X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

35 +

Oceń ten wątek:
  • Iwone Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2014, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    któraś zapowiadała sesję fotograficzną :D

iwcia77 lubi tę wiadomość

• SolarPolar Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2014, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    macduska wrote:
    robiłam dwa lata temu

tsh 2,277 (0,55-4,00)

FT3 5,15 (3,5-6,50)

FT4 11,86 (11,5 22,70)
    Na tarczycowych sie nie znam, wiem ze i tu nie tyle normy sa wazne ale proporcje .

macduska lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 listopada 2014, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ania.g wrote:
    Kurde no, dwie córki miałam wcześniej ;)
    No ja mam to samo... Doroslemu chlopu to wiem jak odciagac napletek ;), ale niemowlakowi??

ania.g, SolarPolar, macduska, kapturnica, Nati74, Sabina, caffe, iwcia77, moremi, kkisia lubią tę wiadomość

• ania.g Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2014, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pusurek wrote:
    No ja mam to samo... Doroslemu chlopu to wiem jak odciagac napletek ;), ale niemowlakowi??
    No właśnie, o to chodzi :)

Pusurek, iwcia77 lubią tę wiadomość

Matka fantastycznej 4 :)
  • Nati74 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2014, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SolarPolar wrote:

Po 5 poronieniach lekarz moglby sie bardziej postarac a Inessa moglaby byc bardziej stanowcza. Mam kolazanke z APS z trojka dzieci. Wszystkie ciaze wysokiego ryzyka . Zastrzyki w brzuch przyjmowala codziennie i raz na dwa tygodnie kontrola - na NFZ.

To się pisze, jak się mieszka w dużym mieście i ma się jeszcze kasę na dobrych lekarzy. A mam parę koleżanek, z Warszawy, dla których kasa ani dotarcie do najlepszego lekarza nie było żadnym problemem, a tez nie donosiły kolejnej ciąży. Gdyby to było takie proste jak piszesz.... Ja po swoich poronieniach konsultowałam się z paroma lekarzami i wszyscy byli bardzo sceptyczni jeżeli chodzi o podawanie heparyny zapobiegawczo. Mieli po niej wiele bardzo poważnych powikłań. I zgodnie twierdzili, ze pomaga tylko w ściśle określonych przypadkach. A przyczyny powikłań wczesnociążowych bywają najróżniejsze. Najczęściej niestety są to wady po stronie zarodka - i na to nie pomoże ani progesteron, ani heparyna ani inne cuda na kiju.

macduska, Sabina, moremi, Bozia3, ania.g lubią tę wiadomość

94d248b7cf3fad2322c1c7b41d90ec96.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • kapturnica Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2014, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://www.chorobytarczycy.eu/kalkulator
    powinny oscylowac w granicy 50%

Macduska pozwolilam sobie obliczyc...Jesli chodzi o ft 4 to naprawde bardzo niskie

FT4 3.21%
    [ wynik 11.86, norma (11.5 - 22.7)]

FT3 55.00%
    [ wynik 5.15, norma (3.5 - 6.5)]

https://docs.google.com/document/d/1rDkHcyYGcrOu0BZkZYNvHjVrPhffy5uujFQFa9rFYR8/preview# Poczytaj tutaj ....I powtorz caly panel tarczycowy....

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2014, 21:55

moremi lubi tę wiadomość

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 listopada 2014, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SolarPolar wrote:
    Na tarczycowych sie nie znam, wiem ze i tu nie tyle normy sa wazne ale proporcje .

zrobię nowe w sobote, ale przecież oglądało te wyniki trzech lekarzy i żaden nic nie powiedział, ze coś nie teges...

isć do endokrynologa czy co?

wyśmieje mnie- przecież jest norma...:-/

SolarPolar lubi tę wiadomość

• Iwone Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2014, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pusurek wrote:
    nie musisz ściągać całej skórki, wystarczy że będzie widać żołądź ;)

kapturnica, moremi lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 listopada 2014, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    macduska wrote:
    robiłam dwa lata temu

tsh 2,277 (0,55-4,00)

FT3 5,15 (3,5-6,50)

FT4 11,86 (11,5 22,70)
    Zrob aTPO i aTG, bo fT4 niskie, nie wiaomo czy nie robi ci sie niedoczynność.

macduska, SolarPolar, moremi lubią tę wiadomość

• kapturnica Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2014, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    macduska wrote:
    zrobię nowe w sobote, ale przecież oglądało te wyniki trzech lekarzy i żaden nic nie powiedział, ze coś nie teges...

Zrobnowe ...Zaden szanujacy endokrynolog cie nie wysmieje..Tym bardziej ze zamierzasz zajsc w ciaze..a twoje hormony sprzed 2lat wskazuja ze ft4 jest na granicy wydolnosci..Skoro hormonow dla ciebie ejst malo to skad czerpac dla dzieciaka....Mowi ci to niedoczynnosciowka..Ja mialam ft4 22% i to sie juz nie podobalo mopjemu endo..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2014, 21:59

macduska, moremi lubią tę wiadomość

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • SolarPolar Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2014, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nati74 wrote:
    To się pisze, jak się mieszka w dużym mieście i ma się jeszcze kasę na dobrych lekarzy. A mam parę koleżanek, z Warszawy, dla których kasa ani dotarcie do najlepszego lekarza nie było żadnym problemem, a tez nie donosiły kolejnej ciąży. Gdyby to było takie proste jak piszesz.... Ja po swoich poronieniach konsultowałam się z paroma lekarzami i wszyscy byli bardzo sceptyczni jeżeli chodzi o podawanie heparyny zapobiegawczo. Mieli po niej wiele bardzo poważnych powikłań. I zgodnie twierdzili, ze pomaga tylko w ściśle określonych przypadkach. A przyczyny powikłań wczesnociążowych bywają najróżniejsze. Najczęściej niestety są to wady po stronie zarodka - i na to nie pomoże ani progesteron, ani heparyna ani inne cuda na kiju.[/

Fakt w duzych miastach dostep do lekarzy jest wiekszy. Ale nie zauwazylam specjalnego wysilku lekarza w przypadku Inessy.

moremi lubi tę wiadomość

• Iwone Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2014, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niedoczynność tarczycy leczy się, przyjmując regularnie brakujące hormony tarczycy. Lewotyroksyna produkowana syntetycznie jest identyczna i działa tak samo jak hormon wytwarzany w tarczycy. W Polsce istnieje wiele preparatów lewotyroksyny, które mogą się nieznacznie różnić efektem działania, dlatego najlepiej zawsze przyjmować ten sam preparat

W przypadku wcześniejszego rozpoznania niedoczynności tarczycy stężenie TSH przed planowaną ciążą powinno wynosić <2,0–2,5 mIU/l (optymalnie ok. 1,0 mIU/l). W razie stwierdzenia ciąży należy natychmiast zwiększyć dawkowanie lewotyroksyny o ok. 30% w porównaniu z okresem przed ciążą, wykonać badania (oznaczenie stężenia TSH i ewentualnie FT4) oraz niezwłocznie zgłosić się do lekarza specjalisty, który ustali dawkowanie leku.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2014, 22:04

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 listopada 2014, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kapturnica wrote:
    Zrobnowe ...Zaden szanujacy endokrynolog cie nie wysmieje..Tym bardziej ze zamierzasz zajsc w ciaze..a twoje hormony sprzed 2lat wskazuja ze ft4 jest na granicy wydolnosci..Skoro hormonow dla ciebie ejst malo to skad czerpac dla dzieciaka....Mowi ci to niedoczynnosciowka..Ja mialam ft4 22% i to sie juz nie podobalo mopjemu endo..

no i lecz się tu człowieku,
    kurwa, mówiłam do ginka ze sto razy czy nie powtarzać badań to ten,.
    nie i nie!!!

moremi, iwcia77 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 listopada 2014, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dorbie wrote:
    Zrob aTPO i aTG, bo fT4 niskie, nie wiaomo czy nie robi ci sie niedoczynność.

zrobię, zrobię :-)

moremi lubi tę wiadomość

• SolarPolar Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2014, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    macduska wrote:

Idz do dobrego endokrynologa. Przygotuj sie z tematu i zadawaj duzo szczegolowych pytan- moze lekarze nie lubia tego ale wiedza ze nie pozbeda sie tak latwo pacjenta.

moremi, macduska, iwcia77 lubią tę wiadomość

• moremi Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2014, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    macduska wrote:

Ja też poszłam z normą. Musisz powiedzieć, że staracie się o dziecko i musisz wyregulować hormony tarczycowe.

-Jack, jestem w ciąży!
    -Nie przypominam sobie, żebyśmy...
    -Byłeś pijany!
    -Aż tak - nigdy!
  • EwaT Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2014, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no i gdzie nasza świezynka?

moremi, kapturnica, macduska, iwcia77, Sabina, Simba lubią tę wiadomość

• kapturnica Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2014, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    macduska wrote:
    no i lecz się tu człowieku,
    kurwa, mówiłam do ginka ze sto razy czy nie powtarzać badań to ten,.
    nie i nie!!!
    laska izzziii gin to nie endo Malo ktory sie zna tak naprawde..Zapobiegawczo wlacz sobie selenz witamina e do suplementacji bo jesli ft3 jest znacznie wieksze od ft4 moze to byc spowodowane rowniez niedoborami selenu lub zelaza.....\

Jesli twoje tsh bedzie powyzej 2,5 a ft nadal tak niskie endo ci przepisze kochanie hormon....Spokojnie dobrze ,zenapisalas tu..Wiesz ,ze tarczyca ma duzy wpl na jakosc komorek rowniez..Prawda??? Bo w koncu to ona je produkuje..Jelsi chodzi o tarczyce to ja za te kilka miesiecy sie wczytalam w wiele publikacji i dosc dobrze ogarnelam temat..Tytm bardziej ze mam przeciwciala rowniez stwierdzone..Dodatkowo wzielam mlodego i sie okaxalo ze on rowniez ma hashi..To jest dziedziczne niestety....

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • moremi Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2014, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    EwaT wrote:
    no i gdzie nasza świezynka?
    Szykuje się do odpowiedzi.

kapturnica, macduska, iwcia77, Simba lubią tę wiadomość

-Jack, jestem w ciąży!
    -Nie przypominam sobie, żebyśmy...
    -Byłeś pijany!
    -Aż tak - nigdy!
  • Iwone Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2014, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niedoczynność tarczycy w ciąży

http://www.mp.pl/pacjent/choroby/show.html?id=79804

Niedoczynność tarczycy

http://www.mp.pl/pacjent/choroby/show.html?id=78406

‹‹ 5503 5504 5505 5506 5507 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ