35 +
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyBardzo zdrowa jest woda chociaż jeden kubek na dzień, moja ciocia tak nauczyła swoich synów ma ich trzech(od wielu lat prawie nie chorują), że letnią wodą w szklance zalewa łyżke miodu miesza i rano się to wypija jest to uodparniające, wzmacniające i antyrakowe.
Ja też to lubie, a herbaty no ja myśle,że wszystkie można ale każdą z umiarem, poprostu urozmaicenie :0 a kawy? niedawno słuchałam wywiad zlekarzem ginekologiem który powiedział, ze raz na dzień nawet w ciąży nie zaszkodzi jeszcze z mlekiem, to gorsza jest mocna herbata(nie tyllko czarna ale każda mocna)spotykam się z tą opinią coraz częściej.
Iza i Aga piszecie o badaniu szyjki, ja ja badam ale wieice mój lekarz jeszcze z Poznania zajmuje się naprotechnologią powiedziałą że tak naprawde szyjke powinny badać tylko kobiety które rodziły bo to jest najdokładniejsze badania przed porodem szyjka jest położona inaczej i można się często oszukać podczas badania, do tego aby nauczyć sie bada ją potrzeba wielu miesięcy i do tego powinno się badać o tej samej porze, w tej samej pozycji i nigdy po stosunku oraz najlepiej wieczorkiem nie w dzień, szyjka też zmienia pozycje wciągu dnia. Nawet lekarzom jest trudno ja ocenić. Badaj i ucz się i tak jak Aga piszę kazdy organizm jest inny i potrzeba czasusamira, Conducive, caffe, Bursztyn, grosza, bliska77, iza37, megan8, anna maria, polarmiś, angela lubią tę wiadomość
-
Kobitki, powiedzcie prosze, jak to jest z serduszkowaniem podczas sporego przeziebienia u faceta. Czy plemniki sa bardzo oslabione i lepiej dac sobie spokoj czy moze jednak probowac? Boje sie, ze zanim moj luby sie wykuruje, bedzie "po ptokach" i kolejny miesiac na straty. W zeszlym roku byl chory kilka miesiecy z rzedu, gdy zblizal sie moment owulacji u mnie. Zaczynam myslec, ze to sprawa psychiczna, bo chyba nie zbieg okolicznosci;)
samira, Bursztyn, inessa, bliska77, megan8, anna maria, polarmiś, Olena lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyBursztyn wrote:Dziewczynki, a co myslicie o swiezo wyciskanych sokach? to chyba dobry pomysl? Tylko jest chyba jakas roznica miedzy wyciskarka a sokowirowka. Tak rozmyslam bo zastanawiam sie nad kupnem.
ja mam sokowirówkę i są pycha soczki a teraz sezon się zbliża to akurat
a jeszcze coś
Soki owocowe i warzywne staja się na całym świecie coraz bardzie popularne i to nie tylko ze względu na swoje walory odżywcze i smakowe, lecz także ze względu na swoje właściwości lecznicze, profilaktyczne i odmładzające.
Soki zawierają wiele witamin. Należy również podkreślić korzyści, jakie dają zawarte w nich substancje mineralne - liczne tzw. mikroelementy. Są one bardzo łatwo przyswajalne przez organizm, co jest cechą szczególnie ważną w leczeniu różnych dolegliwości charakteryzujących się zaburzeniami we wchłanianiu rozmaitych pierwiastków. Np. zawarte w sokach sole potasu usuwają z organizmu nadmiar płynów, tym samym pomocne bywają dla chorych "na serce", przy niedomaganiach krążenia (m.in. nadciśnienie tętnicze) i chorobach nerek, wtedy gdy pojawiają się puchliny i obrzęki. Związki żelaza, znajdujące się w sokach, pomagają w niedokrwistości. Zielarze zachwalają w takich przypadkach soki z pokrzyw.
Kwasy organiczne, chociażby w sokach z jabłek i cytryn, pomagają lepiej trawić i przyswajać pokarm. Częściowo też rekompensują niedostatek kwasu solnego występujący w wielu chorobach, charakteryzujących się obniżoną kwasowością żołądka.
Soki zawierają również pewne ilości błonnika i substancji pektynowych, które polepszają pracę jelit i pomagają w usuwaniu różnych szkodliwych substancji z ustroju. Dotyczy to cholesterolu, dlatego soki owocowo-warzywne ważne są w diecie przeciwmiażdżycowej. Ponieważ soki naturalne, świeże, niekonserwowane są niskokaloryczne, dlatego poleca się je osobom pragnącym zrzucić nadmiar kilogramów.
Najnowsze badania naukowe wydają się wskazywać na jeszcze inne walory soków, dotąd raczej nie doceniane. Chodzi tutaj o przyswajalność substancji odżywczych i witamin. Otóż okazuje się, że zawartość zarówno witamin jak i soli mineralnych jest równoznaczna z ich przyswajalnością przez organizm ludzki. Istnieją powody do przypuszczeń, że takie same dawki witamin przyjmowane w sokach są o wiele lepiej przyswajalne, niż analogiczne ilości podawane w postaci tabletek, czy różnych mineralnych preparatów. Dlaczego tak się dzieje? Otóż ważna dla ustroju jest kompozycja w jakiej te związki występują. Najlepsza kompozycją zaś jest ta, którą wypracowała natura. Zamiast więc drogich preparatów witaminowo-mineralnych pijmy tanie i dobrze przyswajalne, naturalne soki owocowe i warzywne.
Polecamy:
Sok z marchwi - o rozlicznych zaletach marchwi wiedziano już w starożytności. W korzeniu marchwi kryje się ogromne bogactwo karotenu, czyli prowitaminy A, która zostaje zamieniona w wątrobie w cenną witaminę A. Sok z marchwi zalecany jest wiec osobom z chorobami i niedomaganiami wzroku, należy też wiedzieć, że witamina A chroni przed rakiem płuc (palacze powinni wprowadzić sok z marchwi do swojego jadłospisu). Sok z marchwi - jak podają źródła - uratował życie wielu osobom. Sok ten pomaga w leczeniu niedokrwistości, chorób układu sercowo-naczyniowego, wątroby, nerek, zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych, może leczyć nadczynność tarczycy (wskazany m.in. w chorobie Basedowa), działa przeciwrobacznie (np. owsiki u dzieci). Niemiecki lekarz H. E. Kirscher w książce "Żywe soki" opisuje, jak przy pomocy soku z marchwi wyleczył chorych z różnych poważnych dolegliwości, takich jak: białaczka, artretyzm, choroby nerek, stany przedrakowe. Niektórzy z jego pacjentów przez wiele tygodni, a nawet miesięcy żywili się wyłącznie sokiem z marchwi, co wydaje się trudnym do uwierzenia, lecz są to fakty udokumentowane.
Sok z selera - główną zaletą selera jest jego skład. Zawiera on witaminę A, witaminy B1, B2, B6, C, E, K, M., PP i zagadkową witaminę U, zwana Anti-Ulcus-Factor, pod wpływem której następuje szybkie i bezbolesne gojenie się wrzodów. Z uwagi na zawartość tych składników (do końca nie zbadano jeszcze tajemnicy selera) ma on działanie uzdrawiające, odmładzające i odchudzające. Sok z selera przedłuża młodość i "czyści krew", ma również właściwości przeciwbólowe, moczopędne, pomaga przy migrenie i przemianie materii. Lecznictwo ludowe zaleca go także przy niemocy płciowej, a to dlatego, że olej zawarty z bulwach posiada hormony seksualne. W celach profilaktycznych najlepiej pić szklankę świeżego soku z selera w połączeniu z sokiem z marchwi.
Sok z czerwonego buraka - burak zawiera witaminy C i B1, jest w nim także dużo wapnia, magnezu, sodu, potasu oraz dwa rzadkie metale: cez i rubid. Ten skład chemiczny buraka ma duże znaczenie w zwalczaniu nowotworów. Doktor S. Perencz z Węgier poddał 45 chorych na nowotwory działaniu buraka czerwonego. Dawki były zróżnicowane w stosunku do poszczególnych osób (od 300 do 500 ml surowego soku buraczanego dziennie). W wyniku tej kuracji u ok. połowy chorych zauważono znaczną poprawę. Picie surowego soku z buraka jest wskazane dla nas wszystkich, bowiem ma on właściwości oczyszczające krew i pomaga w wydalaniu kwasu moczowego z organizmu (nadmiar tego kwasu powoduje dnę moczanową). Pobudza też krążenie krwi i pomaga przy złej przemianie materii.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2013, 11:40
Conducive, Bursztyn, inessa, bliska77, grosza, megan8, polarmiś, angela lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyBursztynku mi osobiście się wydaje że sokowirówka jest lepsza bo zmieli jeszcze miąższ i zostanie więcej witaminek ale więcej roboty ze sprzątaniem
Conducive nie wiem jak to jest z przeziębieniem ale zależy czy jest duże,czy musi brać leki i czy ma gorączke?
Wydaje mi się, że jeżeli tak nie jest to nie bedzie tak źle szybko się starajcie a plemniczki długo wytrzymująsamira, Bursztyn, bliska77, Conducive, caffe, megan8, anna maria, angela lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
polarmiś wrote:Nowy dzień nastał, więc witam wszystkie dziewczynki. U mnie burzowo, ciśnienie "do ziemi", więc drugą kawę piję. Właśnie mam pytanie, wszystkie zapewne dbamy o zdrowie, dietę ale powiedzcie pijecie kawę (w jakich ilościach), herbatę (niedawno zupełnie przerzuciłam się na zielona a tu dostaję komunikat na ovufriend, że owszem zdrowa ale tylko jedną dziennie można wypić). Ja jestem osobą, która ciągle pije NAJCHĘTNIEJ ciepłe... wodę też ale głównie herbaty. Kawy 2, czasami 3 dziennie. Trochę się tym przejęłam i zaczęłam pić czerwoną afrykańską i mięte i jedną zieloną najchętniej mleczną oolong.
Polubiłam takie lekkie kawy Creme lub Machiato z ekspresu -piję max 3 zdarza się że 4 ale słabe. Herbatę zwykłą to rzadko lubię wszelkie inne herbatki ziołowe i owocowe , soki i polubiłam wodę niegazowaną.inessa, Bursztyn, caffe, megan8 lubią tę wiadomość
-
Conducive wrote:Kobitki, powiedzcie prosze, jak to jest z serduszkowaniem podczas sporego przeziebienia u faceta. Czy plemniki sa bardzo oslabione i lepiej dac sobie spokoj czy moze jednak probowac? Boje sie, ze zanim moj luby sie wykuruje, bedzie "po ptokach" i kolejny miesiac na straty. W zeszlym roku byl chory kilka miesiecy z rzedu, gdy zblizal sie moment owulacji u mnie. Zaczynam myslec, ze to sprawa psychiczna, bo chyba nie zbieg okolicznosci;)
serduszkuj o ile macie siłę nic nie tracisz a może a nóż się uda.inessa, Conducive, caffe, anna maria lubią tę wiadomość
-
Conducive wrote:Bursztyn wrote:Samira, dzieki
szczegolnie chcialabym wyprobowac mieszanke: marchewka + seler + burak
Pychota
taak jeszcze jakby ktoś zrobił i podał to wspaniała pychotkainessa, Bursztyn, Conducive, caffe, anna maria, angela lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnySeler to głównie dla mężczyzn bo jest bardzo zdrowe na prostate antyrakowo działa.
Jedzcie też dużo ciemnych owowców i warzyw w nich jest najwięcej antyoksydantów które uodparniają, są antyrakowe,dobrze wpływają na cere "od środka", a na odchudzanie żeby "nie paść" bardzo dobry jest ananas, na przytycie sa kokosy. Ananas i owoc granatu bardzo dobry jest na płodność bo dobrze działa na jajniki i na hormony. Jagody i acerola dobra jest też na oczy i na jelita no i nie tylko. Jak to wszystko jadłam i jeszcze parę owoców i warzyw w bardzo skondensowanych dawkach to wyregulował mi się cykl podniosło mi się zelazo i przez rok nie byłam ani razu chora. Jak by któraś chciała więcej wiadomości to moge napisać
Ja zaniedbałam moje odżywianie bo było krucho z kasą ale teraz musze wrócić do tego. Pamietajcie dużo ciemnych owoców i warzyw. I nowośc uważajcie na szpinak wcale taki dobry nie jest jak przypuszczano, wcale nie podnosi za dużo poziomu żelaza a wręcz w większych ilościach niszczy go i ma jeszcze skutki uboczne ale niestety nie pamiętam jakie, nie powinny go w większych ilościach jeść kobiety wciaży !!!Conducive, grosza, Bursztyn, samira, caffe, bliska77, megan8, anna maria, polarmiś, Olena, angela lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Renia co do pytań o dziecko to nawet jak się ma już dziecko to nie omieszkają się również pytać "a kiedy drugie" a ja na to że nie planuje i koniec dysputy kiedyś mi jeszcze od tego kłamstwa nos urośnie hehehe
inessa, Bursztyn, caffe, bliska77, megan8, polarmiś, angela lubią tę wiadomość
-
inessa wrote:Seler to głównie dla mężczyzn bo jest bardzo zdrowe na prostate antyrakowo działa.
Jedzcie też dużo ciemnych owowców i warzyw w nich jest najwięcej antyoksydantów które uodparniają, są antyrakowe,dobrze wpływają na cere "od środka", a na odchudzanie żeby "nie paść" bardzo dobry jest ananas, na przytycie sa kokosy. Ananas i owoc granatu bardzo dobry jest na płodność bo dobrze działa na jajniki i na hormony. Jagody i acerola dobra jest też na oczy i na jelita no i nie tylko. Jak to wszystko jadłam i jeszcze parę owoców i warzyw w bardzo skondensowanych dawkach to wyregulował mi się cykl podniosło mi się zelazo i przez rok nie byłam ani razu chora. Jak by któraś chciała więcej wiadomości to moge napisać
Ja zaniedbałam moje odżywianie bo było krucho z kasą ale teraz musze wrócić do tego. Pamietajcie dużo ciemnych owoców i warzyw. I nowośc uważajcie na szpinak wcale taki dobry nie jest jak przypuszczano, wcale nie podnosi za dużo poziomu żelaza a wręcz w większych ilościach niszczy go i ma jeszcze skutki uboczne ale niestety nie pamiętam jakie, nie powinny go w większych ilościach jeść kobiety wciaży !!!
dzieki za infowyrobuje ananasa, granat i acerole.
inessa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyBursztyn wrote:samira wrote:ja mam sokowirówkę mulinex z otworem takim xxl to średnie jabłko wchodzi całe o taka http://kotlet.tv/testujemy-sokowirowke-moulinex cała stron ao niej nawet filmik ,opis i zdjęcia
Super ta sokowirowafunkcjonalna i estetyczna przy tym. Duzy otwor i dzbanek mnie przekonuja. W przyszlym tyg.obejrze ja sobie z bliska w sklepie. A jaka cena?
ja płaciłam za nią 500zł a mulinex dobra firma bo opiekacz do sandwichów mam już ok.13 lat i nadal tfu tfudziała,także polecam
inessa, caffe, megan8, Bursztyn lubią tę wiadomość
-
grosza wrote:Powiedźcie ile na dzień tego siemienia lnianego trzeba zjeść ?
W necie czytalam, ze mozna 3 lyzeczki dziennie bez uszczerbku na zdrowiu. Podobno zawiera substancje cyjanogenne, ktore szkodza, zwlaszcza w mielonym. Wiec dmucham na zimne i pozeram te 3 lyzeczki.
A co do sokowirowki, to chyba tez sobie sprawie, glownie dla syna bo jego ulubionym warzywem jest mieso we wszystkich postaciach, a ze lato za pasem postanowilam, ze w tym roku skupiamy sie na witaminach. Zatem soki wydaja sie bezbolesna w miare forma na poczatek:)inessa, caffe, grosza, samira, Bursztyn lubią tę wiadomość