35 +
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyania.g wrote:Kurde no, dwie córki miałam wcześniej
, ale niemowlakowi??
ania.g, SolarPolar, macduska, kapturnica, Nati74, Sabina, caffe, iwcia77, moremi, kkisia lubią tę wiadomość
-
SolarPolar wrote:
Po 5 poronieniach lekarz moglby sie bardziej postarac a Inessa moglaby byc bardziej stanowcza. Mam kolazanke z APS z trojka dzieci. Wszystkie ciaze wysokiego ryzyka . Zastrzyki w brzuch przyjmowala codziennie i raz na dwa tygodnie kontrola - na NFZ.
To się pisze, jak się mieszka w dużym mieście i ma się jeszcze kasę na dobrych lekarzy. A mam parę koleżanek, z Warszawy, dla których kasa ani dotarcie do najlepszego lekarza nie było żadnym problemem, a tez nie donosiły kolejnej ciąży. Gdyby to było takie proste jak piszesz.... Ja po swoich poronieniach konsultowałam się z paroma lekarzami i wszyscy byli bardzo sceptyczni jeżeli chodzi o podawanie heparyny zapobiegawczo. Mieli po niej wiele bardzo poważnych powikłań. I zgodnie twierdzili, ze pomaga tylko w ściśle określonych przypadkach. A przyczyny powikłań wczesnociążowych bywają najróżniejsze. Najczęściej niestety są to wady po stronie zarodka - i na to nie pomoże ani progesteron, ani heparyna ani inne cuda na kiju.
macduska, Sabina, moremi, Bozia3, ania.g lubią tę wiadomość
-
http://www.chorobytarczycy.eu/kalkulator
powinny oscylowac w granicy 50%
Macduska pozwolilam sobie obliczyc...Jesli chodzi o ft 4 to naprawde bardzo niskie
FT4 3.21%
[ wynik 11.86, norma (11.5 - 22.7)]
FT3 55.00%
[ wynik 5.15, norma (3.5 - 6.5)]
https://docs.google.com/document/d/1rDkHcyYGcrOu0BZkZYNvHjVrPhffy5uujFQFa9rFYR8/preview# Poczytaj tutaj ....I powtorz caly panel tarczycowy....Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2014, 21:55
moremi lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnySolarPolar wrote:Na tarczycowych sie nie znam, wiem ze i tu nie tyle normy sa wazne ale proporcje .
zrobię nowe w sobote, ale przecież oglądało te wyniki trzech lekarzy i żaden nic nie powiedział, ze coś nie teges...
isć do endokrynologa czy co?
wyśmieje mnie- przecież jest norma...SolarPolar lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
macduska wrote:zrobię nowe w sobote, ale przecież oglądało te wyniki trzech lekarzy i żaden nic nie powiedział, ze coś nie teges...
wyśmieje mnie- przecież jest norma...Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2014, 21:59
macduska, moremi lubią tę wiadomość
-
Nati74 wrote:To się pisze, jak się mieszka w dużym mieście i ma się jeszcze kasę na dobrych lekarzy. A mam parę koleżanek, z Warszawy, dla których kasa ani dotarcie do najlepszego lekarza nie było żadnym problemem, a tez nie donosiły kolejnej ciąży. Gdyby to było takie proste jak piszesz.... Ja po swoich poronieniach konsultowałam się z paroma lekarzami i wszyscy byli bardzo sceptyczni jeżeli chodzi o podawanie heparyny zapobiegawczo. Mieli po niej wiele bardzo poważnych powikłań. I zgodnie twierdzili, ze pomaga tylko w ściśle określonych przypadkach. A przyczyny powikłań wczesnociążowych bywają najróżniejsze. Najczęściej niestety są to wady po stronie zarodka - i na to nie pomoże ani progesteron, ani heparyna ani inne cuda na kiju.[/
Fakt w duzych miastach dostep do lekarzy jest wiekszy. Ale nie zauwazylam specjalnego wysilku lekarza w przypadku Inessy.moremi lubi tę wiadomość
-
Niedoczynność tarczycy leczy się, przyjmując regularnie brakujące hormony tarczycy. Lewotyroksyna produkowana syntetycznie jest identyczna i działa tak samo jak hormon wytwarzany w tarczycy. W Polsce istnieje wiele preparatów lewotyroksyny, które mogą się nieznacznie różnić efektem działania, dlatego najlepiej zawsze przyjmować ten sam preparat
W przypadku wcześniejszego rozpoznania niedoczynności tarczycy stężenie TSH przed planowaną ciążą powinno wynosić <2,0–2,5 mIU/l (optymalnie ok. 1,0 mIU/l). W razie stwierdzenia ciąży należy natychmiast zwiększyć dawkowanie lewotyroksyny o ok. 30% w porównaniu z okresem przed ciążą, wykonać badania (oznaczenie stężenia TSH i ewentualnie FT4) oraz niezwłocznie zgłosić się do lekarza specjalisty, który ustali dawkowanie leku.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2014, 22:04
-
nick nieaktualnykapturnica wrote:Zrobnowe ...Zaden szanujacy endokrynolog cie nie wysmieje..Tym bardziej ze zamierzasz zajsc w ciaze..a twoje hormony sprzed 2lat wskazuja ze ft4 jest na granicy wydolnosci..Skoro hormonow dla ciebie ejst malo to skad czerpac dla dzieciaka....Mowi ci to niedoczynnosciowka..Ja mialam ft4 22% i to sie juz nie podobalo mopjemu endo..
no i lecz się tu człowieku,
kurwa, mówiłam do ginka ze sto razy czy nie powtarzać badań to ten,.
nie i nie!!!
moremi, iwcia77 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
macduska wrote:zrobię nowe w sobote, ale przecież oglądało te wyniki trzech lekarzy i żaden nic nie powiedział, ze coś nie teges...
wyśmieje mnie- przecież jest norma...
Idz do dobrego endokrynologa. Przygotuj sie z tematu i zadawaj duzo szczegolowych pytan- moze lekarze nie lubia tego ale wiedza ze nie pozbeda sie tak latwo pacjenta.moremi, macduska, iwcia77 lubią tę wiadomość
-
wyśmieje mnie- przecież jest norma...macduska lubi tę wiadomość
-Jack, jestem w ciąży!
-Nie przypominam sobie, żebyśmy...
-Byłeś pijany!
-Aż tak - nigdy! -
macduska wrote:no i lecz się tu człowieku,
kurwa, mówiłam do ginka ze sto razy czy nie powtarzać badań to ten,.
nie i nie!!!
Jesli twoje tsh bedzie powyzej 2,5 a ft nadal tak niskie endo ci przepisze kochanie hormon....Spokojnie dobrze ,zenapisalas tu..Wiesz ,ze tarczyca ma duzy wpl na jakosc komorek rowniez..Prawda??? Bo w koncu to ona je produkuje..Jelsi chodzi o tarczyce to ja za te kilka miesiecy sie wczytalam w wiele publikacji i dosc dobrze ogarnelam temat..Tytm bardziej ze mam przeciwciala rowniez stwierdzone..Dodatkowo wzielam mlodego i sie okaxalo ze on rowniez ma hashi..To jest dziedziczne niestety....macduska lubi tę wiadomość