35 +
-
WIADOMOŚĆ
-
Bozia3 wrote:Boli mnie ząb - a on jest po kanałowym leczeniu - czy się orientujecie - czy w ciąży można robić rentgena zęba?
też miałam takie przejscia w 9 tygodniu. W Londynie dentysta chciał mi koniecznie zdjęcie robić i twierdził, że absolutnie nie zaszkodzi. Jak nie chciałam zdjęcia to się uparł, że mnie antybiotykami nafaszeruje i tez ponoć miało to być nieszkodliwe.
Polska dentyskta zabroniła zdjęć i antybiotyków. Na szczęście miała jakieś wczesniejsze moje zdjęcia, na które ten ząb też się załapał. Ale czekac nie czekaj, bo ponoć jak infekcja się rozwinie to jeszcze gorsze dla maluszka niż antybiotyki i zdjęcia. Idź i niech lekarz kombinuje.Pusurek, Lucky, Simba, Bliska 77 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyI jeszcze:
Leczenie kanałowe zęba - niewskazane w pierwszym trymestrze, decyzję podejmuje lekarz po konsultacji
Wykonanie zdjęcia RTG ułatwi stomatologowi skuteczne leczenie kanałowe, jednak jeśli wybierzesz gabinet, który dysponuje nowoczesnym mikroskopem endodontycznym czy elektronicznym endometrem, stomatolog będzie w stanie przeprowadzić leczenie bez prześwietlenia.
Na pewno bakterie rozprzestrzeniające się z takiego zęba na cały organizm czynią więcej szkody niż podjęcie leczenia.
Wykonywanie zdjęcia RTG - niewskazane przez cały okres ciąży, zwłaszcza w pierwszym trymestrze
W okresie ciąży nie powinno poddawać się działaniu promieniowania rentgenowskiego, bo silnie szkodzi dziecku – zwłaszcza w pierwszym trymestrze może uszkodzić wiele ważnych organów rozwijającego się płodu. Jeśli jednak lekarz zdecyduje, że trzeba zrobić prześwietlenie, bo przyszła mama cierpi z powodu ostrego bólu lub ostrego stanu zapalnego, można wykonać RTG z zachowaniem maksymalnych środków ochrony dziecka przed promieniowaniem. Należy osłonić brzuch i okolice miednicy specjalnym fartuchem. W nowoczesnych gabinetach stomatologicznych zwykle są dostępne aparaty RTG najnowszej generacji, produkujące mniejsze dawki promieni. Czasem wystarczy cyfrowa wizualizacja zęba, której wykonanie jest bezpieczne dla płodu.
Ale prawda jest taka, jak napisala Alis - stan zapalny, rozsiewanie bakterii i antybiotykoterapia bedzie gorsza niz rtg.Bozia3 lubi tę wiadomość
-
Simba gratuluje III kresek
bardzo strasznie sie ciesze!!! Wspaniala wiadomosc. Swoim szczesciem nie bedzie mi dane sie cieszyc bo raczej go nie ma dla mnie w tym miesiacu bo juz sa plamienia jutro sie zjawi zmora...ale to nic...
Ciesze sie ze Sima zaciazyla HURA!!!
Jutro dzwonie po wstepne wyniki armii Pana, w nastepnym miesiacu nie bede sie przykladac bo jak zaciaze to mi macierzynkiego nie dadza na rok tylko pol musze odpracowac jeszcze jeden miesiac co bym miala caly rok, widomo ze nie jest to najwazniejsze ale jak jest jak jest to wiec moze poczekam. Wizyte u lekarza mamy dopieor w 5 sierpnia.Mam troche stresa przed odbieraniem wynikow ebo qurwa nie zachodze no i musi byc jakis powod przeca niestety fuck.
Bursztyn walecznej armii jeszcze raz i Reni milych doznan u Grzeptusia ja odlatuje odpoczywac po ciezkim dniu pracy.
Milego dnia dla Was
Sabina, paszczakin, Bozia3, Bursztyn, Mega, iwcia77, Simba, mysza1975, Bliska 77, malgos741 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Bozia3 wrote:Boli mnie ząb - a on jest po kanałowym leczeniu - czy się orientujecie - czy w ciąży można robić rentgena zęba?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2014, 12:30
Alis, Sabina, Bozia3, Reni, Pusurek, iwcia77, Simba lubią tę wiadomość
-
Idę zaraz do ginekologa na NFZ. Nie wiem totalnie po co, ale chyba dobrze zacząć chodzić do kogoś, kto nie będzie brał 500 stów za wizytę... Pewnie spędzę popołudnie w kolejce, ale mam cegłę z pracy do przeczytania, za którą nie mogę się w domu zabrać już od miesiąca. Może akurat się uda skoncentrować.
A położna ze szkoły rodzenia umówiła mnie z neonatologiem. Jestem bardzo pozytywnie zaskoczona, że pamiętała i jej się chciałoMoże wreszcie trafi się jakiś sensowny lekarz, który mi powie, na ile sytuacja jest poważna i coś poradzi.
Sabina, ania.g, Mega, iwcia77, Simba, Bliska 77, Mango, malgos741 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyAlis wrote:Idę zaraz do ginekologa na NFZ. Nie wiem totalnie po co, ale chyba dobrze zacząć chodzić do kogoś, kto nie będzie brał 500 stów za wizytę... Pewnie spędzę popołudnie w kolejce, ale mam cegłę z pracy do przeczytania, za którą nie mogę się w domu zabrać już od miesiąca. Może akurat się uda skoncentrować.
A położna ze szkoły rodzenia umówiła mnie z neonatologiem. Jestem bardzo pozytywnie zaskoczona, że pamiętała i jej się chciałoMoże wreszcie trafi się jakiś sensowny lekarz, który mi powie, na ile sytuacja jest poważna i coś poradzi.
Fajnie że masz ta wizytę u neonatologa może poczujesz się bezpieczniej -
mandragora wrote:Bozia w ciąży nie robi się rtg. Ale gon do dentysty dadzą radę bez rtg ci pomoc. Znam temat jestem dentysta
Robi się ciekawie...Jeszcze jak objawi się jakiś chirurg (najlepiej plastyczny - od tych...tam ...rozstępów) i psychiatra -to nie zginiemy...
Pójdę do lekarza - niech to oglądnie..mandragora, Sabina, Bursztyn, iwcia77, mysza1975, Bliska 77, Mango, malgos741 lubią tę wiadomość
-
Wrocilismy
Weszlam z mezem do pokoju, zalatwil sprawe w 5 min., wyniki beda omowione za tydzien w czasie naszej wspolnej wizyty. Chlop moj mowi ze jego plemniki nie dzialaj, twierdzi ze taka ma intuicje....Oby sie mylilsamira, Bozia3, Panda, Alis, iwcia77, Simba, Bliska 77, Sabina, malgos741 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyBursztyn wrote:Wrocilismy
Weszlam z mezem do pokoju, zalatwil sprawe w 5 min., wyniki beda omowione za tydzien w czasie naszej wspolnej wizyty. Chlop moj mowi ze jego plemniki nie dzialaj, twierdzi ze taka ma intuicje....Oby sie mylil
to szybko się uwinął
Trzymam kciuki za wyniki -
nick nieaktualny
-
EwaT wrote:Wojtek
oby rosły teraz szybciutko i były zdrowiutkie
buziaki xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Bursztyn, bedzie dobrze
Maz moj ciagle gada o tym swoim przeczuciu ze nie bardzo...
zobaczymy, za tydzien sie dowiemyEwaT, Simba, Sabina lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyBursztyn wrote:Wrocilismy
Weszlam z mezem do pokoju, zalatwil sprawe w 5 min., wyniki beda omowione za tydzien w czasie naszej wspolnej wizyty. Chlop moj mowi ze jego plemniki nie dzialaj, twierdzi ze taka ma intuicje....Oby sie mylilBursztyn, Mango lubią tę wiadomość