X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

35 +

Oceń ten wątek:
  • Iwone Autorytet

Wysłany: 26 października 2014, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inseminacja refundowana, IUI na NFZ

Zgodnie z zapisami na stronach Narodowego Funduszu Zdrowia diagnostyka i leczenie niepłodności finansowane są przez tę instytucję. Dofinansowanie, i w większości 100% refundacja, obejmuje wszelkiego rodzaju badania wykonywane w celu ustalenia przyczyn niepłodności, w tym badania hormonalne, spermiogram, czy HSG (histerosalpingografia). Refundowany jest także sam zabieg inseminacji. Aby skorzystać z dofinansowania z NFZ podczas diagnozowania przyczyn niepłodności oraz przeprowadzenia zabiegów umożliwiających zajście w ciążę, należy zgłosić się do placówki, która ma podpisaną umowę z NFZ w tym zakresie. Najczęściej są to publiczne szpitale.

Czy warto skorzystać z takiego dofinansowania?

Wybór placówki, w której para będzie przechodzić terapię umożliwiającą, bądź podnoszącą prawdopodobieństwo zajścia w ciążę, zależy od starającej się pary. To oni, przyszli rodzice, muszą zdecydować, czy chcą przechodzić przez całą kurację w państwowym, czy też w prywatnym ośrodku leczenia bezpłodności. Oczywiście dużą rolę odgrywają tu pieniądze i możliwości finansowe danej pary. W placówce publicznej, która ma podpisaną umowę z NFZ obejmującą leczenie bezpłodności, terapia i wykonanie zabiegu inseminacji będzie dużo tańsze, o ile nie bezpłatne. Jednak, jak pokazują opinie osób, które skorzystały z tej opcji, nie daje to takich samych możliwości, jak leczenie odpłatne w prywatnych ośrodkach.

Problemy, z jakimi spotykają się pacjenci podczas diagnostyki i leczenia bezpłodności w publicznych ośrodkach objętych refundacją z NFZ

czas oczekiwania – w państwowych ośrodkach na każde działanie trzeba odpowiednio długo poczekać. Najpierw należy udać się do lekarza rodzinnego, przedstawić mu problem i, często po prostu wywalczyć od niego skierowanie albo na badania hormonalne, albo bezpośrednio do specjalisty zajmującego się leczeniem bezpłodności. Czas oczekiwania do lekarza specjalisty wynosi nawet pół roku, a i kolejne wizyty mogą następować dosyć rzadko,
    okrojone zlecenia na badania – lekarze, których obowiązują limity, często nie zalecają pacjentkom wykonania wszystkich badań. Badania hormonalne są bowiem dosyć kosztowne, toteż lekarze kierują na nie dosyć rzadko. Wiele osób, które rozpoczęło leczenie w państwowej placówce wyraża się niepochlebnie o lekarzach, gdyż po przejściu do ośrodka prywatnego okazało się, że nie zostały im wykonane podstawowe badania, a co za tym idzie, być może na dużo wcześniej zostałaby ujawniona przyczyna niepłodności, co umożliwiłoby szybsze podjęcie terapii,
    długie oczekiwanie na wyniki badań – w państwowych laboratoriach na wyniki badań czeka się dużo dłużej niż w przypadku wykonywania tych samych analiz prywatnie,
    kiepski sprzęt – placówki publiczne wyposażone są w przestarzały sprzęt, w niektórych przypadkach nie posiadają nawet wymaganych urządzeń, lub nie spełniają one oczekiwań. Przykładowo znane są sytuacje, gdzie ośrodek nie dysponował aparaturą do filtrowania nasienia lub aparatura ta była zepsuta, a mimo to i tak przeprowadzano inseminację, która w tym momencie była niemal bezsensowna. Jedynie zostały wykorzystane środki finansowe oraz zmniejszona szansa na osiągnięcie ciąży poprzez IUI.
    stres i nerwy – czas oczekiwania na przyjęcie do lekarza, niepewność czy wszystkie badania zostały zlecone, długie czekanie na wyniki tych badań, wielka niewiadoma odnośnie stosowanego sprzętu – to powoduje ogromny stres u starającej się pary. A jak udowodniono, stres wpływa negatywnie na starania, na leczenie.

moremi, megan8 lubią tę wiadomość

• Simba Autorytet

Wysłany: 26 października 2014, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    EwaT wrote:
    Tupek z czkawką
    http://bit.ly/peredziabko
    Jest superancki :)

Sabina, Mega, EwaT, kkisia, caffe lubią tę wiadomość

a8vSp1.png
  • malgos741 Autorytet

Wysłany: 26 października 2014, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mega wrote:
    Na jakimś forum czytałam ze mozna zadzwonić do NFZ i spytać które szpitale robią inseminacje na NFZ w danym miescie, regionie. Mozna by to sprawdzic....
    Mega ja sprawdzałam u mnie jeden szpital powinien robić (nawet ma na stronie) ale jeszcze nie robi, a informacji nie ma bo telefon podany nie odpowiada, mam klientkę która tam pracuje i poszła na oddział to pielęgniarki gały na nią i mówią że jeszcze nikt tu nie robił i tyle, do ordynatora dodzwonić się nie można i d..a zimna .

Iwone, Mega, kkisia lubią tę wiadomość

01.2015 iui :( invicta Gdańska
    10.2015 iui :( Artemida Olsztyn
    ivf Kwiecień punkcja 14.04.2016 :(
    kariotypy ok
    mutacja MTHFR
    ivf listopad Novum co ma być to będzie...transfer 18.11.2017 :(
  • Mega Autorytet

Wysłany: 26 października 2014, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kapturnica wrote:
    Sa oczywiscie listy takich szpitali No ja mam najblizej do takiego 100km 8)
    Gdzie takie listy sa? W necie?

"I kiedy czegoś gorąco pragniesz, to cały wszechświat sprzyja potajemnie twojemu pragnieniu..." Alchemik

1usae6ydqzglfzj9.png

zrz6l6d8dtqrzz6p.png
  • kapturnica Autorytet

Wysłany: 26 października 2014, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś

ovitka to ovitkaa pregnyl to pregnyl....Pregnyl jest na znizke a ovitka nie

Bliska 77 lubi tę wiadomość

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • malgos741 Autorytet

Wysłany: 26 października 2014, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kapturnica wrote:
    Sa oczywiscie listy takich szpitali No ja mam najblizej do takiego 100km 8)
    ja prywatnie mam 200km (iui i ivf )bo ta co u mnie jest klinika (tylko iui), która robi prywatnie to nie cieszy się dobrą opinią.

01.2015 iui :( invicta Gdańska
    10.2015 iui :( Artemida Olsztyn
    ivf Kwiecień punkcja 14.04.2016 :(
    kariotypy ok
    mutacja MTHFR
    ivf listopad Novum co ma być to będzie...transfer 18.11.2017 :(
  • kapturnica Autorytet

Wysłany: 26 października 2014, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malgos741 wrote:
    ja prywatnie mam 200km (iui i ivf )bo ta co u mnie jest klinika (tylko iui), która robi prywatnie to nie cieszy się dobrą opinią.
    No prywatnie mialabym w kraku..Ale bagatela dojazdy ..Takze o insemce zapominam..Juz jakbym miala zasuwac do kraka na insemke wolalanbym juz in vitro ruszyc..Jeden pieron z dojazdami a jednak rezultaty sa znacznie rozne...

Mega, Sabina, kkisia, Bliska 77, malgos741, moremi lubią tę wiadomość

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • Bliska 77 Autorytet

Wysłany: 26 października 2014, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwone wrote:
    Aga mój 6 latek jak przeczytał co Mega napisała to się strasznie oburzył i kazał sobie wytłumaczyć dlaczego Ciebie denerwuję :D
    Niestety nauczył się czytać i czyta wszystko gdzie są literki. Muszę nasze forum przed nim ukrywać, bo mu się u nas podoba i chce założyć u nas konto i pisać do nas :D :D :D
    Alez zapraszamy , zapraszamy

Mega, Iwone lubią tę wiadomość

syy2tv73m6q3ba1l.png

• caffe Autorytet

Wysłany: 26 października 2014, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa, mały wymiata, cudny jest :)

kkisia, Sabina, Bliska 77, EwaT, macduska, Iwone, Simba lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 października 2014, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://silesiadzieci.pl/wydarzenie/1816/przebadaja-plodnosc-mieszkanek-slaska

Laski siedze i szukam i znalazlam cos dla mieszkanek slaska

Ten lekarz ma u mnie w miescie prywatny gabinet i kurde teraz mam problem czy jednak tej kliniki nie wybrac

Mega, Iwone lubią tę wiadomość

• caffe Autorytet

Wysłany: 26 października 2014, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ma pregnyl do oddania - NIE UŻYWANY (hahahaha) :)

Bliska 77, Mega, kapturnica, malgos741, moremi, macduska, peppapig, Simba, ania.g lubią tę wiadomość

• Bliska 77 Autorytet

Wysłany: 26 października 2014, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malgos741 wrote:
    ja takiej możliwości nie mam
    Ja za sama IUI placilam 800 plus leki wizyty itp, czyli caloksztalt to ok 1300 (wizyta 160)

syy2tv73m6q3ba1l.png

• caffe Autorytet

Wysłany: 26 października 2014, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwone, teraz pomyśl co Twój mały będzie w szkole opowiadał jak się tak oczyta :)

Myślę, ze on prędzej się pozna na wacie cukrowej niż mąż naszej koleżanki ;)

kapturnica, Mega, Sabina, iwcia77, moremi, macduska, Iwone, Simba lubią tę wiadomość

• Mega Autorytet

Wysłany: 26 października 2014, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kkisia wrote:
    http://silesiadzieci.pl/wydarzenie/1816/przebadaja-plodnosc-mieszkanek-slaska

Laski siedze i szukam i znalazlam cos dla mieszkanek slaska

Ten lekarz ma u mnie w miescie prywatny gabinet i kurde teraz mam problem czy jednak tej kliniki nie wybrac
    Rozczaruje cie, już nie ma miejsc, zapisałam sie na listę rezerwowa, jak bedą jeszcze coś robić to dodzwonią

malgos741, moremi lubią tę wiadomość

"I kiedy czegoś gorąco pragniesz, to cały wszechświat sprzyja potajemnie twojemu pragnieniu..." Alchemik

1usae6ydqzglfzj9.png

zrz6l6d8dtqrzz6p.png
  • Bliska 77 Autorytet

Wysłany: 26 października 2014, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj porzadki robilam, mam CLO, luteine 100, 50 takze jakby cos....

Mega, Sabina, caffe, iwcia77, moremi, macduska, peppapig lubią tę wiadomość

syy2tv73m6q3ba1l.png

• kapturnica Autorytet

Wysłany: 26 października 2014, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bliska 77 wrote:
    Wczoraj porzadki robilam, mam CLO, luteine 100, 50 takze jakby cos....
    bliska ja luteine chetnie przytule jesli chcesz sprzedac.....Clo mam zapasy 8)
    Wyslalam ci zaproszenie ...
    \

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 października 2014, 20:32

Bliska 77, Mega, iwcia77 lubią tę wiadomość

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • Bliska 77 Autorytet

Wysłany: 26 października 2014, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa, Tomcio swietny, widze, ze pieluszka rzadzi, u nas jest to samo

Mega, Sabina, EwaT, BISCA, Iwone lubią tę wiadomość

syy2tv73m6q3ba1l.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 października 2014, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mega ale w Gyncentrum czy Invimedzie ? Bo tu i tu maja akcje

Mega lubi tę wiadomość

• Bliska 77 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kapturnica wrote:
    bliska ja luteine chetnie przytule jesli chcesz sprzedac.....Clo mam zapasy 8)
    \
    Wiesz co, napisz do mnie na priv, odpisze Ci ile czego mam dokladnie i najwazniejsze, jesli ma zadzialac to zadne sprzedac-kupic tylko wyslac i ciazowym wiruskiem ;)

kapturnica, Mega, moremi, BISCA lubią tę wiadomość

syy2tv73m6q3ba1l.png

• kapturnica Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W tym nawale nie napisałam..
    Tomcio the besciak..Śliczny chlopczyk i fajnie sie złości heheheh

Sabina, Mega, Bliska 77, EwaT, Iwone lubią tę wiadomość

V8GJp2.pngZtiMp1.png
‹‹ 5184 5185 5186 5187 5188 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ