X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

35 +

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 sierpnia 2014, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ania.g wrote:
    Pusur, tacierzyński to co innego. To się nazywa ojcowski i trwa 2 tyg i jest 100% płatny. Bo facet może też wziąć opiekuńczy 2 tyg ale on jest płatny 80%.
    Aha, ale to po co brac opiekunczy za 80%, jak mozna wziac ojcowski za 100% ?
    Tu oba sa platne 100% czyli tata ma razem 14 tygodni platnych.

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 sierpnia 2014, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ania.g wrote:
    Pusur, tacierzyński to co innego. To się nazywa ojcowski i trwa 2 tyg i jest 100% płatny. Bo facet może też wziąć opiekuńczy 2 tyg ale on jest płatny 80%.
    Aha, ale to po co brac opiekunczy za 80%, jak mozna wziac ojcowski za 100% ?
    Tu oba sa platne 100% czyli tata ma razem 14 tygodni platnych.

• ania.g Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2014, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O tak to wygląda

Co się należy ojcu dziecka?

2 dni urlopu okolicznościowego (płatne 100%) i nie odlicza się tego od urlopu wypoczynkowego. Wystarczy pracodawcy pokazać akt urodzenia dziecka.

2 tygodnie urlopu ojcowskiego (płatny 100%) i to musi wykorzystać do ukończenia roku przez dziecko.
    http://www.ciazowy.pl/artykul,urlop-ojcowski-od-2012-roku-dwa-tygodnie,2311,1.html i http://ksiegowosc.infor.pl/wiadomosci/114929,Urlop-ojcowski---wymiar--termin--zasady-udzielania--wzor-wniosku.html

Urlop tacierzyński... Facet może go wykorzystać w wymiarze 6 tygodni i jest on zamiast urlopu macierzyńskiego, po wybraniu przez kobietę 14 tygodni (cały urlop macierzyński wynosi 20 tygodni)
    2 tygodnie zwolnienia dla mężczyzny do opieki nad żoną po porodzie, a dokładniej po wypisie kobiety ze szpitala (płatny jak zwyczajne zwolnienie L4 80%).

nick nieaktualny, kapturnica, Viv78 lubią tę wiadomość

Matka fantastycznej 4 :)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 sierpnia 2014, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ania.g wrote:
    O tak to wygląda

Co się należy ojcu dziecka?

2 dni urlopu okolicznościowego (płatne 100%) i nie odlicza się tego od urlopu wypoczynkowego. Wystarczy pracodawcy pokazać akt urodzenia dziecka.

2 tygodnie urlopu ojcowskiego (płatny 100%) i to musi wykorzystać do ukończenia roku przez dziecko.
    http://www.ciazowy.pl/artykul,urlop-ojcowski-od-2012-roku-dwa-tygodnie,2311,1.html i http://ksiegowosc.infor.pl/wiadomosci/114929,Urlop-ojcowski---wymiar--termin--zasady-udzielania--wzor-wniosku.html

Urlop tacierzyński... Facet może go wykorzystać w wymiarze 6 tygodni i jest on zamiast urlopu macierzyńskiego, po wybraniu przez kobietę 14 tygodni (cały urlop macierzyński wynosi 20 tygodni)
    2 tygodnie zwolnienia dla mężczyzny do opieki nad żoną po porodzie, a dokładniej po wypisie kobiety ze szpitala (płatny jak zwyczajne zwolnienie L4 80%).
    Aha. Czyli facet bierze urlop kosztem matki, jesli ona wezmie mniej. Ale teraz juz przeciez jest rok, a nie 20 tygodni macierzynskiego, czy cos krece?

• ania.g Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2014, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobrze myślisz. Tacierzyński jest zamiast macierzyńskiego. Ale mi chodzi o te dwa płatne 100% ojcowskiego który nie jest kosztem czegokolwiek. Po prostu facetowi się należy. Kiedyś było tylko 2 dni okolicznościowego dla ojca z tytułu urodzenia dziecka.

nick nieaktualny lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 sierpnia 2014, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pusurek wrote:
    Aha. Czyli facet bierze urlop kosztem matki, jesli ona wezmie mniej. Ale teraz juz przeciez jest rok, a nie 20 tygodni macierzynskiego, czy cos krece?
    Nie, nic nie kręcisz ,teraz jest rok macierzyńskiego

• mysza1975 Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2014, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Simba wrote:
    Przedstawiam dzieło mojego M :) mogę już nie wchodzić do kuchni do końca roku :)

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/b614ee94493b.jpg

Taki facet to skarb!

Bozia3, Simba lubią tę wiadomość

• mysza1975 Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2014, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorka1979 wrote:

26 tygodni macierzyńskiego, do wykorzystania tylko przez mamę i 26 tygodni rodzicielskiego, który można podzielić pomiędzy oboje rodziców. Z tym, że pierwsze 26tyg. jest płatne 100%, a drugie 60%, chyba, że od razu zdecydujesz się na 52 tyg, wtedy płatne 80%.

nick nieaktualny, Bliska 77 lubią tę wiadomość

• Bozia3 Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2014, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorka1979 wrote:
    jeśli bierzesz rok macierzyńskiego - płacą Ci tylko 80 %. Jeśli bierzesz pół roku - płacą 100%. Można najpierw wziąć pół roku - płatne 100%, a potem dobrać kolejne pół roku, ale wtedy zapłacą tylko 60%.

FZuMp1.png

• Bozia3 Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2014, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    o Mysza sorki powieliłam CIę niechcący - ale chyba jednocześnie pisałyśmy :)

mysza1975 lubi tę wiadomość

FZuMp1.png

• mysza1975 Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2014, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bozia, coś z tego będzie, bo zgrałyśmy się z odpowiedzią w tym samym czasie.

Bozia3, kapturnica lubią tę wiadomość

• kapturnica Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2014, 23:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Simba wrote:
    Przedstawiam dzieło mojego M :) mogę już nie wchodzić do kuchni do końca roku :)

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/b614ee94493b.jpg

wyglada naprawde smakowicie....Kurcze moze mojego namowe na lekcje pieczenia??Gotowanie mu idzie ale takich smakolykow na bank by nie zrobil...Dobry malz =D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 sierpnia 2014, 23:02

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • ania.g Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2014, 23:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się decyduję od razu na rok a potem wracam do pracy.

nick nieaktualny, mysza1975 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 sierpnia 2014, 01:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem, że tak jest jak piszecie dziewczyny i ja też biorę od razu rok po 80% .
    Ale zastanawia mnie jedna rzecz, któregoś razu przeczytałam w necie artykuł o tym, że na trzecie i kolejne dziecko dostaje się przez całe 52tygodnie 100% wynagrodzenia ,ale przeczytałam to pobieżnie i teraz nie mogę znaleźć tego artykułu i nie wiem czy to jest prawda .

ania.g lubi tę wiadomość

• kapturnica Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2014, 07:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien doberek!! Kurde pierwsza jestem wczesnym rankiem???No nie wierze =D

Spokojnego dnia wszystkim zycze..Podobno to ostatni upalny dzien w tym roku wiec korzystajmy z urokow lata 8)

nick nieaktualny, mysza1975 lubią tę wiadomość

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 sierpnia 2014, 08:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie <3
    Wróciłam :-) weekend fajny, nie chciało mi się do pracy ale co zrobić :-(
    Kkisia tule <3

kapturnica, ania.g, moremi, Mega, mysza1975 lubią tę wiadomość

• Bozia3 Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2014, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ania.g wrote:
    Ja się decyduję od razu na rok a potem wracam do pracy.
    ja wybieram pół roku - 100%, a potem jeszcze mam zaległy urlop swój - 35 dni, no i od stycznia 2015 kolejny urlop (w wymiarze 36) więc w sumie wrócę do pracy po jakichś 8-9 miesiącach...popracuję miesiąc i pojadę w sierpniu na wakacje nad Bałtyk..:)

nick nieaktualny, Simba, ania.g, moremi, mysza1975 lubią tę wiadomość

FZuMp1.png

• caffe Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :)

Udało mi się nadrobić w czytaniu cały zaległy tydzień, nie było łatwo ;) Podziwiam Andzię :)

Pusurku - panikaro - gratuluję :)

Ewa - mały cudny :)

Inessa - wiara czyni cuda <3

Paszczaku - życzę powodzenia :)

Wszystkim solenizantkom, jubilatkom - zaległe naj naj naj :)

Starającym się - dobrego pyłku ;)

Zaciążonym - spokoju, nie panikujcie jak Pusurek ;)

Mamusiom - szerokich uśmiechów maluchów na dzień dobry ;)

kapturnica, nick nieaktualny, Bliska 77, Simba, ania.g, moremi, Mega lubią tę wiadomość

• Bozia3 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorka - nie wiem jak to jest przy większej ilości dzieci - nigdy się tym nie interesowałam...ale to na pewno można jakoś sprawdzić...

mysza1975 lubi tę wiadomość

FZuMp1.png

• Bozia3 Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2014, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ooo caffe się objawiła - co to - więcej masz teraz obowiązków niż pół roku temu...;)?

caffe, mysza1975 lubią tę wiadomość

FZuMp1.png

‹‹ 4122 4123 4124 4125 4126 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ