X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

35 +

Oceń ten wątek:
  • Alis Autorytet

Wysłany: 19 maja 2014, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bozia3 wrote:
    Boli mnie ząb - a on jest po kanałowym leczeniu - czy się orientujecie - czy w ciąży można robić rentgena zęba?

też miałam takie przejscia w 9 tygodniu. W Londynie dentysta chciał mi koniecznie zdjęcie robić i twierdził, że absolutnie nie zaszkodzi. Jak nie chciałam zdjęcia to się uparł, że mnie antybiotykami nafaszeruje i tez ponoć miało to być nieszkodliwe.
    Polska dentyskta zabroniła zdjęć i antybiotyków. Na szczęście miała jakieś wczesniejsze moje zdjęcia, na które ten ząb też się załapał. Ale czekac nie czekaj, bo ponoć jak infekcja się rozwinie to jeszcze gorsze dla maluszka niż antybiotyki i zdjęcia. Idź i niech lekarz kombinuje.

Pusurek, Lucky, Simba, Bliska 77 lubią tę wiadomość

aY05p2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 maja 2014, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jeszcze:

Leczenie kanałowe zęba - niewskazane w pierwszym trymestrze, decyzję podejmuje lekarz po konsultacji

Wykonanie zdjęcia RTG ułatwi stomatologowi skuteczne leczenie kanałowe, jednak jeśli wybierzesz gabinet, który dysponuje nowoczesnym mikroskopem endodontycznym czy elektronicznym endometrem, stomatolog będzie w stanie przeprowadzić leczenie bez prześwietlenia.
    Na pewno bakterie rozprzestrzeniające się z takiego zęba na cały organizm czynią więcej szkody niż podjęcie leczenia.

Wykonywanie zdjęcia RTG - niewskazane przez cały okres ciąży, zwłaszcza w pierwszym trymestrze

W okresie ciąży nie powinno poddawać się działaniu promieniowania rentgenowskiego, bo silnie szkodzi dziecku – zwłaszcza w pierwszym trymestrze może uszkodzić wiele ważnych organów rozwijającego się płodu. Jeśli jednak lekarz zdecyduje, że trzeba zrobić prześwietlenie, bo przyszła mama cierpi z powodu ostrego bólu lub ostrego stanu zapalnego, można wykonać RTG z zachowaniem maksymalnych środków ochrony dziecka przed promieniowaniem. Należy osłonić brzuch i okolice miednicy specjalnym fartuchem. W nowoczesnych gabinetach stomatologicznych zwykle są dostępne aparaty RTG najnowszej generacji, produkujące mniejsze dawki promieni. Czasem wystarczy cyfrowa wizualizacja zęba, której wykonanie jest bezpieczne dla płodu.

Ale prawda jest taka, jak napisala Alis - stan zapalny, rozsiewanie bakterii i antybiotykoterapia bedzie gorsza niz rtg.

Bozia3 lubi tę wiadomość

• Panda Autorytet

Wysłany: 19 maja 2014, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Simba gratuluje III kresek :) bardzo strasznie sie ciesze!!! Wspaniala wiadomosc. Swoim szczesciem nie bedzie mi dane sie cieszyc bo raczej go nie ma dla mnie w tym miesiacu bo juz sa plamienia jutro sie zjawi zmora...ale to nic...

Ciesze sie ze Sima zaciazyla HURA!!!

Jutro dzwonie po wstepne wyniki armii Pana, w nastepnym miesiacu nie bede sie przykladac bo jak zaciaze to mi macierzynkiego nie dadza na rok tylko pol musze odpracowac jeszcze jeden miesiac co bym miala caly rok, widomo ze nie jest to najwazniejsze ale jak jest jak jest to wiec moze poczekam. Wizyte u lekarza mamy dopieor w 5 sierpnia.Mam troche stresa przed odbieraniem wynikow ebo qurwa nie zachodze no i musi byc jakis powod przeca niestety fuck.

Bursztyn walecznej armii jeszcze raz i Reni milych doznan u Grzeptusia ja odlatuje odpoczywac po ciezkim dniu pracy.

Milego dnia dla Was

Sabina, paszczakin, Bozia3, Bursztyn, Mega, iwcia77, Simba, mysza1975, Bliska 77, malgos741 lubią tę wiadomość

• Reni Autorytet

Wysłany: 19 maja 2014, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    teraz kolejne dni w napięciu...czekamy Simba na wieści ile będzie tych kresek II czy III ;-)

Sabina, samira, Mega, iwcia77, Simba, mysza1975, Mango, malgos741 lubią tę wiadomość

2 IUI, 4 IVF ICSI. 70 cs..Naturalsik!!! Mamy Dziedzica! graphics-bees-482908.gifdqpri09ky14nbyvi.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 maja 2014, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reni wrote:
    teraz kolejne dni w napięciu...czekamy Simba na wieści ile będzie tych kresek II czy III ;-)

Będą czy jak nic ;-)

Mega, iwcia77, Simba lubią tę wiadomość

• mandragora Autorytet

Wysłany: 19 maja 2014, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bozia3 wrote:
    Boli mnie ząb - a on jest po kanałowym leczeniu - czy się orientujecie - czy w ciąży można robić rentgena zęba?
    Bozia w ciąży nie robi się rtg. Ale gon do dentysty dadzą radę bez rtg ci pomoc. Znam temat jestem dentysta ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2014, 12:30

Alis, Sabina, Bozia3, Reni, Pusurek, iwcia77, Simba lubią tę wiadomość

bi7ym6k5itohspij.png17u9tgf6v5o8sce7.pngw5wqzbmhga0rplar.png
  • Alis Autorytet

Wysłany: 19 maja 2014, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Idę zaraz do ginekologa na NFZ. Nie wiem totalnie po co, ale chyba dobrze zacząć chodzić do kogoś, kto nie będzie brał 500 stów za wizytę... Pewnie spędzę popołudnie w kolejce, ale mam cegłę z pracy do przeczytania, za którą nie mogę się w domu zabrać już od miesiąca. Może akurat się uda skoncentrować.

A położna ze szkoły rodzenia umówiła mnie z neonatologiem. Jestem bardzo pozytywnie zaskoczona, że pamiętała i jej się chciało :) Może wreszcie trafi się jakiś sensowny lekarz, który mi powie, na ile sytuacja jest poważna i coś poradzi.

Sabina, ania.g, Mega, iwcia77, Simba, Bliska 77, Mango, malgos741 lubią tę wiadomość

aY05p2.png
  • Alis Autorytet

Wysłany: 19 maja 2014, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mandragora wrote:
    Bozia w ciąży nie robi się rtg. Ale gon do dentysty dadzą radę bez rtg ci pomoc. Znam temat jestem dentysta ;)

Ale fajnie, mamy dentystę na forum :)

Sabina, Mega, iwcia77, Simba, Mango lubią tę wiadomość

aY05p2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 maja 2014, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alis wrote:
    Ale fajnie, mamy dentystę na forum :)
    Też tak pomyślałam :-) w końcu ktoś z wykształceniem medycznym a nie wyuczony na google ;-)

iwcia77, Simba, mysza1975, Mango lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 maja 2014, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alis wrote:
    Idę zaraz do ginekologa na NFZ. Nie wiem totalnie po co, ale chyba dobrze zacząć chodzić do kogoś, kto nie będzie brał 500 stów za wizytę... Pewnie spędzę popołudnie w kolejce, ale mam cegłę z pracy do przeczytania, za którą nie mogę się w domu zabrać już od miesiąca. Może akurat się uda skoncentrować.

A położna ze szkoły rodzenia umówiła mnie z neonatologiem. Jestem bardzo pozytywnie zaskoczona, że pamiętała i jej się chciało :) Może wreszcie trafi się jakiś sensowny lekarz, który mi powie, na ile sytuacja jest poważna i coś poradzi.
    Udanej wizyty :-)
    Fajnie że masz ta wizytę u neonatologa może poczujesz się bezpieczniej :-)

• mandragora Autorytet

Wysłany: 19 maja 2014, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To służę pomocą ; ) jakbym mogła to bym bozie przez forum wyleczyla ;)

Alis, Bozia3, Sabina, Mega, iwcia77, mysza1975, Mango lubią tę wiadomość

bi7ym6k5itohspij.png17u9tgf6v5o8sce7.pngw5wqzbmhga0rplar.png
  • Bozia3 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2014, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mandragora wrote:
    Dzięki. Mamy na forum psychologa i dentystę :) Robi się ciekawie...Jeszcze jak objawi się jakiś chirurg (najlepiej plastyczny - od tych...tam ...rozstępów) i psychiatra -to nie zginiemy...:)

Pójdę do lekarza - niech to oglądnie..:)

mandragora, Sabina, Bursztyn, iwcia77, mysza1975, Bliska 77, Mango, malgos741 lubią tę wiadomość

FZuMp1.png

• Bursztyn Autorytet

Wysłany: 19 maja 2014, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wrocilismy :)
    Weszlam z mezem do pokoju, zalatwil sprawe w 5 min., wyniki beda omowione za tydzien w czasie naszej wspolnej wizyty. Chlop moj mowi ze jego plemniki nie dzialaj, twierdzi ze taka ma intuicje....Oby sie mylil

samira, Bozia3, Panda, Alis, iwcia77, Simba, Bliska 77, Sabina, malgos741 lubią tę wiadomość

477706bb5ioid7xx.jpg
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 maja 2014, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bursztyn wrote:
    Weszlam z mezem do pokoju, zalatwil sprawe w 5 min., wyniki beda omowione za tydzien w czasie naszej wspolnej wizyty. Chlop moj mowi ze jego plemniki nie dzialaj, twierdzi ze taka ma intuicje....Oby sie mylil

to szybko się uwinął ;)
    Trzymam kciuki za wyniki :)

• Bursztyn Autorytet

Wysłany: 19 maja 2014, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    samira wrote:
    to szybko się uwinął ;)
    Trzymam kciuki za wyniki :)
    pomagalam ;) oczywiscie w dozwolony sposob ;)

samira, paszczakin, Mega, iwcia77, Bliska 77, Mango, Sabina, malgos741 lubią tę wiadomość

477706bb5ioid7xx.jpg
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 maja 2014, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bursztyn wrote:
    pomagalam ;) oczywiscie w dozwolony sposob ;)
    no nie wątpię :P we dwoje raźniej ;)

Bursztyn, Mega, iwcia77, Sabina, malgos741 lubią tę wiadomość

• EwaT Autorytet

Wysłany: 19 maja 2014, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wojtek :)
    oby rosły teraz szybciutko i były zdrowiutkie :)
    buziaki xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Bursztyn, bedzie dobrze :)

Bursztyn, samira, Mega, iwcia77, Simba, Bliska 77, Sabina lubią tę wiadomość

• ania.g Autorytet

Wysłany: 19 maja 2014, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry
    Simba,hura :) Gratuluję pozytywnego testu i trzymam kciuki za betę w sobotę <3

samira, iwcia77, Simba, Sabina lubią tę wiadomość

Matka fantastycznej 4 :)
  • Bursztyn Autorytet

Wysłany: 19 maja 2014, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    EwaT wrote:
    Wojtek :)
    oby rosły teraz szybciutko i były zdrowiutkie :)
    buziaki xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Bursztyn, bedzie dobrze :)
    sie okaze...
    Maz moj ciagle gada o tym swoim przeczuciu ze nie bardzo...
    zobaczymy, za tydzien sie dowiemy

EwaT, Simba, Sabina lubią tę wiadomość

477706bb5ioid7xx.jpg
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 maja 2014, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bursztyn wrote:
    I co tam robilas? -:)

Bursztyn, Mango lubią tę wiadomość

‹‹ 3265 3266 3267 3268 3269 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ

10 mitów na temat premenopauzy, które warto wiedzieć mając 40 lat lub więcej

Premenopauza (perimenopauza) to nie tylko wciąż temat tabu, ale również etap życia kobiety, który często owiany jest mitami i nieporozumieniami. W rzeczywistości jest to naturalny okres przejściowy, który poprzedza menopauzę, a jego zrozumienie może zaoszczędzić Ci wiele stresu, lęku i znacząco wpłynąć na jakość życia i zdrowie hormonalne. Wraz z ekspertami zebraliśmy dla Ciebie 10 najpowszechniejszych mitów dotyczących premenopauzy i menopauzy, opierając się na najbardziej wiarygodnych i aktualnych danych naukowych.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ