35 +
-
WIADOMOŚĆ
-
caffe wrote:Mały miał dzisiaj pierwszą wizytę u lekarza. Wszystko jest ok można powiedzieć. Przytył 1 kg (w 3 tygodnie) od wyjściowej wagi w dniu wypisu ze szpitala. Ma wodniaka w worku mosznowym, czy gdzies tam, ale to efekt przemieszczenia się jąderka i powinno do roku zaniknąć. Gdyby nie zanikło i się powiększyło, to dopiero wtedy jest powód do niepokoju.
Dziewczyny, jak to jest teraz ze szczepieniami? Mamy 16 lipca szczepić dziecko i kazali nam się zastanowić na co chcemy?
Dla mnie to czarna magia, wcześniej był plan szczepień, a teraz pytają mi się na co chcę...
Zaproponowali m.in. na pneumokoki i rotawirusy. Jakie są Wasze doświadczenia w tej kwestii?
jest plan szczepień masz w książeczce dziecka
i one są na NFZ chyba że bierzesz skojarzone 5 w 1 albo 6 w 1 to płacisz
a pneumokoki i rotawirusy są płatne dodatkowo
a połozna ta co przychodzi po porodzie nic Ci nie mówiłaWiadomość wyedytowana przez autora: 26 czerwca 2014, 14:24
caffe lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
caffe wrote:
Dziewczyny, jak to jest teraz ze szczepieniami? Mamy 16 lipca szczepić dziecko i kazali nam się zastanowić na co chcemy?
Dla mnie to czarna magia, wcześniej był plan szczepień, a teraz pytają mi się na co chcę...
Zaproponowali m.in. na pneumokoki i rotawirusy. Jakie są Wasze doświadczenia w tej kwestii?
Ja 6 lat temu mojego syna szczepiłam tylko szczepionką 6 w 1 Infanrix Hexa i rozważałam pneumokoki, ale do dziś dnia jej nie dostał.
Powiem Ci szczerze, że choć uważam że szczepionki zabezpieczają przed niebezpiecznymi chorobami, to przed każdą dawką źle spałam. Za dużo naczytałam się w necie o rtęci i tym podobnym.caffe, Żanet lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Sabina wrote:Masz do wyboru szczepienia płatne i nie. Teraz ja bym nie wybierala na rota. Jest droga a szczepionka daje tylko 60'/' skuteczności. Na pneumojoki i meningokoki szczepilam jak zakonczylam te trzy szczepienia obowiązkowe
Na pneumokoki proponował żeby zaszczepić teraz jeśli dziecko ma kontakt z wieloma ludźmi w domu (obcymi).
Którąś z tych szczepionek trzeba zaszczepić chyba najpóźniej do 24 miesiąca życia.
Sabina, ale nam nic nie mówiono o obowiązkowych szczepieniach, póki co. Dostał mały w szpitalu i na 16 lipca mamy sami sobie wybrać czym i na co szczepimy.
A centy tych szczepionek są kosmiczne... -
szczęśliwa 2 wrote:caffe jest plan szczepień masz w książeczce dziecka
i one są na NFZ chyba że bierzesz skojarzone 5 w 1 albo 6 w 1 to płacisz
a pneumokoki i rotawirusy są płatne dodatkowo
a połozna ta co przychodzi po porodzie nic Ci nie mówiła
A położna jeszcze u mnie nie była. Może gdyby była, to bym przynajmniej wiedziała, że w którymś kościele biją dzwony.szczęśliwa 2 lubi tę wiadomość
-
polarmiś wrote:Moze niech pojdzie na calosc, jeszcze stringi ubrudzi
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/3786bb199db2.jpg
Ale masz rację, trzeba zdjąć bo człowiek sobie tylko niepotrzebnie roboty doda, gdy się ubrudzą i trza będzie pranie robićReni, mysza1975 lubią tę wiadomość
-
EwaT wrote:90 km
tam można byc tylko na chwilę, mam nadzieje ze go jutro przeniosa na normalny oddział tak jak lekarz zapowiadał i bede mogła dokarmiać wtedy bede jezdzic codziennie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 czerwca 2014, 14:30
polarmiś, EwaT, mysza1975, iwcia77, samira lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyCaffe wiem ze matki ktore nie wybieraly dodatkowych szczepien tylko podstawowe to mialy je za darmo. ja nie pamiętam nazwy, ale ta skojarzona która mala dostawała 3 razy kosztowała ok 85 zł. Za pneumokoki jedną dawka ok 330zł. Muszę sprawdzić ksiąŻce a nie mam jej w pracy.
Iwona ja też bałam się szczepienia. Długo myślałam nad tym na kleszczowe zapalenie mózgu, ale w końcu zrezygnowałem. To ciężka szczepionka. Dzieci ja źle znosZącaffe, Iwone lubią tę wiadomość
-
Reni wrote:czas na poranną prasę:
Bursztyn dla Ciebie: Płatki kwiatowe słonecznika są cennym lekiem zielarskim. Wywar sporządzony z suszonych płatków obniża gorączkę, leczy wylewy podskórne, likwiduje obrzęki pourazowe, leczy TRĄDZIK, wysypki i świąd skórny... jaaa nie wiedziałam
Odkrylam cos wspanialego na skore (chociaz dla niektorych to pewnie zadna nowosc), otoz- jest to ocet jablkowy, mam taki 5%, nasaczam platek kosmetyczny i oklepuje tym skore twarzy, troszke szczypie, ale za to fantastycznie napina, dziala antybakteryjnie, przywraca wlasciwe ph, odswieza, cudo! Jestem zachwycona i wypieprzylam te wszystkie sklepowe toniki ktore mialam.polarmiś, Reni, ania.g, iwcia77, samira lubią tę wiadomość
-
Iwone wrote:Cafe wszystko zależy czy mały będzie chodził do żłobka, bo jeśli tak, to warto wszystkimi, jeśli nie, to musicie rozważyć wszystkie za i przeciew.
Ja 6 lat temu mojego syna szczepiłam tylko szczepionką 6 w 1 Infanrix Hexa i rozważałam pneumokoki, ale do dziś dnia jej nie dostał.
Powiem Ci szczerze, że choć uważam że szczepionki zabezpieczają przed niebezpiecznymi chorobami, to przed każdą dawką źle spałam. Za dużo naczytałam się w necie o rtęci i tym podobnym.
No z tymi szczepieniami jest różnie z tego co się czyta... Boję się przedobrzyć. Lekarz powiedział, że jeśli nie boimy się w razie złapania przez małego rotawirusa spędzić z nim kilka dni w szpitalu (bo maluchy niestety nie sa leczone w domu, są hospitalizowane)to możemy nie szczepić.Iwone, samira lubią tę wiadomość
-
Bozia3 wrote:ok - ja uważam inaczej....zapytaj Bursztyna ile poświęca na ćwiczenia dziennie dla utrzymania swojej talii i ud, tudzież tyłka na poziomie, który ma
Albo zapytaj caffe ile wpierdzielała wcześniej i czy miała problem w stringach myć okna - bo to chyba jedna z czynności treningowych, które czasami wykonuje...
Ja wiem jedno - ciężką pracą można wiele osiągnąć -ale niektórzy mają to za friko...
To tak jak z talentem do języków - gówno prawda, że każdy może śmigać ładnie.... - jedni mają zdolność i nauczą się płynnie kilku języków - a inni całe życie kończą nieskończoną ilość kursów i ledwo coś tam potrafią bąknąc...
albo np. z cerą - nie znam ani jednego kremu - w ogóle nic nie nakładam na twarz.....mam od losu to akurat - a inni mają inne rzeczyBozia3, polarmiś, Mega, Sabina, iwcia77 lubią tę wiadomość