X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

35 +

Oceń ten wątek:
  • caffe Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2014, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bozia3 wrote:
    ja wybieram pół roku - 100%, a potem jeszcze mam zaległy urlop swój - 35 dni, no i od stycznia 2015 kolejny urlop (w wymiarze 36) więc w sumie wrócę do pracy po jakichś 8-9 miesiącach...popracuję miesiąc i pojadę w sierpniu na wakacje nad Bałtyk..:)
    A dlaczego masz taki duży wymiar urlopu? :P

• Bozia3 Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2014, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    caffe wrote:
    A dlaczego masz taki duży wymiar urlopu? :P
    nie wiem :) u mnie w zawodzie tak jest...że po 10 latach pracy w szkolnictwie wyższym w bibliotece naukowej przysługuje nam 36 dni...ale to dotyczy starszych pracowników (hmm czyli mnie ) - bo to stary przepis....teraz młode siksy po 10 latach nie mają tego przywileju...:), no ale za to są młode...;)

caffe, Sabina, Simba, moremi, Mega, mysza1975 lubią tę wiadomość

FZuMp1.png

• caffe Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2014, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bozia3 wrote:
    ooo caffe się objawiła - co to - więcej masz teraz obowiązków niż pół roku temu...;)?
    Byłam z małym tydzień u moich rodziców, no i w związku z tym nadrabiałam zaległości w odwiedzinach znajomych i pozostałej rodziny :) Było intensywnie, więc udawało mi się tylko czytać forum ze znacznym opóźnieniem i nigdy nie mogłam dobrnąć do końca :) Wczoraj wieczorem dopiero skończyłam :)

Mały jest spokojniutki i wesoły :) Nie stwarza problemów, jeszcze nie terroryzuje. Wstał dzisiaj przed 7, no a teraz zasnął. Wstanie po południu, a o 19 chodzi spać na noc :) Także mam śpiocha póki co :)

Dużo "gada", zaczepia rozbrajającym/zawadiackim uśmiechem podczas zasypiania i nie sposób jest na to nie zareagować :)

Nadal karmię cycem, mały jest żarłokiem, ale całe szczęście pokarmu mi wystarcza. Piję wodę hektolitrami, to może dlatego. Obowiązkowo po każdym, nawet nocnym karmieniu jest "odbijany", dzięki czemu myślę do tej pory uniknęliśmy kolki. Ciemieniuchy na główce nie mamy, może to kosmetyki dobrze działają.
    Ogólnie to mały rośnie i już nosi pierwsze ciuszki w rozmiarze 74 o.O a myślałam, że w 68 pochodzimy przynajmniej ok. 2 miesięcy, a tu guzik. Niebawem pewnie kolejna wyprawa na zakupy.

Na dziąsełkach dolnych ma już takie białe podskórne jakby widoczne "jedynki"... ale to chyba za wcześnie. Nie pamiętam czy u niemowlaków coś takiego widać na długo przed pierwszymi ząbkami, czy niedługo przed.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2014, 08:39

kapturnica, Bozia3, Sabina, Bliska 77, samira, Simba, paszczakin, ania.g, moremi, Mega, mysza1975 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 sierpnia 2014, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam z rana i zmykam do spanka

mysza1975 lubi tę wiadomość

• caffe Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2014, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bozia3 wrote:
    nie wiem :) u mnie w zawodzie tak jest...że po 10 latach pracy w szkolnictwie wyższym w bibliotece naukowej przysługuje nam 36 dni...ale to dotyczy starszych pracowników (hmm czyli mnie ) - bo to stary przepis....teraz młode siksy po 10 latach nie mają tego przywileju...:), no ale za to są młode...;)
    hehehe, jednym słowem: coś za coś ;) no ale fajnie, ze masz taki wymiar :)

Bozia3, Bliska 77, mysza1975 lubią tę wiadomość

• Bozia3 Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2014, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    caffe - mojemu młodemu ząbki wyszły w 4 miesiącu - nie wiem jaka jest reguła....
    ale CI zazdroszczę, że masz takie spokojne dziecko...może faktycznie to odbijanie robi swoje, bo mój miał kolki koszmarne - wył cały dzień - ale ja nie zawsze czekałam na odbicie - szczególnie w nocy nie miałam cierpliwości....
    a jak Twoja waga i figura? :) Wpierdzielasz już wszystko i jesteś z powrotem chuda? :)

Sabina, caffe, samira, Simba, moremi, Bliska 77, mysza1975 lubią tę wiadomość

FZuMp1.png

• caffe Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2014, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bozia3 wrote:
    caffe - mojemu młodemu ząbki wyszły w 4 miesiącu - nie wiem jaka jest reguła....
    ale CI zazdroszczę, że masz takie spokojne dziecko...może faktycznie to odbijanie robi swoje, bo mój miał kolki koszmarne - wył cały dzień - ale ja nie zawsze czekałam na odbicie - szczególnie w nocy nie miałam cierpliwości....
    a jak Twoja waga i figura? :) Wpierdzielasz już wszystko i jesteś z powrotem chuda? :)
    Odnośnie odbijania - nawet w nocy czekam ile trzeba, chociaż czasami trwa to długo. Ja po nim poznaję kiedy nie jest do końca odbity. Wierci się i muszę go brać. Jak sobie odbije, to aż widać jak mu ulżyło. Mój młody miał kolkę, także teraz robiłam co mogłam, zeby tego uniknąć. Nie polecam herbatek z kopru, bo one powodują zwiększoną ilość gazów, więc z jednej strony pomagają, a z drugiej szkodzą w nadmiarze.

Co do figury, mhmmm.... Szczupła jestem, ale wpierdzielam wszystko i utrzymuję jakieś 4 kg więcej niż miałam przed ciążą. Tzn. te 4 kg utrzymywałam zanim pojechałam do mamy... nawet nie idę się zważyć, bo mama pchała we mnie co się da, coby pokarm był dobry i było go dużo..... Żłopię wodę i to też robi swoje...

Dzisiaj czekam na olejki, które zamówiłam, rower stoi w garażu i dzisiaj pierwsza runda w drodze do odzyskania jędrności :P U mamy były tylko spacery, ale lepsze to niż nic :)

Bozia3, moremi, Sabina, Bliska 77, mysza1975, Dorka1979, peppapig lubią tę wiadomość

• moremi Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2014, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bry :-8
    Tu chpd. W weekend nie chciało się sprzątać, to w następny mam wizytę teściów. I będę musiała wieczorami sprzątać. Z pomocą męża ofkors.

Sabina, Mega, mysza1975 lubią tę wiadomość

-Jack, jestem w ciąży!
    -Nie przypominam sobie, żebyśmy...
    -Byłeś pijany!
    -Aż tak - nigdy!
  • Simba Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2014, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paszczakin wrote:
    Hej baby..
    witam sie kolejna niedziele tego tygodnie. Kurcze, przed IVF podczas urlopu byly same soboty, teraz mam tylko niedziele ;)

Panda, Simba Ci juz powiedziala do do ilosci zarodkow przy IVF. Ja tez zawsze bylam na blizniaki, no ale jestem, hehe, za mloda. Poza tym moze jednak to pierwsze niech bedzie jedno, zeby sie z ciazowymi atrakcjami oswoic.

Caffe, super, ze masz taki latwy w obsludze egzemplarz.. Ciekawe na jakiej zasadzie to przydzielaja, ja bylam podobno strasznym wrzaskunem przez kilka miesiecy, mam nadzieje, ze to nie dziedziczne..

Ja czekam na telefon czy transfer dzis, czy w srode (bo albo w trzecim dniu albo w piatym transferuja). Znowu niepotrzebnie poczytalam troche na watku IVF i kurde, tam dziewczyny na relanium po transferach jada (zapisanych przez lekarza, nie widzimisie). Tu jakos do tej calej procedury lekarze z wiekszym luzem podchodza, co niekonecznie przeklada sie na moj luz. No ale nic ;) Wyczymam ;)

Baardzo bym chciala otrzymac ten telefon dzisiaj, bo wtedy pobycze sie troche po transferze.. No i chcialabym wiedziec co tam wyroslo..
    Obstawiam, ze dzisiaj albo jutro :)
    Tez czytalam o tym relanium, ale nie bardzo rozumiem, do czego jest potrzebne??
    Czymam kciuki :)

mysza1975 lubi tę wiadomość

a8vSp1.png
  • Simba Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2014, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha i dzien dobry :)

moremi lubi tę wiadomość

a8vSp1.png
  • ania.g Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2014, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry
    Dorka, to ciekawe co piszesz o tym że przy trzecim dziecku cały czas płatne 100%. Muszę zgrzebnąć w necie albo zapytam księgowych z firmy.
    Bozia, dzięki tobie przypomniało mi się że mam jeszcze urlop 20 dni do wykorzystania ( 6 się rozeszło)
    W nocy musiałam spać na siedząco. Tak mnie zgaga męczyła że zbierało mi się na wymioty. A do tego jeszcze siusiu co godzinę. Masakra jakaś.

Sabina, Bliska 77, Bozia3, mysza1975, Dorka1979 lubią tę wiadomość

Matka fantastycznej 4 :)
  • moremi Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2014, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też czytałam o relaniun. Chodzi o to, by wyeliminować stres, który jak wiadomo przyczynia się do produkcji kortyzolu. Paszczak, może chociaż jakąś melisse sobie zapodaj. Trzymam kciuki, żeby to już, bo później możesz mieć kociokwik w domu ;)

paszczakin, Sabina, mysza1975, Dorka1979 lubią tę wiadomość

-Jack, jestem w ciąży!
    -Nie przypominam sobie, żebyśmy...
    -Byłeś pijany!
    -Aż tak - nigdy!
  • Simba Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2014, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paszczakin wrote:
    4 dnia nie transferuja, costam costam sie robi wtedy z zarodkami i nawet nikt do nich nie zaglada..

relanium chyba na nerwy, zeby sie nie spinac, bo dziecaik bedzie mial za twarde scianki, zeby sie przyczepic.. no nie powiem, troche mnie nerw chwyta ze wzgledu na to, ze nie wiem co sie tam dzieje.. jak nie zadzwonia do 12-tej, to sama zadzwonie zapytac o stan rzeczy..

Az sie cofnelam do maja, zeby zobaczyc jak to u Ciebie bylo ;) Kolo 11 dzwonili..
    Ale ja mialam w srode punkcje, a w sobote transfer

a8vSp1.png
  • Simba Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2014, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paszczakin wrote:
    simba, zwalam to na budyn ;)

sroda-czwartek 1 dzien
    czwartek-piatek 2 dzien
    piatek-sobota 3 dzien ;)
    Aaaaaaaa :)
    Czyli ze dzisiaj tak, ale jutro juz nie?
    No to ja obstawiam dzisiaj :)

moremi lubi tę wiadomość

a8vSp1.png
  • Simba Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2014, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paszczakin wrote:
    dzis albo sroda.. podobno 5 dniowe transfery sa bardziej trendy teraz, ale jak sobie pomysle, ze bede miec transfer a potem po kilku godzinach rodzine w domu to wole zecydowanie dzisiaj.. ;)

ciekawe czy chociaz w dniu transferu cos na nerwa dadza.. nie pamietasz Simba przypadkiem?
    No no, albo w srode.
    Nie, nic mi nie dawali, ale ja po transferze bylam dziwnie spokojna ;)

moremi, mysza1975 lubią tę wiadomość

a8vSp1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 sierpnia 2014, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paszczak tak się emocjonujące Twoim zachodzeniem w tym cyklu, że bardziej o tobie myślę niż o sobie ;-) ale mi to na zdrowie wyjdzie ;-)

Ja też bym się stresowala B-)
    Pamietaj zachodzisz i ciagniesz nas za sobą! Nie zapomnij :-P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2014, 11:13

Simba, paszczakin, caffe, moremi, kapturnica, Mango, mysza1975, peppapig lubią tę wiadomość

• Simba Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2014, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sabina wrote:
    Paszczak tak się emocjonujące Twoim dochodzeniem.w tym cyklu, że bardziej o tobie myślę niż o sobie ;-) ale mi to na zdrowie wyjdzie ;-)
    Pamietaj zachodzisz i ciągnie nas za sobą! Nie zapomnij :-P
    I ja tez wlasnie nie moge przestac o tym myslec :)

Sabina, paszczakin, Mega, moremi, mysza1975 lubią tę wiadomość

a8vSp1.png
  • Mega Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2014, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie, witajcie
    Paszczak widzę ze siedzisz jak na szpilkach, trzymam kciuki :D aaaa i pamiętaj ze ja też na ta zielona fale sie zapisuje ;)
    miłego dnia wszystkim

Sabina, Bliska 77, moremi, kapturnica, mysza1975 lubią tę wiadomość

"I kiedy czegoś gorąco pragniesz, to cały wszechświat sprzyja potajemnie twojemu pragnieniu..." Alchemik

1usae6ydqzglfzj9.png

zrz6l6d8dtqrzz6p.png
  • Mega Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2014, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paszczakin wrote:
    bede ciagnac, jak tylko sie da/uda ;)
    NA PEWNO SIE UDA!!!

Sabina, moremi lubią tę wiadomość

"I kiedy czegoś gorąco pragniesz, to cały wszechświat sprzyja potajemnie twojemu pragnieniu..." Alchemik

1usae6ydqzglfzj9.png

zrz6l6d8dtqrzz6p.png
  • Bliska 77 Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2014, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witajcie
    Paszczak, trzymam kciuki ;), uda sie zobaczysz nie ma innego wyjscia ;)
    Caffe, super ze masz takie "latwe" dziecko, oby tak dalej, u mnie w sumie tez nie jest zle, co do karmienia to nieztety ale w ciagu doby corka dostaje ok 200, 300ml modyfikowanego, mimo ze pije wode hektolotrami, bawarki i inne cuda, pokarmu mam oglednie mowiac srednio i pewnie jego jakosc pozostawia wiele do zyczenia, po moim cycku, corka spi max godzine
    milego dnia wszystkim ;)

caffe, Sabina, moremi, mysza1975, mama78 lubią tę wiadomość

syy2tv73m6q3ba1l.png

‹‹ 4123 4124 4125 4126 4127 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ