35 +
-
WIADOMOŚĆ
-
Napletek jest fałdem skórno-śluzówkowym pokrywającym żołądź prącia. U dorosłego mężczyzny napletek jest wolny, z szerokim pierścieniem ujścia, co pozwala zsunąć go (odprowadzić) całkowicie odsłaniając żołądź. Po urodzeniu napletek i żołądź mają wspólną blaszkę nabłonka, co powoduje, że są zrośnięte (sklejone). Z tego powodu napletka nie można odprowadzić. U niektórych chłopców możliwe jest częściowe odprowadzenie pozwalające uwidocznić ujście zewnętrzne cewki moczowej. W miarę upływu czasu stopniowo dochodzi do uwolnienia napletka i po 3. roku życia u ok. 90% chłopców napletek można częściowo lub całkowicie odprowadzić. W 17. roku życia u ok. 1% chłopców napletek jest nieodprowadzalny i wtedy rozpoznaje się różnego stopnia stulejkę.Pusurek wrote:To ja nie widze, dziurka za mala. Stresowac sie juz?
Tak więc, niemożność zsunięcia napletka u niemowlaków i małych chłopców jest stanem normalnym. Próby odprowadzania go z użyciem siły są bolesne i prowadzą do jego odrywania od żołędzi. Odsłonięte, niepokryte nabłonkiem, tkanki są narażone na zakażenia oraz goją się z wytworzeniem nieprawidłowych blizn i zrostów, co może być przyczyną stulejki w przyszłości.
Pielęgnacja napletka w tym okresie polega na zsuwaniu go do pierwszego oporu, bardzo delikatnie, tak aby nie wywoływać jakiegokolwiek bólu. Najlepiej robić to w trakcie kąpieli. Odsłonięte części napletka i żołędzi myje się wodą i środkiem stosowanym do kąpieli. Celem mycia jest usunięcie wydzieliny gromadzącej się pod napletkiem. W wyniku dojrzewania chłopca oraz regularnych prób zsuwania napletka będzie się on stopniowo odklejał, umożliwiając odprowadzenie w coraz większym zakresie, aż do całkowitego, poza krawędź żołędzi.
Pusurek lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
o no to super - mamy studio beauty na forum ( fryzjerka, kosmetyczka i manuikiurzystka) ale bedziemy piekneiwam78 wrote:Uciekam moje kochane jutro do pracy czyli do piłowania pazurków moich kobitek;)
moremi, Bozia3, Mega, Dorka1979, Sabina lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nie daj się za bardzo tym wariatkom wyprowadzić się w pole, a wszystko będzie dobrze..iwam78 wrote:dziewczyny nie ważna teoria ważna praktyka a mój lov nie narzeka oj nie

iwcia77, moremi, kapturnica, paszczakin, caffe, Iwone, Mega, kkisia, Sabina, Simba lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
moremi wrote:Trzy. Wszystko w temacie.
Byłyśmy razem na październiku.
Przepraszam - nie pamiętałam.
iwcia77 lubi tę wiadomość
-
Haha. Tyż wariatkaBozia3 wrote:nie daj się za bardzo tym wariatkom wyprowadzić się w pole, a wszystko będzie dobrze..

kapturnica, Bozia3, iwcia77, paszczakin, macduska, Sabina, Simba lubią tę wiadomość
-Jack, jestem w ciąży!
-Nie przypominam sobie, żebyśmy...
-Byłeś pijany!
-Aż tak - nigdy! -
kochana nie dam ale w życiu czasem trzeba poświrować żeby nie zwariowaćBozia3 wrote:nie daj się za bardzo tym wariatkom wyprowadzić się w pole, a wszystko będzie dobrze..

Bozia3, moremi, iwcia77, macduska, Mega, kkisia, Sabina lubią tę wiadomość
-
Wszystko jest ok. To odrobinę odsuwasz - widać może z pół centymetra lub troszkę mniej...i nie rozciągaj tego - po prostu tyle ile można i koniec. Z czasem będzie lepiejPusurek wrote:To ja nie widze, dziurka za mala. Stresowac sie juz?
iwcia77, kapturnica, Sabina, Pusurek lubią tę wiadomość
-
Nie musiałaś. Za to powinnaś wiedzieć, że większość ma za sobą jakąś historię. Przykre to, ale tak jest.Nati74 wrote:Przepraszam - nie pamiętałam.
iwcia77, Nati74, Mega, kapturnica, Sabina lubią tę wiadomość
-Jack, jestem w ciąży!
-Nie przypominam sobie, żebyśmy...
-Byłeś pijany!
-Aż tak - nigdy!