X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

35 +

Oceń ten wątek:
  • Elfik Autorytet

Wysłany: 23 października 2014, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bursztyn wrote:
    czyli jesli bedzie cierpiec z powodu tego, ze rodzice nie maja slubu to wezmiecie slub? A jesli bedzie cierpiec z tego powodu ze np. nie farbujesz sie na zielono- bo inne mtki sie farbuja to tez to zrobisz? A nie lepiej wyjasnic jej motywy swoich decyzji?

nie czytasz uważnie - napisałam, że wtedy popagadamy i podejmiemy decyzje..
    czyli wyjasnie jej motywy, a decyzje podejmiemy wspólnie..a to dotyczyło komunii

bo jesli idzie o ślub to nie mam oporów
    po prostu mi się nie chce..

a porównywanie religii z farbowaniem włosów?
    i myslę, że moda na zielone włosy jest mało prawdopodobna...;)

kapturnica lubi tę wiadomość

• Iwone Autorytet

Wysłany: 23 października 2014, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paszczakin wrote:
    jestes pewna Reni, ze to w PL bylo? moj kolega, gej, zyjacy w nieformalnym zwiazku,niechodzacy do kosciola tez ostatnio byl chrzestnym, ale w Belgii- tu kazdego biora..
    Swoja droga-ciekawa jestem co to byla za forma na tym chrzcie, na ktorym bylas- mi powiedziano, ze chrzestni musza byc "uregulowani".. Slub koscielny i takie tam-podczas chrztu obiecujesz wychowywadz dziecko w katolickich przekonaniach, jesli rodzice nie beda mogli..
    Paszczak wszystko zależy od parafii. W jednych nie chcą chrzcić dziecka jeśli rodzice nie mają przeszkód, a mimo to nie mają ślubu kościelnego. W innym nie robią problemu, jednak rodzice chrzestni powinni ślub ten mieć. Znam przypadki że rodzice mieli ślub k. a chrzestni nie.
    W mojej poprzedniej parafii msza chrzcielna wyglądała tak- na mszy były wszystkie dzieci, ale chrztu udzielono tylko dzieciom rodziców którzy nie mieli żadnych przeszkód, a po mszy reszcie ( dla mnie głupota)
    W mojej obecnej parafii ksiądz nie robi problemów, chrzci wszystkie dzieci i nie robi żadnych przeszkód, czasami tylko pyta dlaczego nie maja ślubu, ale nie nalega.

samira lubi tę wiadomość

• paszczakin Autorytet

Wysłany: 23 października 2014, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pusurek wrote:
    Tylko dla chrzescijan, dla ludzi innej wiary to juz nie jest sakrament, tylko obrzed czyli praktyka symboliczna zakorzeniona w tradycji.

he? pierwszy raz slysze o chrzcie zakorzenionym w nie-chrzescijanstwie ;)

kapturnica, Elfik, Bursztyn lubią tę wiadomość

Jeśli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można
    4u3Dp2.png eGmlp2.png
  • Elfik Autorytet

Wysłany: 23 października 2014, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwone, to Franciszek by pogonił takiego księdza..
    i dobrze :)
    nie jemu decydować, które dziecko jest lepsze od innych..

Iwone, kapturnica lubią tę wiadomość

• Iwone Autorytet

Wysłany: 23 października 2014, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    caffe wrote:
    Dowiedz się, bo my mamy takiego chujowego proboszcza i mój się kiedyś z nim pokłócił. Powiedział, ze już w życiu do niego nie pójdzie, niech się pierdoli.

A nie jest tak, ze proboszcz musi wyrazić zgodę na chrzest w innym kościele? Wiem, ze chyba ze ślubem tak jest.
    nie potrzeba zgodny na chrzest w innej parafii

samira, caffe lubią tę wiadomość

• Mega Autorytet

Wysłany: 23 października 2014, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elfik wrote:
    Iwone, to Franciszek by pogonił takiego księdza..
    i dobrze :)
    nie jemu decydować, które dziecko jest lepsze od innych..
    No właśnie, idziesz chrzcic dziecko do kościoła i deklarujesz wychowywanie tego dziecka w wierze katolickiej, czyli powinni sie cieszyć, ze wg nich "gorsi"ludzie bo np bez ślubu kościelnego chcą ochrzcić swoje dziecko...nigdy tego nie zrozumiem, ze księża robią w takim momencie pod gorke...
    Ja ślub kościelny mam, moja córka jest ochrzczona, po komunii a co do reszty zadecyduje sama. Od mojej siostry córka 5 letnia nie jest chrzczona a wcale nie uważam jej za gorsza. No może jest rozrabiaką ale myśle ze to taki charakterek a nie brak chrztu ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 października 2014, 18:38

Elfik, Iwone, Bliska 77, samira, Sabina, Mala79, iwcia77 lubią tę wiadomość

"I kiedy czegoś gorąco pragniesz, to cały wszechświat sprzyja potajemnie twojemu pragnieniu..." Alchemik

1usae6ydqzglfzj9.png

zrz6l6d8dtqrzz6p.png
  • Elfik Autorytet

Wysłany: 23 października 2014, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja mam naklejkę na nosie i pewnie zaraz będzie druga na czole :)
    z tym że na nosie mam torbę Franklina a na następnej jest sowa..powinnam zrobić zdjecie na forum :)
    na pewno z tą sową wygladam bardziej inteliegentnie :)))

z weekendem to 5 dzień siedzimy w domu z powodu choroby..

juz zgadzam się na wszystko co młodą zajmie..
    może mnie nawet w mące obtoczyć i olejem polać (już dziś próbowała), dopóki nie zacznie mnie smażyć dam radę.. :)

Mega, kapturnica, Sabina, Mala79, iwcia77 lubią tę wiadomość

• paszczakin Autorytet

Wysłany: 23 października 2014, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pusurek wrote:
    Nieeeeee, nie ma zupelnie nic wspolnego. Pisalam to do Ewki, ktora odcina sie od wszyskiego. Religii, tradycji. Ale choinke jednak w tym roku postawi. Dla Tomcia. Za rok pewnie tez, bo bedzie chcial. I bedzie czekal na swietego od Coli, jak wszystkie inne dzieci.
    I nie mowie tu o kwestii wiary ( caly czas to podkreslam ), ale tradycji.
    Co swiety i choinka zawinili? I zajaczek wielkanocny?

Jak sie odcina jak dziecko ochrzcila?

ja tradycje bardzo lubie, w Boga wierze, ale moj Bog jest dobry. Wszystkie historie, zasady, wykluczenia stworzyl czlowiek wg wlasnego widzi mi sie.. I polscy czarni przeginaja pale.

Ale wam dzis temat zarzucilam, o! Przynajmniej nie jest za slodko ;)

Mega, kapturnica, Bursztyn, Pusurek, samira, Sabina, iwcia77, Reni lubią tę wiadomość

4u3Dp2.png eGmlp2.png
  • Bursztyn Autorytet

Wysłany: 23 października 2014, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elfik wrote:
    nie czytasz uważnie - napisałam, że wtedy popagadamy i podejmiemy decyzje..
    czyli wyjasnie jej motywy, a decyzje podejmiemy wspólnie..a to dotyczyło komunii
    staram sie czytac uwaznie, ale moze rzeczywiscie zle zrozumialam, myslalam ze wasz ewentulany slub jest zwiazany jakos z przystapieniem dziecka do komunii itd. i wzielibyscie go tylko dlatego zeby nie cierpiala, sorry, pewwnie pochrzanilam wszystko
    Elfik wrote:
    a porównywanie religii z farbowaniem włosów?
    porownanie bylo przejaskrawione, chodzilo o uleganie komus, bo inni tez tak robia
    Elfik wrote:
    i myslę, że moda na zielone włosy jest mało prawdopodobna...;)
    tak samo jak spodniczki mini w 19 wieku...tez im sie tak wydawalo ze to malo prawdopodobne, a jednak ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 października 2014, 18:45

Mega lubi tę wiadomość

477706bb5ioid7xx.jpg
  • Mega Autorytet

Wysłany: 23 października 2014, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paszczakin wrote:

ja tradycje bardzo lubie, w Boga wierze, ale moj Bog jest dobry. Wszystkie historie, zasady, wykluczenia stworzyl czlowiek wg wlasnego widzi mi sie.. I polscy czarni przeginaja pale.

Dokładnie, całkowicie sie z tobą zgadzam.

"I kiedy czegoś gorąco pragniesz, to cały wszechświat sprzyja potajemnie twojemu pragnieniu..." Alchemik

1usae6ydqzglfzj9.png

zrz6l6d8dtqrzz6p.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 października 2014, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paszczakin wrote:
    he? pierwszy raz slysze o chrzcie zakorzenionym w nie-chrzescijanstwie ;)
    Mowa byla o sakramencie, nie o chrzcie. ;-)

• Bozia3 Autorytet

Wysłany: 23 października 2014, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwone wrote:
    nie potrzeba zgodny na chrzest w innej parafii
    a u mnie się wymaga...znaczy jeśli idę do innego kościoła, niż moja parafia - bo mam taką fanaberię - to proboszcz z mojej parafii musi na to wyrazić zgodę

samira lubi tę wiadomość

FZuMp1.png

• kapturnica Autorytet

Wysłany: 23 października 2014, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bła laski w nocy ma byc minus 6 a ja mam kurfffa letnie opony..Zajebiscie

Mega, paszczakin, Elfik, iwcia77 lubią tę wiadomość

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 października 2014, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paszczakin wrote:

Alez absolutnie sie z Toba zgadzam, Paszczo.

Mega, paszczakin lubią tę wiadomość

• paszczakin Autorytet

Wysłany: 23 października 2014, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pusurek wrote:
    Mowa byla o sakramencie, nie o chrzcie. ;-)

nie wymyslaj pusur, rozmawiamy o chrzcie ;) chrzes(t)cijanstwo..
    w kosciele bedzie? jak nie, to rozmawiamy o laickiej bibie i wyznaczeniem zastepczych rodzicow, 4-miesicznicy na ziemi, swietowaniu pierwszego piosilku nie z cycka, etc.. ;)

jak bedzie ksiundz, to jest chrzest.. i to jest sakrament zwiazany z wiara..

Bursztyn, kapturnica, Mega, samira, Reni lubią tę wiadomość

4u3Dp2.png eGmlp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 października 2014, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bozia3 wrote:
    a u mnie się wymaga...znaczy jeśli idę do innego kościoła, niż moja parafia - bo mam taką fanaberię - to proboszcz z mojej parafii musi na to wyrazić zgodę
    U mnie w Gd tak samo. Proboszcz strzelal z nocha, bo bez slubu i jeszcze chca w innej parafii. Ale w koncu sie poddal, bo powiedzialam, ze nie wyjde z plebanii bez zaswiadczenia, a jemu sie na msze spieszylo. Bal sie moze, ze mu cos zajumam, jak mnie zostawi sama. ;-)

Bozia3, Mega, samira, Sabina, iwcia77 lubią tę wiadomość

• Iwone Autorytet

Wysłany: 23 października 2014, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bozia3 wrote:
    W takim razie zależy to od kurii do której się należy.

• Mega Autorytet

Wysłany: 23 października 2014, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dzisiaj miałam prawie zawał. Dziecko na wycieczce, koło 15:00 dzwonię coby zapytać jak tam, a tu poczta głosowa i tak do 17:00, człowiek ma już najgorsze myśli, ze wypadek i inne takie, w końcu wygrzebalam nr do jej koleżanki, dodzwoniłam sie a moja mi mówi no popatrz nie zauważyłam ze mi sie telefon rozladowal.... To chyba jej ostatni samodzielny wyjazd.... A telefon cała noc ladowala....wrrrr

Iwone, samira, Sabina, iwcia77 lubią tę wiadomość

1usae6ydqzglfzj9.png

zrz6l6d8dtqrzz6p.png
  • paszczakin Autorytet

Wysłany: 23 października 2014, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    i w ogole, male wtracenie

giphy.gif

odszczekuje gadanie na wloska i belgijska poczte. Paczka od Iwci (Iwcia dziekuuuuuuje!) doszla dzis. Jak sie nie myle- wyslana w poniedzialek. Wiec super ekspres, a nie chuje na poczcie ;)

Mega, kapturnica, Elfik, samira, Sabina, iwcia77, Reni lubią tę wiadomość

4u3Dp2.png eGmlp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 października 2014, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paszczakin wrote:
    nie wymyslaj pusur, rozmawiamy o chrzcie ;) chrzes(t)cijanstwo..
    w kosciele bedzie? jak nie, to rozmawiamy o laickiej bibie i wyznaczeniem zastepczych rodzicow, 4-miesicznicy na ziemi, swietowaniu pierwszego piosilku nie z cycka, etc.. ;)

jak bedzie ksiundz, to jest chrzest.. i to jest sakrament zwiazany z wiara..
    A to nie jest tak jak z sakramentem malzenstwa? W kk mozesz wziac slub koscielny bedac innego wyznania, jesli partner jest katolikiem. Tylko, ze dla nie katolika jest to tylko ceremonia, nawet jesli jest ksiadz. To jaka to roznica?

‹‹ 5138 5139 5140 5141 5142 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ