X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

35 +

Oceń ten wątek:
  • Iwone Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2014, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    któraś zapowiadała sesję fotograficzną :D

iwcia77 lubi tę wiadomość

• SolarPolar Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2014, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    macduska wrote:
    robiłam dwa lata temu

tsh 2,277 (0,55-4,00)

FT3 5,15 (3,5-6,50)

FT4 11,86 (11,5 22,70)
    Na tarczycowych sie nie znam, wiem ze i tu nie tyle normy sa wazne ale proporcje .

nick nieaktualny lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 listopada 2014, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ania.g wrote:
    Kurde no, dwie córki miałam wcześniej ;)
    No ja mam to samo... Doroslemu chlopu to wiem jak odciagac napletek ;), ale niemowlakowi??

ania.g, SolarPolar, nick nieaktualny, kapturnica, Nati74, nick nieaktualny, caffe, iwcia77, moremi, nick nieaktualny lubią tę wiadomość

• ania.g Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2014, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pusurek wrote:
    No ja mam to samo... Doroslemu chlopu to wiem jak odciagac napletek ;), ale niemowlakowi??
    No właśnie, o to chodzi :)

nick nieaktualny, iwcia77 lubią tę wiadomość

Matka fantastycznej 4 :)
  • Nati74 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2014, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SolarPolar wrote:

Po 5 poronieniach lekarz moglby sie bardziej postarac a Inessa moglaby byc bardziej stanowcza. Mam kolazanke z APS z trojka dzieci. Wszystkie ciaze wysokiego ryzyka . Zastrzyki w brzuch przyjmowala codziennie i raz na dwa tygodnie kontrola - na NFZ.

To się pisze, jak się mieszka w dużym mieście i ma się jeszcze kasę na dobrych lekarzy. A mam parę koleżanek, z Warszawy, dla których kasa ani dotarcie do najlepszego lekarza nie było żadnym problemem, a tez nie donosiły kolejnej ciąży. Gdyby to było takie proste jak piszesz.... Ja po swoich poronieniach konsultowałam się z paroma lekarzami i wszyscy byli bardzo sceptyczni jeżeli chodzi o podawanie heparyny zapobiegawczo. Mieli po niej wiele bardzo poważnych powikłań. I zgodnie twierdzili, ze pomaga tylko w ściśle określonych przypadkach. A przyczyny powikłań wczesnociążowych bywają najróżniejsze. Najczęściej niestety są to wady po stronie zarodka - i na to nie pomoże ani progesteron, ani heparyna ani inne cuda na kiju.

nick nieaktualny, nick nieaktualny, moremi, Bozia3, ania.g lubią tę wiadomość

94d248b7cf3fad2322c1c7b41d90ec96.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • kapturnica Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2014, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://www.chorobytarczycy.eu/kalkulator
    powinny oscylowac w granicy 50%

Macduska pozwolilam sobie obliczyc...Jesli chodzi o ft 4 to naprawde bardzo niskie

FT4 3.21%
    [ wynik 11.86, norma (11.5 - 22.7)]

FT3 55.00%
    [ wynik 5.15, norma (3.5 - 6.5)]

https://docs.google.com/document/d/1rDkHcyYGcrOu0BZkZYNvHjVrPhffy5uujFQFa9rFYR8/preview# Poczytaj tutaj ....I powtorz caly panel tarczycowy....

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2014, 21:55

moremi lubi tę wiadomość

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 listopada 2014, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SolarPolar wrote:
    Na tarczycowych sie nie znam, wiem ze i tu nie tyle normy sa wazne ale proporcje .

zrobię nowe w sobote, ale przecież oglądało te wyniki trzech lekarzy i żaden nic nie powiedział, ze coś nie teges...

isć do endokrynologa czy co?

wyśmieje mnie- przecież jest norma...:-/

SolarPolar lubi tę wiadomość

• Iwone Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2014, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pusurek wrote:
    nie musisz ściągać całej skórki, wystarczy że będzie widać żołądź ;)

kapturnica, moremi lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 listopada 2014, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    macduska wrote:
    robiłam dwa lata temu

tsh 2,277 (0,55-4,00)

FT3 5,15 (3,5-6,50)

FT4 11,86 (11,5 22,70)
    Zrob aTPO i aTG, bo fT4 niskie, nie wiaomo czy nie robi ci sie niedoczynność.

nick nieaktualny, SolarPolar, moremi lubią tę wiadomość

• kapturnica Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2014, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    macduska wrote:
    zrobię nowe w sobote, ale przecież oglądało te wyniki trzech lekarzy i żaden nic nie powiedział, ze coś nie teges...

Zrobnowe ...Zaden szanujacy endokrynolog cie nie wysmieje..Tym bardziej ze zamierzasz zajsc w ciaze..a twoje hormony sprzed 2lat wskazuja ze ft4 jest na granicy wydolnosci..Skoro hormonow dla ciebie ejst malo to skad czerpac dla dzieciaka....Mowi ci to niedoczynnosciowka..Ja mialam ft4 22% i to sie juz nie podobalo mopjemu endo..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2014, 21:59

nick nieaktualny, moremi lubią tę wiadomość

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • SolarPolar Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2014, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nati74 wrote:
    To się pisze, jak się mieszka w dużym mieście i ma się jeszcze kasę na dobrych lekarzy. A mam parę koleżanek, z Warszawy, dla których kasa ani dotarcie do najlepszego lekarza nie było żadnym problemem, a tez nie donosiły kolejnej ciąży. Gdyby to było takie proste jak piszesz.... Ja po swoich poronieniach konsultowałam się z paroma lekarzami i wszyscy byli bardzo sceptyczni jeżeli chodzi o podawanie heparyny zapobiegawczo. Mieli po niej wiele bardzo poważnych powikłań. I zgodnie twierdzili, ze pomaga tylko w ściśle określonych przypadkach. A przyczyny powikłań wczesnociążowych bywają najróżniejsze. Najczęściej niestety są to wady po stronie zarodka - i na to nie pomoże ani progesteron, ani heparyna ani inne cuda na kiju.[/

Fakt w duzych miastach dostep do lekarzy jest wiekszy. Ale nie zauwazylam specjalnego wysilku lekarza w przypadku Inessy.

moremi lubi tę wiadomość

• Iwone Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2014, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niedoczynność tarczycy leczy się, przyjmując regularnie brakujące hormony tarczycy. Lewotyroksyna produkowana syntetycznie jest identyczna i działa tak samo jak hormon wytwarzany w tarczycy. W Polsce istnieje wiele preparatów lewotyroksyny, które mogą się nieznacznie różnić efektem działania, dlatego najlepiej zawsze przyjmować ten sam preparat

W przypadku wcześniejszego rozpoznania niedoczynności tarczycy stężenie TSH przed planowaną ciążą powinno wynosić <2,0–2,5 mIU/l (optymalnie ok. 1,0 mIU/l). W razie stwierdzenia ciąży należy natychmiast zwiększyć dawkowanie lewotyroksyny o ok. 30% w porównaniu z okresem przed ciążą, wykonać badania (oznaczenie stężenia TSH i ewentualnie FT4) oraz niezwłocznie zgłosić się do lekarza specjalisty, który ustali dawkowanie leku.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2014, 22:04

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 listopada 2014, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kapturnica wrote:
    Zrobnowe ...Zaden szanujacy endokrynolog cie nie wysmieje..Tym bardziej ze zamierzasz zajsc w ciaze..a twoje hormony sprzed 2lat wskazuja ze ft4 jest na granicy wydolnosci..Skoro hormonow dla ciebie ejst malo to skad czerpac dla dzieciaka....Mowi ci to niedoczynnosciowka..Ja mialam ft4 22% i to sie juz nie podobalo mopjemu endo..

no i lecz się tu człowieku,
    kurwa, mówiłam do ginka ze sto razy czy nie powtarzać badań to ten,.
    nie i nie!!!

moremi, iwcia77 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 listopada 2014, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dorbie wrote:
    Zrob aTPO i aTG, bo fT4 niskie, nie wiaomo czy nie robi ci sie niedoczynność.

zrobię, zrobię :-)

moremi lubi tę wiadomość

• SolarPolar Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2014, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    macduska wrote:

Idz do dobrego endokrynologa. Przygotuj sie z tematu i zadawaj duzo szczegolowych pytan- moze lekarze nie lubia tego ale wiedza ze nie pozbeda sie tak latwo pacjenta.

moremi, nick nieaktualny, iwcia77 lubią tę wiadomość

• moremi Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2014, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    macduska wrote:

Ja też poszłam z normą. Musisz powiedzieć, że staracie się o dziecko i musisz wyregulować hormony tarczycowe.

-Jack, jestem w ciąży!
    -Nie przypominam sobie, żebyśmy...
    -Byłeś pijany!
    -Aż tak - nigdy!
  • EwaT Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2014, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no i gdzie nasza świezynka?

moremi, kapturnica, nick nieaktualny, iwcia77, nick nieaktualny, Simba lubią tę wiadomość

• kapturnica Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2014, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    macduska wrote:
    no i lecz się tu człowieku,
    kurwa, mówiłam do ginka ze sto razy czy nie powtarzać badań to ten,.
    nie i nie!!!
    laska izzziii gin to nie endo Malo ktory sie zna tak naprawde..Zapobiegawczo wlacz sobie selenz witamina e do suplementacji bo jesli ft3 jest znacznie wieksze od ft4 moze to byc spowodowane rowniez niedoborami selenu lub zelaza.....\

Jesli twoje tsh bedzie powyzej 2,5 a ft nadal tak niskie endo ci przepisze kochanie hormon....Spokojnie dobrze ,zenapisalas tu..Wiesz ,ze tarczyca ma duzy wpl na jakosc komorek rowniez..Prawda??? Bo w koncu to ona je produkuje..Jelsi chodzi o tarczyce to ja za te kilka miesiecy sie wczytalam w wiele publikacji i dosc dobrze ogarnelam temat..Tytm bardziej ze mam przeciwciala rowniez stwierdzone..Dodatkowo wzielam mlodego i sie okaxalo ze on rowniez ma hashi..To jest dziedziczne niestety....

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • moremi Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2014, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    EwaT wrote:
    no i gdzie nasza świezynka?
    Szykuje się do odpowiedzi.

kapturnica, nick nieaktualny, iwcia77, Simba lubią tę wiadomość

-Jack, jestem w ciąży!
    -Nie przypominam sobie, żebyśmy...
    -Byłeś pijany!
    -Aż tak - nigdy!
  • Iwone Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2014, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niedoczynność tarczycy w ciąży

http://www.mp.pl/pacjent/choroby/show.html?id=79804

Niedoczynność tarczycy

http://www.mp.pl/pacjent/choroby/show.html?id=78406

‹‹ 5503 5504 5505 5506 5507 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ