X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

35 +

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 sierpnia 2014, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ania.g wrote:
    Pusur, tacierzyński to co innego. To się nazywa ojcowski i trwa 2 tyg i jest 100% płatny. Bo facet może też wziąć opiekuńczy 2 tyg ale on jest płatny 80%.
    Aha, ale to po co brac opiekunczy za 80%, jak mozna wziac ojcowski za 100% ?
    Tu oba sa platne 100% czyli tata ma razem 14 tygodni platnych.

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 sierpnia 2014, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ania.g wrote:
    Pusur, tacierzyński to co innego. To się nazywa ojcowski i trwa 2 tyg i jest 100% płatny. Bo facet może też wziąć opiekuńczy 2 tyg ale on jest płatny 80%.
    Aha, ale to po co brac opiekunczy za 80%, jak mozna wziac ojcowski za 100% ?
    Tu oba sa platne 100% czyli tata ma razem 14 tygodni platnych.

• ania.g Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2014, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O tak to wygląda

Co się należy ojcu dziecka?

2 dni urlopu okolicznościowego (płatne 100%) i nie odlicza się tego od urlopu wypoczynkowego. Wystarczy pracodawcy pokazać akt urodzenia dziecka.

2 tygodnie urlopu ojcowskiego (płatny 100%) i to musi wykorzystać do ukończenia roku przez dziecko.
    http://www.ciazowy.pl/artykul,urlop-ojcowski-od-2012-roku-dwa-tygodnie,2311,1.html i http://ksiegowosc.infor.pl/wiadomosci/114929,Urlop-ojcowski---wymiar--termin--zasady-udzielania--wzor-wniosku.html

Urlop tacierzyński... Facet może go wykorzystać w wymiarze 6 tygodni i jest on zamiast urlopu macierzyńskiego, po wybraniu przez kobietę 14 tygodni (cały urlop macierzyński wynosi 20 tygodni)
    2 tygodnie zwolnienia dla mężczyzny do opieki nad żoną po porodzie, a dokładniej po wypisie kobiety ze szpitala (płatny jak zwyczajne zwolnienie L4 80%).

Pusurek, kapturnica, Viv78 lubią tę wiadomość

Matka fantastycznej 4 :)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 sierpnia 2014, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ania.g wrote:
    O tak to wygląda

Co się należy ojcu dziecka?

2 dni urlopu okolicznościowego (płatne 100%) i nie odlicza się tego od urlopu wypoczynkowego. Wystarczy pracodawcy pokazać akt urodzenia dziecka.

2 tygodnie urlopu ojcowskiego (płatny 100%) i to musi wykorzystać do ukończenia roku przez dziecko.
    http://www.ciazowy.pl/artykul,urlop-ojcowski-od-2012-roku-dwa-tygodnie,2311,1.html i http://ksiegowosc.infor.pl/wiadomosci/114929,Urlop-ojcowski---wymiar--termin--zasady-udzielania--wzor-wniosku.html

Urlop tacierzyński... Facet może go wykorzystać w wymiarze 6 tygodni i jest on zamiast urlopu macierzyńskiego, po wybraniu przez kobietę 14 tygodni (cały urlop macierzyński wynosi 20 tygodni)
    2 tygodnie zwolnienia dla mężczyzny do opieki nad żoną po porodzie, a dokładniej po wypisie kobiety ze szpitala (płatny jak zwyczajne zwolnienie L4 80%).
    Aha. Czyli facet bierze urlop kosztem matki, jesli ona wezmie mniej. Ale teraz juz przeciez jest rok, a nie 20 tygodni macierzynskiego, czy cos krece?

• ania.g Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2014, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobrze myślisz. Tacierzyński jest zamiast macierzyńskiego. Ale mi chodzi o te dwa płatne 100% ojcowskiego który nie jest kosztem czegokolwiek. Po prostu facetowi się należy. Kiedyś było tylko 2 dni okolicznościowego dla ojca z tytułu urodzenia dziecka.

Pusurek lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 sierpnia 2014, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pusurek wrote:
    Aha. Czyli facet bierze urlop kosztem matki, jesli ona wezmie mniej. Ale teraz juz przeciez jest rok, a nie 20 tygodni macierzynskiego, czy cos krece?
    Nie, nic nie kręcisz ,teraz jest rok macierzyńskiego

• mysza1975 Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2014, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Simba wrote:
    Przedstawiam dzieło mojego M :) mogę już nie wchodzić do kuchni do końca roku :)

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/b614ee94493b.jpg

Taki facet to skarb!

Bozia3, Simba lubią tę wiadomość

• mysza1975 Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2014, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorka1979 wrote:

26 tygodni macierzyńskiego, do wykorzystania tylko przez mamę i 26 tygodni rodzicielskiego, który można podzielić pomiędzy oboje rodziców. Z tym, że pierwsze 26tyg. jest płatne 100%, a drugie 60%, chyba, że od razu zdecydujesz się na 52 tyg, wtedy płatne 80%.

Pusurek, Bliska 77 lubią tę wiadomość

• Bozia3 Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2014, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorka1979 wrote:
    jeśli bierzesz rok macierzyńskiego - płacą Ci tylko 80 %. Jeśli bierzesz pół roku - płacą 100%. Można najpierw wziąć pół roku - płatne 100%, a potem dobrać kolejne pół roku, ale wtedy zapłacą tylko 60%.

FZuMp1.png

• Bozia3 Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2014, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    o Mysza sorki powieliłam CIę niechcący - ale chyba jednocześnie pisałyśmy :)

mysza1975 lubi tę wiadomość

FZuMp1.png

• mysza1975 Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2014, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bozia, coś z tego będzie, bo zgrałyśmy się z odpowiedzią w tym samym czasie.

Bozia3, kapturnica lubią tę wiadomość

• kapturnica Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2014, 23:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Simba wrote:
    Przedstawiam dzieło mojego M :) mogę już nie wchodzić do kuchni do końca roku :)

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/b614ee94493b.jpg

wyglada naprawde smakowicie....Kurcze moze mojego namowe na lekcje pieczenia??Gotowanie mu idzie ale takich smakolykow na bank by nie zrobil...Dobry malz =D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 sierpnia 2014, 23:02

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • ania.g Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2014, 23:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się decyduję od razu na rok a potem wracam do pracy.

Pusurek, mysza1975 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 sierpnia 2014, 01:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem, że tak jest jak piszecie dziewczyny i ja też biorę od razu rok po 80% .
    Ale zastanawia mnie jedna rzecz, któregoś razu przeczytałam w necie artykuł o tym, że na trzecie i kolejne dziecko dostaje się przez całe 52tygodnie 100% wynagrodzenia ,ale przeczytałam to pobieżnie i teraz nie mogę znaleźć tego artykułu i nie wiem czy to jest prawda .

ania.g lubi tę wiadomość

• kapturnica Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2014, 07:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien doberek!! Kurde pierwsza jestem wczesnym rankiem???No nie wierze =D

Spokojnego dnia wszystkim zycze..Podobno to ostatni upalny dzien w tym roku wiec korzystajmy z urokow lata 8)

Sabina, mysza1975 lubią tę wiadomość

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 sierpnia 2014, 08:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie <3
    Wróciłam :-) weekend fajny, nie chciało mi się do pracy ale co zrobić :-(
    Kkisia tule <3

kapturnica, ania.g, moremi, Mega, mysza1975 lubią tę wiadomość

• Bozia3 Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2014, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ania.g wrote:
    Ja się decyduję od razu na rok a potem wracam do pracy.
    ja wybieram pół roku - 100%, a potem jeszcze mam zaległy urlop swój - 35 dni, no i od stycznia 2015 kolejny urlop (w wymiarze 36) więc w sumie wrócę do pracy po jakichś 8-9 miesiącach...popracuję miesiąc i pojadę w sierpniu na wakacje nad Bałtyk..:)

Sabina, Simba, ania.g, moremi, mysza1975 lubią tę wiadomość

FZuMp1.png

• caffe Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :)

Udało mi się nadrobić w czytaniu cały zaległy tydzień, nie było łatwo ;) Podziwiam Andzię :)

Pusurku - panikaro - gratuluję :)

Ewa - mały cudny :)

Inessa - wiara czyni cuda <3

Paszczaku - życzę powodzenia :)

Wszystkim solenizantkom, jubilatkom - zaległe naj naj naj :)

Starającym się - dobrego pyłku ;)

Zaciążonym - spokoju, nie panikujcie jak Pusurek ;)

Mamusiom - szerokich uśmiechów maluchów na dzień dobry ;)

kapturnica, Sabina, Bliska 77, Simba, ania.g, moremi, Mega lubią tę wiadomość

• Bozia3 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorka - nie wiem jak to jest przy większej ilości dzieci - nigdy się tym nie interesowałam...ale to na pewno można jakoś sprawdzić...

mysza1975 lubi tę wiadomość

FZuMp1.png

• Bozia3 Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2014, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ooo caffe się objawiła - co to - więcej masz teraz obowiązków niż pół roku temu...;)?

caffe, mysza1975 lubią tę wiadomość

FZuMp1.png

‹‹ 4122 4123 4124 4125 4126 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ