utworzył się kożuch . Masło utrzeć , dodając po porcji zimnej kaszy. Do 2/3 masy dodać cukier waniliowy , do reszty kakao oraz rum ( lub olejek rumowy ). Na blasze układać warstwami : herbatniki , połowę waniliowego kremu, dżem , znów herbatniki, masę kakaową, herbatniki, resztę białej masy. Na wierzchu ułożyć herbatniki. Schłodzić w lodówce. I już gotowe
polecam dżem kwaskowy jeżynowy albo czarna porzeczka ,jeśli rum to tyle ile pisze a jak olejek rumowy to połowę buteleczki ...ja na wierzch nie kładę całych herbatników tylko kruszę i posypuję(czyli na samej górze)...najlepiej to ciasto robić w tortownicy kwadratowej takiej z odpinanym otokiem ,bo fajnie się w tym trzyma zaczym zastygnie a potem jak się otworzy to łatwiej kroi niż w brytfance...oczywiście trzymamy po zrobieniu w lodówce ,można przykryć całość folia aluminiową i zrobić w niej parę dziurek ...i trzymamy cały czas w tej tortownicy i lodówce ,no chyba ze mamy gości którzy wszystko spałaszują ...hehe ...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2013, 12:36
iza37, caffe, grosza, inessa, KaRa, angela, megan8, Bursztyn, polarmiś lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny mam pytanko - od trzech dni mam wrażenie zapchanych uszu, gorzej słyszę, a pomaga trochę żucie gumy i połykanie śliny. Czy to może mieć jakiś związek ze starankami?
Wiem, że uszy są daleko od ...
, ale sama nie wiem co myśleć.
caffe, inessa lubią tę wiadomość
Mangoi jej marzenie
-
iza37 wrote:miriiam wrote:iza37 wrote:Dzień dobry moje drogie Panie!!!U nas w Gliwicach ponuro, siąpi deszczyk:) Ale nasreój mam oki..."Warsztaty" rozpoczęte, choć nie mam pojęciaczy mam wogóle owulacje.Jak to mówi mój mąż co ma być to będzie:)Nic na siłę:)Jeżeli chodzi o mój uraz po masażach jest o niebo lepiej:)
Dziś się dowiedziałam że moja kuzynka, która stara się tak długo jak ja,po wizycie u mojego gina i zaposaniu odpowiednich leków
JEST W CIĄŻY!!!!
hej iza37Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 maja 2017, 21:44
samira, inessa, angela, polarmiś lubią tę wiadomość
Jestem mamą -
nick nieaktualnypowiem wam ,ze wczoraj zgłupiałam !!??
najlepsze jaja że wykres owulacji nie wyznaczył, niby po terminie @ jestem (10.04. minął) a ja wczoraj wieczorem zauważyłam sporo rozciągliwego śluzu a dziś ,jeszcze bardziej rozciągliwy ,mega libido oooo a tak miałam bardzo dawno temu,już nie wiem co myśleć ,czy się owu przesunęła z powodu przeziębienia i tabsów ,czy to objaw fasolkowy,ehhh...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2013, 13:06
Mango, caffe, inessa, KaRa, bliska77, angela, megan8, Bursztyn, polarmiś lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnymiriiam wrote:iza37 wrote:miriiam wrote:iza37 wrote:Dzień dobry moje drogie Panie!!!U nas w Gliwicach ponuro, siąpi deszczyk:) Ale nasreój mam oki..."Warsztaty" rozpoczęte, choć nie mam pojęciaczy mam wogóle owulacje.Jak to mówi mój mąż co ma być to będzie:)Nic na siłę:)Jeżeli chodzi o mój uraz po masażach jest o niebo lepiej:)
Dziś się dowiedziałam że moja kuzynka, która stara się tak długo jak ja,po wizycie u mojego gina i zaposaniu odpowiednich leków
JEST W CIĄŻY!!!!
hej iza37
Widzę że nie jestem sama z Gliwic,
A co to za lekarz do którego chodzisz i Twoja kuzynka. Znasz jakiegoś dobrego lekarza w Gliwicach?
Bo ja jeżdzę do Katowic do kliniki niepłodności.
Powodzenia na "warsztatach"
hej kochana, mój lekarz to Lesław Strzałkowski przyjmuje na Granicznej.Jest naprawdę oki.Nie zajmuje sie stricte leczeniem niepłodności aczkolwiek pomógł wielu dziewczynom w nią zajść, no między innymi moja kuzynka, która 20 lat nie mogła zajść:)Bardzo polecam, jakbyś chciała dam ci nr do rejestracji.Fajnie, że jesteś z Gliwic,a w jakim wieku jesteś?pozdrawiam
Iza37, nie znam tego doktora, ale dobrze wiedzieć że jest jakiś dobry.
Ja nie wiedzieć czemu od razu do kliniki niepłodności GYNCENTRUM w Katowicach chodzę. mam 35 lat i staramy się 11 cykli a lekarze z tej kliniki mówią że wyniki fatalne i powinnam szykowac się do inseminacjii 4 razy i od razy in vitro. A ja nawet jeszcze leków stymulujących owulacji nie brałam. Więc nie daję się ogłupić i ustaliłam kolejność sobie, najpierw badanie HSg, potem leki a dopiero inseminacja. A nie od dupy strony, za przeproszeniem.
Chociaż straszył mnie wczesną menopauze bo wyniki na to wskazują, moja mama miała 38 lat więc może tak być.
Ale staram się nie wpadać w panikę
A lekarzy ze szpitala to nie znam, ja znowu złe opinie słyszałam o tym szpitalu
Tylko dr Rajpert ten młodszy syn, ale jego nie polecam
Czyli Gliwice walczą, nie poddają się !!!
a na jakiej ulicy jest GYMCENTRUM ,na Żelaznej może ??inessa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyWitajcie dobrego popołudnia, ja tylko na chwile. Super imprezka kuzynka jeszczze jest ale chwile odpoczywamy bo poszlismy spać o 4 rano w bardzo dobrych humorach do teraz boli mnie brzuch od śmiania no i nie tylko.....
Dużo ciekawych rzeczy już popisałyście, u nas 16 stopni w cieniu byliśmy na spacerze super jest!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Pamiętam o każdej do wieczorasamira, bliska77, caffe, iza37, megan8, Bursztyn, polarmiś lubią tę wiadomość
-
iza37 wrote:miriiam wrote:iza37 wrote:Dzień dobry moje drogie Panie!!!U nas w Gliwicach ponuro, siąpi deszczyk:) Ale nasreój mam oki..."Warsztaty" rozpoczęte, choć nie mam pojęciaczy mam wogóle owulacje.Jak to mówi mój mąż co ma być to będzie:)Nic na siłę:)Jeżeli chodzi o mój uraz po masażach jest o niebo lepiej:)
JEST W CIĄŻY!!!!
hej iza37
Widzę że nie jestem sama z Gliwic,
A co to za lekarz do którego chodzisz i Twoja kuzynka. Znasz jakiegoś dobrego lekarza w Gliwicach?
Bo ja jeżdzę do Katowic do kliniki niepłodności.
Powodzenia na "warsztatach"
hej kochana, mój lekarz to Lesław Strzałkowski przyjmuje na Granicznej.Jest naprawdę oki.Nie zajmuje sie stricte leczeniem niepłodności aczkolwiek pomógł wielu dziewczynom w nią zajść, no między innymi moja kuzynka, która 20 lat nie mogła zajść:)Bardzo polecam, jakbyś chciała dam ci nr do rejestracji.Fajnie, że jesteś z Gliwic,a w jakim wieku jesteś?pozdrawiam
mam niedaleko do Gliwic, czy mogłabys napisać coś więcej o doktorze Strzałkowskim?inessa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
samira wrote:powiem wam ,ze wczoraj zgłupiałam !!??
najlepsze jaja że wykres owulacji nie wyznaczył, niby po terminie @ jestem (10.04. minął) a ja wczoraj wieczorem zauważyłam sporo rozciągliwego śluzu a dziś ,jeszcze bardziej rozciągliwy ,mega libido oooo a tak miałam bardzo dawno temu,już nie wiem co myśleć ,czy się owu przesunęła z powodu przeziębienia i tabsów ,czy to objaw fasolkowy,ehhh...
Samira ty masz zawsze takie mega długie cykle? ostatnio w którym dc była @?inessa lubi tę wiadomość
-
samira wrote:powiem wam ,ze wczoraj zgłupiałam !!??
Samirka na wszelki wypadek serduszkuj dzis kochana! U mnie po grypie tez sie owulka przesunela.
Ja zrobilam dzis test i dupa... negatywny. Nawet nie bylo cienia cienia cieniaTO dopiero 10 dzien fl wiec mam nadzieje ze nie wszystko stracone
Nastepny test 17 stego.
iza37, inessa, samira, Bursztyn lubią tę wiadomość